Motor ZMZ-405: značilnosti, fotografije in recenzije

Motor ZMZ-405 proizvaja OJSC Zavolzhsky Motor Plant - glavni dobavitelj energetskih enot za avtomobilsko industrijo Gorky. Ta motor je nadgrajena različica znane, legendarne enote ZMZ-406. Do leta 2009 je bil izdelan vzporedno z novim motorjem. Oba motorja sta si podobna. Obstajajo pa tudi pomembne razlike, ki jih je treba poznati vsem, ki jih zanimajo izdelki Gaz. Glavne razlike se nanašajo na tehnične značilnosti. Poglejmo torej napravo in značilnosti 405. motorja iz obrata Zavolzhsky.

Predhodnik

ZMZ-406 se je začel serijsko izdajati leta 1997. To je bil prvi motor proizvodnje Zavolzhsky Motor Plant s sistemom za vbrizgavanje goriva.
In izdan je bil v dveh različicah - z vbrizgavanjem goriva in brez njega. Opremljen z običajnim uplinjačem. Enota je bila nameščena na številnih modelih avtomobilske tovarne Gorky, vključno z Volgo. Motor je bil zelo priljubljen, z velikim uspehom, saj združuje dobro porabo goriva, zanesljivost in možnost popravila. Na žalost so bile pomanjkljivosti, vključno s težavami s hladilnim sistemom. Slabosti so se nakopičile skupaj z moralnim staranjem motorja. Leta 2000 je bila razvita nova enota - motor ZMZ-405.

Značilnosti motorja

Značilnost te elektrarne je bila glava valjev z dvema odmikalnima gredi, ki se lahko pritrdita na šestkotnik, ločeno vbrizgavanje goriva za vsako posamezno elektrarno.valj, hidravlični kompenzatorji toplotnih reže v mehanizmu za distribucijo plina.

Največja moč je 140 konjskih moči pri delovni prostornini 2464 kubičnih metrov. glejte Hod bata je 86 mm, premer valja je 955 mm. Navor motorja je 214 Nm pri 4200 vrt /min. Precej visoki skupni podatki so prinesli ta model z velikim uspehom in priljubljenostjo. Ta enota se nahaja na "Volga", kot tudi Gazela, Sobol in spremembe "Business". Tako so motorji ZMZ-405 nameščeni na skoraj vseh sodobnih modelih avtomobilske tovarne Gorky.

Posodobitev 405.

Leta 2009 se je Zavolzhsky Motor Plant odločila nadgraditi obstoječo enoto. Od leta 2010 so bili proizvedeni motorji ZMZ-40522 in ZMZ-40524. Zasnovani so za emisije izpušnih plinov Euro-3. Taki motorji so nameščeni na sodobnem avtomobilu z nizko tono "Fiat-Ducato" (velja samo za ruske sklope tovornjaka). Od leta 2013 bi morali vsi novi motorji ustrezati Euro-3. Zato je bila ZMZ-405 ponovno nadgrajena, da bi zadostila tem zahtevam. V tem stanju je enota še vedno na voljo.

Značilnosti ICE po posodobitvi

Kot smo že omenili, "Gazele", ki se pogosto uporabljajo pri prevozu tovora, namestijo enote ZMZ-405. V posodobljenih motorjih se je programska oprema spremenila, motorni vir se je povečal. Šibka povezava v 406. motorju uplinjača so bili reže na mestu bloka in glave valjev. Te odprtine so služile kot kanali za hladilno sredstvo in prispevali k boljšemu odvajanju toplote iz valjev.
Toda plačilo za to je postalozmanjšana moč bloka. To je privedlo do deformiranja GBC pri zategovanju vijakov in pritrdilnih zatičev. Še posebej, če instalacija ni uporabljala navornega ključa, temveč preprosto glavo z dolgim ​​ovratnikom. Izkrivljanje GBC je povzročilo uhajanje izpušnih plinov in prekomerno porabo olja. Posodobitev motorja je odpravila to napako. Premostitev med valji je bila povečana s 10 na 14 milimetrov. Dolžina navojnih izvrtin za vijake z glavo je 24 mm.

