Oblikovanje trdega diska prek ukazne vrstice: navodila. Ukazni poziv Windows 10

Eno izmed najpogosteje uporabljenih dejanj s kakršnimi koli vrstami trdih diskov je njihovo oblikovanje. Primeri, ko logična particija ali trdi disk zahtevajo oblikovanje, so lahko precej. Toda v nekaterih primerih, zlasti v zvezi s sistemsko particijo, standardnega postopka s sistemom Windows ni mogoče storiti. V tem primeru se uporabi ukazna vrstica (Windows 10, ki jo vzamemo za primer), ki se lahko zažene z zagonom z izmenljivega medija. V nadaljevanju bo obravnavanih več možnosti za proces oblikovanja in v okolju operacijskega sistema ter pri prenosu z optičnega diska ali običajnega pomnilniškega pogona.


Formatiranje trdega diska preko ukazne vrstice: Zakaj ga potrebujem?

Najprej je vredno omeniti, da absolutno vsi strokovnjaki poudarjajo dejstvo, da je formatiranje bolje izvedeno neposredno iz ukazne konzole, kljub temu, da ima sistem tudi svoje orodje.
Najprej lahko za glavne ukaze za oblikovanje uporabite dodatne atribute, ki vam poleg samega postopka omogočajo izvajanje nekaterih dodatnih dejanj. Drugič, konzola postane absolutno nepogrešljiva pri vnovični namestitvi operacijskega sistema, odpravljanju zrušitev ali ko se trdi disk ne odpre, na primer zaradi poškodb, in zagon operacijskega sistema postane nemogoč. Če pride do kritičnih napak na trdem disku, ne glede na to, ali ga želite ali ne, brez popolnega oblikovanja ne morete storiti. Nekateri uporabniki poskušajo uporabiti hitroOblikovanje pa lahko, kot kaže praksa, ustvari le čiščenje vsebine in končno, ko morate trdi disk pripeljati v občutek, je daleč od najboljšega orodja, v nasprotju s popolnim formatiranjem.


Kako se imenuje ukazni poziv Windows 10?

Za začetek si oglejmo samo konzolo. V sistemu Windows je nekaj preprostih načinov.
Najbolj uporabljena in najpogosteje uporabljena metoda za Windows 10 je uporaba posebnega menija "Run", ki uvaja ukaz cmd. V sistemih uvrščamo spodaj, lahko uporabimo tudi to možnost, toda isto prejšnjo povezavo s konzolo smo pripeljali neposredno v glavni meni, ki se kliče prek gumba "Start", vendar v deseti spremembi to ni.
Nič lažjega načina je, da vnesete poizvedbo v iskalno polje, ki ga lahko prikličete z desnim klikom menija na gumbu Start. Tukaj lahko konzolo preprosto zaženete, vendar lahko začnete v imenu skrbnika prek PCM-ja (operacija ukazne vrstice pogosto zahteva skrbniške pravice, zlasti za izvajanje vseh kritičnih dejanj v zvezi s trdim diskom in celotnim operacijskim sistemom kot celoto).
Na koncu v standardnem Explorerju lahko odprete imenik System32, ki se nahaja v glavnem imeniku sistema, in zaženete datoteko cmd.exe z metodami, ki so bile prikazane nekoliko višje (odprtje datoteke kot skrbnik). Pri prenosu iz izmenljivih medijev (nastavitve, obnovitvenih diskov ali pomnilniških medijev USB) v večiniuporablja kombinacijo Shift + F10.

Nekateri odtenki dostopa do diskov

Takoj želim opozoriti vse uporabnike v tem trenutku, tudi če uporabljate programček cmd.exe za formatiranje sistemske particije, ne bo delovalo. To je razumljivo. Sistem ne more formatirati diska, na katerem se nahaja.
Oblikovanje trdega diska preko ukazne vrstice Windows v samem operacijskem sistemu velja samo za logične particije, izmenljive nosilce podatkov (vključno s trdimi diski USB) in druge trde diske, nameščene v računalniku (nizi RIAD). Mimogrede, tudi če operacijski sistem ni nameščen na disku C, in na primer v razdelku D, formatiranje prve particije še vedno ni na voljo, saj se med prvim zagonom prvotni sistem BIOS nanaša na ta razdelek, v vsakem primeru pa na Prisotne so datoteke, ki so potrebne za zagon OS.

Standardno oblikovanje logične particije

Zdaj neposredno o samem postopku. Dokler se ne dotaknemo sistemske particije, se pogovorimo o logičnih in dodatnih nameščenih pogonih katere koli vrste. Po klicanju konzole v najenostavnejšem primeru se formatiranje trdega diska prek ukazne vrstice izvede z ukazom univerzalne oblike, po katerem se v prostor vnese črka ali stolpec z dvopičjem. Na primer, pogon v sistemu je označen s črko H. Ukaz v tem primeru bo izgledal kot "format h:". To je popolno oblikovanje trdega diska preko ukazne vrstice, čeprav je to mogočeuporabite drugo metodo, ki bo podrobneje opisana spodaj.

