Omrežje 5G: pregled, opis in hitrost. Cellular standardi

O omrežju 5G v zadnjih nekaj letih naj bi bil preboj na področju prenosa podatkov. Kaj predstavlja? Kdaj se bo prikazalo omrežje 5G in kje bo na voljo? Kakšne so prednosti pred drugimi načini prenosa podatkov? Odgovori na ta in druga vprašanja bodo navedeni v članku.

Splošne informacije

Živimo v stoletju visoke tehnologije in najnovejšega razvoja. Računalniki, telefoni, tablični računalniki in celo televizorji - vsi združujejo možnost dostopa do interneta. Poleg tega se nenehno izboljšuje. 5G Internet je standard nove generacije, namenjen zmanjšanju časa, ki ga uporabniki porabijo za iskanje pravih informacij na svetovnem omrežju. Njegova značilnost je prenos podatkov preko ozkopasovnega kanala, ki preprečuje motnje hrupa in popačenje.

Treba je opozoriti, da lahko majhne bazne postaje, s katerimi bo delovala tehnologija 5G, delujejo le na kratkih razdaljah. In to pomeni, da najprej skrije izključno gosto poseljena območja. Kako dobri so? Poroča se, da bo omrežje lahko uporabljalo več kot en milijon naprav, ki se nahajajo v kvadratnem kilometru, kar jim zagotavlja povprečno hitrost prenosa 100 Mb /s.

Kaj nas čaka v prihodnosti?

Domneva se, da bo internet 5G pospešil nastanek internetnih stvari. Tudi samodejni avtomobili se zdijo kot preprosta igrača, saj bodo delali udobnonaprave, ki lahko zajamejo celo manjše spremembe v človeškem bioritmu. Med testiranjem tega razvoja je bil rekord določen na približno 35 Gbps. Verjetno je, da bodo omrežja 5G 5G vodila k evolucijskim spremembam obstoječih storitev in pojavljanju novih. Internet lahko poveže veliko število naprav, ki segajo od gospodinjskih aparatov in konča.Težko je reči, kje bo konec. Domneva se, da bo mogoče zagotoviti hkratno povezavo približno 100 milijard različnih naprav. Tu so možnosti, ki so na voljo za 5G.

Značilnosti tega razvoja bodo omogočile izvajanje taktilnega interneta, ko bodo spletni viri lahko sodelovali v razširjeni resničnosti. Verjetno dejstvo, da bo storitev inteligence, ki vam omogoča, da obdelajo veliko količino podatkov in upoštevati individualne podatke vsakega uporabnika.

O značilnostih

Pravzaprav je začetna uvedba 5G predvidena za leto 2018 v državi San Marino in bo predstavljena v Južni Koreji in na Japonskem. In široko komercialno uporabo je načrtovana za leto 2020. In do takrat, razvijalci ne pustite upanja za izboljšanje tehnologije. No, šteli so, da bo omrežje 5G? Značilnosti (vsaj nekatere od njih so bile že upoštevane) naj bi se povečale in zagotovile možnost za ultra visoke ločljivosti razširitev za aplikacije in videoposnetke. V ta namen je potrebno zagotoviti hitrost prenosa podatkov pri 1 Gbit /s. Čas za preklop med tehnologijami radijskega dostopa zaneprekinjeno delovanje strežnikov mora biti krajše od desetih milisekund. Da bi podprli mobilne storitve v oblaku, kjer se programi postopoma selijo, bo treba zagotoviti hitrost 10 Gb /s. Za osebo bo ta interakcija praktično nepojmljiva, saj obljubljamo, da bomo zagotovili povratne informacije in zamudo v manj kot eni milisekundi.

Kakšne so zahteve?

Da bi to delovalo, je treba poskrbeti za pomembno zmogljivost omrežja, razpoložljivost stanja stalne pripravljenosti in zmanjšano porabo energije. Trenutno je na svetu že priključenih več kot pet milijard naročnikov. Prvi cilj je treba obravnavati kot gosto naseljena metropola. Navsezadnje se hitrost na omrežju 5G izravna s tako negativnim trenutkom kot majhen polmer dela. Verjetno se bodo izboljšali tudi protokoli prenosa podatkov. Čeprav trenutno ni mogoče natančno opisati vseh zahtev, saj se standard pete generacije še razvija.

