Kaj je Internet Explorer? Razvoj in funkcije

Težko je verjeti, da nekdo drug ne ve ničesar o brskalnikih. Ti programi so že dolgo časa naši pomočniki, omogočajo nam, da se prebijemo v svet interneta in odkrijemo vse, kar si želimo. Spletni brskalniki ne pomagajo samo brskati po spletnih straneh, temveč tudi odpreti posebne dokumente, datoteke, imenike, upravljati aplikacije in reševati različne programske naloge.

Brskalniki

Vsi smo slišali za Internet Explorer. To je brskalnik, ki je postal »kult« (z negativno barvo). Zdaj jo uporablja majhno število ljudi. To je posledica dejstva, da je podjetje praktično prenehalo programirati svojega otroka, in uporabniki so utrujeni od zaviranja in zaostajanja.Nekdo se lahko zdi, da je Internet Explorer prvi brskalnik. Ampak to ni tako. Pravzaprav je star samo 22 let. Prvi brskalnik interneta je postal WorldWideWeb. Znan je že leta 1990. Razvil ga je Tim Berners-Lee. Sčasoma se je brskalnik preimenoval v Nexus. Toda to različico je težko obravnavati kot polnopravno, ker je bila uporabljena za posebne naloge. Toda razširjen brskalnik je postal NCSA Mosaic. Začel je delati z operacijskim sistemom Windows, na njegovi izvorni kodi pa je postal znan kot Internet Explorer. To se je zgodilo leta 1995. Od te točke naprej je IE postal del operacijskega sistema Windows. In samo v 10. različici OS je ta brskalnik zamenjal novost iz podjetja Microsoft Edge.

Prvi koraki

Projekt brskalnika se je začel izvajati leta 1994. Nad njim je bil Thomas Reardon. Prva različica je bila izdana naslednje leto in je podobna Spyglass Mosaic, saj temelji na tem brskalniku.Microsoft zakonito kupi svojo licenco, ustvari svoj prvi brskalnik. Različica je postala znana lastnikom operacijskega sistema Windows 95. Kasneje se je pojavil vmesnik, za katerega je izboljšala podporo za prikazovanje tabel HTML.Naslednje različice so se začele pojavljati ena za drugo. Uporabniki se lahko seznanijo z novostmi. Potem so programerji začeli uporabljati iframe - element jezika HTML, ki je omogočil ustvarjanje dokumentov v dokumentu. Peta različica se je končno ustavila, ko je HTTP zahteval strežnik. Postati znan način zajemanja in vlečenja delov. Zdaj je vključena v peto različico označevalnega jezika in sprejeta v vseh privzetih aplikacijah. Dodali atribute za neposredno urejanje elementov iz brskalnika in odprli dostop do odložišča. Šesto različico Internet Explorerja za XP je zaznamovalo dejstvo, da je začel uporabljati P3P za opozarjanje na zasebnost obiskovalcev. V sedmi različici je bila ta funkcija izboljšana, informacije so zdaj zaščitene pred virusi in omrežnimi napadi.

Osma

IE8 je svetu postala znana leta 2009. Prej je prišla beta različica, ki je razkrila vse pomanjkljivosti. Po izdaji druge beta verzije z revizijo in že 19. marca se je osnovna uporaba razširila. Ta brskalnik je delal z operacijskimi sistemi Windows XP, Vista, 7 Server 2003 in 2008. Arhitektura sistema je lahko 32 ali 64-bitna. Proizvajalec je trdil, da naj bi ta različica brskalnika zagotavljala varnost, enostavnost in enostavnost dela s PSS, CSS itd.

Razvijalci so poskušali izvajati strogospoštovati standarde in pravilno prikazati kaskadne slogovne liste. Izboljšano je bilo tudi delo z javascriptom in izboljšana učinkovitost. Uporabite lahko anonimni način. Kljub vsem zahtevanim prednostim in inovacijam so nekatere države svojim državljanom svetovale, naj ne uporabljajo tega spletnega brskalnika, ker so bila med delom ugotovljena varnostna vprašanja. Ta različica Internet Explorerja za Windows XP je postala najnovejša različica za uporabnike tega operacijskega sistema.

