Kaj je Apple TV in kako ga uporabljati

Kaj je Apple TV 4K? To je najnovejša različica konzole iPhone. Prejšnje posodobitve so se pojavile redko, v zadnjih letih pa so se modeli spremenili dvakrat. Razlog za to je bil pojav UHD in HDR.

Nove tehnologije

televizorji 4K so postali standard. Danes so dostojni modeli UHD cenejši od 1.000 $, mnogi pa podpirajo HDR (High Dynamic Range). Obe tehnologiji sta zelo pomembni za vizualno zaznavanje. 4K ločljivost naredi vse jasnejše od HD, vendar je HDR res velik korak naprej. Barve postanejo bolj žive, dodatno svetlost in večji kontrast, kar podobi daje kino. Apple TV 4 K podpira osnovni standard HDR10 in impresivnejšo tehnologijo Dolby Vision, ki naj bi zagotavljala povezljivost vsaj naslednjih nekaj let.


Naprava je dobila vse, kar lahko pričakujemo od Appleove televizijske televizijske sprejemnike naslednje generacije. Je hitrejši, stabilnejši in pametnejši od prejšnjih različic, ima bogat ekosistem aplikacij in je preprost za uporabo. Če pa ste pred kratkim kupili visokokakovosten pametni televizor vodilnega proizvajalca, je povsem smiselno vprašati, kaj je in kaj mora biti Apple TV. Na koncu imajo novi modeli lastne vmesnike in aplikacije. V tem primeru se zdi, da Apple TV ni tako privlačen, vendar ima še vedno veliko funkcij, ki niso na voljo niti na najboljših televizorjih HDR 4K.

Oblika in specifikacije

Apple TV je čedna črna predpona. Ona jeenake dimenzije kot v prejšnjem modelu in izgleda skoraj identično, z izjemo ozkih prezračevalnih odprtin okoli podnožja. Pogosto je to znak prisotnosti ventilatorja, pravzaprav Apple Apple predpona ima blok, ki ob nalaganju ohranja napravo hladno. Vendar ne skrbite: povratne informacije uporabnikov, hladilni sistem deluje zelo tiho. Ne slišite niti najmlajšega zvoka ali piščalke. Vendar pa to pomeni, da morate upoštevati lokacijo konzol - biti mora proč od preprog ali prašnih con, tako da bodo prezračevalne odprtine proste in čiste.

Potreba po ventilatorju je posledica impresivne učinkovitosti Apple TV 4 K. Predpona je opremljena s čipom A10X Fusion, enako kot fantastični 105 "iPad Pro in najnovejši 129-palčni model tablet. To so pravi računalniški nosilci v kompaktni obliki, kot je Apple TV 4K, zaradi potrebe po povečanju vsebine dovoljenje.Poleg tega se konzola začenja programov in iger brez težav, zelo intuitivno.Naprava je opremljena z izhodom HDMI in vhod Ethernet.Naravno, ni treba, da se poveže z internetom prek kabla.Podpora podpira dual-bandwidth, Wi- Fi, ki je do D za opravljanje svojih nalog, tudi če pretakanje video HDR 4K.
Zanesljivost brezžične komunikacije je odvisna od razdalje do usmerjevalnika, omrežnih nastavitev in celo od zasnove doma. Na podlagi povratnih informacij uporabnikov naprava deluje bolj robustno kot Chromecast 2 na razdalji 15 m. Apple TV predpona ima 32 GB ali 64 GB trajnepomnilnika Ker je verjetno, da se večina vsebin prenaša po omrežju, je malo smisla plačati dodatnih 20 $ za bolj prostorno možnost, če ne nameravamo določiti na desetine iger naenkrat.

Apple TV: kaj je Siri daljinski?

To je daljinski upravljalnik na daljinsko upravljanje, katerega izdelava je vložila veliko truda. Tudi prvi model konzol je imel čudovit daljinski upravljalnik in zdaj je res. Edina nepomembna razlika od originala je bel obroč okoli gumba "Menu", zaradi česar je bolj viden in olajša razlikovanje gumbov od dotika. Plošča je tanek in lahek, s 6 gumbi in sledilno ploščico. Prav tako prihaja z merilnikom pospeška in žiroskopom, ki omogoča nadzor prek vrtenja in nagibanja, vendar se v bistvu uporabljajo v igrah - podobno kot pri funkcionalnosti Nintendo Wiimote. Daljinski upravljalnik se polni preko kabla Lightning in deluje avtonomno 6 mesecev. Krmarjenje po menijih z daljinskim upravljalnikom je zmedeno, zato je Siri tukaj bolj uporaben kot iPhone. S pritiskom na ustrezno tipko Siri jo lahko vprašate, kakšno vreme bo jutri, ali pa poiščite ime igralke, ko gledate film. Hkrati lahko zadovoljite svojo radovednost, ne da bi odvrnili od gledanja televizije, saj se odgovor prekriva nad sliko.

Siri omogoča veliko lažje iskanje želenih aplikacij za pretakanje ali vrnitev, da si ogledate nekaj nedokončanih. Dejstvo, da iskanje ne deluje v vseh aplikacijah, je nadležno - zlahka najdete želene Netflix in iTunes, vendar vsebina iPlayer ali Now TV ni prikazana. Pomoč Siri je priročna,vendar ni edinstvena. Številni pametni televizorji, kot so Amazon Fire TV z GLE Alexa, Nvidia Shield TV, Roku Streaming Stick Plus, ponujajo podobne funkcije glasovnega upravljanja. Kljub temu je Appleova rešitev ena najboljših, saj uporaba asistenta ne moti gledanja. Poleg tega lahko daljinski upravljalnik vključuje televizor in prilagodi glasnost s pomočjo infrardečega oddajnika, če je seveda združljiv.

