Kako preveriti mobilno različico spletnega mesta? Načini testiranja mobilnih spletnih mest

Razvoj mobilne različice spletnega mesta ni le možna razvojna megla, dodatna stroškovna postavka (ali zaslužek, če govorimo o izvajalcih) in manifestacija skrbi za obiskovalce vira. Po nedavnih izjavah Googlovih predstavnikov bodo spletna mesta, ki ne ustrezajo zahtevam prilagodljivega oblikovanja, pesimistična pri iskanju z mobilnih naprav. Domači iskalnik Yandex je izdal tudi priporočila "Kako pomembno je, da je mobilni" in zagotovil, da bo, zaradi ugodnosti mobilnih uporabnikov, označil izdajo mobilnih različic in dal prednost prilagodljivim stranem.


Da, razvijalci morajo nujno prilagoditi mesta za pametne telefone in preveriti uporabnost prikaza virov. V nasprotnem primeru lahko kmalu pričakujete veliko izgubo prometa in s tem potencialne stranke, saj so novi algoritmi iz Googla in Yandexa že vzpostavljeni. Mobilno različico spletnega mesta lahko preverite na več načinov: spremenite velikost okna brskalnika, ko greste v način za razvijalce, z emulatorji mobilnih naprav in spletnih storitev.

Prijazno mobilno mesto

Prilagodljivost mobilnim napravam se ocenjuje z različnimi parametri. Pomembno je, da mobilno različico spletnega mesta preverite ne le v smislu pravilnega prikaza, temveč tudi druge dejavnike, ki jih je treba upoštevati:
 • pomanjkanje animacije, "težka" oblika in slike;
 • hitrost prenosa vira (mora biti minimalna);
 • ni potrebe po horizontalnem drsenju;
 • odsotnost dodatkov Silverlight in programčkov Java;
 • enostavna navigacija na mestu;
 • v kodi je prikaz meta oznake.
 • Če so izpolnjeni zgoraj navedeni pogoji, algoritmi najpogostejših iskalnikov prepoznajo spletno stran kot mobilno prijazno in povečajo položaj mesta pri izdaji v povezavi z neprilagojenimi viri.


  Realno testiranje na mobilnih napravah

  Najprimernejše je preizkusiti mobilno različico spletnega mesta na pravem pametnem telefonu. Ta metoda bo omogočila testiranje v realnih pogojih. V idealnem primeru je bolje preveriti spletne vire na več napravah, če pa proračun projekta ne vključuje stroškov nakupa več pametnih telefonov najbolj priljubljenih modelov, bo dovolj za naprave, ki temeljijo na Androidu ali Appleu.

  Spreminjanje velikosti okna brskalnika

  Najenostavnejše, vendar ne optimalno v smislu skeniranja, je spremeniti velikost okna brskalnika. Če je stran izdelana s tehnologijo prilagodljivega oblikovanja, lahko preverite mobilno različico spletnega mesta. Toda tukaj, v primerih, ko se uporablja ločena zasnova, potrebuje vir jasno navedbo, da je uporabnik prišel iz pametnega telefona, tabličnega računalnika ali druge mobilne naprave. Da, ta metoda omogoča preverjanje prisotnosti mobilne različice spletnega mesta. Toda pravilnost razmišljanja (tehnično) za vrednotenje je malo verjetno uspelo.

  Preklop na načinrazvijalec brskalnika

  Bolj optimalen način za preverjanje mobilne različice strani (Google ali Yandex, kot tudi drugi iskalniki razlikujejo prilagodljivost na seznamu najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na razvrstitev) - je, da greste v način za razvijalce v brskalniku. Metoda deluje na podoben način z več brskalniki:
 • Mozilla: v način razvijalca lahko izberete možnost "Adaptive Design" v meniju "Development"; S pritiskom na kombinacijo Ctrl + Shift + M; S klikom na gumb "Adaptive Design Mode" v orodni vrstici za spletne razvijalce;
 • Chrome: Preklopite v mobilni način s pritiskom na funkcijsko tipko F12 in izberite ikono mobilne različice (pametni telefon v zgornjem levem kotu pojavnega okna).
 • V operi se programski način za testiranje mobilne različice izvede s pritiskom na kombinacijo Ctrl + Shift + i, vendar obstaja še en način. Posebna različica brskalnika - Opera Mobile Classic Emulator - vam omogoča celovito oceno mobilnega oblikovanja. Verzije programa obstajajo za glavne operacijske sisteme.

  Emulatorji mobilnih naprav: Android Studio in Apple Xcode

  Mobilno različico strani ("Yandex" in Google) lahko preverite z emulatorji mobilnih naprav, ki so Android Studio ali Apple Xcode za Android in Apple. Podobna orodja natančno reproducirajo spletno mesto, kot bi bilo videti na mobilnih napravah: aplikacije imajo najpogostejše različice mobilnih brskalnikov. Vendar pa emulatorji ne upoštevajo hitrosti prenosa in nekaterih drugih odtenkov, ki jih lahkoopazujte v realnih razmerah. Za testiranje je dovolj, da namestite enega od zgornjih programov v računalnik in odprete spletno stran iz emulatorja.

  Spletne storitve za preverjanje mobilnega oblikovanja

  Obstaja tudi več preprostih načinov za preverjanje mobilne različice spletnega mesta. Na primer, spletna storitev Responsinator vam omogoča, da ocenite pravilnost prikaza vira na mobilnih napravah in uporabniku prijazno uporabo spletnega mesta. Vir prikaže spletno mesto, kot bi bilo videti na šestih napravah, ki temeljijo na Android ali Apple, v več usmeritvah.

  Testiranje optimizacije spletnega mesta za mobilne naprave

  Drugi viri, ki omogočajo mobilno različico spletnega mesta, ki se preverja, dodatno ocenjujejo odzivnost in ne prikazujejo le, kako bi spletna stran izgledala na različnih napravah. Najbolj ugledne storitve: Google Mobile Friendly in Yandex WebMaster (brskanje po spletu). Ocenite optimizacijo spletnega mesta za mobilne naprave, kot tudi za preverjanje Bing ali, na primer, W3C Mobile Checker. Vse, kar potrebuje webmaster pri ocenjevanju različice spletnega mesta za mobilne naprave prek spletnih storitev, je vpisati naslov vira in počakati na zaključek analize. Večina zgoraj navedenih storitev preverja optimizacijo za ugodne funkcije mobilne naprave, ki so navedene zgoraj. Torej, obstaja več načinov za merjenje prilagodljivosti spletnega vira: od testiranja na pravem pametnem telefonu, tabličnem računalniku ali drugih mobilnih napravah ali za spreminjanje velikosti oken brskalnika, preverjanjeemulatorji ali v načinu razvijalca spletnih brskalnikov in konča z uporabo storitev iz »Yandex« in »Google«. Zelo enostavno je celovito preveriti mobilno različico spletnega mesta, kar vam bo omogočilo potrebne spremembe in izboljšanje položaja spletnega mesta v iskalniku.

  Sorodne publikacije