Kaj so računalniki: modeli, proizvajalci, specifikacije, klasifikacija, navodila za uporabo in značilnosti delovanja

Računalniki so vstopili v naše življenje in so postali nepogrešljivo orodje za vsako osebo. In ne gre samo za namizne različice, temveč tudi za pametne telefone, tablice, "pametne" ure in druge pripomočke. Vse to je tako ali drugače obravnavano kot računalnik, kar kaže na obstoj več vrst te naprave. Zato je vredno vedeti, kaj so računalniki.

Naprava

V angleščini se ta beseda prevede kot "kalkulator". Prav ta funkcija je postala glavna stvar med izumom podobnega sistema. Zdaj so računalniki definirani kot naprava, ki ima sposobnost izvajanja določenega zaporedja operacij, ki je določena z zahtevanimi metrikami. Vsaka operacija ima svoje zaporedje in algoritem in se imenuje program.


Zaradi računalnika se je pojavil računalniški sistem. Tako imenovana oprema, ki je lahko sestavljena iz blokov. V kompleksu so odgovorni za določeno operacijo pri obdelavi podatkov.

Razvrstitev

Kaj so računalniki? Takoj se lahko vsa oprema razdeli glede na namen. Ti vključujejo namizne, domače, osebne, delovne postaje, igralniške, medijske centre itd.
Prav tako je mogoče vse naprave razvrstiti kot majhne in mobilne. Vredno je omeniti prenosne računalnike, tablice, pametne telefone, e-knjige, kalkulatorje in tako naprej. Obstajajo superračunalniki, nanokomputerji, pametni prah in številni drugi pripomočki. Vsak od njih ima svoje značilnosti,modeli, proizvajalci itd.

Namizni sistemi

Razumevanje, kakšne so vrste računalnikov, se uporabnik takoj srečuje z namiznimi sistemi. Mednje spadajo stacionarni računalniki, ki so namenjeni za uporabo doma ali v pisarni.


Namizni sistemi so generično ime za vse osebne računalnike, ki jih lahko ljudje uporabljajo doma ali na delovnem mestu. Zato vključuje medijske sisteme, igralne naprave in navadne pisarniške naprave. Večina osebnih računalnikov je v primerjavi s prenosniki. V zgodnjih 2000-ih je prišlo do preusmeritve uporabnikove pozornosti z računalnikov na prenosne računalnike. Toda z aktivnim razvojem iger in kibernetskega prometa se hrepenenje ljudi do stacionarne naprave znova povečuje. Prenosni računalniki, čeprav so postali veliko močnejši in lahko obvladajo vse naloge, vendar imajo številne pomanjkljivosti, ki jih je težko zapreti samo zaradi ene mobilnosti.

Delovne postaje

Kaj so računalniki? V krogih znanstvenikov in strokovnjakov različnih področij proizvodnje so postale priljubljene delovne postaje. Te sisteme predstavlja sklop strojne in programske opreme. Takšna oprema je namenjena specializiranim nalogam.
Pod delovno postajo lahko pomeni različno opremo. Na primer, lahko pokličete specializirano službo. Delovna postaja je v tem primeru sestavljena iz računalnika ali terminala, potrebne programske opreme in druge dodatne opreme. Delovna postaja se pogosto imenuje osebni računalnik, ki je del omrežja LAN glede na strežnik.

Osebni računalniki

Tako imenovani mikroračunalnik. PC je gospodinjski aparat zuniverzalne zmogljivosti. Če je bil računalnik prvič uporabljen za računalništvo, lahko sedaj ta oprema obvladuje dostop do informacijskih sistemov, igralnih možnosti in multimedije.
Računalniki so lahko namizja, stolp in monobloki. V prvem primeru je napravo mogoče preprosto namestiti na mizo. Stolpni računalnik je običajno nameščen pod mizo, ker ima večje dimenzije in veliko višino. Zdaj se ta meja počasi briše, saj se lahko praktično vsako ohišje namesti tako na tabelo kot pod njo. Monobloki so osebni računalniki, ki imajo v svoji konstrukciji monolitno konstrukcijo. To pomeni, da so vse potrebne naprave - monitor, mikrofon, spletna kamera, tipkovnica itd. - združene v eno opremo.

