Video kartica NVIDIA Quadro 4000: Pregled in funkcije

Med prvih pet proizvajalcev diskretnih kartic spada dobro znano podjetje NVIDIA. Nenehno se izpopolnjuje in ponuja vse bolj napredne možnosti za grafične vmesnike, kot je NVidia Quadro 4000. V tem članku bomo raziskali značilnosti, prednosti in slabosti te rešitve. Ker je vse znano v primerjavi, da bi lahko trezno ocenili vse lastnosti te grafične kartice, jo je treba primerjati s predhodniki. V tem pregledu bomo pozorni na NVidia Quadro FX 34504000 SDI: značilnosti in značilnosti teh kartic. Osnovna načela strukture grafične kartice v primerjavi s svojimi predhodniki se niso bistveno spremenila. Toda proizvajalec je očitno večkrat poskušal povečati produktivnost grafičnega adapterja. Kako je bilo to doseženo? Zahvaljujoč novemu pristopu k arhitekturi, ki se imenuje "Fermi". To je omogočilo NVidia Quadro FX, da precej zlomi in še posebej 3450 modelov.

Tehnologija Quadro

Zanimiv začetek podjetja je bil, da takoj objavi, da je njihova nova linija bistveno nov in višji razred. Proizvajalec je takoj poudaril, da zdaj dela v višjem cenovnem segmentu. Zakaj je bila pametna odločitev? Po razglasitvi datuma izida NVidia Quadro 4000 so njegovi pol-tekmeci takoj opustili.

Poleg tega je podjetje po izdaji te grafične kartice lahko prevzelo svoje mesto v vseh segmentih trga profesionalnih grafičnih čipov. Kako je uspela? Za zagotovitev hitrega delovanja programovZ avtomatiziranim sistemom oblikovanja, v času, ko so ustvarjeni digitalni skripti, je bil uporabljen poseben sistem, ki je po vsem svetu znan kot Scalable Geometry Engine.

Funkcije

NVIDIA Quadro 4000 ni igralna kartica. Ona je odgovorna za pospeševanje 3D aplikacij. Podpira peti model slikovnih pik, kot tudi vse razpoložljive tehnologije DirectX 11. Ali naj govorim o OpenGL 4.1?

Vsa ta linija je še vedno cenjena zaradi ene od njenih značilnosti. Gre za to, da se opravi pri 40 nm tehnološkem procesu. In čeprav je ni mogoče imenovati najbolj moderno, je še vedno relevantna in vam omogoča, da proizvajajo opremo z nizko stopnjo toplote in visoko zmogljivostjo. Prav ta pristop je omogočil namestitev 4000m čipov v mobilne različice računalnikov, ne glede na to, ali so bili prenosniki, ultrabooki ali stacionarne mreže.

Posebna tehnologija

Ker je tridimenzionalna vizualizacija brez primere, je podprta sposobnost za delo s stereo zvočniki v združljivosti. Zakaj se temu posveča toliko pozornosti? Dejstvo je, da gre za delujočo grafično kartico. Operaterju bo omogočil, da dobi nove priložnosti na področju simulacije. To je odlična priložnost za rast in izboljšanje obstoječih projektov in sistemov. NVidia Quadro 4000 je v igrah šibka, vendar je odlična kombinacija kakovosti in cene za profesionalne grafične aplikacije. To ni samo stroga vizualizacija, temveč tudi hitri in kompetentni video izračuni. Kartica NVidia Quadro 4000 je sposobna upravljati okoli 890 milijonov trikotnikov v samo eni sekundi, kar je posledica uporabenovih tehnologij. Zaradi takšnih funkcij je idealen za 3D modeliranje. Primer je delo s sistemi, kot je Blender, ki vam omogočajo kombiniranje različnih 3D modelov v skupne svetove in za predvajanje video izsekov, zbranih s posebno programsko opremo.

Pozicioniranje

Kot je bilo že omenjeno, je ta video kartica namenjena profesionalnemu delu. To je grafični adapter z visoko zmogljivostjo. Zanimivo je, da tudi če čip sam ne more obvladati obremenitve, so razvijalci poskrbeli, da tehnologija SLI odpira možnost namestitve več kartic, ki lahko delujejo vzporedno. Kaj to daje? Ne glede na kompleksne 3D izračune bo zmogljivost kartice zadostna. Poleg tega ta tehnologija omogoča bolj udobno delo z video vsebino. Po mnenju proizvajalca je opremljen z vnaprej nameščenimi rešitvami za mešanje, zajemanje, filtriranje in druge funkcije dela s tovrstnimi datotekami. Kaj veste o tehnologiji Multi? Pregled NVidia Quadro 4000 bi bil nepopoln, če ne bi določal uporabe te tehnologije, ki vam omogoča hkratno delovanje in delo z več operacijskimi sistemi.

