Vrste skenerjev: opis, struktura, prednosti in slabosti

Skenerji so že dolgo postali običajni element računalniške tabele in so trdno vpeti v uporabo ne le poligrafskih organizacij, ampak tudi pri običajnih uporabnikih osebnih računalnikov. Vsakdo dobro ve, zakaj je takšna naprava potrebna, vendar le malo ljudi ve, da obstaja veliko različic tovrstnih naprav - za vse priložnosti.

Nekatere vrste skenerjev so tako specifične, da jih ne boste videli na policah rednih trgovin. Danes bomo govorili o različicah tega obrobja. To bo zagotovo pomagalo voditi tiste, ki bodo kupili takšno napravo zase. Torej, razmislite o vrstah skenerjev, njihovih aplikacijah, značilnostih in njihovih prednostih s slabostmi.

Kaj je optični bralnik?

Za začetek, naj razumemo, kaj je ta naprava. Če vzamete kakšno navodilo na skener, potem v prvem odstavku najdete jasno definicijo in namen te naprave. Skener je naprava za digitalizacijo papirnih (ali drugih) medijev vizualnih informacij. Slednje lahko vključuje nekatere dokumente, fotografije, časopise, revije, knjige in druge materiale besedilne in /ali grafične narave.


Nekatere vrste skenerjev lahko delujejo kot periferna naprava, kjer je potrebno povezati z osebnim računalnikom ali delati samostojno, s prenosom obdelanih podatkov z uporabo avi-datotečnega protokola, e-pošte ali drugih metod. Sodobni in napredni modeli lahko delujejo v tandemu s PC in solo.

Vrste skenerjev

Vsenaprave, ki se lahko razdelijo na dva tipa - za domačo in industrijsko uporabo. Domov skenerji so veliko cenejši kot njihovi kolegi. Zasnovani so za vsakodnevno uporabo, vendar resni, to je industrijska obremenitev ne more prenesti. Takšne naprave se ne razlikujejo po široki funkcionalnosti in obravnavajo vsakodnevne potrebe: skeniranje dokumentov, fotografij ali knjig.
Industrijski modeli se uporabljajo v proizvodnji. Svojo uporabo najdejo v oblikovalskih studiih, poligrafskih organizacijah, kjer se izvajajo velike količine dela in je potrebna znatna donosnost opreme. S to vrsto pogonov so predstavljene resne operativne zahteve glede hitrosti, zanesljivosti in obremenitve.

Na splošno se lahko vsak optični bralnik uporablja za digitalizacijo dokumentov, zato je tu v glavnem vprašanje le v ceni in praktičnosti nakupa določenega modela. Če boste občasno morali obdelati nekaj listov besedila, je najbolje, da vzamete najpreprostejši ročni (prenosni) skener dokumentov, namesto da ga zložite na tablet ali valjčni model z visoko učinkovitostjo. Nato razmislite o podtipih naprav, ki jih lahko najdete v specializiranih trgovinah in drugih prodajnih mestih.

Modeli tablet

Tablični skenerji so najpogostejši tip naprave in se običajno uporabljajo doma, to je doma ali v pisarni. V tem primeru se vir digitalizacije nahaja na površini stekla in pred temzačetek dela je pokrit s pokrovom.
V konstrukciji je voz in svetilka. Fotosenzitivni elementi, skupaj z optičnim sistemom, se premikajo vzdolž tirnic in berejo podatke iz postavitve. Zato se v računalniku prikaže digitalna različica izvirnika. Preden priključite optični bralnik in začnete z delom, morate namestiti ustrezno programsko opremo in šele nato nadaljevati z digitalizacijo. Torej se ta vrsta opreme pripravlja za operacijski sistem, za pravilno uporabo pa so potrebni posebni gonilniki (praviloma so vključeni).
Tablični skenerji imajo intuitivne kontrole in so nezahtevni do vira digitalizacije. Glavna stvar je, da je slednji v delovnem prostoru in ni preveč debel in težak. Ta tip se uporablja povsod doma in v pisarni. Poleg tega cene za skenerje tablet ne grizejo, zato je večina modelov na voljo povprečnemu uporabniku.