Druge vrste računalnikov

Na splošno, pri vprašanju, kaj so računalniki, ni lahko takoj identificirati potrebnih skupin in predstavnikov. Na primer, namizni računalniki so osebni, toda med osebnimi računalniki so že prenosni računalniki. Hkrati se prenosni računalniki običajno imenujejo mobilne naprave, ne pa namizne. Zato se mora soočiti z zmedo. Pred prehodom na opis mobilnih sistemov je smiselno končati razstavljanje namiznih računalnikov. Poleg delovnih postaj so tu še osebne naprave - tiste, ki so namenjene navadnim uporabnikom. Ti stroji se uporabljajo za pisarniške aplikacije in brskanje po spletu. Še posebej priljubljeni so bili igralniški namizni računalniki. Ti sistemi so eden najmočnejših v vseh značilnostih. Igralci jih zbirajo za novo igralno industrijo. Prav tamOmeniti velja tudi o igralnih konzolah. Konzola je vredna tudi računalnika. Pridobivajo priljubljenost in v svoji zasnovi imajo skoraj enake bloke kot stacionarni računalnik.
Namizje vključuje tudi tihe osebne računalnike, ki imajo izboljšan hladilni sistem, ki deluje učinkovito, vendar ne povzroča nepotrebnega hrupa. Omeniti je treba tudi monobloke, o katerih smo že razpravljali.

Internetne naprave

Nato določite internetno napravo glede na njihov cilj. To so bile skoraj vse mobilne naprave. Mednje spadajo netbooki, tablični računalniki, netbooki in nettopi. Skoraj vse te naprave se zdaj uporabljajo za brskanje po spletu. Niso namenjeni za računalniške igre, zato je neprijetno delati s pisarniškimi programi v njih. Včasih lahko tablete uporabljate za ogled video vsebine.
Nettop se od netbooka razlikuje po tem, da ima majhno telo in je prikrajšan za svoj monitor. To pomeni, da bo zaslon treba kupiti posebej. Toda "polnjenje" naprave je šibko, zato je primerna za delo s spletnim brskalnikom.

Mobilne naprave

Iz katere vrste računalnikov prihajajo mobilne naprave? Seveda, prva stvar, ki si jo morate zapomniti, je prenosni računalnik. Vključuje subnotebook. To je naprava, ki je bolj kompaktne velikosti. Vključuje tudi tri vrste pogonov: netbooks, ultrabook in smartbooks. Netbooki so kompaktni prenosniki z nizko zmogljivostjo. Ultrabooki so zelo tanki prenosniki, pametne knjige pa so majhne naprave, ki uporabljajo strojno platformo pametnih telefonov.

RazenPrenosni računalniki za mobilne naprave vključujejo kompaktne računalnike, mobilne internetne naprave, tablične računalnike, e-knjige, pametne telefone in drugo. Vsaka naprava ima svoje značilnosti, namen in videz.

Modeli in proizvajalci: PC

Katere so znamke računalnikov? To vprašanje je odvisno od vrste računalnika, o katerem govori. Na primer, če govorite o namiznih različicah, potem ne gre za proizvajalce in modele, ki jih lahko govorite, saj je vsako komponento mogoče izdati pod določeno blagovno znamko. Da, sistem je mogoče zgraditi Intel ali AMD. To pomeni, da bo procesor za opravilo izbran izmed enega od teh proizvajalcev. Ampak s to grafično kartico lahko izberete iz podjetja Nvidia, in RAM - iz HyperX. Ko zaženete sistem, uporabnik opazi logotip ene od podjetij. Mnogi verjamejo, da je računalnik ustvaril proizvajalec. Pravzaprav je to samo ime podjetja, ki je izdalo matično ploščo, in tudi različico platforme. Druge komponente se lahko objavijo pod drugim imenom. Ampak včasih se zgodi, da določeno podjetje dela na svojem modelu osebnega računalnika. Potem kupi dele od drugih proizvajalcev, jih pakira v njihove blagovne znamke primerih, tako da uporabnik dobi računalnik pod eno blagovno znamko.

