Intel GMA 3600: odličen grafični krmilnik za netbooke

Video krmilnik modela GMA 3600 ima precej skromno zmogljivost, njegovo glavno področje uporabe pa so netbooki z nizko zmogljivostjo. V takšnih mobilnih napravah so v ospredju stroški in avtonomija. Prav s temi dvema parametroma je grafični adapter v popolnem redu. Vendar je zmogljivost nizka, kar zadostuje za reševanje najbolj preprostih nalog.

Prazgodovina videza. Nišna rešitev

Na začetku so bili integrirani video krmilniki del sklopa sistemske logike. Toda stalno izboljševanje polprevodniških izdelkov je privedlo do dejstva, da se je stopnja integracije slednjih stalno povečevala. Posledično so bile druge komponente računalniških sistemov prenesene na en substrat s CPU. Takoj je usoda stala severni most čipov matične plošče, nato pa vgrajen grafični adapter. Zato so bili predhodniki te grafične kartice na matični plošči, vendar je proizvajalec Intel Graphics Media Accelerator 3600 že vključen v procesorsko napravo. Uporabljen je bil v povezavi s čipi serije Atom. Najpogosteje jih je mogoče najti v netbooku. Glavno področje uporabe pospeševalnika je nizko zmogljivih mobilnih računalniških sistemov z visoko stopnjo avtonomije.


Osnovne tehnične specifikacije in frekvenca

Intel GMA 3600 Silicon Crystal je bil izdelan v skladu s standardi tehničnih postopkov, kiustrezala tolerancam 32 nm. Hitrost takta v nominalnem načinu je bila 400 MHz. Tudi proizvajalec je trdil, da lahko ta pospeševalnik takoj oddaja video signal dvema monitorjema. Še enkrat, čakanje na podporo za slikovni format nad HD v tem primeru ni bilo treba. Eden od monitorjev je bil sistemski, drugi pa je bil priključen na zunanji priključek preko miniHDMI vrat.

Video Memory

Kot vsaka druga grafična kartica Intel, junak tega članka ni imel svojega RAM-a. Poleg tega je ta situacija značilna za vse integrirane pospeševalnike. Edina izjema pri tem so diskretni grafični adapterji, ki so opremljeni z ločenim video pufrom. Zato je bilo treba v te namene uporabljati sistemski RAM. V kombinaciji s centralnimi procesorji, znotraj katerih je bil nameščen video krmilnik Intel GMA 3600, je bil uporabljen tip pomnilnika DDR3. Število slednjih bi lahko bilo največ 4 GB, obratovalne frekvence pomnilniških čipov pa 1333 MHz ali 1600 MHz. Običajno lahko krmilniki takšnih mobilnih računalniških sistemov delujejo v dvokanalnem načinu, in ker se je število nameščenih modulov povečalo, se je njihova zmogljivost povečala. Največji video pufra v tem primeru lahko doseže 512 MB. Zadnjo vrednost lahko vedno prilagodite med postopkom zagona v Bio.


Gonilniki

Glavni operacijski sistemi so bili za Intel GMA 3600 XP in "Winds 7". Tudi tak krmilnik na ravni voznika je podpiral tudi "Vista". Toda pozne različice "Windows" takšno podporo zagotovo ne morepohvali se z dejstvom, da je podjetje-proizvajalec "Intel" prenehalo podpirati takšne izdelke že dolgo časa. Zato je posodobitev gonilnika za to platformo prenehala izhajati. Teoretično je možno namestiti novejšo različico operacijskega sistema Windows na takšni osnovi strojne opreme in namestiti gonilnike v združljivostnem načinu, vendar, kot kaže praksa, to ni vedno uspešno in v nekaterih primerih takšen mobilni sistem sploh ne deluje.

Preskusi in primerjave s konkurenti

Ta grafična kartica Intel lahko enakovredno tekmuje z vgrajenimi video nadzorniki. Kot nasprotniki je najprimernejša izbira GeForce 7000M iz NVidie in Radeon X1270 iz ATI. Ti pospeševalniki so bili izdani precej prej kot junak tega članka, vendar so jih takrat razvili vodilni proizvajalci in so namenjeni uporabi kot del namiznih sistemov. Zato nimajo omejitve na ravni porabe energije. Nasprotno pa je GMA 3600 namenjen mobilnim osebnim računalnikom, raven porabe energije pa se je močno zmanjšala. Posledično so ti pospeševalci v testu 3DMark06 pokazali naslednje rezultate:
 • Х1270 - 328.
 • GMA3600 - 281.
 • 7000M - 274.
 • Že protagonist tega članka se je izognil. v tem priljubljenem reprezentativnem testu NVidia za danes je pomemben dosežek.

  Prednosti in slabosti. Mnenje lastnikov o tem grafičnem krmilniku

  Pomanjkanje popolne podpore v novejših različicah operacijskih sistemov je glavna pomanjkljivost Intel GMA 3600. Windows 10na primer nima posebnih gonilnikov za ta pospeševalnik. To lahko povzroči različne težave v računalniku. Prednosti tega primera so zmerna poraba energije in uravnotežena raven učinkovitosti. Vse to je skladno dopolnjeno z demokratično vrednostjo čipov. Na koncu, vedno pogosteje, v poceni netbooku ekonomskega razreda, lahko najdete točno takšne mikroprocesorske naprave.

  Povzetek

  Visoke zmogljivosti najprej ne pričakuje Intel GMA 3600. In to ni njegovo delo. Primernejši je za izvajanje najpreprostejših aplikacij, ki vključujejo različne urejevalnike besedil, urejevalnike tabel in spletne brskalnike. Toda za nekaj bolj skromne programske opreme zagotovo ne bo dovolj. Še en plus je odlična kombinacija energetske učinkovitosti in majhnih dimenzij. Na račun takšne kombinacije je, da se krmilnik uspešno uporablja v proračunskih netbookih.

  Sorodne publikacije