Domači medijski strežnik za Windows 10: nastavitve, funkcije in zahteve

Ni bilo tako dolgo nazaj, da ni bilo mogoče niti sanjati o ustvarjanju zabaviščnega centra, ki bi temeljil na domačem omrežju, ki bi bilo povezano z uporabniškimi napravami v obliki računalnikov, prenosnih računalnikov, televizijskih plošč in mobilnih naprav. Danes pa se zdi, da taka dejanja nekega dne ne bodo fantastična, saj združujejo vse naprave v eno omrežje, ko uporabljate domači medijski strežnik za Windows 10 za dostop, pretakanje in predvajanje medijev s posebno tehnologijo DLNA (UPnP, HTTP). O tem, kako sami ustvariti takšen center, bomo nadalje razpravljali. V tem ni nič posebej zapletenega, toda na neki stopnji bo treba paziti na specializirane nastavitve, brez katerih je center ustvarjen, ne bo delovalo.


Kaj je domači medijski strežnik za Windows 10?

Za začetek upoštevajte, kakšna organizacija je na voljo za dostop do predvajanja večpredstavnosti in vsebine. Treba je omeniti, da je domači medijski strežnik za Windows v smislu namestitve in konfiguracije zasnovan na uporabi brezžične povezave.
Povezava se lahko uporablja kot trenutna povezava prek usmerjevalnika (usmerjevalnika) ali Wi-Fi Direct, če je takšna tehnologija vključena v omrežje podprtih naprav. Pogosto se takšna vprašanja nanašajo na televizijske panoje zgodnjih generacij. Toda skoraj vse moderne televizije imajo takšno podporo, samo da bi jo poimenovalilahko različni.

Najlažji način dostopa do datotek

Preden začnete ustvarjati in nastaviti medijski strežnik, bodite pozorni na točko, v kateri vam ni treba to storiti kadarkoli, da bi poenostavili korake.


Enostavno »napnite« mape z večpredstavnostno vsebino tako, da jih nastavite za javni dostop. V tem primeru je nujno vključiti možnost identifikacije računalnikov v omrežju. Če tega ne storite, bodo mape ostale nevidne, tudi če je nastavljen javni dostop. V primeru televizijske konzole, kot je Mag, je problem še enostavnejši, ker že ima nastavitev za DLNA (UPnP), ki vam omogoča takojšen dostop do datotek in map, ki jih želite aktivirati.
Če so določene naprave v omrežju, lahko preprosto uporabite meni PCM v izbrani datoteki z vrstico "Give to Device" in nato izberite aktivno napravo, ki je povezana z omrežjem. Po tem se bo predvajanje izbranega predmeta takoj začelo v programu Windows Media Player (privzeto) z oddajo do priključenega terminala ali mobilnega pripomočka.

Strežnik DLNA Windows 10: Nastavitev, Izhodna vsebina za predvajanje

Zdaj, neposredno o tem, kako ustvariti in aktivirati center zabavnega omrežja. Nastavitev domačega medijskega strežnika za operacijski sistem Windows 10 se začne z uporabo odseka za omrežje in internet, ki se nahaja na nadzorni plošči (če je meni pogleda vklopljenkategorijah), kjer morate odpreti nastavitve domače skupine.
Zdaj je vprašanje, kako konfigurirati medijski strežnik DLNA za Windows 10 (818 ali 7), ustvariti novo skupino in vključiti le tiste naprave za uporabnike, ki jim bo dovoljen dostop. To naredite tako, da na dnu okna kliknete ustrezen gumb in nato izberete vrste predstavnostnih datotek, do katerih želite odpreti dostop.
Po tem se uporabi gumb za razširitev in izvede prehod na razdelek za samodejno generiranje gesel. Sistem, ki je izdal kombinacijo, mora biti zapisan ali shranjen, saj brez njega ne bo mogoče povezati pripomočkov s strežnikom. Nato ostane, da kliknete na gumb "Finish" in se vrnete na urejanje parametrov. V novem oknu lahko spremenite prvotno ustvarjeno geslo, ki bo uporabljalo domači predstavnostni strežnik za Windows 10 za odpravljanje težav s povezavo itd. Vendar pa je obvezen pogoj aktiviranje točke predvajanja večpredstavne vsebine (glejte zgoraj). za vse naprave, povezane z omrežjem.

