Kako uporabljati vse RAM v Windows: najpogostejše situacije in rešitve

Večina strokovnjakov na področju optimizacije operacijskih sistemov Windows je eden glavnih problemov teh operacijskih sistemov nezmožnost uporabe celotne količine RAM-a, nameščenega na računalniku, in ne glede na arhitekturo (32 ali 64 bit). Sistem ne prepozna pomnilnika nad določeno mejo (običajno 4 GB za 32-bitni OS) ali pa vidi pomnilnik, vendar ne more delati z njim. O tem, kako uporabljati ves vaš RAM, in bo še naprej povedal. Vendar morate vse uporabnike takoj opozoriti, da lahko nekatere od naslednjih rešitev uporabite le na lastno odgovornost.

Kako ugotoviti, kateri RAM je uporabljen?

Za začetek pa poglejmo, kako najti polno nameščen in trenutno uporabljen RAM. Če pogledate razdelek o sistemskih lastnostih, ki se pokliče prek menija PCM na ikoni računalnika na namizju ali v Raziskovalcu, lahko takoj opazite, da je opis poln in na voljo. Zakaj je razpoložljiva velikost manjša? Ampak zato, ker sistem v vsakem primeru uporablja del RAM-a, da ustreza vašim potrebam (za procese samo zagotovite delovanje samega operacijskega sistema).


Podobno lahko dostopate do nadzornika sistema v upravitelju opravil, če odprete kartico Performance. Vendar pa so lahko situacije z nezmožnostjo privabljanja celotnega volumna dve:
 • sistem ne vidi količine nad 4 GB;
 • skupna količinaje določena, vendar je ni mogoče uporabiti.
 • Omejevanje 32-bitnih sistemov

  Seveda, če ima računalnik operacijski sistem s 32-bitno arhitekturo, je mogoče vse težave odpisati samo na njenem bit, saj takšne spremembe sistema Windows s pomnilniki nad 4 V začetku je delo z GB samo "nezadostno usposobljeno". Zato je edina pravilna rešitev za popravilo situacije najpogostejša zamenjava sistema x86 (32-bit) s 64-bitnim.


  Ampak včasih lahko najdete tudi primere, ko je v istem Windows 7 x86 pomnilniku viden 8 GB, vendar je na voljo do 4 GB. Toda to je ravno zaradi omejitev, ki vključujejo 32-bitno arhitekturo. Vendar pa je situacija še bolj pogosta, saj matična plošča ne dovoljuje vedno uporabe celotne količine RAM-a. Da ne bi spremenili "železa", se lahko sklicujete na nekaj skritih programskih orodij, ki pomagajo rešiti ta problem, če ne celo, potem pa vsaj delno.

  Kako uporabljati vse RAM v kateri koli različici operacijskega sistema Windows?

  Zato je treba najprej zagnati sistemski konfigurator, ki ga kliče ukaz msconfig, vendar nujno s skrbniškimi pravicami. Če v zagonu take konzole ni takega elementa, morate najprej aktivirati upravitelja opravil in nato z menijem datotek podati novo opravilo za vnos podanega ukaza in zabeležiti izdelavo naloge s skrbniškimi pravicami. Kako uporabljati vse RAM, ne glede na arhitekturo?
  V ta namen pojdite na konfiguratorKliknite jeziček za zagon, kliknite gumb dodatnih možnosti in v oknu z nastavitvami počistite polje, v katerem želite uporabiti največji pomnilnik, ki bo zagotovo naveden pod celotno količino RAM-a. To točko je primerno aktivirati le, če so vključena vsa procesorska jedra, če je za vsako jedro podana največja velikost pomnilnika.

  Dejanja BIOS-a

  Zdaj pa poglejmo, kako uporabiti vse RAM-ove (odstrani mejo omejitve) z uporabo začetne nastavitve vhoda /izhoda BIOS-a. Včasih tudi pomaga, čeprav, kot je že jasno, tudi bit operacijskega sistema tukaj ni upoštevan.
  V meniju particije morate najti možnost, ki vsebuje nekaj, kot je RAM Remapping (več kot 4 Gb) ali Memory Hole, in jo aktivirajte tako, da za to prikažete Enabled. Če v nastavitvah ni takega elementa, verjetno različica BIOS-a ne podpira spremembe teh možnosti. Do njih pa lahko dostopate tako, da namestite posodobljeno vdelano programsko opremo za izvirni sistem. Toda brez posebnega znanja se takšne stvari ne priporočajo sami, ker so lahko posledice popolnoma nepredvidljive.

  Popravek sistemskih datotek

  Nazadnje, upoštevajte rešitev, ki velja za sisteme s arhitekturo x86. O njegovi uporabi na lastno odgovornost smo govorili že na samem začetku. Za izogibanje omejitvam in uporabo pomnilnika RAM v 32-bitnem sistemu Windows lahko uporabite pripomoček ReadyFor4GB, ki je primeren tudi za primere, kosistem ne vidi več kot 4 GB in za situacije, ko je določen polni pomnilnik, vendar ga ni mogoče uporabiti.
  Po zagonu programa z zagonom gumbov za preverjanje in uveljavljanje na skrbnikovem imenu izvedljive datoteke EXE iz mape same prenosne aplikacije. Po tem se prikaže sporočilo, v katerem se morate strinjati z namestitvijo popravka za datoteko ntkrnlpa.exe s klikom na ustrezen gumb (datoteka ntkr128g.exe bo shranjena). Zdaj iz iste mape morate zagnati skriptno datoteko AddBootMenu.cmd (ponovno kot skrbnik) in nato pritisniti tipki "Y" in "Enter". Ko je skript končan, je čas, da zaprete ukazno konzolo, izvedete podobna dejanja z datoteko RemoveWatermarkX86.exe in znova zaženete računalnik. Če se v postopku ponovnega zagona prikaže meni "Download Manager", mora izbrati vrstico za Microsoft Windows [128GB z ntkr128g.exe].
  Ustrezni vnos bo prikazan tudi v konfiguratorju. Na voljo in uporabljeni pomnilnik RAM lahko preverite z običajnimi odseki lastnosti računalnika. Opomba: Če naletite na težave z namestitvijo popravka v operacijskem sistemu Windows 7, boste morda morali najprej odstraniti sistemske pakete za posodobitev sistema (KB) s številkami 31470713146706 in 3153171, najprej v razdelku Programi in komponente znova poskusiti posodobitev iskanja in izključiti podane posodobitve s seznama namestitev.

  Sklep

  Zdi se, da je uporaba RAM-a malo jasna. Preostalo je dodati, da so zgoraj opisane metode bolj osredotočene na 32-bitnesistemov, saj je v operacijskem sistemu Windows s 64-bitno arhitekturo pojavljanje takih situacij redko, privzete nastavitve pa so običajno takšne, da ni potrebno dodatno ukrepanje. Če je že končano, odstranite nepotrebne elemente iz zagonske particije ali onemogočite nepotrebne storitve in sistemske komponente, da sprostite dodatni pomnilnik RAM.

  Sorodne publikacije