USB priključki: Vrste, njihov opis, prednosti in slabosti

Moderne osebe brez elektronskih naprav si ni mogoče predstavljati. Pametni telefoni, tablični računalniki, predvajalniki glasbe in prenosni računalniki so danes skoraj vsaka družina. Vsaka od teh naprav ima svojo aplikacijo, zato vsaka deluje na svojstven način na svoj način. Vendar pa obstaja nekaj, kar v eni ali drugi obliki združuje vse. In to je prisotnost USB vrat. Ko je leta 1994 sedem vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij ustvarilo nov standard za povezovanje računalniških perifernih naprav. Tako je obstajala univerzalna serijska vodila, ki se na kratko imenujejo USB. Danes je resnično skupen standard in težko je najti elektronsko napravo, ki nima enega ali drugega USB vhoda. Toda kako veste, kateri kabel je primeren za to? Ta vadnica vam bo pomagala določiti vrsto USB priključka in dvigniti ustrezen vtič.


Raznolikost možnosti

Skoraj vsi sodobni računalniki in elektronske naprave imajo neke vrste USB povezavo in so opremljeni z ustreznimi kabli. Ali je pomembno, kateri se uporablja in zakaj so potrebne vse te razlike? Čeprav je to resnično pomembno, se lahko v prihodnosti spremeni. Sredi devetdesetih je univerzalna pnevmatika postala industrijski standard, ki je omogočil racionalizacijo povezave računalniške periferije. Zamenjala je številne prejšnje vmesnike in je zdaj najbolj priljubljena vrsta priključkov v potrošniških napravah. Vendar pa je še vedno težko obravnavati vse vrste USB. Če bi standard moral bitiuniverzalno, zakaj je toliko različnih vrst? Vsak od njih služi svojemu namenu, predvsem zagotavlja združljivost pri izdaji novih naprav z najboljšimi specifikacijami. Spodaj so navedene najpogostejše vrste priključkov USB.

Type-A

Večina kablov perifernih naprav (kot so tipkovnice, miške, igralne palice) imajo priključek tipa A. Osebni računalniki, prenosni računalniki in netbooki imajo običajno več vrat tega obrazca. Poleg tega jih veliko drugih naprav in napajalnikov uporablja za prenos podatkov in /ali polnjenje. Priključek ima ravno pravokotno obliko in je najbolj prepoznavna in uporabljena. Termostati USB tipa A so:
 • + 5V - napetost +5 voltov.
 • D - podatki.
 • Podatki D +.
 • GND je zemljišče.
 • Vse različice standardov USB shranjujejo za Type-A enako obliko, zato so medsebojno združljive. Vendar pa imajo priključki USB 3.0 namesto 4, 9 stikov, ki omogočajo višje hitrosti prenosa podatkov. Razporejene so tako, da ne ovirajo dela pene prejšnjih različic standarda.

  Tip-B

  To je skoraj kvadratni priključek, ki se večinoma uporablja za priključitev tiskalnikov, optičnih bralnikov in drugih naprav z lastnim napajanjem na računalnik. Včasih je mogoče zaznati na zunanjih diskih. Danes je ta vrsta priključka veliko manj pogosta od priključkov tipa A. Obrazec za povezavo v različici 3.0 je bil spremenjen, zato združljivost z nazaj ni podprta, čeprav vrata novega tipa vzamejo priključek starih sprememb. Razlog za to je, da je USB 3.0 Type-B zaZa hitrejši prenos podatkov je na voljo 9 nožic, od katerih Power-B - 11 2 zagotavlja dodatno moč.
  Tudi v primeru tipa A fizična združljivost različnih različic ne govori o podpori hitrosti ali funkcionalnosti.