Dodatni atributi ukaza format

Kot smo že omenili, je ta ukaz dober, ker se lahko dodajo dodatni atributi, kar lahko povzroči nekaj več dejanj.
Oglejte si popoln opis vseh možnih možnosti za izvedbo ukaza v sami konzoli, če vnesete obliko /? String. (ta ukaz odpre celoten list dodatkov). Obstaja veliko atributov, vendar je vredno omeniti med vsemi hitrim oblikovanjem z vnosom po glavnem ukazu /q, formatiranje z namestitvijo določenega datotečnega sistema, na primer fs: ntfs, in z uporabo kombinacije V: NAME za oznako nosilca, kjer je NAME ime poljubnega diska ali .

Nalaganje iz izmenljivega nosilca podatkov in pozivov v ukazni vrstici

V primerih, ko obstaja težava z dostopom do sistemske particije, kot je odpiranje trdega diska, oblikovanje (če drugi načini odpravljanja težav ne pomagajo), lahko samo iz ukazne ukazne mize, ki se izvaja, ko zaganjate z izmenljivega medija. Eno najbolj cenjenih sredstev je začetek z LiveCD.
Oblikovanje trdega diska prek ukazne vrstice, do katere dostopa kombinacija Shift + F10 (iz obnovitvene konzole ali brez nje), se lahko izvede z istim ukazom za obliko, ki označuje črko sistemske particije in nalogo dodatnih možnosti oblikovanja.

Uporaba orodja diskpart

Vendar, kot priznava večina strokovnjakov, je standardni ukaz ustrezenne uporabljajte vedno. Druga metoda se šteje za bolj učinkovito, vendar je v večini primerov sprejeta za uporabo za izmenljive USB naprave, vključno s pogoni USB, iz katerih želite zagnati napravo.
V tem primeru se formatiranje trdega diska prek ukazne vrstice (diskpart) začne z uvedbo ukaza z istim imenom, po katerem se vstavi seznamski disk, da si ogledajo vse pogone, nameščene v sistemu. Vsi diski niso več označeni s črkami, ampak številkami. Zato se nekateri uporabniki soočajo s problemom določanja svoje naprave. Najlažji način, da ugotovite, je njena velikost (isti bliskovni pogon s trdim diskom se ne zameša izrecno). Za izbiro diska uporabite ukaz za izbiro diska X, kjer je X številka želenega diska s seznama. Čista linija nato počisti vsebino medija in nato ustvari primarno particijo (ustvarite ustvarite particijo primarno). Po tem ponovno izberete izbrano particijo (izberite particijo 1) in jo aktivirate (aktivno). Ta ukaz se ne uporablja vedno. Ko inicializirate pogon, ki ni načrtovan za zagon, ga lahko preskočite. Samo v tej fazi se začne neposredno oblikovanje aktivne primarne particije z želenim datotečnim sistemom, za katerega se uporablja ukaz fs = ntfs ali fat32). Če želite hitro formatirati, se črta skozi preslednico doda hitro. Da pa bi dosegli optimalen rezultat, ga ni vredno uporabiti. Po postopku morate dodeliti particijo (napravo)oznako za obseg. To se izvede z ukazom dodelitve (črka naprave bo dodeljena samodejno). Po tem boste morali preseliti namestitvene distribucijske datoteke na ustvarjen pogon.

Pripomočki tretjih oseb

Če kdo ne mara teh metod, lahko za poenostavitev dela uporabite katero koli brezplačno programsko opremo za formatiranje trdega diska, kot je na primer Disk Director iz Acronisa, HDD orodje za nizko obliko, Partition Magic, Paragon Hard Disk Manager. d.
Vendar pa so vsi opremljeni z grafičnim vmesnikom, uporaba ukazne konzole pa ne gre, čeprav bo veliko uporabnikov lažje delalo s takimi pripomočki. Ampak, ker v tem primeru je prav uporaba ukazne vrstice, natančneje, da se zadržijo na takšnih pripomočkih in njihovih zmožnostih, ni smisla.

Sklepna ugotovitev

Zato je treba še omeniti, da uporaba konzole, ki je uvedena posebej za ukaze na osnovi operacijskega sistema Windows, ki so se mimogrede preselili v te operacijske sisteme DOS, ni posebej težka. Poleg tega je ukazna vrstica, ki vam omogoča, da odpravite veliko težav, popraviti, katera orodja in sistemska orodja Windows ne pride vedno ven. In proces oblikovanja na glavi je višji, kot če bi se začel v okolju operacijskega sistema. Ni skrivnost, da lahko pogosto najdete sporočilo, da Windows zaradi neznanega razloga ne more dokončati oblikovanja. In če delate s konzolo, se takšni problemi ne pojavijo skoraj nikoli. In to je razlog, zakaj v večini primerov, da proizvajajo vse procese, povezane s čiščenjem, formatiranje diskov inpoglavja, priprava zagonskih medijev itd., je priporočljiva samo z uporabo standardne ukazne konzole in ne z drugimi vgrajenimi sistemskimi viri.

Sorodne publikacije