Pretakanje pretoka medijev

Uveljavljeni medijski strežnik za domače omrežje v sistemu Windows 10 zahteva, da je izdelek pomemben. Za dolgo časa, da ga ne iščete v različnih menijih, preprosto nastavite iskanje "Multimedia streaming options" (brez narekovajev) in v novem oknu kliknite ustrezni gumb za vklop.
Nato morate dodeliti ime medijske mape, ki je nastavljena na privzeto. Tudilahko dodate ali izključite napravo s seznama v omrežju in kliknete gumb "Dovoli vse" v zahtevanem vrstnem redu.
Če uporabljate napredne nastavitve, kot v prvih korakih, lahko izberete vrsto vsebine. Če so aktivirane vse vrste, bodo naprave v omrežju imele dostop do map »Slika«, »Glasba« in »Video« na nadrejenem terminalu, ki se uporablja kot primarni strežnik. Mimogrede, nastavitev teh parametrov ima prednost, da ni treba ustvariti domače skupine. Tu je glavna zahteva registrirati naprave v omrežju, tako da so vidne. Opomba: Pri nameščanju takšnih možnosti boste morali spremeniti vrsto omrežja iz javnega v zasebno in omogočiti zaznavanje naprave.

Dodajanje datotek in map

Torej je bil ustvarjen domači medijski strežnik za Windows 10. Sedaj morate dodati večpredstavnostne mape, tako da se njihova vsebina lahko predvaja na vseh napravah v omrežju. V ta namen zaženemo standardni Windows Media Player, izberemo vrsto večpredstavnosti, v meniju PCM uporabimo video knjižnico (knjižnico ali galerijo) in dodamo potrebne imenike. Zdaj se lahko njihova vsebina predvaja (predvaja) na vseh napravah s podporo DLNA.

Specializirani program za Windows 10

Vendar lahko svoje delo poenostavite in za takšne namene uporabite posebej oblikovane pripomočke. Eden najlažjih za uporabo izključno v sistemih Windows je Home Media Server Home Media Server (HMS). Lahko ga prenesete tudi na uradni virMicrosoft Corporation.
Program Windows 10 "Home Media Server" je priporočljiv za uporabo za uporabnike, ki nimajo potrebnega znanja za nastavitve orodij operacijskega sistema. Po zagonu ni mogoče spremeniti glavnih nastavitev pripomočkov in privzetih nastavitev. Bistvo uporabe programa je le, da dodate napravo in izberete imenike iz multimedijske vsebine. Če naprava iz nekega razloga ni vidna, morate klikniti na gumb za osveževanje seznama ali preveriti njihovo povezavo z navideznim omrežjem. Ampak, glede na idejo, ne bi smelo biti težav.

Serviio aplikacija

Druga precej preprosta, a zmogljiva pripomoček, predstavljen v obliki paketa Serviio. V nameščeni aplikaciji, ko zaženete programček Serviiio Console, morate jezik takoj spremeniti v ruski.
Po tem morate dodati imenike, ki vsebujejo gradivo za predvajanje, in vse - strežnik je pripravljen za uporabo. Izklopite ga lahko kadar koli z uporabo elementa v nastavitvah. Ta program, kot tudi prejšnji paket, ne zagotavlja sprememb osnovnih nastavitev. Vse deluje s standardnimi možnostmi.

Namesto naknadnega besedila

Še vedno je treba dodati, da je povprečni uporabnik, ki ustvari strežnik, bolje uporabljati ozko pasovne programe, ne sistemskih virov. Toda za tiste, ki ne želijo namestiti dodatne programske opreme, je dovolj in orodje Windows. Vendar pa je to stvar preferenc samih uporabnikov. Glede možnih težavko je povezan, lahko strežnik, ki ste ga ustvarili z orodji Windows, preverite, kot je opisano zgoraj. Program za odpravljanje težav je nastavljen v nastavitvah, po katerem bo objavljen seznam napak in priporočila za njihovo odpravo. V nekaterih primerih, če to niso kritične napake, jih je mogoče popraviti samodejno. Na splošno tukaj ni nič posebnega. Nazadnje lahko posebej omenimo še eno točko. Dejstvo je, da lahko pri ustvarjanju takšnega zabaviščnega centra uporabite nekaj dodatnih funkcij. Prenos istih velikih filmov na mobilno napravo na primer ni nujno potreben. Kot končno mapo za prenos lahko v strežnik namestite nekaj izbranih imenikov (PC ali prenosnik, na katerem je bil ustvarjen).

Sorodne publikacije