  Osnovni pojmi

  Preden razberemo, kakšna je razlika med tipoma A in B, je treba razumeti koncept gostitelja, receptorja in pristanišča. Reža, ki se nahaja na sprednji ali zadnji strani ohišja računalnika (gostitelja), ki vstavlja en konec kabla USB, se imenuje vrata. Elektronska naprava, ki jo je treba napolniti ali za prenos podatkov (npr. Pametni telefon ali tablični računalnik), se imenuje receptor. Najbolj priljubljena standardna USB tip A, ki je danes vidna na koncu skoraj vsakega USB kabla, vstavljenega v gostiteljsko režo. Vrata tipa A pogosto vsebujejo namizja, igralne konzole in predstavnostne predvajalnike. Priključki tipa B so na koncu običajnega kabla USB, ki se priključi na zunanjo napravo, kot je pametni telefon, tiskalnik ali trdi disk.

  Prednosti USB

  Standard poenostavlja namestitev in zamenjavo opreme, kar zmanjšuje vse komunikacije na serijsko komunikacijo preko zvitega para in prepoznavanje priključene naprave. Dodajanje tal in moči vam bo dalo najenostavnejši 4-žilni kabel, poceni in enostaven za izdelavo.

  Standard določa način povezovanja zunanjih naprav z gostiteljem. Če ne uporabljate USB On the Go (OTG), ki omogoča omejitev zmogljivosti gostitelja, se izvedeneposredno povezavo Naprava USB ne more vzpostaviti povezave, lahko jo izvede samo gostitelj, tako da tudi če je kabel z ustreznimi priključki brez njega, povezava ne bo delovala. Poleg tega, ker se električna energija in podatki prenašajo preko žic, lahko povezava dveh gostiteljev brez vmesne naprave povzroči katastrofalne posledice, kar povzroča močne tokove, kratke stike in celo požare.

  Mini

  Priključek je bil standard za mobilne naprave, preden je bil uveden mikro USB. Kot že ime pove, je mini-USB manj pogost in se še vedno uporablja v nekaterih kamerah. Priključek ima 5 stikov, od katerih je 1 identifikator, ki podpira OTG, kar omogoča, da mobilne naprave in druge zunanje naprave delujejo kot gostitelji. Mini temperaturni regulatorji USB so naslednji:
 • + 5V - napetost +5 voltov.
 • D- so podatki.
 • Podatki D +.
 • ID je identifikator gostitelja /receptorja.
 • GND je zemljišče.
 • Micro

  To je trenutni standardni priključek za mobilne in prenosne naprave. Sprejel ga je skoraj vsak proizvajalec, razen Apple. Njegova fizična velikost je manjša od Mini-USB, vendar so podprte visoke hitrosti prenosa podatkov do 480 Mb /s in zmogljivosti OTG. Oblika je zlahka prepoznavna zaradi kompaktne 5-pinske zasnove. Priključek Lightning ni standard USB, ampak Appleova povezava za iPad in iPhone. Izgleda kot Micro USB in je združljiv z vsemi napravami Apple, izdelanimi po septembru 2012. Starejši modeli uporabljajo drugačen in veliko večji priključek z blagovno znamko.

  Type-C

  To je reverzibilni konektor, ki obljublja hitrejšiprenos podatkov in več moči kot prejšnje vrste. Vse bolj se uporablja kot standard za prenosne računalnike in celo za nekatere telefone in tablične računalnike, odobril ga je Apple za Thunderbolt 3. Tip C je nova rešitev in obljublja, da bo vse za vsakogar. Je manjši, hitrejši in lahko prejema in prenaša veliko več energije kot prejšnje različice. Apple je pretresel svet, ko je predstavil nov MacBook z enim USB-C priključkom. Najverjetneje bo to začetek trenda. Več o USB-C lahko najdete v tem članku.

