Motor UMZ-417: značilnosti in oblikovne značilnosti

Avtomobili v Uljanovski elektrarni so bili dolga leta izdani v nespremenjeni obliki. Vsi izdelki so se razlikovali po vojaških in posebnih naročilih. Takšne stranke so zelo zadovoljni z značilnostmi avtomobilov UAZ. Razmere so se začele spreminjati že do konca 80-ih, ko so celo nezahtevne vojske začele opazovati tehnične podatke Okazyka. Eden prvih poskusov izboljšanja parametrov avtomobila je bil nadgrajen motor UMZ-417, ki je bil v seriji leta 1989. Motor je bil zasnovan za dokončanje obetavnega modela obrata z indeksom 3151.

Splošne informacije

Motor je zamenjal model 414 motorja in je temeljil na številnih enotah in delih tega pogonskega sklopa. Enaka je približno 90% delov.
Večje spremembe so vplivale na filtriranje olja, glavo bloka in uplinjač. Sprejeti ukrepi so omogočili, da se parametri moči UMZ-417 povišajo na 92 ​​sil. Poleg tega je uvedba popolnega čiščenja olja bistveno povečala življenjsko dobo agregata, motor pa je ohranil popolno zamenljivost s starim motorjem.


Spremembe

V letih izdaje je bil motor izdelan v več spremembah, ki se razlikujejo po opremi in oktanskem številu goriva. Najbolj razširjene so bile naslednje različice:
 • 10 - osnovna različica, namenjena uporabi goriva s številom, ki ni nižja od 76. Imela je kompresijo okoli 7 enot in se razvila do 92 sil.
 • 510 - do 82 glav do 92. bencina. Moč se je povečalaza 6 sil. Dobavljen je bil na transportni trak GAZ.
 • 810 je analogno prejšnjemu, vendar je zasnovan za naprednejši uplinjač z dvema kamerama.
 • 810-01 in 810-03 - izvedbe s povečano spojko 254 mm (pogon po vzvodu). Izvedba 03 majhna nameščena črpalka hidravličnega ojačevalnika.
 • 810-10 - varianta motorja UMZ-417 z glavo iz 421. modela z razširjenimi izpušnimi plini sedeža ventila.
 • 810-52 - izvedba z 240-milimetrsko sklopko sheme membrane.
 • 910-01 - Različica vojske. Prvotno je bil opremljen z zaslonom električnega sistema in po izbiri - avtonomnim grelcem. Šlo je izključno z 254-mm oprijemom.
 • 910-05 in 910-25 - izvedbe s prijemom 240 mm.
 • Trenutno je v tej družini edini 82-močni motor še vedno v proizvodnji.

  Ročični mehanizem

  Blok valja in zgornja polovica ohišja UMZ-417 sta izliti iz enega kosa aluminijeve zlitine. V tem primeru so se v konstrukciji uporabljali snemljivi rokavi iz valjev, izdelani iz posebnega surovega železa z nečistočo vanadija. Pri namestitvi glave so na zgornjem delu objemk tesno zaprti. Na spodnjem delu je tesnilo, ki je odporno na olje.

  Takšna shema omogoča zagotavljanje tesnosti hladilnega sistema in varno odstranjevanje toplote iz sten rokavov. Skupaj je na blok nameščena aluminijasta glava. Med deli je uporabljen distančnik s simetričnim vzorcem, ki ga je mogoče namestiti na obeh straneh.
  Bat UMZ-417 je izdelan iz aluminijeve zlitine in je prekrit z zelo tanko plastjo kositra (ne več kot 6 mikronov). VZasnova bata je tri obroča. V tem primeru utor pod zgornjim obročem opravi posebno obdelavo z laserskim žarkom, kar bistveno poveča trdoto materiala. Os prsta je rahlo odmaknjena od osi bata.
  Kolenasta gred je nameščena na petih stebrih z zamenljivimi oblogami. Vtičnica gredi je zapečatena z gumijastim obročem, zadnji del pa je zatesnil obroče in vrvice iz azbesta. Takšna oblika ni trajna in je eden glavnih predmetov kritike UAZ z UMZ-417.
  Na sprednji strani gredi je pogon za prestavljanje in jermenica, ki se uporablja za pogon različnih enot. Na zadnji strani gredi je vztrajnik iz litega železa z obročem zob. Prstan služi za vrtenje gredi pri zagonu zaganjalnika.

  Distribucija plina

  Vhodna in izhodna shema je standardna za motorje UMZ. Sistem vključuje gred, ki se nahaja v bloku in jo poganja pogon s šestimi kolesi od glavne gredi motorja. Prilagoditev parametrov dela se izvede na etiketah na zobnikih, ki določajo medsebojni položaj gredi. Od gredi za distribucijo plina so črpalke za mazanje in dovod goriva v uplinjač. Gred se vrti v petih ležajnih nosilcih in vodi ventile skozi mehanizem palice. Pri delu je potisna potisna ročica stalno vrtljiva, kar prispeva k enakomernemu mazanju in obrabi. Palice so povezane z nihajnimi ročicami, ki neposredno vplivajo na ventil. Ventili motorja UMZ-417 so nameščeni v glavi in ​​izdelani iz ognjevarnega materiala (za sprostitev) alijekla z visoko vsebnostjo kroma (dovod). Zapiranje jih opravljajo vzmeti.

  Mazanje in hlajenje

  Sistem za mazanje uporablja dvojno načelo - nekatera vozlišča so pod tlakom in nekatera se poškropijo. Nadzor nad zanesljivostjo sistema izvajata dva senzorja. Ko pade tlak na armaturni plošči, zasveti rdeča lučka. Izkoriščanje takšnega motorja je strogo prepovedano. Zaloge nafte so shranjene v odstranljivi jekleni paleti. V spodnjem delu je navojni čep za staro drenažo olja. Hlajenje UMZ-417 se izvaja s prisilnim črpanjem tekočine. V ta namen je v konstrukciji nameščena posebna črpalka, ki jo poganja gred motorja. Regulacija temperature se izvaja s posebnim termostatom.
  Na splošno so se motorji 417. generacije izkazali za zelo zanesljive enote, čeprav niso pomanjkljivi. Glavne prednosti so visoko vzdrževanje in uporabnost v najbolj gluhih kotičkih naše države.

  Sorodne publikacije