Devet

Zgornje posodobitve so začele delovati takoj po prejšnjem. Razvijalci so želeli izboljšati zmogljivost spletnih aplikacij z izboljšanjem dela DirectX. V letu 2011 bi se to lahko preverilo pri delu z IE9. Ta različica podpira operacijske sisteme, ki se začnejo z operacijskim sistemom Vista. Postalo je možno uporabljati CSS 3, delno. Odločili smo se tudi za podporo barvnim profilom ICC 2 ali 4 različice. To je bil prvi spletni brskalnik, ki je delal s strojnim pospeševanjem. Bilo je potrebno hitro prikazati grafične elemente. Pospešeno je bilo nalaganje besedila in videa na račun posebnih tehnologij. Opravilna vrstica je bila na voljo za popravljanje strani, test pa je pokazal odlične rezultate.

Deseta

Deseta različica Internet Explorerja za Windows 7 ni bila izdana takoj. Sprva je podjetje predstavilo ta brskalnik za dva sistema: Windows 8 in Windows Server 2012. Na osmi je bila ta različica spletnega brskalnika razdeljena na dva dela: klasična za namizje in prva za dotikalne naprave. PosodobitveDovoljeno je upravljanje vseh najnovejših javascript, html5 in CSS3. Ponovno so poskusili izboljšati tehnologijo za varnost uporabniških podatkov in različna orodja.

Zadnja

Enajsta različica Internet Explorerja je zadnja posodobitev. Izdano leta 2013 v sistemu Windows 8.1. Prvotno je delal s to različico operacijskega sistema za osebne računalnike in pametne telefone, kasneje s "sedem". Z izdajo Windows 10 je prišel v kompleks skupaj z novostjo iz Microsofta.
Posodobljena različica je bila namenjena podpori sinhronizacije vseh osebnih podatkov in orodij prek Microsoftovega računa. Razvijalec je preizkusil in dejal, da je ta različica očitno najhitrejša v času izdaje. Številne novosti so povezane tudi z različico pametnega telefona. Od začetka leta 2016 je proizvajalec objavil, da je ta različica Internet Explorerja edina, ki jo bo podjetje že nekaj časa podpiralo. Vse ostale, zastarele, bodo prikrajšane za tehnično podporo in varnostne posodobitve.

Kritika

Ni skrivnost, da ta brskalnik nima nikogar. Nekoč je prejel veliko kritik. Sprva je bilo to posledica dejstva, da je bil Microsoftov spletni brskalnik edini možen v sistemu. Razvijalec je želel monopolizirati trg za namizne operacijske sisteme. Toda kmalu je bilo mogoče izbrati privzeti brskalnik. Kasneje so mnoge države začele trditi, da Internet Explorer ni prilagodljiv brskalnik strani. Ni dovolj podpore za spletne standarde, kar seveda ni bilo všeč programerjem. In samo v deveti različici so bile vse potrebne tehnologije in funkcije dodane, medtem ko webmasterspreklopili na druge platforme. Bilo je tudi varnostnih in operativnih vprašanj. Posebej so se pojavile pomisleki glede bonitetnih ocen. Nekateri strokovnjaki so menili, da je Microsoft namerno uničil rezultate, da bi vsaj enkrat ostal na površini.

Nadaljevanje

Microsoft Edge je nadaljevanje brskalnika Internet Explorer. Nova aplikacija je prišla z deseto različico operacijskega sistema. Novost je javnosti predstavljena kot privzeti brskalnik. Sistem ima tudi Internet Explorer 11, da ohrani združljivost. Microsoft Edge deluje na novem interpretatorju motorja in javascripta. Omogoča uporabo pisala. Uveden je bil Cortanin pomočnik. Lahko se prijavite prek biometričnega sistema za preverjanje pristnosti in še več.
Zamenjava starega Internet Explorerja je uspela. Seveda je še prezgodaj govoriti o tem, ker je občinstvo majhno. Toda tisti, ki so že poskusili ta spletni brskalnik, so bili zadovoljni s hitrostjo in varnostjo. Manjkajo samo nekatera dodatna orodja in razširitve.

Sorodne publikacije