Trenutno stanje

Na splošno je na post-sovjetskem prostoru stanje nezaslišano. Ruska federacija tako pomembno prispeva k vzpostavitvi omrežja pete generacije. Kaj pa izvajanje obstoječih tehnologij? Pred uvedbo omrežja 5G v Rusiji je pomembno zagotoviti, da ima vsakdo visokokakovosten dostop do interneta. Da, 4G frekvence se še razvijajo, z na videz že znanim 3G pa ni tako gladko - lahko rečemo, da ga lahko izvedemo v vsaki hiši. Seveda na svetu ni omrežij 5G, 4G pa ni običajno na celotnem ozemlju ZDA, Velike Britanije, Francijeali Nemčija. Toda če govorimo na splošno in na splošno, smo nekoliko zaostali za voditelji računalniške dirke. In to je treba popraviti.

Kaj nas čakajo glavne rozine?

Najpomembnejša točka je ultra širokopasovna celična komunikacija. Zelo pomembno bo uresničevanje možnosti kakovostnega in hitrega prenosa tako imenovane "težke" vsebine. Ne smemo pozabiti na zanesljivo medstransko komunikacijo, katere značilnost bo specializacija v določenem razredu storitev, kjer je potrebno zagotoviti nizke zamude. In ne pozabite na internet stvari. Postopek združevanja različnih naprav v enem stroju se bo nadaljeval. Pred dvema desetletjema se je celična komunikacija uporabljala izključno za klicanje drugim ljudem. Zdaj je telefon diktafon, kamera in videokamera. Sčasoma bo postala prav tako potrebna v družbi kot oblačila.

Katere tehnologije lahko vstopijo v standard 5G?

Čeprav še ni bila sestavljena, pomislimo na to, kaj lahko ponudimo mreži pete generacije. Najverjetneje bo:
 • Tehnologija MIMO. Njegova značilnost je uporaba oddajnika z več antenami. Ta tehnologija je dobro dokazana v 4G, zato je verjetno, da bo v 5G uporabljena. Zakaj tako? Dejstvo je, da se hitrost prenosa informacij povečuje skoraj sorazmerno s številom razpoložljivih anten. To tudi pozitivno vpliva na kakovost signala.
 • Delo v centimetrih in milimetrih. Za pravilno delovanje je potrebno zagotoviti dostopnostfrekvenčnih območjih nad 35 GHz (zdaj so manj). Toda s povečanjem pogostosti prenosa informacij bo padla razdalja, na katero se prenaša. Na žalost je to zakon fizike. Lahko jo obidete, vendar le s povečanjem moči oddajnika. Njena mejna vrednost, žal, velja za sanitarne norme. Po drugi strani pa je tu veliko prostega spektra.
 • Multitehnologija. Da bi zagotovili kakovostno delo, je potrebna podpora že razvitih in uveljavljenih standardov. Primeri so UMTS, LTE, GSM in Wi-Fi. Na primer, bazne postaje, ki delajo na tehnologiji Wi-Fi, se lahko uporabijo za razkladanje prometa v krajih izjemno aktivne uporabe.
 • Neposredne interakcije naprav. V tem primeru je možno neposredno organizirati izmenjavo podatkov, ki prehaja 5G, preko katere se bo pošiljal kot prometni signal. Takšna rešitev vam bo omogočila nadaljnje razkladanje omrežja in zagotavljanje višje kakovosti dela.
 • Specifičnost

  Z uvedbo 5G prvič odločilni dejavnik ne bo hitrost, ampak zanesljivost, ničelna zamuda, sposobnost prilagajanja posebnim potrebam in uporabam. In res - celo zelo kakovostni filmi prek omrežja pete generacije bodo naloženi v nekaj sekundah. Toda kaj bo ta situacija dosegla? To bo mogoče zaradi kombinacije več dejavnikov. Da, uporabljen bo napredni radijski vmesnik s povečano pasovno širino. Ne izpuščajtein uporabo širokopasovnih storitev. Mimogrede, kaj je treba razumeti, ko je mogoče vzpostaviti omrežje za določenega uporabnika?

