Vgrajen grafični pospeševalnik Intel HD Graphics 5500. Pozicioniranje, specifikacije, modeli procesorjev

Segment grafičnega vmesnika začetnega nivoja pripada Intel HD Graphics 5500. Gre za integrirano grafično kartico in dejstvo je, da kaže nizko zmogljivost. Ta odločitev bo posvečena temu gradivu.

Pozicioniranje

Vgrajeni video čip Intel R HD Graphics 5500 ima zelo nizke rezultate, v testu 3DMark11 pa zbere 1265 relativnih točk v HD ločljivosti in danes izgubi tako zastarele grafične vmesnike v diskretni zmogljivosti. Radeon HD5570 iz NVIDIA AMD in NVS5200. Prikazali bomo tudi rezultate testov v igri Anno 2070. Slika se oddaja v formatu 1366x768, procesorski del računalniškega sistema pa temelji na CPU Core i3 modelu 5005. Posledično je bilo sproščeno število fps, odvisno od kakovosti slike:


8) Visoko - 10.
 • Visoka - 22.
 • Povprečje - 41.
 • Nizka - 71.
 • Gre za grafično rešitev, ki je primerna za reševanje najpreprostejših nalog. (pisarniški paketi, brskanje po spletnih portalih, najbolj preproste igre, predvajanje multimedijskih vsebin in branje knjig). Toda naloge, ki zahtevajo veliko sredstev za takšen pospeševalnik, ne morejo opravljati. To pomeni, da je naprava začetne ravni.

  Specifikacije pospeševalnika

  Intel HD Graphics 5500 s kodnim imenom v razponu Intel - GT2. To je najmlajša grafična kartica, ki ima oznako GT1. Njegova glavna usoda so ultraproračunski računalniki nizkega cenovnega razredahitrost in največjo energetsko učinkovitost in avtonomijo. Obstajajo pa tudi najbolj produktivni integrirani pospeševalniki z oznako GT3.


  Kristal tega grafičnega procesorja je izdelan v skladu s tolerančnim standardom 14 nm z uporabo tehnologije TriGATE. To pomeni, da imajo polprevodniški elementi na površini plošče 1300 milijonov kosov tridimenzionalno postavitev, kar zmanjšuje velikost kristala. Termični paket vseh procesorjev s tem pospeševalnikom ne presega 35 vatov. To je zelo energetsko učinkovita rešitev. Vendar je prisotnost aktivnega hladilnega sistema, ki temelji na hladilniku, v tem primeru obvezen. Število video procesorjev tega adapterja je 24. Njihova urna frekvenca se lahko giblje od 350 MHz (referenčna frekvenca) do 950 MHz (v načinu samodejnega overclockinga). Pri reševanju preprostih nalog z nizko kompleksnostjo grafična kartica deluje na 350 MHz. Če se zažene aplikacija, ki zahteva veliko sredstev, potem računalniški sistem aktivira funkcijo TurboBoost in frekvenca pospeševalnika se postopoma povečuje. Tudi pri tem, ko se temperatura podlage polprevodnika nadzoruje in se začne približevati 105 ° C, se stopnja overclockiranja video podsistema zmanjša.

  Pomnilniški podsistem

  Krmilnik pomnilnika RAM je skupen obravnavanemu pospeševalniku Intel HD Graphics 5500 in procesorskemu delu računalniškega sistema. Vse te komponente se nahajajo na eni polprevodniški plošči. OCP krmilnik z dvema kanaloma in lahko delujeVrsta pomnilnika DDR3 ali LPDDR3. Njihove urne frekvence so lahko 1333 MHz ali 1600 MHz. Skupna količina računalniškega sistema lahko doseže 16 GB. Ampak samo do 4 GB tega pospeševalnika ga lahko rezervirajo za lastne potrebe. Zadnja vrednost je nastavljena v Bio.
  Poleg pomnilniškega krmilnika je tretji za predpomnilnik tudi skupen za procesor in grafični del. Ta funkcija močno poveča hitrost vgrajenega video podsistema. Povezljivost s pomnilnikom je 128 bitov.

  Procesorji

  Najprimernejši mikroprocesor z HD Graphics 5500 - Intel Core i3-5005U. Tudi ta pospeševalnik je mogoče najti v treh drugih članih te družine, ki vključujejo 5010U, 5015U in 5020U. Poleg tega je video jedro mogoče najti v čipih serije i5. Njihovi indeksi so 5200U in 5300U. Nekateri predstavniki serije i7 imajo tudi tak pospeševalnik. To je 5500U in 5600U. Označevanje teh čipov kaže, da spadajo v 5. generacijo mikroprocesorske arhitekture Core iz podjetja "Intel". Njeno kodno ime je Broadwell. Toda prisotnost črke U na koncu oznake pomeni, da se lahko ti procesorji uporabljajo v prenosnih računalnikih. Vsi predstavniki te serije imajo samo 2 računalniška modula, vendar pa prisotnost tehnološke podpore NT omogoča delo v 4 logičnih poteh.

  Postopek namestitve

  Zelo preprost postopek za vzpostavitev takšnega grafičnega podsistema. Je del osrednjega procesorja in za izhod video informacij se uporabljajo vrata, vgrajena v sistemsko ploščo.Zato je dovolj, da monitor priklopite na zadnji in preklapljanje je končano. Malo težje je nastaviti programsko opremo Intel HD Graphics 5500. Gonilnik, ki ga upravlja, je na CD-ju sistemske plošče. Toda sam proizvajalec priporoča namestitev najnovejše različice. Zato je najbolj pravilna v tem primeru je, da prenesete sveže posodobitve iz spletne strani "Intel" in pri namestitvi je njihova uporaba.

  V zaključku

  je popolnoma primeren za ustvarjanje mobilnih računalnikov začetne in celo srednje grafične kartice Intel HD Graphics 5500. Njegove značilnosti so skladne s to aplikacijo. Toda za prenosne računalnike premijska raven svojih zmogljivosti ne bo dovolj, in v tem primeru je bolj primerno uporabiti diskretno grafično kartico z ustrezno hitrostjo.

  Sorodne publikacije