Kako priključiti Apple TV?

Nastavitev konzole za lastnike iPhone-a ne bo delovala. Samo vklopite Bluetooth, postavite telefon blizu in pojdite. Nastavitve Wi-Fi in Apple ID se samodejno sinhronizirajo, tako da lahko aplikacije zaženete v nekaj minutah. V prihodnje lahko uporabite svoj iPhone kot drugo konzolo ali tipkovnico za vnos. Vsi ostali bodo morali uporabiti daljinski upravljalnik z vnosom uporabniškega imena in gesla z uporabo nadležne zaslonske tipkovnice. To je mogoče storiti z glasom, ki uporablja Siri, toda za izgovarjanje takšnih informacij, tudi sam v svoji hiši, se ne odločijo vsi.
Na zadnji stopnji povezovanja Apple TV, bo sistem vprašal, ali naj vključi HDR, če obstaja združljiv TV. Naprava ve, katera različica HDR-ja se uporablja in bo samodejno namestila pravilno različico. Vklopiti morate televizor in vse, kar je v meniju in končano z aplikacijami in videi, bo očarano z izboljšanimi barvami in kontrastom. 4K dovoljenje je vedno omogočeno, to pomeni, da se vsebina, ki ne ustreza formatu UHD, samodejno prilagodi. Vendar to ni vedno najboljše.

Kakovost slike

Samodejna povečava na eni strani je bolj ostra inOmogoča večjo podrobnost temnih področij. Še bolje, Apple TV ponuja dodaten kontrast, vsaj v primerjavi z gledanjem preko aplikacije Netflix. Vendar ni vse tako rožnato. Več kakovostnih vsebin trpi zaradi motečih mrkov okoli premikajočih se predmetov, pa tudi zaradi blokiranih artefaktov in halov. Nekatere težave je mogoče obiti. Nastavitve Apple TV-ja imajo možnosti za spreminjanje dovoljenj, hitrost osveževanja in zaustavitev HDR-ja. S poskusom in napakami lahko najdete pravilno nastavitev za vir, potem pa boste morali za boljšo vsebino preklopiti nazaj na 4K HDR. Samodejna sprememba nastavitev ni odvisna od kakovosti slike. Ampak vse to zadeva le videe z nizko ločljivostjo. Vsebina 4K HDR izgleda odlično.
Velika prednost Apple TV je razpoložljivost video zbirke v iTunes-u, saj film 4K z HDR-jem stane toliko kot HD-ekvivalent. Če račun že ima film, se samodejno posodobi na 4K HDR. Za tiste, ki so kupili svoje najljubše filme vsakokrat, ko so preklopili na VHS na DVD-ju, potem na Blu-ray, je odlična ugotovitev in razlog za začetek zbiranja vaše iTunes knjižnice.

Trgovina tvOS

Leta 2015 se je prodajalna app ničesar pohvali. Potem se je sistem, ki sta ga uporabljala najnovejša Apple TV, šele začela razvijati in ni bilo velike izbire. V dveh letih se je veliko spremenilo, zdaj pa je na voljo več tisoč aplikacij iz iger in programov za kuhanje interaktivnim zgodovinskim scenarijem in fitnes pomočnikom. Vendar pa obstajajo tudi očitne pomanjkljivosti. Amazon Prime Video je najglasnejši od njih, čeprav je proizvajalec potrdil, da se bo aplikacija pred tem pojavilado konca leta 2017 Vendar Spotify nima takih podatkov. Kljub temu, da si želijo videti te programe na zaslonu, jih lahko oddajajo z iPhone ali iPad.

Igre

Zaradi velike grafične moči čipov A10X je Apple TV priročna igralna konzola. Na žalost daljinski upravljalnik ni najboljši igralni krmilnik. Številni naslovi so bili premaknjeni iz iOS, kar pomeni, da je veliko platform in tekačev. Potrebujejo natančne kontrole, brez katerih je brez nje praktično nemogoče. Igre, ki zahtevajo manj natančnosti (na primer gostje), dobro delujejo. Odlično izgledajo na katerem koli 4K HDTV-ju, kar poveča potencial Apple TV. Kaj je UHD igra, ki odlično prikazuje rase Real Racing 3 - izgledajo neverjetno na velikem zaslonu. Da bi povečali upravljivost, boste morali vlagati v krmilnik Bluetooth. Predpona je združljiva z večino od njih in bo močno izboljšala učinkovitost iger, kot je Galaxy of Fire: Manticore Rising ali platforma. V prvi različici tvOS manjka le starševski nadzor. Zdaj je parameter "Limit", ki vam omogoča nadzor dostopa na ravni vsebine ali programa. Zmogljivosti aplikacij in iger Apple TV niso izčrpane. Predpona je tudi Hub za Intelligent Home Management System podjetja HomeKit. Na primer, pred ogledom filma lahko vklopite luč ali vklopite nočni fotoaparat. Paleta združljivih izdelkov je majhna, vendar se njihov seznam stalno povečuje.

Zaključek

Ena najboljših televizijskih konzol je končno dobila posodobitev 4K HDR, ki jo je potrebovala. Čepametni televizor je nekoliko počasen, nato pa bo Appleova 4K-predpona postala pomemben dodatek domači zabavi.

Sorodne publikacije