Napajalna enota z regulacijo napetosti: tehnične lastnosti

Začetniki radioamaterji pogosto napajajo napetostno regulacijo. To je zelo potrebna naprava, saj brez nje oprema ne more delovati. Ampak morate upoštevati, da za delo opreme lahko zahteva drugačno napetost - od 15 do 30 čl. In jaz ne želim, da vsakič, da bi novo napajanje, za rotacijo transformatorjev. Veliko lažje je narediti eno, vendar univerzalno, ki ga lahko uporabite v vsakem izdelku.

napajalnik osebnega računalnika

V primeru, da imate napajalnik iz namiznega računalnika, ga lahko uporabite. V ta namen izvedite naslednje manipulacije:
 • Odstranite zgornji pokrov.
 • Nato s pomočjo spajkalnika odstranite vse nepotrebne žice. Za vsako barvo morate pustiti 1-2 žice.
 • Na črno (ohišje) pritrdite zeleno žico (eno v vlečni drog). Skakalca lahko preprosto nastavite na ploščo.
 • Za napajanje z regulacijo napetosti z lastnimi rokami je treba izvesti meritve na vsakem izhodu.
 • Priključite žice na ustrezne vtičnice ali na stikalo.
 • Ta napajalnik vam omogoča več napetosti - 3 3V, 5V, 12V. To je povsem dovolj za popolno delovanje večine naprav. To napravo lahko uporabite tudi za polnjenje mobilnih telefonov.


  Najlažji način

  je najverjetneje izdelava napajalne enote s postopno regulacijo napetosti na izhodu. Verjetno ste jih videli več kot enkrat. AtImajo stikalo na več položajih, od katerih vsak ustreza določeni vrednosti napetosti. Je varno? Kot laboratorijska napajalna enota z regulacijo napetosti lahko taka naprava deluje za kratek čas.
  Razlog - zelo majhen tok na izhodu in priključitev močnega bremena verjetno ne bo izpadel. Tudi tekoči meter LED traku bo svetil z nizko svetlostjo. Da bi se izognili uporabi velikih preklopnih stikal ali stikal v strojih z lastnim pogonom, lahko namestite več vtičnic na sprednji strani naprave. Vključeni bodo. Glavna stvar je pravilno podpisati vsa gnezda, da ne boste zažgali strojne opreme.


  Kako narediti transformator

  Če želite ustvariti takšen blok, morate narediti transformator sam - previjanje sekundarnega navitja. In prepričajte se, da napetost izračunate za en obrat. V ta namen nadaljujte, kot sledi:
 • Popolnoma odstranite sekundarni navitje, če obstaja.
 • Odvijte 10 zavojev žice in zberite magnet transformatorja.
 • Vključite transformator v omrežje in izmerite napetost na sekundarnem navitju.
 • Na primer, ugotovili ste, da lahko od 10 zavojev odstranite 1 čl. Torej, boste morali veter za napetostni izhod 30 In enako 300 obrne. In kaj, če potrebujete nekaj napetostnih vrednosti? V ta namen odstranite ustrezne obrate.

  usmernik

  Usmernik je del napajalnika, ki vam omogoča pretvorbo izmenične napetosti v konstantno. Izdelana je iz polprevodniških diod. Obstaja več vrst vključitvenih shem:
 • Ena polupereodnaya - uporablja se samo en polprevodnik. Zelo nizka učinkovitost. Krog lahko uporabite za napajanje opreme za kratek čas. Poleg tega imajo strukture te vrste visoko stopnjo motenj.
 • Uporabljata se dve polupereodnaya - dve diodi. Predstava je nekoliko višja kot v prejšnjem, vendar daleč od idealne.
 • Podvojitev napetosti - sestavljajo jo kondenzatorji in diode. Omogoča povečanje napetosti, vendar se trenutna moč zmanjša.
 • Most - vsebuje štiri polprevodnike. Učinkovitost vezja je zelo visoka, zato se uporablja v skoraj vseh napravah.
 • Opozoriti je treba, da obstajajo različni sklopi mostov. Ni vam treba preveriti z vezjem in priključiti diode - dovolj je, da napravo izmenično napetost in iz nje odstranite konstanto.

  Blok filtrov in stabilizacija

  Tako lahko imenujemo del tokokroga, v katerem so nameščeni elektrolitski kondenzatorji, upori in dušilke. Slednje vam omogočajo, da se znebite možnega pojava visokofrekvenčnih tokov. Za odstranitev stalne komponente v izmenični komponenti je potreben kondenzator. Če izdelujete laboratorijsko napajanje z napetostno in tokovno kontrolo, morate zagotoviti, da so vsi parametri stabilni na izhodu. Kako to storiti?
  Za to se uporabljajo zlotroni - naprave, ki uravnavajo napetost. Obstajajo tudi naprave za polprevodnike in vakuum. V vsakem primeru, ko je presežena napetost presežena, se pretvori v toploto. Zatopotrebno je zagotoviti dobro hlajenje naprave. Namestite lahko tudi ventilator. Da bi se kondenzator po izklopu hitreje izpraznil, je na izhodu nameščen konstantni upor.

  Enota za nadzor napetosti

  Napravo lahko izdelate na tranzistorjih ali posebnih sklopih. Zelo pogosto radioamaterska praksa uporablja izdelke tipa LM317T. Za izdelavo naprave, ki temelji na njej, morate imeti naslednje podatke:
 • Neposredna montaža LM317T.
 • Diodni most (ali 4 enake diode).
 • Dva elektrolitska kondenzatorja - 1000 in 100 μF. Napetost najmanj 50 Art.
 • Trajna impedanca 200 ohmov.
 • Spremenljivi upor 68 kΩ.
 • Spremenljivi upor je zasnovan tako, da prilagodi izhodno napetost. Če imate digitalne naprave - voltmeter in ampermeter, jih lahko namestite na izhod napajanja. Upoštevajte, da je slednje vključeno v prelom žice (npr. Plus ena). In voltmeter je povezan s plus in minus. Po končni montaži ne morete opraviti kalibracije na sprednji plošči.
  Transformator za gradnjo si lahko izposodite iz vseh gospodinjskih aparatov. Zaželeno je, da je dovolj moč. Dobri rezultati kažejo transformator TEC ali TVS (skenirajo izhodni okvir in zvok cevnih televizorjev). Primarno navijanje v njih je namenjeno za povezavo z gospodinjskim omrežjem 220 V. Možno je, da bo sekundarni previj. Priporočljivo je, da uporabite žico z največjim prerezom. To vam bo dalo večtok, kot rezultat - se bo brez težav lahko povezal s strojno opremo.

  Sorodne publikacije