Odjemalec VPN za Windows in njegova konfiguracija. Strežnik VPN

Nedavno so tehnologije virtualnih zasebnih omrežij VPN postale zelo razširjene. V povezavi z najnovejšo prepovedjo ruskih socialnih omrežij in vseh vrst storitev je uporaba povezave z VPN-strežnikom v Ukrajini ali namestitev podobnega odjemalca zelo aktualna tema. Nato nastavitve za dve priljubljeni odjemalci, pa tudi njihova lastna orodja Windows (funkcija ustvarjanja povezave VPN je le v deseti različici).

Kaj predstavlja odjemalec VPN?

Na podlagi opredelitve navideznih zasebnih omrežij so tovrstne odjemalske aplikacije posebne aplikacije, ki nekaterim ponudnikom omogočajo, da se izognejo omejitvam, kadar je dostop do vira na internetu prepovedan.
Podobno kot proxy strežnik lahko odjemalec VPN spremeni zunanji IP uporabnika računalnika, tako da ostane neznan v omrežju. To je najpreprostejša razlaga načel tuneliranja. Dejansko je mehanizem veliko bolj zapleten. Vendar povprečni uporabnik ne potrebuje podrobnega tehničnega opisa.

Kaj potrebuje tehnologije VPN

Odjemalske aplikacije te vrste, kot smo že omenili zgoraj, bodo koristne za številne obiskovalce blokiranih mest. To je primer Ukrajine, ne le o socialnih omrežjih in storitvah. V tem primeru govorimo o prepovedi dostopa celo do neželenih virov novic. Po drugi strani pa lahko strežnik VPN na internetu ali konfiguriran na vašem računalnikuki jih uporabljajo pisarniški delavci, ki želijo skriti svojo spletno prisotnost. Ni treba posebej poudarjati, da lahko svoja dejanja skrijete pred očmi skrbnika sistema.

Brskalnik z odjemalcem VPN

Kljub temu, da je danes na internetu mogoče najti veliko brezplačnih strežnikov s podporo VPN povezav ali prosto porazdeljenih programov, bo na internetu nameščen najlažji način za povezavo z blokiranimi ali nedostopnimi viri na internetu. brskalnik, ki ima vgrajeno ali po izbiri nameščeno orodje.

V brskalniku Opera, na primer, pojdite na nastavitve in označite polje ob povezavi VPN, ko vzpostavljate povezavo.
V brskalniku Yandex lahko dodatno namestite Hola ali FriGate razširitve, ki so prenesene iz imenika razširitve.

Ustanovljen Windows 10

Lahko se tudi aktivira Windows 10 VPN Client. Vsi uporabniki se ne zavedajo njegove razpoložljivosti v sistemu.
V ta namen boste morali ustvariti novo povezavo z delovnim mestom v "Centru za upravljanje omrežja in skupno rabo". Naprej označuje uporabo njegovega VPN in vnesite ime povezave in IP ali ime domene. Ko kliknete gumb za povezavo, se prikaže na seznamu omrežnih povezav. Če želite aktivirati povezavo, preprosto kliknite ime povezave in ustrezen gumb v prikazani obliki. Naslednji odjemalec VPN Windows 10 vas bo pozval, da vnesete svoje osebne podatke (uporabniško ime in geslo). Po potrditvi bo vzpostavljena povezava.

Primer konfiguracije odjemalca HotVPN

Preskočite lahko tako, da prenesete posebnega odjemalca VPN na internet. Res je, da bodo morali nekateri programi in njihove nastavitve nadomestiti. Kot primer najprej pregledamo aplikacijo odjemalca HotVPN.
Za začetek se morate po zagonu programa prijaviti in vzpostaviti povezavo s strežnikom. Nato na kartici IP lahko preverite naslov, ki označuje državo, v kateri se nahaja. Na poti lahko kliknete gumb IM za takojšnjo spremembo (za to vam sploh ni treba znova zagnati odjemalca). Potem lahko preverite hitrost povezave (to vam bo pomagalo izbrati najbolj hitri strežnik iz vseh ponujenih). Končno lahko neposredno pregledate vse razpoložljive tarifne načrte, jih spremenite ali pa se obrnete na podporo neposredno v programu. Kot je jasno, je ta odjemalec VPN plačan, čeprav je cena tarifnih načrtov nizka.