  Micro USB nianse

  Tisti, s katerimi imate telefon ali tablični računalnik na platformi Android, imajo zagotovo mikro USB kabel. Tudi Appleovi nepopustljivi občudovalci se jim ne morejo izogniti, saj je to najpogostejši tip priključka, ki se uporablja za stvari, kot so zunanji bloki, zvočniki itd. , ker so ponavadi zamenljive, jih morda nikoli ne boste morali kupiti posebej, če se ne izgubijo ali ne uspejo naenkrat. Pri nakupu mikro USB kabla boste morda želeli izbrati najcenejšo možnost, vendar, kot je pogosto, je to slaba ideja. Nizke kakovosti žice in čepi lahko zlahka zlomijo in postanejo neuporabni. Zato je bolje, da se rešite prihodnjih težav z nakupom kakovostnega izdelka priznanega proizvajalca, čeprav stane malo več. Druga stvar, ki jo je treba upoštevati, je dolžina kabla. Kratke so odlične za prevoz, vendar zaradi tega pogosto morajo sedeti na tleh zravenvtičnice, ko se telefon polni. Nasprotno pa je predolg kabel lahko neprijeten, ko ga prenašate, se zmede in lahko povzroči poškodbe. 09 m - dobra dolžina kabla polnilnika. Omogoča vam, da držite telefon, ko je priključen na baterijo v torbi ali žepu, kar je idealno za igranje Pokemon Go ali preprosto za uporabo telefona med potovanjem dolgo časa. Če pogosto polnite iz USB vhodov drugih proizvajalcev, lahko poseben kabel, ki preprečuje prenos podatkov, rešite z varnostnimi ukrepi ali ko se naprava počasi polni. Druga možnost je omrežna kartica. Težava je lahko v tem, da priključki večine kablov USB (razen USB-C) niso zamenljivi in ​​pogosto zahtevajo več poskusov za pravilno povezavo. Nekateri proizvajalci so ga poskušali popraviti. Res je, da vse naprave ne podpirajo takšne priložnosti.

  Kaj je USB OTG?

  To je standard, ki prenosnim in mobilnim napravam omogoča, da delujejo kot gostitelji. Recimo, da je zunanja shramba, prenosnik in pametni telefon. Kaj moram storiti za kopiranje datotek z diska v telefon? Najlažji način je, da jih premaknete iz zunanjega pogona v prenosni računalnik, in iz njega - do pametnega telefona. USB OTG vam omogoča, da povežete disk neposredno s telefonom in se tako izognete potrebi po mediatorju. In to še ni vse! Obstaja veliko drugih načinov za uporabo OTG. Na pametni telefon lahko priključite katero koli napravo USB, ne glede na to, ali je to bliskovni pogon, brezžična miška, tipkovnica, slušalka, bralnik kartic, igrakrmilniki itd.

  Kabli USB

  Povezovanje s svetom ima pomembno vlogo pri žičnih povezavah med različnimi elektronskimi napravami. Povpraševanje po njih je tako visoko, da se v svetu vsako leto proizvede več deset milijonov USB-kablov. Tehnologije se nenehno razvijajo in izboljšujejo, kakor tudi ustrezne periferne naprave. Enak trend nadgradnje velja tudi za vtičnice USB, vendar je s toliko različicami in tipi standardov USB težko slediti, kateri USB je najprimernejši za izvajanje teh ali drugih funkcij. Da bi to naredili, morate razumeti osnovne razlike.

  Vrste USB

  Različne različice USB, kot sta 2.0 in 3.0, se nanašata na funkcionalnost in hitrost kabla USB, njihov tip (npr. A ali B) pa se v glavnem nanaša na fizično zasnovo priključkov in vrat. Standard USB 1.1 (1998) je zasnovan za pasovno širino 12 Mb /s, napetost 25 V in tok 500 mA. USB 2.0 (2000) ima logotip USB HI-SPEED. "Omogoča hitrost 480 Mb /s pri napetosti 25 V in tok 18 A. Sprejeta v letu 2008, USB 3.0 podpira 5 Gb /s pri napetosti 5 V in tok 18 A. USB 3.1 velja od leta 2015, zagotavlja hitrost 10 Gbit /s pri napetosti 20 V in tok 5 A. Najnovejši standard zagotavlja višjo pasovno širino in je večinoma združljiv s starejšimi različicami. - in prejšnje različice, ki so običajno obarvane v modro barvo, tako da jih je mogoče razlikovati, so popolnoma združljive, vendar povečane hitrosti noge le, če so vse komponente združljive z USB 3. Standardna-B in mikro različice razlikujejo ekstrastiki, ki povečujejo pasovno širino in so združljivi s prejšnjimi različicami. Starejše kable in priključke USB tipa B in microB lahko uporabljate s priključki USB 3.0, vendar se hitrost ne bo povečala.

