Kako izračunati količino del v Excelu z vgrajeno funkcijo?

Časi, ko so knjigovodje obračunavali plače z ročnim računom ali kalkulatorjem z minimalnim številom funkcij in velikimi gumbi, so se izničili. Do danes, vse gospodarske in računovodske izračune izvajajo z uporabo programske opreme, obstaja veliko specializiranih programske opreme, ki vam omogoča, da delajo v avtomatskem načinu. Včasih pa je treba izvesti nekaj izračunov, ki jih ne zagotavlja programska oprema, ki jo uporablja delodajalec. Potem pridite v pomoč vsem znanim Microsoft Office orodjem. Microsoft Excel je eno od glavnih orodij za delo s številkami in nizi številk, za razvrščanje in izbiro zapisov, analizo podatkov, pripravo načrtov in shem. Navedeni paket vsebuje številne vgrajene funkcije, ki omogočajo izvajanje izračunov v samodejnem načinu. Funkcije vam omogočajo bistveno poenostavitev formul, uporabljenih v Excelovi preglednici, tako da dokument ni preobremenjen z dolgimi formulami in izračuni. Celoten seznam vgrajenih funkcij v Excelu si lahko ogledate s pomočjo za Microsoft Office.


Ena od mnogih uporabnih funkcij, ki vam pomagajo pri delu z večdimenzionalnimi podatkovnimi nizi in matričnimi izračuni v Excelu, je količina del.

Kako lahko Excel uporabljamo z vgrajenimi funkcijami?

Vgrajene funkcije v Excelu razširjajo glavne značilnosti sistema in si ogledajo celoten seznamlahko preprosto uporabite ikono fx pred linijo formule (belo črto, v kateri se vnesete znaki, ko so celice izpolnjene v Excelu).
Ko kliknete ikono f x, se prikaže čarovnik za funkcije. Po njegovih nasvetih lahko izberete želeno funkcijo in dobite kratke informacije o delu z njo. Uporabite lahko več možnosti iskanja:


 • Uporabite filter in nastavite kategorijo funkcij za lažje iskanje zahtevane formule, ki vam bo omogočila, da naredite potrebne izračune. Količina del v Excelu spada v kategorijo "Mathematical".
 • Uporabite iskanje po imenu (ta možnost je primerna le, če je ime želene funkcije v Excelu znano). V oknu »Najdi funkcijo« morate vnesti ime in klikniti na gumb »Išči«, sistem bo našel imena vgrajenih funkcij, ki ustrezajo vnesenemu poizvedbi. Da bi izračunali vsoto produktov številk, podanih nizov, v iskalno polje vnesite ime funkcije - "SUMMPLACE".
 • Če želite uporabiti vgrajeno funkcijo, jo morate izbrati s kurzorjem in kliknite gumb V redu v oknu "Čarovnik za funkcije". Po zaključku teh korakov se prikaže okno "Argumenti funkcij", v katerem boste morali podati vse potrebne parametre. Če je ime funkcije znano in uporabnik ne potrebuje dodatnih namigov za njegovo uporabo, preprosto vnesite znak formule (=) in vnesite ime vgrajene funkcije. Ne smemo pozabiti, da je poleg imenavnesti morate tudi argumente določene funkcije programa Excel.

  Argumenti funkcij za izračun vsote izdelkov

  Funkcija za izračun vsote številk, ki jih podajajo nizi, določa povzetek izvajanja določenih dejanj z vrednostmi, ki se uporabljajo kot argumenti funkcije. Hkrati so lahko argumenti vrednost različnih tipov, sistem pa bo uporabnika pozval k potrebnim. Vsota del v Excelu pomnoži ustrezne vrednosti podanih nizov (določene vrstice ali stolpci se uporabljajo kot nizi) in vrne vsoto vrednosti vrednosti, podanih v nizih.

  Sintaksa funkcij in ločila

  Da bi vgrajene funkcije delovale pravilno, je treba jasno določiti sintakso za njih (tj. Uporabiti standardne ločilne simbole med argumenti funkcije). Funkcija za izračun vsote izdelkov ima naslednjo skladnjo - "SUMMPROIZM (array1masyv2massiv3)". To pomeni, da je treba za pravilne izračune uporabiti oklepaje in vejice ter uporabiti dvopičje (:) za določitev začetnih in končnih celic polja kot ločila. V tem primeru lahko vrednosti, ki zagotavljajo informacije za dogodek, dejanje, metode, lastnosti, funkcije ali postopke, delujejo kot argumenti. Matrika 1 je zahtevani argument za zgornjo funkcijo in naslednji nizi zahtevajo glede na potrebo. Število neobveznih nizov (katerih sestavni deli bodo pomnoženi za nadaljnje seštevanje) se lahko gibljejo od 2 do 255.

  Primer uporabe funkcije za izračunvsote izdelkov

  Za jasnost uporabe funkcije SUMMPROIZO upoštevajte naslednji primer:
 • Izpolnite celice preglednice Excel, kot je prikazano na spodnji sliki.
 • V vrstici formul pišemo "SUMMPLACE (A2: B5; C2: D5)". Če želite začeti tipkati neko funkcijo v celici, morate v njej vstaviti "enako", nato napisati pravilno ime vgrajene funkcije in vse potrebne argumente.
 • Pritisnite tipko Enter (Enter).
 • Excel bo istočasno v celici, za katero je formula dobljena, izpisala rezultate izračunov. V tem primeru bo to število 9290. Sistem je tako izvedel naslednje aritmetične operacije: 1x100 + 3x500 + 5x230 + 6x250 + 2x250 + 4x130 + 9x400 + 2x210 = 9290.

  Napake pri uporabi funkcije

  Najpogostejše napake pri uporabi funkcij, vgrajenih v Excelu, so:
 • Uporaba napačne sintakse (dodaten razmik med znaki ali vejica, namesto dvopičja, kar lahko vodi do napak v funkciji funkcije).
 • Argumenti, ki se uporabljajo kot nizi v podani funkciji, morajo imeti enako dimenzijo. Če ne sledite tej napotki, bo funkcija delovala nepravilno in vrnila bo vrednost # VALUE! Napaka celici.
 • Če se kot vrednosti v dveh nizih uporabljajo nenumerični elementi, se ti zaznavajo kot funkcija ničelne vsote in lahko privedejo do napačnega končnega rezultata izračunov.
 • Ne bojte se maksimalno uporabiti zmogljivosti Microsoft Excela in potem bo postal vaš zanesljiv pomočnik v rutinskem delu! Veliko ljudiUporabniki ne bodo nikoli morali izračunati količine izdelkov v Excelu, vendar ko bodo pri svojem delu začeli uporabljati zmogljivosti programa, je ta funkcija zelo uporabna.

  Sorodne publikacije