Kaj je napaka pri računalniški tehnologiji?

Kot je dejal velik satirik Arkadij Raikin, »vsi smo moški, vsi smo ljudje«. Zato ponavadi delamo napake. Kakšna pa je napaka in kako lahko ta pojem interpretiramo, pri čemer uporabimo njegov pomen ne v vsakdanjem življenju, ampak v računalniških tehnologijah, ki so prisotne povsod? Poskusimo obravnavati ta vprašanja in na kratko razmisliti o glavnih vrstah napak, ki se lahko pojavijo pri delu z računalniki. Takoj je vredno razburjati bralce, saj je skoraj nemogoče opisati vse možne napake in situacije, zato se bomo osredotočili le na najpogostejše.

Kaj je napaka v splošnem pomenu? Da bi razumeli ta izraz, če ga uporabljate posebej na področju računalnikov, najprej bodite pozorni na njegovo splošno razlago. Kaj je napaka?


Izhajamo iz razlage velikih virov, kot je Wikipedija, napaka pa je razlika (odstopanje) med pričakovanim in dejanskim rezultatom nekega dejanja. Zelo pogosto se ta izraz uporablja za nevsiljive ukrepe, kar vodi do dejstva, da rezultat v praksi sploh ni tisto, kar bi moralo biti v teoriji. Ni treba posebej poudarjati, da je to precej ohlapna in površna razlaga.

Napake in napake v računalniški tehnologiji

Če razumemo napake z vidika računalniške tehnologije, lahko obstaja veliko možnosti. Vendar pa najpogosteje spremljajo napakekoncept okvare, to je napaka v sistemu, okvara strojne opreme itd. Vse to je samo na ravni, da niti programska oprema niti strojna oprema računalnika ne delujeta pravilno ali pa sploh ne delujeta. Samoumevno je, da so vzroki za takšne napake lahko poljubno, od napačnega pisanja kode v programu in do fizičnih težav z "železnimi" napravami.

Kaj je podatkovna napaka?

Oglejmo si najpogostejše vrste napak. Ena od najbolj neprijetnih je napaka podatkov CRC.
Še posebej, če ne greš v mrežo računalniške tehnologije, je njeno bistvo neskladnost velikosti kontrolnih vsot v prenesenih datotekah, ki se pogosto opazi pri nalaganju torrentov, arhivov itd. »Datoteke. Najbolj očiten in preprost način za odpravo te vrste napak je ponovna naložitev izvirne vsebine. Včasih velja za procese kopiranja ali premikanja datotek. Opomba: Na splošno lahko skoraj vse napake, povezane s programsko opremo, zmanjšate na težave z datoteko. Potem bo jasno, kako izgleda v praksi.

Kaj je napaka pri zagonu programa?

Kar zadeva napake na začetku uporabe, tukaj ni vse tako preprosto. Po eni strani se lahko zgodi, da je težava sama po sebi pokvariti izvršljivo datoteko. Toda to ni vedno glavni razlog.
Tu je vredno pozornosti inNezdružljivost z zahtevami izvajanja programa za strojno opremo, tudi pri nalaganju dodatnih komponent aplikacije (na primer dinamičnih knjižnic) v RAM, je nemogoča. Praviloma je v primeru določene napake na delu operacijskega sistema izdano sporočilo o napaki, ki kaže vzrok ali vsaj posledice nepravilnega delovanja ekipe ali nepravilnega delovanja procesa. Najbolj neprijetne situacije so povezane s tistimi zlomi, za katere obstaja preprosto sporočilo o napaki brez opisa (nekaj takega kot "Napaka!"). Ampak moraš si zlomiti glavo nad tem, kar se je dejansko zgodilo, in ni vedno mogoče ugotoviti prave narave napake.

Napake pri obravnavi datotek

Toda, kot je bilo že omenjeno, je večina napak programske opreme, ko sistem poroča, da je prišlo do napake, povezana z nečim in nato, pripisati obdelavi datotek (mape so mimogrede tudi datoteke, vendar samo določene vrste). Zakaj tako, poskusite izvedeti. Kaj je napaka v zvezi s predmeti datotek, postane jasna, če pogledate napake, ki se pojavijo pri kopiranju ali premikanju podatkov, nameščanju programske opreme (mimogrede tudi kopiranju), ko zaženete programe (nezmožnost izvajanja datotek ali obdelave s sistemskimi orodji) Tudi napake v samem operacijskem sistemu, ne da bi pri tem izključili virusne vplive, so še vedno omejene na težave z datotekami.

Zato, da bi odpravili nastale težave, so temeljni vzroki točno in jih je treba natančno preiskati v datotekah. TudiBIOS ni mogoče obravnavati kot "železni" čip, ampak kot nekakšen operacijski sistem v miniaturi, ki shranjuje vse informacije o strojnem delu računalnika, ki ima tudi svoje datoteke.

Neuspehi pri dostopu do interneta

V primeru napak pri dostopu do svetovnega spleta lahko mnogi ugovarjajo, da trdijo, da te zrušitve datotek niso povezane. To je deloma tako, vendar ne pozabite, da so enake nastavitve za povezovanje ali dostop do virov nekje shranjene, in sicer v datotekah. Druga stvar je, da jih ne vidijo izrecno, ampak spreminja nastavitve in nastavitve predvsem prek grafičnega vmesnika sistema ali vmesnika ukazne vrstice. Na splošno, o računalniških napakah, če že za to zadevo, lahko napišete celotno razpravo, čeprav v njej ne bodo upoštevane absolutno vse znane ali teoretično možne napake.

Sorodne publikacije