Parametri OpenVPN

Imamo še eno priljubljeno odjemalsko aplikacijo. Konfiguriranje te vrste odjemalca VPN je nekoliko bolj zapleteno.
Prvič, program je nameščen v računalniku, vendar se po namestitvi ne zažene. Prvo dejanje je: morate iti v imenik, kjer so bile nameščene datoteke aplikacije, in ga poiskati v mapi config. V tem imeniku morate kopirati ključe iz arhivske datoteke, ki jo je priskrbel ponudnik storitev. Po tem se PCM na bližnjici programa imenuje meni lastnosti, kjer je kombinacija v vrstici poti do objekta na koncu vpisana s presledkom: -connect test.ovpn (nujno spomišljaj in noge). Nato na kartici združljivosti morate potrditi polje poleg vrstice programa kot skrbnik in shraniti spremembe. Šele po tem, ko se ta odjemalec lahko zažene in se po nekaj sekundah v sistemski vrstici pojavi ikona z programom z nameščeno povezavo.

Možni problemi pri povezovanju

V povezavi je lahko veliko napak, vendar je najpogostejša situacija trenutek, ko odjemalec VPN ne pingira, in na strojih, ki so povezani z lokalnim omrežjem (najpogosteje na strežnik izvaja operacijski sistem Windows Server 2012 r2 in Windows 7 se uporablja na terminalih odjemalca). Tukaj boste morali najprej preveriti funkcionalnost NAT-a, v pravilnikih skupine pa aktivirati celoten dostop do omrežja, tako da počistite potrditveno polje Full Access Denied.
Včasih je težava lahko povezana z določenim PPTP dostopom na usmerjevalniku. To se zlasti lahko pojavi na usmerjevalnikih Zyxel Keenetic. V tem primeru lahko poskusite aktivirati parameter Proxy Arp ali ponovno napisati naslove strojne enote odjemalca v notranji podomrežje (ta metoda se lahko uporabi tudi za glavni Mikrotik ali Kerio prehod). Poleg tega je zaželeno, da se šifriranje popolnoma onemogoči, saj porabi preveč sredstev CPU, in odjemalec začne upočasniti zaradi prevelike obremenitve celotnega sistema.
Če namestite strežnik VPN na lokalno omrežje na osrednjem strežniku, boste morali preveriti njegovo konfiguracijo. V skrajnem primeru lahko zamenjate programsko opremo inuporabite pakete vzorčne aplikacije SecurityKISS, ki deluje na tunelski povezavi in ​​ima vsaj potrebne nastavitve, kar močno olajša izbiro pravilnih parametrov.

Kaj naj uporabim?

Nazadnje, najpomembnejše vprašanje, ki je vsekakor zanimivo za vse uporabnike, ki aktivirajo VPN, je: "Kakšen je najboljši način za dajanje prednosti?" Na podlagi zgoraj opisanih tehnik postavitve lahko varno trdimo, da je najpreprostejša rešitev (mimogrede in najbolj zanesljiva). je najprej namestiti brskalnik, ki ima funkcijo VPN v svojem arsenalu ali omogoča namestitev dodatkov. Toda s strežniki na internetu ni tako preprosto. Seveda lahko najdete brezplačne storitve, vendar, kot kaže praksa, povezave v njih niso vedno stabilne in tako hitro, kot bi bilo zaželeno za uporabnika. Uporabite lahko tudi navidezne posrednike, vendar je situacija skoraj vedno ista. Nazadnje, ko gre za namestitev programske opreme v obliki posameznih VPN odjemalcev, bi morali začeti s pregledovanjem tehničnih značilnosti in osnovnih parametrov nastavitve povezave, nato pa le izbrati nekaj, kar je vredno. Kot že vidite, aplikacije te vrste niso vedno brezplačne. Tudi plačilo za uporabo storitev je povsem simbolično, vendar to dejstvo očitno prestraši mnoge uporabnike.

Sorodne publikacije