Hlajenje

Hladilni sistem NVidia Quadro FX 4000 je prejel številne pozitivne ocene uporabnikov zaradi svoje brezmejnosti. Čeprav nekateri trdijo, da je pri visokih obremenitvah precej hrupna, je celoten sistem zgrajen na ključu radiatorja. Kako izgleda?

Hladilni sistem je dovoljmasivna osnova iz bakra. Sama škatla je iz aluminija in zelo tesno stisnjena na čipove, enote za regulacijo napetosti in video adapterje. Zbrana toplota skozi zadnja tesnila je popolnoma razpršena, pomnilniški čipi pa so pod zanesljivo zaščito. V kombinaciji z majhnim sproščanjem toplote dobite video adapter, ki je zasnovan za dolgotrajno delo pri ekstremnih obremenitvah. Ta funkcija bo uporabna, če nameravate upravljati velike projekte, kar bo trajalo več ur ali celo dni. Nekateri ljudje poskušajo uporabiti to kartico, vendar to ni zelo učinkovito, saj nima potrebnih parametrov za to.

Prehrana

Zaradi svoje visoke zmogljivosti je NVidia Quadro 4000 2GB zelo spremenljiva grafična kartica, ki zahteva dodatno moč. Kako to doseči? S šest-pin PCI priključek. Treba je omeniti, da je za neprekinjeno delovanje kartice pri polni moči potrebna napajalna enota z močjo najmanj 600 vatov. In to bi moral biti visokokakovostni modul, izveden v skladu s sodobnimi standardi z dobrim sistemom filtriranja radijskih frekvenc, sicer stabilno delovanje sistema ni zagotovljeno.
Da bi preprečili, da vroč zrak ostane v notranjosti, ima grafična kartica ločeno luknjo, ki vam omogoča, da vse kar vržete iz kartice skozi sprednjo ploščo. Da bi razumeli, zakaj je to tako pomembno, je vredno vedeti, da je najvišja temperatura površinskega ogrevanja 7 stopinj pod vreliščem vode - 93 stopinj.

Produktivnost in igre

Video kartica NVidia Quadro 4000 ni namenjena igralništvunačeloma Seveda, na srednjem območju, hitrost slikanja ne povzroča nobenih pritožb. V bistvu, če se odločite za odmor in igro med delom, z njim ne boste imeli težav, če ne boste dvignili kakovosti slike in njenih podrobnosti. Torej bodo parametri dovolj veliki, da bodo minimalne karakteristike lahko trajale skoraj vsako igro do izdaje 2016. Starejše legende, kot sta Dota 2 World of Tanks ali GTA V, bodo delale na še višjih parametrih. V vsakem primeru boste morali pravilno izbrati možnosti grafičnega prikaza, da dvignete število sličic na sekundo na optimalno in tako ne boste gledali na že povsem pohabljen svet iger.

Glavne značilnosti GPU

Že na kratko smo govorili o prednostih te kartice za njene konkurente v smislu izpolnjevanja poklicnih nalog. Zdaj pa si poglejmo nekaj podrobnosti.
 • Uporaba nedavno razvite arhitekture pod kodnim imenom Fermi je privedla do povečanja količine obdelanih podatkov na enoto časa, kar omogoča dobesedno vizualizacijo sprememb, ki so uvedene v projekt oblikovanja.
 • Da bi povečali udobje pri delu z večjimi modeli in so zato sestavljeni iz številnih posameznih poligonov, je bilo odločeno, da se ustvari ločen povečan vmesni okvir, ki mu omogoča delo na najvišji možni frekvenci. Zahvaljujoč temu pristopu je rotacija modela in njegovo spreminjanje čim bolj gladka.
 • Razvoj 64-bitnih tehnologij je privedel do tegapospešek s plavajočo vejico. Kot pravi proizvajalec, te video kartice dosežejo rekordne vrednosti v tem parametru.
 • Uporaba dvojnih motorjev je povečala možnosti za hkratno obdelavo informacij iz različnih virov. Na primer, zemljevid se bolje spoprijema s sledenjem žarkom, korekcijo barv in simulacijo fizičnih pojavov v realnem času, tako da hkrati prenaša informacije med samo GPU in jo obdeluje z gostiteljem.
 • Združeni gonilniki omogočajo namestitev in konfiguracijo grafičnih kartic NVidia iz profesionalnega segmenta, kot tudi njihovo zamenjavo na sodobnejših modelih.
 • Kakovost in zmožnost prikazovanja grafičnih informacij

