Format datoteke KML - opis, funkcije

Datoteka KML shrani podatke geodatografskih podatkov XML. Vsebuje točke, črte in slike. Z izrazom XML označite geografsko označevanje in vizualizacijo tako, da shranite lokacije, prosojnice slik, video povezave in informacije o simulaciji, kot so linije, oblike, 3D slike in pike. Različne geoprostorske programske rešitve uporabljajo format KML za prenos podatkov v obliko, ki je enostavna za uporabo v drugih aplikacijah in spletnih storitvah.

Uvod

Keyhole Markup Language - oznaka XML za izražanje geografske označbe in vizualizacije dvodimenzionalnih in tridimenzionalnih zemljevidov brskalnikov. KML je bil razvit za uporabo s programom Google Zemlja, prvotno imenovan pregledovalnik zemljevide. Ustvaril jo je Keyhole. Inc., ki ga je Google kupil leta 2004. Ta format je leta 2008 postal mednarodni standard Open Geospatial Consortium.


Google Earth je bil prvi program, ki lahko pregleduje in grafično ureja datoteke. Drugi projekti, kot je Marble, so prav tako začeli razvijati podporo KML.

Uporaba: kako ustvariti format KML?

Podatkovno datoteko lahko odprete z razširitvijo v Google Zemljevidih. To storite tako, da ga postavite na spletu in vnesete URL v iskalno polje Google Zemljevidov. Google Earth je bil prvi program, ki je lahko pregledoval in urejal te datoteke in še vedno ostaja eden najbolj priljubljenih načinov za delo z geopodatki na internetu. Ko odprete spletno stran, uporabite element menija Moja mesta (ikona zaznamka za prenos datoteke KMLračunalnik ali račun Google Drive.


Datoteke lahko odprete tudi z uporabo katerega koli urejevalnika besedila (na primer Notepad ++). To vam bo omogočilo, da vidite besedilno različico, ki vključuje koordinate, povezave do slik, koti nagibanja kamere in časovne žige. Če želite pretvoriti KML v XML, vam ni treba pretvoriti. Ker je oblika dejansko datoteka XML, preprosto uporablja razširitev formata KML), lahko datoteko .KML .XML preimenujete tako, da se odpre v pregledovalniku XML. Datoteko lahko uvozite tudi neposredno v Google Zemljevide. To storite na strani Google Moji zemljevidi, ko dodajate vsebino na novo plast zemljevida. Ko odprete zemljevid, izberite Uvozi na kateri koli ravni, da prenesete datoteko iz računalnika ali Google Drive. Z uporabo gumba Dodaj plast lahko ustvarite novo plast. Datoteko KML in URL v Google Zemljevidih ​​lahko ustvarite tudi samostojno, tako da najprej URL povezave datoteke povežete s http://maps.google.com/maps?q=. Če želite na primer odpreti isti naslov, lahko uporabite naslednji URL: http://maps.google.com/maps?q=http://mywebsite.com/myfile.kml.
Ta operacija deluje tudi za Google Earth - tridimenzionalni vtičnik za ogled našega planeta, ki ga lahko dodate v spletni brskalnik.

Struktura

Format datoteke KML določa niz funkcij (oznake, slike, poligoni, 3D modeli, opisi besedil) za prikaz v Google Zemljevidih, Google Zemlja, Zemljevidih, mobilnih napravah ali kateri koli drugi geoprostorski programski opremi , ki izvaja kodiranje KML. Vsak kraj ima zemljepisno dolžino in širino. Ta oblikaločuje nekatere iste strukturne slovnice kot GML. Nekaterih informacij ni mogoče gledati v Google Zemljevidih ​​ali na mobilnih napravah.
Podatki se pogosto distribuirajo v formatu KMZ, ki je šifrirana datoteka KML s končnico .kmz. Združljive morajo biti z zastarelo (ZIP 2.0) stiskanjem, sicer datoteka .kmz morda ne bo razpakirana.

Geodetski referenčni okviri v KML

KML za svoj referenčni okvir uporablja 3D geografske koordinate: zemljepisno dolžino, zemljepisno širino in višino. Zemljepisna dolžina, sestavni deli širine (decimalne stopnje) se določijo v skladu s svetovnim geodetskim sistemom 1984 (WGS84). Navpična komponenta (višina) se meri v metrih od navpične osnove geoida WGS84 EGM96 Geoid. Če višina ni določena v koordinatni vrstici (na primer -770364738.89763), se predpostavlja, da ima komponenta višine privzeto vrednost 0 (približno morsko raven), tj.
Formalna opredelitev koordinatnega sistema (kodirana kot GML), ki se uporablja v KML, je vsebovana v specifikaciji OGC KML 2.2. Ta opredelitev se nanaša na komponente sistema EPSG CRS.

Dokumentacija

Specifikacija KML 2.2 je bila predstavljena v odprtem geoprostorskem konzorciju, da bi zagotovila status odprtega standarda za vse geo-objekte. Novembra 2007 je bila v okviru OGC ustanovljena nova delovna skupina za formalizacijo standarda. Komentarji predlaganega standarda so bili zahtevani pred 4. januarjem 2008 in je postal uradni standard OGC 14. aprila 2008.
Delovna skupina za standarde je zaključila delo v zvezi z zahtevami KML 2.2 in vključila sprejete spremembe.Uradni standard OGC KML 2.3 je bil objavljen 4. avgusta 2015.

Sorodne publikacije