Kako izvedeti sistemski bit? Kakšna je razlika med 32-bitnimi in 64-bitnimi?

Operacijski sistem ima določen bit. Vendar pa niso vsi izmed njih nameščeni na kateri koli tip računalnika. To je malce zmedeno za nepripravljenega uporabnika. Zato je vredno preučiti to vprašanje. Kako izvedeti sistemski bit? O tem bomo povedali malo kasneje v članku. Medtem pa je malo "liquidipa".

Kaj je malo?

V času, ko so mamuti šli na Zemljo, se je pojavil tip MS-DOS. Njena bitna hitrost je bila le 16 bitov. Toda procesorji so bili takrat samo 16-bitni. Tako, da tak sistem ne more biti bolj primeren za obstoječe realnosti. Toda sčasoma so obstajali procesorji, ki podpirajo 32-bitno arhitekturo. Označen je tudi kot x86. Seveda je MS-DOS brezupno zastarel. In prizor je prišel najljubši vse Windows.


Z razvojem tehnologije so obstajali 64-bitni procesorji. Otroci Billa Gatesa so se morali nujno razviti. Podpora za arhitekturo x64 je bila izvedena v legendarnem sistemu Windows XP. Od takrat vsaka različica Vinde tradicionalno podpira novo arhitekturo. In to je v redu, saj imajo 64-bitni procesorji številne prednosti pred zastarelimi 32-bitnimi. Sistemski bit XP (32 bitov) ne more razkriti celotnega potenciala novih procesorjev.

Razlika med 32 in 64

Razlika je v tem, da 64-bitni procesorji delujejo veliko hitreje kot njihovi zastareli sodelavci. Operacijski sistemi, optimizirani za ta bit, kažejo samo čudeže uspešnosti. Seveda, samo toče so uporabljeni programi, ki so optimizirani za 64 bitov. Toda to sploh ni tako, toda v sedanjosti številni pripomočki in programski izdelki popolnoma zavračajo delo z 32-bitnimi sistemi. Tukaj tudi način emulacije ne bo pomagal.


V tem primeru so najbolj priljubljeni procesorji (in operacijski sistemi) in do danes 32-bitne rešitve. Vendar pa bodo leta po petih 64-bitnih arhitekturah popolnoma nadomestile te "stare moške". In potem pride katarza. 32-bitni procesorji so podprli le 35 GB RAM-a. Medtem ko 64-bitni sistemi podpirajo 4 do 256 gigabajtov RAM-a (in to ni meja). Oglejmo si, kako ugotoviti velikost družine sistema Windows.

Uporaba funkcij sistema Windows

Kako določiti sistemski bit s pomočjo standardnih orodij Windows? Zelo preprosto. Z desno miškino tipko kliknite ikono "Moj računalnik" in izberite točko menija "Lastnosti". V oknu bo veliko informacij. Zahtevana vrstica se nahaja nekje pod imenom operacijskega sistema in se imenuje "Tip sistema". Tako lahko izvedete sistem XP (ali drugo različico) in dobite veliko koristnih informacij o računalniku.
Obstaja še en način:
 • Pojdite na meni Start, izberite ukaz Zaženi in vpišite sistemsko informacijo v naslovno vrstico.
 • Nato pritisnite "Enter".
 • Odprlo se bo okno, v katerem bodo predstavljene izčrpne informacije o operacijskem sistemu računalnika.
 • Ta metoda je najbolj primerna za tiste, ki želijo poskusiti delati z ukazno vrstico Windows. Pred temTa metoda nudi podrobnejše informacije o operacijskem sistemu. Lahko najdete veliko zanimivih stvari.

  Uporaba posebnih programov

  Na vprašanje, kako ugotoviti sistemski bit, obstaja še en odgovor. To bo pomagalo z informacijskimi programi, kot sta Everest ali AIDA. So sposobni zagotoviti informacije o vsem, kar je v vašem računalniku: procesor, RAM, mostovi na matični plošči, sama matična plošča, trdi diski, operacijski sistemi in še več. Vendar pa obstaja ena "vendar". Ti programi niso brezplačni. Toda tudi preizkusne različice lahko veliko povejo. In če spodbujate piratstvo, potem se ne morete ustaviti na tem.
  Everest in AIDA 64 sta daleč od edinih programov, ki lahko zagotovijo informacije o nameščenem operacijskem sistemu. Veliko aplikacij, ki so zasnovane za čiščenje in optimizacijo operacijskega sistema? Tudi oni lahko. Čeprav se na njih ni treba zanesti posebej. Včasih lahko naredijo napako. Kljub temu je bitna hitrost operacijskega sistema zelo natančna. Samo ne pozabite, da niso vse brezplačne. In za polno različico bo moral plačati veliko denarja.

  Zakaj vzpostaviti 64-bitni sistem

  Če imate procesor, ki podpira arhitekturo x64 in še vedno sedite na 32-bitnem sistemu, to pomeni, da je njegov pomen nujno zamenjan. Ker bo sistem deloval veliko hitreje, tudi če imate samo 2 GB RAM-a. Kako ugotoviti, kateri sistemski bit? To lahko storite v istem programu AIDA 64. In če vidite, da imate 64-bitni procesor in 32-bitnisistem, nujno naročiti naročilo. Poleg tega ima pri nadaljnji "nadgradnji" računalnika pozitivno vlogo tudi 64-bitni operacijski sistem.
  Poleg čisto tehnične strani problema obstaja še ena. Dejstvo je, da prihodnost temelji na 64-bitni arhitekturi. Zato se bo kmalu kmalu začel prehod na te sisteme. Zakaj ne bi šla zdaj? Poleg tega za to ni treba plačati. Preprosto prenesite želeno sliko, jo shranite na disk in namestite operacijski sistem.

  Zaključek

  Zdaj veste vse o tem, kako ugotoviti sistemski bit. Razlika med 64-bitno in 32-bitno arhitekturo je pomembna. Sodobni procesorji najbolje delujejo s 64-bitnimi operacijskimi sistemi. Zato je nujno prehod na njih. Vendar pa je treba upoštevati, da so 32-bitni operacijski sistemi odlični za 64-bitne procesorje. Vendar pa 64-bit ni nameščen niti na 32-bitne procesorje. Zato bodite previdni in previdni. Čeprav je še vedno veliko škode, ne bo uspelo, vendar se ne sprostite.

  Sorodne publikacije