Spremembe

Družina ZMZ-405 je število motorjev, ki se razlikujejo le v skladu s standardi toksičnosti.
Obstajajo naslednje vrste elektrarn:
 • ZMZ-4052210. Toksičnost po normah - "Euro-2". Prav tako je nameščen na "Gazela" in "Volga".
 • ZMZ-4052410 in 4052510 ustrezata emisijskim standardom Euro-3. Prav tako so dana na avtomobile blagovnih znamk "Volga" in "Gazela".

  Motor ZMZ-405 "Euro-3" in njegove značilnosti

  Ta agregat ima več značilnosti:
 • Tesnilo glave bloka - dvoslojna, kovinska. Nameščen je namesto starih, brez azbesta, fleksibilnih okvirjev. V novi oblogi so posebni elastični elementi. Zagotavljajo najboljše tesnjenje zgloba glave in bloka, preprečujejo uhajanje plinov in izboljšujejo proces hlajenja. Poleg tega ima novo tesnilo debelino samo 05 milimetrov. To je trikrat manjše od starega.
 • Elektronski sistem dušilke na tem motorju je omogočil preklic regulatorja števila vrtljajev v prostem teku. Poleg tega je takšna izboljšava poenostavila vozlišče za plin. Sedaj v njem ni senzorja položajadušilec
 • Pogonski jermen pomožnih agregatov se je podaljšal za nekaj centimetrov. Sedaj je na njem nameščen samonosilni valj. Proizvajalec obljublja, da bo tekel okoli 140 tisoč kilometrov.
 • Pregledi lastnikov avtomobilov z motorjem 405-m

  Številni pregledi voznikov kažejo, da je ta motor zelo zanesljiv in nezahteven v pravočasnem servisu in visokokakovostnem potrošnem materialu.
  Ob dobrem hlajenju je primeren za uporabo v težkih okoljih. Vendar pa se skoraj vsi lastniki avtomobilov pritožujejo nad nagnjenostjo tega motorja, da se pregreje. To, skupaj s kakovostjo montaže, so glavne pomanjkljivosti 405. motorja.


  Tipične okvare in težave

  Glede na to, da je bil ta motor - zaradi posodobitve ZMZ-406 - veliko šibkih točk premaknjenih v novo enoto. Zato so težave za oba motorja pogosto enake.
  Oglejmo si jih:
 • Hidravlični napenjalci verige časa. Sčasoma se potopijo, tako da nihanje verige ne ugasne. Sliši se na ojačan hrup. Čevljev napetost verige. Sčasoma lahko slednji skoči čez zob, kar bo kmalu pripeljalo do dragih popravil.
 • Kljub izboljšanemu tesnilu in spremembam bloka je motor še vedno nagnjen k pregrevanju. Napaka tega je lahko termostat ali radiator hladilnega sistema.
 • Veliko porabo motornega olja lahko povzročita dva razloga. Prva je oljna obroča in oljna tesnila ventilov. Drugi razlog - teče na istem mestu kot v ZMZ-406 - pod pokrovom ventila. Čenatančneje - na mestu pritrditve pokrova plošč za ločevanje olja.
 • Delovanje vžigalnih tuljav lahko povzroči okvare motorja in neenakomeren tek v prostem teku. Običajno problem izgine z njihovo zamenjavo.
 • Hod v motorju se pogosto pojavi zaradi obrabe hidro-kompenzatorjev za toplotne reže. Njihov vir je majhen, približno 50 tisoč kilometrov. Če je po njihovi zamenjavi ostala klofka, potem je lahko precej razlogov, do obrabe skupine bata.
 • Poleg tega je ZMZ-406 podedoval in različne "napake", okvaro električne energije. Senzorji ZMZ-405 in nestabilno delo plinske črpalke prispevajo tudi k ugledu tega motorja. Na žalost nizka kakovost montaže ni mimo in ta pogonska enota.
  Toda ZMZ-405 ni nič slabši od 406. \ t Zaključek je, in bili so potrebni. O ZMZ-402 lahko rečemo, da je veteran ruskega motorja. Z ustrezno nego, vzdrževanjem in mirnim slogom vožnje lahko enota zdrži manj kot 300 tisoč kilometrov. Takšni primeri niso nenavadni, zlasti pri obratovanju tovornjakov z majhno tonažo "Gazel ZMZ-405".

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kaj ima ta pogonska enota tehnične lastnosti. Ta motor nedvomno zasluži pozornost in spoštovanje.

  Sorodne publikacije