Kako ugotoviti količino RAM-a: koncept RAM-a, največji, najmanjši in rabljeni pomnilnik, načini za ogled pomnilnika in navodila po korakih

Vsi uporabniki ne razumejo funkcionalnosti sistemskih komponent. Takšno znanje pomaga razumeti delo računalnika in po potrebi rešiti morebitne težave. Zato morate pogosto vedeti, kako ugotoviti količino RAM-a ali drugih značilnosti računalnika.

Koncept RAM

RAM je že dolgo sestavni del sistema. In če brez diskretne grafične kartice lahko sistem deluje, potem je težje delo z operacijsko. Komponenta je odvisna od energije v sistemu. Je del pomnilnika računalnika in shranjuje strojno kodo, ko računalnik deluje. To pomeni, da RAM ne shranjuje uporabniških podatkov, temveč je zasnovan za vzdrževanje delovanja sistema. Na primer, odprli ste brskalnik in v njem je več zavihkov. Ko ste morali prekiniti delo, zaženite enega od programov. Nekaj ​​časa ste delali z njo in se spet vrnili v spletni brskalnik. Nihče ali nobena druga informacija ni bila izgubljena, je napisana s kodo na RAM-u. Enako se dogaja z računalniškimi igrami.


RAM delo

Pred odločitvijo, kako ugotoviti količino RAM-a, je pomembno razumeti, kako deluje RAM. Vsi podatki so shranjeni v polprevodnikih modula. Vse so na voljo in lahko delajo v primeru, da se napajajo. To pomeni, da RAM ne deluje, ko je računalnik izklopljen.Če med delovanjem RAM-ov prekinete oskrbo z električnim tokom, se lahko vse shranjene informacije izkrivijo ali uničijo.

Zmogljivosti OCP

Zahvaljujoč operaterju lahko upravlja varčevalni način. Pomaga računalniku, da prenese sistem v način mirovanja. Trenutno se poraba energije zmanjša. Ker pa se električna energija še vedno napaja z matično ploščo, je modul RAM popolnoma funkcionalen.


Če pa uporabite stanje mirovanja, vam bo v tem primeru pomagal RAM, ker popolnoma izključi napetost. Toda pred tem sistem uspe snemati vse informacije, shranjene v RAM-u, v posebno datoteko, ki se zažene ob naslednjem vklopu sistema.

Ustvarjanje RAM-a

Kako ugotoviti količino RAM-a in jezik ne more biti. Mnogi na prvi niso razumeli bistva te komponente. Toda nad njim se je začelo delo leta 1834. Seveda, potem so bili samo osnove sodobnega prototipa. Toda sama ideja je nastala zaradi Charlesa Babbageja in njegovega analitičnega stroja. V tem času je naprava preživela ogromno redundance. Najprej je bila izvedena kot magnetni boben. Po tem so se razvile magnetne jedra, ki so že v tretji generaciji dobile žetone.

Obseg RAM-a

Pred namestitvijo modula RAM v sistem morate razumeti, kako najti največjo količino RAM-a na osebnem računalniku. To lahko storite programsko. Če delate z operacijskim sistemom Windows, bo dovolj, da greste v Moj računalnik. Pokliknite PCM na prostem območju in izberite Lastnosti. V pogovornem oknu bodo na voljo kratke informacije o sistemu. Tukaj morate najti vrstico "Tip sistema". Največjo količino pomnilnika RAM lahko določite tako, da pogledate bit operacijskega sistema. Če je določeno, da je operacijski sistem 32-bitni, je največji podprt nosilec OPERATIVNEGA pomnilnika 4 GB. V primeru 64-bitnega sistema je ta številka 128 GB. To pomeni, da morajo vsi sodobni računalniki temeljiti na operacijskem sistemu x64.
Ta možnost je primerna tudi za razumevanje, kako ugotoviti največjo količino RAM-a v prenosnem računalniku.
Na Macu je enostavno določiti, da RAM ne bo deloval. Vse je odvisno od tega, kako dolgo je bila naprava kupljena. V ta namen se boste morali obrniti na operativno dokumentacijo. Na primer, model od leta 2006 do 2009 prejel le 4 GB, po - do leta 2012, delal s 16 GB, in do konca leta 2013, je bil na voljo RAM 32 GB.

Matična plošča

Prav tako je veliko odvisno od možnosti materinskega spomina. Tudi če operacijski sistem deluje s 128 GB RAM-a, matična plošča morda ne podpira tega nosilca. Če želite to narediti, morate odpreti računalnik in izvedeti model matične plošče. Potem lahko poiščete informacije o tem. V primeru prenosnega računalnika je dovolj, da najdete dokumentacijo za to ali najdete informacije na uradni spletni strani proizvajalca.

Sedaj je stanje

Najmanjša količina RAM-a trenutno znaša 1 GB. To je najmanj, kar lahko prenese delo s pisarniškimi programi in brskalnikom. Ampak še pol leta, in v povezavi zprogrami, ki intenzivno uporabljajo vire, in viri medijskih vsebin ne bodo dovolj. Optimalno se šteje tudi 8-16 GB RAM. To bo dovolj za težke programe, kot je "Photoshop", za računalniške igre in za pisarniško delo.

Koliko je nameščen?

Ko razumete, kako najti največji podprt RAM, lahko poskusite nadgraditi svoj RAM. Ampak za to morate ugotoviti, koliko je v sistemu.
To storite tako, da se znova vrnete v Moj računalnik, kliknete PCM v prostem prostoru in izberete Lastnosti. Novo pogovorno okno prikazuje skupno količino pomnilnika RAM. Ta možnost je najbolj primerna za razumevanje, kako ugotoviti količino RAM-a v prenosniku, saj prenosni računalniki težko pridejo do modula.
Namestite lahko tudi program CPU-Z, da dobite vse podatke RAM-a. Za to potrebujete:
 • prenesite program;
 • jo namestite in odprite;
 • pojdite na zavihek SPD.
 • To bo prikazalo vrsto pomnilnika, njegovo prostornino, frekvenco, proizvajalca in celo serijsko številko. V računalniku je bolje, da vse preverite z lastnimi očmi:
 • izklopite sistem iz napajanja;
 • odstranite stranski pokrov;
 • najdete na plošči modul;
 • ga onemogočite in preverite podatke na nalepki.
 • Če imate v računalniku nameščen en modul, lahko dodate enega ali dva več. Ampak za to boste morali izbrati iste module RAM. Zato je bolje, da napravo dobite od primera, da najdete enake ali zelo podobne dele in kupite.

  Mem Reduct

  Kako izvedetikoličino pomnilnika, ki ga uporablja računalnik? To naredite tako, da namestite program Mem Reduct. Ta majhen pripomoček ponuja informacije o tem, koliko fizičnega, navideznega pomnilnika in sistemskega predpomnilnika se uporablja v realnem času. Poleg tega pa vam omogoča, da že nepotrebne podatke očistite.
  Če se sistem začne upočasnjevati, to še posebej velja za računalnike z 1-4 GB RAM-a, nato pa lahko namestite ta program. Ko ga vnesete, bodo nekateri indikatorji označeni z oranžno barvo. To pomeni, da je pomnilnik naložen. Preprosto kliknite "Počisti pomnilnik", da ga nekaj časa izpraznite. Program je zelo uporaben, saj vam omogoča, da ohranite delovni status sistema brez zaviranja. Če imate nameščen del RAM-a, ga je najbolje očistiti enkrat na uro. Seveda bo vse odvisno od procesov.

  Sorodne publikacije