Windows 10: Namestitev programov. Težave, nasveti, navodila

S prihodom desete različice operacijskega sistema Windows je veliko uporabnikov naletelo na težavo. Težava je v tem, da proces namestitve programov včasih ne le ne konča, temveč tudi spontano prekine. V nekaterih primerih je celo nemogoče namestiti namestitveni program. Zakaj se to dogaja? Kako se znebiti te nadloge? O tem bomo govorili v članku.

Windows 10: Namestitev programov. Značilnosti sistema

Preden se lotimo glavnega vprašanja, moramo razumeti, kaj je pravzaprav problem.
Kljub dejstvu, da Windows 10 v veliki meri ponavlja sedmo in osmo modifikacijo, ima veliko kardinalnih razlik. Najprej gre za varnostni sistem. Dejstvo, da se vgrajeni antivirus v obliki standardnega orodja Windows Defender včasih obnaša, milo rečeno, je povsem neustrezno, saj nekateri uradni programi predstavljajo grožnjo sistemu.


Ampak samo ta primer ni omejen. V operacijskem sistemu Windows 10 namestitev programov morda ne bo uspela, tudi zato, ker tako imenovani "super administrator" ali sistemski pladenj TrustedInstaller, ki se je pojavil v programu Seven, ima veliko večje pravice kot prej. Kdo ni opazil, da se tudi ob zagonu namestitvenega programa v imenu skrbniškega zaslona zaslon najprej nekoliko zmanjša, nato pa se pojavi zahteva za zaupanje z aplikacijo? Tresenje je, kajne?

Prva pravila za namestitev aplikacij

Na žalost,Nameščanje in odstranjevanje programov v sistemu Windows 10 je zgrajeno izključno na načelih sistemske varnosti in ne na dejstvu, da mora odstraniti vse komponente programa za odstranjevanje. Vgrajeni inštalaterji in odstranitve (kot običajno) ne izgledajo najbolje.


Najpomembnejše pa je, da je treba vsako aplikacijo in v procesu nameščanja in zagona nameščenega programa za najbolj udobno delo izvajati samo v imenu skrbnika. Na primer, nekatere izvršljive programske datoteke, kot so glasbeni programi ob zagonu, zahtevajo sodelovanje administratorja. Kaj naj rečem! Iste prenosne različice Nero Expressa še vedno zahtevajo potrditev.
Da bi se izognili takšnim situacijam, lahko nadzor UAC onemogočite tako, da poiščete ustrezne nastavitve iskanja (PCM na gumbu za zagon). Prednostni drsnik mora biti preurejen v spodnji položaj (čeprav sistem ne priporoča uporabe takih parametrov).

Težave pri nameščanju programov

Toda kljub takšnim dejanjem lahko včasih pride do banalnih napak, ker je požarni zid aktiviran v sistemu. Priporočljivo je tudi, da ga onemogočite. Če je problem »Defenderja« rešen z običajno namestitvijo protivirusnega programa, bo treba požarni zid onemogočiti ročno s klasično »Nadzorno ploščo« (in ne v poglavju »Glavni meni«). Najlažji način, da ga prek konzole pokličete, je vnos kontrolnega ukaza. Včasih se lahko težave pri namestitvi odpravijo na ta način. Toda veselite sezgodaj
Drug razlog, zakaj nameščanje in odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows 10 povzroča napake, je nezdružljivost programske opreme ne samo s sistemom, ampak z "železom". Tam je, kot pravijo, palico na dveh koncih: na eni strani, niso vsi programi ali gonilniki naprav zasnovani natanko na "prvih desetih", na drugi strani - Windows 10, včasih pa "pljune" k nekaterim razvijalcem programske opreme ali proizvajalcem "železne" opreme.

Uporaba načina združljivosti

Toda ni vse tako slabo. V vsakem sistemu Windows, vključno z deseto različico, se lahko aplikacije izvajajo v načinu združljivosti.
Na primer, zelo priljubljen glasbeni studio Studio Cubase LE 9 se začne v načinu združljivosti z operacijskim sistemom Windows 7 in samo s pravicami administratorja. Ta način nastavite tako, da bo program začel izvajati prek menija z lastnostmi v izvedbenem formatu EXE.

Brisanje aplikacij

Z odstranitvijo programov ni vse tako preprosto. V operacijskem sistemu Windows 10 je namestitev programov tako zaprta, da uporabnik običajno vidi samo imenike, ki kopirajo glavne programske datoteke med postopkom namestitve. In kaj je ostalo, tako rekoč, v zakulisju? In to so uporabniški podatki za ProgramData, Gostovanje, Imenik AppData itd. Nimajo dostopa. Nekaterih datotek ni mogoče izbrisati, tudi če je vklopljen način prikaza skritih objektov. Zato je treba z vključitvijo prikaza skritih datotek in map v nastavitvah, ki jih opravimo v meniju vrste v Raziskovalcu, vključiti prikaz sistema in zaščitenih objektov.
Ampak ne za obravnavoročno iskanje in odstranitev, najlažje je, da uporabite programe, kot je iObit Uninstaller, ki najdejo smeti sami in jih odstranite, če so po globokem skeniranju izbrani vsi objekti in uporabite funkcijo uničenja datoteke. Po čiščenju, čeprav uradno ni potrebno, je najbolje, da sistem popolnoma ponovno zaženete. Šele po tem bodo preostale postavke v obliki imenikov datotek in registrskih ključev zagotovo odstranjene.

Sklepne ugotovitve

Na splošno programi namestitve sistema Windows 10 in njihova odstranitev, kot je že jasno, niso na najvišji ravni, čeprav so razvijalci sprva navedli nasprotno. Če želite, da vse poteka gladko brez prekinitev, najprej preglejte zahteve samih aplikacij, uporabite združljivostni način ob zagonu, vendar pri brisanju nikoli ne obiskujte odseka programov in komponent. Najbolje je, da uporabite posebne deinstallerje (še posebej, ker standardni seznam Windows morda ne vsebuje nekaterih komponent, kot so nameščene dodatne plošče spletnega brskalnika, da ne omenjamo možnosti odstranitve nekaterih sistemskih elementov).

Sorodne publikacije