Zakaj vas računalnik pozove, da med nalaganjem pritisnete F1? Kako ga popraviti?

To ni neobičajno, vendar je včasih mogoče najti zelo dvoumno situacijo za mnoge uporabnike, ko je terminal ali prenosnik vklopljen, se na zaslonu prikaže sporočilo o napaki z zahtevo, da pritisnete tipko F1, čeprav pred tem uporabnik ni nastavil nastavitve. Zakaj vas računalnik prosi, da pritisnete F1 in kako ga popravite? O tem boste dobili informacije v članku. Nekateri strokovnjaki menijo, brez dvoma, da je kriv kakršne koli težave z matično ploščo, in jo je treba testirati ali celo zamenjati. To ni vedno tako in povprečni uporabnik lahko ponudi nekaj preprostih rešitev, ki na splošno niso vključene v kardinalne ukrepe. Ampak vse je v redu.


Zakaj vas računalnik pozove, da pritisnete tipko F1?

Kljub temu, da je glavni tovrstni neuspeh povezan s težavami z nameščeno opremo, signalizira primarni vhodno /izhodni sistem (BIOS), ki je neposredno odgovoren za njegovo preverjanje na začetku računalnika, in s tem shrani osnovne nastavitve. povezani. Razlogi za to, da sistem ob vklopu računalnika zahteva, da pritisne tipko F1, jih je mogoče preprosto zaznati.
Dovolj je, da si ogledate spremljajoče sporočilo, ki lahko nakazuje, da oprema ni v delovanju ali da manjka (zato se BIOS odziva na zrušene komponente).

Ob zagonu sistema vas računalnik prosi, da pritisnete F1: Odkrivanje simptomov okvare

.sporočilo kaže razlog, in če je, potem je povprečni uporabnik vsaj brez osnovnega znanja angleškega jezika za razumevanje dogodka zelo problematičen. V najpreprostejšem primeru, če sistem zahteva, da med nalaganjem računalnika pritisnete tipko F1 in ni poročil o možnih napakah, je mogoče, da so nastavitve samega BIOS-a neuspešne. To lahko določite tako, da nepravilno prikažete datum in čas. V nekaterih primerih se razlog ne sme skriti v nameščeni opremi, v akumulatorju pa diha CMOS, ki se imenuje, na kadilu. Kot je že jasno, ga je treba poskusiti nadomestiti.


Druga težava je delna odpoved matične plošče. Tu so potrebni izredni ukrepi za izvedbo popolnega testiranja v servisnem centru. Sporočilo lahko nakazuje na pokvarjeno komponento in računalnik vas pozove, da kliknete F1, da preskočite preskušanje njegove učinkovitosti, kar se pogosto opazi pri povezovanju s terminali okvarjene tipkovnice.

Kako popraviti situacijo z najlažjo metodo? Po odkrivanju glavnih vzrokov in simptomov takšnega obnašanja računalnika ali prenosnega računalnika, lahko neposredno preidete na obravnavo najpreprostejših metod za odpravo napake. Najprej morate vnesti možnost BIOS, če je mogoče. Če to ni mogoče, se mora računalnik znova zagnati, da se po tem uveljavi prijava.
Po vnosu ni treba spreminjati nastavljenih možnosti. Prebrati morate samo nastavitve shranjevanja (F10). Presenetljivo je, da takšno dejanje pogosto pomaga.
Če to ne pomaga, in sistem vas prosi, da znova in znova pritisnete F1, ko zaganjate računalnik, poskusite spremeniti datum in čas, tako da nastavite pravilne parametre in shranite spremembe, ko zaprete.

Ročna ponastavitev nastavitev BIOS-a

Če prejšnji koraki ne pomagajo, se prijavite v nastavitve primarnega sistema, poiščite tovarniško ponastavljeno točko (nekaj takega kot Load Setup Defaults), se strinjate s ponastavitvijo in nato znova zaženite.
Vendar pa se zgodi, da taki ukrepi ne dajejo ustreznega učinka, sistem pa pri nalaganju računalnika zahteva, da ponovno pritisnete F1.
V tem primeru lahko poskusite preprosto odstraniti baterijo CMOS, ki se nahaja na matični plošči, za 10-15 minut, nato jo vstavite v režo in vklopite terminal. Parametri se samodejno zamenjajo.

Ukrepi z dodatnimi parametri primarnega vhodno /izhodnega sistema

Nekateri uporabniki so naleteli na to poročilo o težavi, da se lahko včasih pozitivni učinek doseže s spremembo nekaterih parametrov primarnega sistema.
Še posebej se ukvarja s tem, da deaktivira elemente za menjavo disketnih pogonov in zagon z diskete tako, da v razdelku Napredne nastavitve (napredne funkcije BIOS-a) nastavite Onemogočeno. Po tem, kot ponavadi, morate shraniti možnosti in ponovno zagnati sistem.

Kaj naj storim, če je težava v zunanjih napravah?

Če sistem ob nalaganju računalnika zahteva, da pritisnete tipko F1 in sporočilo pokaže, da je oprema brez dela ali problem, poskusiteponovno preklopite ali zamenjajte. Pogosto se takšne situacije lahko najdejo pri miših in tipkovnicah. Na stacionarnih sponkah, če so priključene naprave PS /2, morate preveriti pravilno povezavo kablov z vtičnicami (označene z ustreznimi barvami). Pri uporabi takšnih zunanjih naprav na prenosnih računalnikih se težave ne bi smele pojaviti, vendar je še vedno bolje preveriti uporabnost USB vrat in njihovo vključitev v nastavitve BIOS-a.

Dodatne metode za izboljšanje položaja

Če pa nobeno od zgoraj navedenih elementov ne pomaga, je možno, da glavni problem ni v opremi, ampak samo v primarnem sistemu. V tem primeru lahko težavo odpravite tako, da namestite najnovejšo programsko opremo, ki jo lahko prenesete s spletne strani proizvajalca matične plošče, prenosnika ali razvijalca programske opreme BIOS. Za razliko od UEFI, je prenapolnjevanje BIOS-a zelo dolgotrajen proces, zato ni priporočljivo opravljati podobnih stvari brez posebnega znanja. Res je, da so v nekaterih spremembah BIOS-a na voljo elementi za posodabljanje strojne programske opreme in celo podroben opis dejanj, ki jih je treba izvesti.

Sklepne ugotovitve

Kot je razvidno iz navedenega, je med vsemi možnimi problemi očitno mogoče razlikovati med dvema glavnima: problemoma z opremo in prvim sistemom. Da bi izbrali najboljšo metodo za popravljanje situacije, je treba najprej paziti na spremljevalno sporočilo, ki lahko nakazuje glavni vzrok takega pojava. V vseh drugih primerih lahko uporabite preprostoshranite nastavitve BIOS-a, ne da bi jih spreminjali ali popolnoma ponastavili na tovarniške nastavitve. Če pa je matična plošča poškodovana (še posebej, če jo lahko vidimo vizualno), jo je najbolje nemudoma napotiti v servisni center ali v najbližjo delavnico za popolno testiranje. Mogoče je izločen samo nek čip in njegova zamenjava bo odpravila zrušitve. Toda nadaljnja uporaba "matične plošče" v primeru neupoštevanja opozoril lahko privede do napak in pomembnejših komponent (kot so procesor ali kaj drugega), in njihova zamenjava ali nakup nove matične plošče, ki se imenuje, lahko letijo v peni.

Sorodne publikacije