Modeli in proizvajalci: mobilne naprave

Kakšni so modeli računalnikov pri mobilnih napravah? Tukaj je veliko lažje. Ker proizvajalci kupujejo vse dele prenosnega računalnika in razvijajo svojo napravo pod lastno blagovno znamko, v tem primeru je enostavno poimenovati model stroja.
Na primer, med najbolj priljubljenimi proizvajalci prenosnikov so Acer, Asus, Lenovo, Dell, HP in drugi. To so ugledne blagovne znamke, ki sodelujejo pri izdaji ne samo prenosnih računalnikov, temveč tudi različnih naprav, pripomočkov in pripomočkov. Vsakdo poskuša ustvariti številne družine prenosnih računalnikov, ne glede na to, kako enostavno jih je prepoznati. Na primer, Lenovo ima namizno linijo ThinkCentre in tablične računalnike IdeaTab.
Toda mobilne naprave vključujejo tudi pametne telefone. Še lažje je ugotoviti s proizvajalcem. Vsakdo pozna slavni konkurenčni duo iPhone in Samsung Galaxy. Trenutno je vodilni proizvajalec pametnih telefonov. Čeprav se njihova proizvodna podjetja ukvarjajo s proizvodnjo osebnih računalnikov, prenosnih računalnikov in tablic. Kitajske družbe Meizu, Xiaomi, OnePlus in druge pridobivajo na priljubljenosti v proračunskem segmentu pametnih telefonov. Na splošno, skoraj vsi proizvajalci, ki se ukvarjajo s sprostitvijo računalnika, prej ali slej začnejo proizvajati druge naprave. Ni presenetljivo, da Asus oddaja monitorje, matične plošče, grafične kartice, prenosne računalnike, tablice, pametne telefone in še veliko več.

Specifikacije: procesor

Glede na različne vrste naprav je treba omeniti specifikacije. Na primer, kakšni so procesorji za računalnik? Vredno je takoj povedati, da ima vsaka naprava, ne glede na to, ali je računalnik, pametni telefon, prenosni računalnik, tablični računalnik itd., Procesor. Kot smo že omenili, prenosni računalniki običajno temeljijo na sistemih Intel ali AMD. Prav ti proizvajalci razvijajo procesor za vsa namizja. Enako velja za delo prenosnih računalnikov in vsehsort Proizvajalci prenosnih računalnikov uporabljajo komponente priljubljenih blagovnih znamk. Toda s pametnimi telefoni je malo drugače. Intel je hkrati poskušal narediti mobilni čip, vendar se je pojavil v omejenem številu modelov telefonov. Pametni telefoni so prejeli procesorje zaradi svojih proizvajalcev. Na primer, Samsung pogosto uporablja Cortex čipe za svoje modele. Apple namesti svojo blagovno znamko iPhone "nadev". Kitajski Meizu uporablja Helio kot osrednji procesor in MediaTek - grafični adapter.

Specifikacije: pomnilnik in druge komponente

Pri izbiri namiznega ali prenosnega računalnika uporabnik pregleda CPU, grafični adapter in količino delovnega in notranjega pomnilnika. Kaj je spomin na računalnik? Skoraj vsaka naprava, o kateri razpravljamo, ima RAM in notranji pomnilnik. RAM na namizju ustreza modulom, notranji pa trdi disk ali pogon SSD. Prenosni računalniki imajo podobno obliko, pri čemer so razlike le v dimenzijah in komponentah faktorja oblike. Pametni telefoni so zelo različni, ker imajo kompaktne dimenzije. Vsi njihovi pomnilniki se nahajajo na račun žetonov na plošči. Najbolj priljubljen proizvajalec pomnilnika je Samsung. Njegovi čipi se uporabljajo v različnih modulih, pod različnimi blagovnimi znamkami. Obstajajo tudi manj ugledni razvijalci. Poleg spomina si je treba zapomniti grafično kartico. Na primer, v osebnem računalniku lahko to storite brez njega, ker imajo vsi sodobni procesorji vgrajen grafični vmesnik. Če igrate računalniške igre, potemnakup video kartice je neizogiben. Podlaga za to - plošče Nvidia in Radeon. Na vsakem referenčnem modelu pa delujejo različni proizvajalci. Zato lahko v trgovinah najdete izdelke Asus, Gigabyte, MSI, itd. Prenosniki uporabljajo referenčni grafični vmesnik, tako da je v opisu značilnosti Nvidie ali Radeona pogosto mogoče opaziti.
Pametni telefoni in tablice so bili pridobljeni z mobilnimi grafičnimi karticami. Vgrajeni so v glavni procesor in delujejo v parih z glavnim jedrom. Qualcomm Adreno je priljubljen.