  Specifikacije priključka tipa C

  To ime se je pojavilo na naslovnicah tehničnih revij po vsem svetu, ko je Apple izdal 12-palčni Macbook. To je prvi prenosnik, ki vključuje model Type-C S fizičnega vidika je konektor podoben obstoječi USB Micro-B možnosti, njegova velikost je 84 x 26 mm, zahvaljujoč svoji majhni obliki faktorja, lahko preprosto ustreza tudi najmanjšim zunanjim napravam, ki jih danes uporabljamo. C v primerjavi z drugimi obstoječimi rešitvami omogoča povezavo z obratno usmerjenostjo, vtič je vedno pravilno vstavljen iz prvega poskusa! Priključek je zasnovan tako, da vam ni treba skrbeti, da bi se zasukalo. Tip-C podpira USB 3.1 in zagotavlja največjo hitrost 10 Gb /s. visoka izhodna moč do 100 W pri napetosti 20 V in tok 5 A. Ker prenosniki običajno porabijo 40-70 W, to pomeni, da tip C zlahka pokriva njihove potrebe po moči. Še ena funkcionalnost, ki jo ponuja USB Type-C, je dvosmerna moč. Z drugimi besedami, pametnega telefona ne morete polniti samo s prenosnim računalnikom, ampak obratno. Type-C je prejel odobritev uporabnikov po vsem svetu in se je pojavil na priljubljenih pametnih telefonih Chromebook Pixel in Nexus 6P ter v tabličnem računalniku Nokia N1. To lahko zaupateda bodo v naslednjih letih vse elektronske naprave opremljene s pristanišči te vrste. To bo olajšalo delo z njimi. Potreben je edini kabel tipa C, ki se bo sčasoma znebil zapletene žične skale v predalu. Čeprav so bila očala prvič objavljena leta 2014, je bila tehnologija resnično izvedena šele leta 2016. Danes je postala prava zamenjava ne le starim standardom USB, ampak tudi drugim, kot so Thunderbolt in DisplayPort. Nova rešitev za zvok tipa C je tudi možna zamenjava za 35mm vtičnico za slušalke. Tip C je tesno prepleten z drugimi novimi standardi: USB 3.1 zagotavlja večjo pasovno širino in USB Power Delivery - boljše napajanje.

  Tip priključka USB Type-C

  je nov majhen priključek, katerega velikost komaj ustreza mikroUSB. Podpira različne nove standarde, kot so USB 3.1 in USB PD. Običajen priključek, s katerim vsi vedo, da je vse, kar je Type-A. Tudi po prehodu z USB 1.0 na 2.0 in do sodobnih naprav je ostala enaka. Priključek je tako masiven kot prej in se poveže samo s pravilno orientacijo (ki seveda nikoli ne izide prvič). Ker pa naprave postajajo manjše in tanjše, množična pristanišča niso več primerna. To je privedlo do nastanka mnogih drugih oblik USB priključkov, kot sta Mini in Micro. Takšen neprijeten sklop priključkov različnih oblik za naprave vseh velikosti se končno odpravi v preteklosti. Tip C je nov standard zelo majhnih velikosti. To je približno tretjina starega tipa USB-a. To je toEdini standard, ki ga morajo uporabljati vse naprave, zato potrebujete le en kabel za povezavo z zunanjo napravo za shranjevanje prenosnega računalnika ali polnjenje pametnega telefona iz pomnilnika. Ta majhen priključek je dovolj majhen, da se prilega pametnemu pametnemu telefonu, vendar je dovolj močan, da omogoča povezavo vseh perifernih naprav. Kabel ima na obeh koncih iste priključke tipa C. Tip-C ima veliko prednosti. Usmerjenost priključka ni pomembna, zato ne boste več morali nekajkrat obračati vtiča v iskanju pravilnega položaja. To je edina oblika priključka USB, ki jo morajo vsi uporabiti, zato različnim napravam ni treba imeti veliko različnih kablov USB z različnimi vtiči. In ne bo veliko različnih pristanišč, ki bodo zavzela pomanjkanje prostora na čedalje bolj občutljivih pripomočkih. Poleg tega lahko priključki tipa C podpirajo tudi različne protokole z uporabo "alternativnih načinov", ki omogočajo adapterje, ki lahko oddajajo HDMI, VGA, DisplayPort ali druge vrste povezav iz te posamezne povezave. Dober primer tega je Appleov vmesnik z več vhodi, ki omogoča povezavo HDMI, VGA, USB Type-A in Type-C. Tako lahko veliko priključkov na običajnih prenosnih računalnikih zmanjšamo na pristanišča istega tipa.