Modeli bobnov

Kot je razvidno iz naslova, je glavni element naprave boben ali valj. Značilnost optičnega bralnika je, da je postavitev pritrjena na valjček, to je, da se vrti okoli njega, vendar ne na običajen način, kot v primeru modelov plošče.
Svetlobni žarek, ki prehaja skozi postavitev, pade na fotoelektronski množilec, ki digitalno pretvori sliko. Rotacijski bobni skener kaže na točko obdelave originala, ne da bi manjkal nobenih podrobnosti. Zato je ta vrsta zelo cenjena s strani tistih, ki soPotrebna je zelo visoka natančnost digitalizacije.

Zaradi zelo majhnih dimenzij se bobni skenerji ne uporabljajo doma, v pisarnah pa take praktične koristi ni, zlasti ker takšne naprave stanejo dve ali celo večkrat dražje dvojice tablet. Glavni porabniki valjev so poligrafske in oblikovalske organizacije.

Modeli razširitev

Podobni skenerji so zasnovani za digitalizacijo večstranskih dokumentov, kar pomeni, da imajo visoko učinkovitost. Nekateri tako imenovani - dokumentarni. Za velike pisarne je to nepogrešljivo orodje, zlasti v računovodstvu ali pravni službi.
Zasnova optičnega bralnika je podobna običajnemu tiskalniku. Paket postavitev je položen v sprejemnik in valji samodejnega podajanja izvlečejo list papirja skozi sistem za štetje fotografij, ki digitalizira dokumente.

Posebne značilnosti

Na žalost ima ta tip eno resno pomanjkljivost: skener ne more rokovati sešitih ali nekako pritrjenih listov, zato je pred predalom treba znebiti sponk in drugih tujih elementov. Slednje lahko poškoduje video in fotosistem, zato je obvezna izbira dokumentov pred predalom.
Podobna težava je včasih rešena z nakupom kombinirane naprave - skenerja za raztezanje tablet. Takšne naprave so opremljene z dolgim ​​valjem in ločenim prostorom pod urejenimi postavitvami. Vzdolžni modeli se razlikujejo po stopnjah: višja je, večja je hitrost in meja dnevne obremenitve.

Modeli projekcije

ProjekcijaSkener je brezkontaktna naprava, ki služi za digitalizacijo vseh postavitev. Imenujejo se tudi planetarne ali orbite zaradi posebnosti načrta: fotocelice so na fiksni razdalji od izvirnika, to je kot v orbiti.
Takšna oprema se pogosto uporablja v muzejih, raziskovalnih centrih in drugih podobnih ustanovah, ki zahtevajo najbolj občutljivo delo z dokumenti, ki imajo običajno obrabljen videz. Glavni skenirni element je oddaljen nekaj deset centimetrov od delovnega območja. Oko na glavi izgleda kot dokument od vrha do dna, hitrost gledanja pa se spreminja glede na želeno ločljivost. Prav tako lahko najdete matrične brezkontaktne skenerje, ki delujejo po načelu kamere. To pomeni, da imamo z vsakim padajočim zaklopom nekaj digitaliziranega dela dokumenta. Višja ločljivost, več takšnih slik bo treba matriko.

Konstrukcijske značilnosti

Poleg tega je dobra polovica teh skenerjev opremljena s posebno zbirko V-knjige. Uporablja se za poravnavo strani za želeno os. Tak sistem je zelo uporaben pri delu z debelimi in starimi knjigami za več tisoč strani. Nekateri modeli so dodatno opremljeni s samodejnim pomočnikom, ki jih lahko predajo. Takšni "čipi" močno poenostavijo in sistematizirajo postopek skeniranja, stare knjige pa se ne ukvarjajo s prsti osebe, kar omogoča dlje časa shranjevanje materiala v njegovem prvotnem stanju. Sevedao domači ali pisarniški uporabi takšne opreme ne govori. Takšna tehnika je zelo draga in uporablja svoje domove za skeniranje, na primer, študijsko delo - samo blasfemijo. In praktičnosti ni gramov.