Operacijski sistemi

Kateri so operacijski sistemi za računalnik? OS je niz programov, ki pomagajo upravljati kompleks strojne opreme. Zahvaljujoč operacijskemu sistemu lahko izvajate izhodne in vhodne informacije ter organizirate delo z datotekami in izvajate aplikacije. Kakšni so operacijski sistemi za računalnik? Zdaj so pridobili ogromen znesek. Glavna stvar so Windows in macOS. Prvi se uporablja v skoraj vseh računalnikih in prenosnih računalnikih, pa tudi v pametnih telefonih in tablicah. macOS je Appleov lastniški operacijski sistem, zasnovan posebej za svoje izdelke. Eden prvih operacijskih sistemov je bil DOS. Že dolgo je nameščen na vseh računalnikih po vsem svetu. Zdaj je bila zamenjana z novo in podpora DOS je bila ustavljena. Programerji, zlasti Linux. To je zelo preprost in "čist" operacijski sistem. Deluje udobno z njo in ima vse potrebne programe. Ta operacijski sistem je nastavljen na podoben Unix.

Programi

Kaj so računalniški programi? Program je niz pravil, ki jih je treba izvesti za dokončanje naloge. Programska oprema se zgodirazlični, nekateri pomagajo pri diagnosticiranju sistema, drugi ustvarjajo besedilo, slike, videe itd. Sistemske aplikacije vključujejo operacijski sistem in pripomočke. Kot smo že omenili, je OS glavni program, ki je povezava med komponento strojne in programske opreme. Pripomočki se imenujejo programi, ki omogočajo vzdrževanje računalnika. Ponavadi vključuje programsko opremo, ki očisti sistem iz "smeti", popravi napake, diagnostiko itd. Sledi skupina aplikacij. To je delujoča programska oprema, ki uporabniku pomaga pri delu z različnimi orodji. To vključuje pisarniške aplikacije, ki vam pomagajo pri delu z besedilom, tabelami, grafi, sliko, zvokom in videom. Prva prednostna naloga je delo z urejevalniki besedila. Zato je vredno omeniti slavni "Notepad" in Microsoft Word. Uporabljeni programi vključujejo finančno in računovodsko. Zdaj je taka programska oprema nameščena na delovnih računalnikih velikih proizvajalcev. Toda domači računalniki ne namestijo podobnih programov. Čeprav obstaja verjetnost, da bodo zahodne izkušnje s planerji in finančna poročila prišle k nam. Multimedijski programi se ukvarjajo z globljo obdelavo slik, videa in zvoka. Ti vključujejo skoraj vse Adobejeve izdelke. Multimedija vključuje tudi igralce in igralce. Zabavni in izobraževalni programi vključujejo različne vodnike, enciklopedije, zvočne knjige in "vaje". Seveda je tu vredno omeniti igre. Profesionalni programi vključujejo različno programsko opremo za programerje,uredniki tridimenzionalne grafike, delo z znanstvenimi izračuni in oblikovanjem.

Uporaba in delovanje računalnikov

Seveda pa poznavanje imen računalnikov nikakor ne bo pomagalo pri uporabi in delovanju. Čeprav imajo tudi moderni pametni telefoni, tablični računalniki ali prenosni računalniki navodila. Če želite razumeti, kako uporabljati računalnik, boste morali poiskati potrebne imenike ali se obrniti na prijatelje. Zdaj veliko ljudi je izkušenih uporabnikov računalnika, zato lahko vsakdo pomaga pri tej zadevi. V ostalem je treba najti gumb za vklop računalnika, nato pa se ukvarjati z delom namizja, pogovornim oknom in napravami za vhodne in izhodne informacije. Enako velja za prenosni računalnik. Toda s pametnimi telefoni in tablicami so stvari lažje, ker so naprave manj funkcionalne. Dovolj, da se navadite na senzor in razumete meni pripomočkov.

Sorodne publikacije