  Značilnosti praktičnega izvajanja

  Omrežje 5G bo razdeljeno na nekatere virtualne segmente. Vsak od njih bo lovljen za posebne potrebe. Zaradi tega se bo bistvo spremenilo v nekakšen švicarski nož, ki lahko zadovolji milijone potreb. Pričakuje se, da bo uporabljena pasovna širina do 39 GHz. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da ko je ta kazalnik višji, je treba zagotoviti večjo gostoto postaj.

  Interakcija z internetom

  Pričakuje se, da bo do leta 2022 svet povezan z globalno mrežo 29 milijard naprav. In 18 od njih se bo nanašalo na internet stvari. Osnova za razširjeno uvajanje pametnih stvari bo 5G. Najverjetneje bo prvi povezal take gospodinjske aparate kot hladilnik in TV. Mimogrede, nekateri prototipi prihodnosti so zdaj vidni. Da, televizorji najnovejših modelov se lahko pogosto povežejo z internetom in gledalcem omogočajo izbiro določenega števila filmov, ki jih izbere kino ustvarjalec.

  Kako se bo svet spremenil?

  Peta generacija omrežij bo služila kot osnova za preoblikovanje podjetij, družbe in države. Čeprav se le razvija, je zdaj jasno, da bo učinek in učinek daleč presegel meje telekomunikacij. Mobilna omrežja bodo pomemben del gospodarstva, saj bodo lahko zagotovila razvoj ključnih industrij. NastaneTrg brez primere, ki je bil prej nepredvidljiv, po pričakovanjih pa naj bi leta 2026 po napovedi Ericssona presegel 1 bilijon dolarjev na leto. To bi bile prazne besede brez kvalitativnih primerov. Tako bo prisotnost praktično ničelne zamude omogočila daljinsko upravljanje težke industrije, kar bo zmanjšalo stroške proizvodnje in povečalo varnost zaposlenih na doslej najvišji ravni. Mreže pete generacije se lahko uporabljajo tudi v kirurgiji. Konec koncev, zahvaljujoč jim, bo mogoče zagotoviti neprekinjen prenos vseh pomembnih informacij v želenem podaljšku, kar bo omogočilo zdravnikom, da upravljajo ljudi iz kjerkoli na svetu. V naših očeh je nov transportni sistem. Zato je nesmiselno verjeti, da bo na začetku uvedbe 5G leta 2020 več kot deset milijonov pametnih avtomobilov potovalo po cestah.

  Kdo najbolj zmaga?

  Ericsson meni, da bodo 5G najbolj izkoristili promet, strojno industrijo, težko industrijo, energetiko, zabavo, medicino, finance in javno varnost. Z vsem tem pa se bomo do neke mere srečali. Toda, če govorimo o široki uporabi, je za mase najbolj opazno področje zabave. Menijo, da bo prisotnost 5G sposobna dati pomemben zagon razvoju virtualne in dopolnjene resničnosti. Kaj bo to dalo v praksi? Torej je verjetno, da bo prišlo do virtualnih predinstalacijskih ogledov, ogledov, izobraževalnih in dokumentarnih filmov, kjer boste lahko komunicirali s predmeti. Hkrati se bo povpraševanje povečalo vzporedno z izboljšanjem dostopnosti in kakovosti.Menijo, da bo v trenutku lansiranja trga 5G virtualna in dopolnilna realnost dosegla količino 150 milijard dolarjev!

  V zaključku

  Kot lahko vidite, ima 5G ogromen potencial. Njegov razvoj, standardizacija in široko izvajanje bo bistveno spremenilo naš svet. Vsakodnevna informatizacija in izboljšanje vsakdanjega življenja bo radikalno spremenila naš svet. Tisti, ki so se rodili konec prejšnjega stoletja, niso dejstvo, da bodo lahko razumeli tehnične naprave, ki bodo obstajale v zadnjem 21. stoletju. Zelo verjetno je, da bo kdaj napredek dosegel takšno hitrost, da je ne bo mogoče slediti.

  Sorodne publikacije