  Napajanje

  Specifikacija USB USB je tesno prepletena s tipom C. Trenutno priključek USB 2.0 zagotavlja do 25 vatov moči. To je dovolj za polnjenje telefona ali tabličnega računalnika. Specifikacija, ki jo podpira standard USB-C, zagotavlja napajanje do 100 W. Ta povezava je dvosmerna, zato je naprava sposobna skozikako ga napolniti in napolniti. Hkrati lahko poteka prenos podatkov. Vrata vam omogočajo polnjenje celo prenosnega računalnika, ki običajno potrebuje do 60 vatov. Pri Appleovem MacBooku in Google Chromebooku Pixel se za polnjenje uporablja priključek USB-C, ki vam omogoča, da nazadnje zavrnete vse lastniške napajalne kable. V tem primeru je mogoče napolniti prenosnike iz prenosnih baterij, ki se običajno uporabljajo za napajanje pametnih telefonov in druge elektronike. Če priključite prenosni računalnik na zunanji zaslon, ki ga napaja omrežje, bo baterija napolnjena. Vendar je treba upoštevati, da prisotnost priključka tipa C ne pomeni avtomatske podpore za USB PD. Zato morate pred nakupom naprav in kablov zagotoviti, da so združljivi z obema standardoma.

  Hitrost

  USB 3.1 je najnovejši univerzalni serijski vmesnik s teoretično pasovno širino 10 Gb /s, kar je dvakrat več kot hitrost prenosa podatkov prve generacije Thunderbolta in USB 3.0. Turi-C pa ni isto kot USB 3.1. To je samo oblika priključka in tehnologija, ki temelji na njej, se lahko zanese na standarde 2.0 ali 3.0. Na primer, Nokia N1 uporablja priključek USB 2.0 za vrsto C. Vendar so te tehnologije tesno povezane. Pri nakupu morate samo spremljati podrobnosti in se prepričati, da naprava ali kabel, ki ste ga kupili, prihaja s standardom USB 3.1.

  Združljivost za nazaj

  Fizičnega priključka tipa C v nasprotju z osnovnim standardom združljivosti z nazaj ni. Stare naprave USB ne morete povezati s sodobno napravoMajhen priključek tipa C lahko poveže priključek USB-C s starejšimi, večjimi vrati. Toda to ne pomeni, da se boste morali znebiti celotnega starega obrobja. USB 3.1 je prej združljiv s prejšnjimi različicami, zato je potreben le fizični adapter za USB-C. In že je možno neposredno povezati stare naprave. V bližnji prihodnosti bo veliko računalnikov imelo tako USB priključke tipa C kot tudi velike vrste A, kot je na primer izvedeno na Chromebook Pixel. Na ta način lahko uporabniki postopoma preklopijo s starih naprav s priključitvijo novega tipa USB-C. Toda tudi če računalnik dobite samo vrata tipa C, bodo adapterji in zvezdišča zapolnili to vrzel. Type-S je vredna nadgradnja. Čeprav se je to pristanišče že pojavilo v prenosnih računalnikih in nekaterih pametnih telefonih, le ta tehnologija ni omejena nanje. Sčasoma bodo opremljeni z vsemi vrstami naprav. En lep dan lahko standard zamenja tudi priključek za strelo, ki se uporablja na telefonu iPhone in iPad. Port Apple nima toliko prednosti pred USB tipom C, razen da je ta tehnologija patentirana in podjetje lahko zaračuna pristojbino za licenciranje.

  Sorodne publikacije