Modeli potnih listov

To je visoko specializirana oprema, zasnovana posebej za digitalizacijo pomembnih dokumentov. Najprej gre za potne liste, vozniška dovoljenja, IDN, pokojninske kartice, pa tudi za vozovnice, vojaške vozovnice in druge osebne dokumente.
Zaradi svoje dostojne hitrosti in kompaktnosti je takšna oprema široko iskana na kontrolnih točkah, uradih Ministrstva za notranje zadeve, v bankah in na drugih mestih, kjer je treba hitro registrirati dokumente z digitalizacijo tistih za bazo podatkov. V skladu z načelom delovanja so to enaki namizni skenerji, ki so prilagojeni formatu dela na kontrolni točki. To pomeni, da naprava sprejema dokumente velikosti ne večje od A5 in je namenjena predvsem ne za visoko ločljivost, ampak za hitrost brez znatne izgube kakovosti. Prav tako je treba omeniti prisotnost številnih modelov posebne programske opreme. Omogoča vam, da izvlečete podatke iz dokumentov in jih nekako organizirate. To je zelo priročno, če so potrebne primarne informacije o predlagatelju in ne popolna digitalizirana kopija osebne izkaznice. Kot žlica katrana je slabo delovanje. Ozka usmerjenost takšne tehnologije ne vključuje ekscesov, zato je na žalost ni mogoče v celoti uporabiti za druge namene. Torej ne bodite "gnani" na privlačno cenoskener potnih listov. Nekateri brezvestni trgovci prodajajo takšno opremo pod krinko običajnih tabličnih naprav, "pozabljajoč", da to podrobnost omeni v specifikaciji naprave. Zato ni odveč gledati v navodila za napravo, preden plačate za nakup.

Ročni modeli

To je izredno bogat izbor skenerjev. Skoraj vse ročne laserske skenerje-kopirne stroje lahko razdelimo v tri velike skupine, pri čemer se vsak model razlikuje od drugih oblik in načel delovanja.

Prva skupina

Tukaj se digitalizacija izvaja z ročnim monoblokom določenega formata (A4 A5 itd.), Ki ga je treba izvesti na skeniranem dokumentu. Priročna takšne modele za delo, ki se lahko imenuje, na kolenu, to je, da ne potrebujete posebne tabele ali nekaj dodatnih pripomočkov: vključeni, skenirani z dokumentom - in pripravljeni.

Druga skupina

Postopek digitalizacije je podoben prvi skupini, toda namesto jasno določenih parametrov lista imamo pero ali pero, kjer je postopek skeniranja niz, ne enovrstni. Naprava sama izgleda kot majhen sušilec za lase in za prenos podatkov je potrebno obdelati vrstico za vrstico ali kakšno posamezno, potrebujete parcelo.

Tretja skupina

Tukaj imamo analogni raztegljivi skener, vendar z ročnim podajanjem. To je film, kjer je postavljena postavitev, uporabnik pa ga mora raztegniti skozi elemente za štetje fotografij. Na visoki hitrosti, kot pri starejšem bratu, ni potrebno govoriti, ampak modeli te skupine imajo na izhodu najbolj kakovostno digitalizacijo.
Kaj je skupina in modelizbrati je odvisno samo od vaših potreb. Na primer, blagajna, ki potrebuje kopije korenin nalogov za dohodek ali odhodke, je več kot dovolj najlažje naprave, natančna digitalizacija v visoki resoluciji pa nima ničesar opraviti. Potrebno je samo črno-belo kopijo izvirnika, kjer sta vidna datum, vsota in priimek. Torej, kaj porabiti za modele iz tretje skupine ni vredno, je popolnoma primerno prvo ali drugo. Glavne prednosti ročnih skenerjev so prenosljivost, prenosljivost in avtonomnost. Zadnja možnost ne velja za vse naprave. Nekatere naprave lahko delujejo iz lastnega vira napajanja, ki ga je treba redno polniti, ali na običajnih prstnih ali miniaturnih baterijah (AA /AAA). V tem primeru se prenos podatkov, tj. Digitalizacija, izvede preko brezžičnih protokolov Wi-Fi ali Bluetooth. Druga ne manj pomembna prednost ročnih skenerjev je strošek opreme. Pen ali raztegnjeni modul sta dva ali celo trikrat cenejši od običajne tablične naprave. Med minusi lahko opazimo nizko kakovost digitalizacije. Tudi naprave v tretji skupini komaj dosežejo raven stacionarnih modelov. Torej, če je visoka ločljivost dokumentov na izhodu ni tako pomembno za vas, potem ročni modeli bodo dobra pomoč doma ali v pisarni.

Sorodne publikacije