  Da bi povečali udobje pri delu z grafično kartico, je proizvajalec poskrbel za možnost povezovanja več monitorjev hkrati za ustvarjanje širšega delovnega območja. V ta namen sta na zadnji strani dva DVI-I priključka, eden DisplayPort in en HDMI. Ta komplet omogoča priključitev vseh profesionalnih zaslonskih plošč in posebej oblikovanih gonilnikov - za konfiguriranje potrebnih barvnih nastavitev in vizualizacije prikazanih informacij. Dovoljenje obdelanega modela ne more pa udariti, ker doseže kvadrat s stranicami v 16K slikovnih pik. Zaradi tega lahko ustvarite modele, ki zahtevajo izjemno kakovosten prikaz po vizualizaciji. Značilnosti NVidia Quadro 4000 so omogočile doseči, kar noben strokovni proizvajalec "železa" ne bi mogel storiti za to. Če želite preveriti, kakoTa ali tista slika izgleda stereotipno, potem pa bo tehnologija 3D Vision Pro, ki jo podpira tudi ta video adapter, zelo priročna. Edini pogoj je nakup ločenih posebnih očal, toda tak komplet vam omogoča, da kadarkoli uživate v popolni in realistični tridimenzionalni sliki. Da bi bila slika v tridimenzionalnem formatu čim bolj kakovostna, jo je mogoče sinhronizirati s pomočjo posebnega tripolnega konektorja, ki je na kartici, in za očala za virtualno resničnost.

  Vsestranskost pri izbiri platforme

  Vsak oblikovalec, ki dela na tem področju, lahko preprosto izbere, kateri operacijski sistem je bolj primeren za opravljanje njegovih nalog. To je mogoče zaradi dejstva, da ekipa izkušenih programerjev nenehno piše in posodablja gonilnike ne samo za družino operacijskih sistemov Windows, temveč tudi za večino Linux-različic. Poleg tega sta podprta tudi 32-bitna in 64-bitna centralna procesna enota obeh vodilnih velikanov, in sicer Intel in AMD. Zaradi tega pristopa je ta kartica v svojih mobilnih sistemih nameščena s strani mnogih proizvajalcev, kot je HP. NVidia Quadro 4000 se pojavlja tudi v končnih namiznih rešitvah iste blagovne znamke, deloma zaradi vsestranskosti in majhnega obsega med delovanjem.

  Spremljevalni izdelki programske opreme

  Poleg samih gonilnikov ima grafična kartica tudi posebne programe, ki omogočajo namestitev, delovanje in vzdrževanje tega modula.Torej, lastniška tehnologija CUDA, ki se izvaja na ravni programske opreme in omogoča izdelavo izračunov z grafično kartico, ni delno povezana z grafiko. To je lahko kodiranje in obdelava slikovnih datotek ali analiziranje obnašanja in dinamičnih značilnosti tekočih teles. Proizvajalci so poskrbeli tudi, da lahko razvijalci grafike maksimirajo svoje izdelke. V ta namen imajo dostop do API-ja NVidia, ki jim omogoča, da maksimizirajo potencial video adapterja in optimizirajo obdelavo katere koli vrste podatkov prek njega. Zaradi funkcionalne strukture GPU lahko strokovnjaki, ki delajo z njim, svoje znanje uporabijo v jeziku Cg, ki je specializiran za programiranje senčil. Posledično lahko ustvarijo prizore in projekte v realnem času brez zamud, kot tudi vključijo fotorealistične učinke v svoje modele.

  Zaključek

  Če povzamemo vse informacije v tem pregledu, lahko ugotovimo, da je NVidia Quadro 4000 popolnoma profesionalna grafična kartica. To ne pomeni, da je namenjeno samo delu in igre se z njim ne bodo začele. Ravno nasprotno, preprosto ni smiselno kupiti, če nameravate uporabljati osebne računalnike samo za igre na srečo, zaradi višjih stroškov kot podobnih rešitev.

  Sorodne publikacije