Procesor Qualcomm Snapdragon 410: funkcije, pregledi

Vstopni procesor za proračunske pametne telefone s celotnim naborom osnovnih funkcij je Snapdragon 410. Čeprav je bil ta čip uveden leta 2013, njegove specifikacije še vedno veljajo za najbolj cenovno dostopne mobilne naprave. Naprave, ki temeljijo na njem, so še vedno v prodaji.

Kateri pametni telefoni lahko najdejo ta procesor?

Kot smo že omenili, najdete najbolj cenovno ugodne mobilne telefone v Snapdragon 410. Izjemna zmogljivost te procesorske naprave se zagotovo ne more pohvaliti. Toda hkrati je njegova zmogljivost dovolj za izvajanje glavnih funkcij pametnega telefona: govorjenje, sprejemanje in pošiljanje različnih sporočil, brskanje po spletu in druge neustrezne aplikacije. Tudi najbolj preproste igrače v tem primeru bodo zelo uspešno delovale. Kot pravi modeli pametnih telefonov na podlagi obravnavanega izdelka procesor lahko vodijo Lenovo K3 ali Maxwest Gravity.


Arhitektura čipa

Struktura polprevodniškega kristala je sestavljena iz 4 računalniških blokov, ki temeljijo na arhitekturi s kodnim imenom "Cortex-A53". Prednosti vključujejo energetsko učinkovitost. Ampak pričakovati fenomenalno hitrost v tem primeru zagotovo ni potrebno. Ta frekvenca se v tem primeru spreminja dinamično, odvisno od stopnje kompleksnosti izvršljive programske kode in stopnje segrevanja silicijevega kristala. Največja frekvenca za Qualcomm Snapdragon 410 je 1200 MHz.Tudi glede na stopnjo optimizacije programske kode, da bi prihranili energijo baterije, je mogoče zaustaviti neuporabljeno CPU računalniških virov.


Podsistem RAM

Snapdragon 410 - LP DDR2 ali DDR3 LP lahko neposredno komunicira z dvema vrstama RAM-a. Priporočena frekvenca pomnilniških čipov je 533 MHz. Največja količina RAM-a v tem primeru je omejena na 2 GB, v večini primerov pa so pametni telefoni, ki temeljijo na tem procesorju, opremljeni le z 1 GB.

Podpora za vmesnike

Vsi večji brezžični vmesniki podpirajo Qualcomm Snapdragon 410. Seznam vključuje naslednje:
 • Vse celične mreže: GSM, 3G, CDMA in celo LTE /4G. Če obstaja ustrezna pokritost, bodo pametni telefoni, ki temeljijo na tej procesorski napravi, sposobni dati hitrost 150 Mb /s, in to bo dovolj za prenos velikih multimedijskih datotek iz globalnega spleta.
 • Wi-Fi je vključen tudi na seznam podprtih brezžičnih vmesnikov. V tem primeru bo hitrost povezave že omejena na 100 Mb /s.
 • Projektantski inženirji niso pozabili na način povezave, kot je bluetooth. Omogoča oddajanje piska na brezžične slušalke. Še en možen način uporabe je izmenjava informacij s podobno lokalno napravo.
 • Čeprav je navigacijski oddajnik v tej enoti CPU ena, vendar je vsestranska in lahko zelo uspešno sodeluje z GPS, GLONASS in celo sistemi Beidou.
 • Obstajata tudi dva ožičenametoda preklopa je izvedena v procesorski napravi. Eden od njih je Micro USB Revision 2.0. Njen glavni namen je polnjenje baterije. Toda to žično pristanišče se lahko uporablja tudi za sinhronizacijo z osebnim računalnikom. Drugi način preklapljanja z žicami je 35mm avdio priključek. Omogoča oddajanje zvoka iz pametnega telefona v različne zunanje zvočnike. To so lahko stereo slušalke in zvočniki.

  Grafični pospeševalnik

  Integrirani grafični pospeševalnik prvotnega razreda je opremljen s sistemom Qualcomm Snapdragon 410. Njegov model je "Adreno 306". Izjemna raven zmogljivosti te grafične kartice se ne more pohvaliti. Njegova glavna naloga je sprostiti računalniške vire CPU-ja iz obdelave grafičnih informacij, in to je tisto, kar dani pospeševalnik dela popolnoma. Med ostalimi lastnostmi je tudi podpora zaslonom z ločljivostjo 1920 X 1200. V praksi so naprave s takim čipom opremljene z matrikami z ločljivostjo 1920 X 1080. V tem primeru kakovost slike ustreza 1080r.

  Rezultati v preskusih

  Precej dobre rezultate pri preskusih za ultraproračunsko rešitev dokazuje procesor Snapdragon 410. Njegov glavni konkurent v tej niši je MT6735 podjetja Mediatek. Arhitektura polprevodniških kristalov v teh dveh čipih je skoraj enaka: 4 računalniških grozdov, ki temeljijo na Cortex-A53 energetsko učinkoviti arhitekturi. Samo pri odločitvi "Mediatek" je taktna frekvenca 100 MHz višja in je že 13GHz v primerjavi s 12 GHz v čipu Qualcomm. Iz tega razloga bodo rezultati v preizkusih konkurenčnih rešitev nekoliko boljši. V sintetičnem paketu Geekbench v testu z enim navojem, na primer, MT6735 izda 633 točk, junak tega materiala pa je 482. Podobni rezultati so pridobljeni pri večnitnem testu tega programskega paketa. Procesor podjetja Mediatek v tem primeru pridobi 1816 točk, 410 - 1439. V testu, Android OpenGL T-Rex MT6735 prikazuje fps na 203 in Qualcomm čip-163. Toda tukaj višja maksimalna ura MT6735 mu omogoča, da pokaže nekoliko boljše rezultate v testih.

  Recenzije

  Popolno ravnotežje med zmogljivostjo in energetsko učinkovitostjo se ponaša s Snapdragonom 410. Pregledi te CPU kažejo na njene prednosti:
 • Sprejemljiva zmogljivost.
 • Visoka raven energetske učinkovitosti.
 • Aktualne specifikacije.
 • Dokaj produktiven grafični podsistem.
 • Edina pomanjkljivost te procesorske naprave so šibki rezultati preskusov na podlagi konkurenčnih rešitev. Toda ta razlika ni tako velika in v proračunskem segmentu trga pametnih telefonov se nagiba k ozadju. In prednostna naloga je strošek naprave, in tukaj je junak tega članka popoln vrstni red.

  Povzetek

  Ena izmed najboljših procesorskih rešitev na začetku ravni za pametne telefone je Snapdragon 410. Ima ustrezno raven učinkovitosti in odlično energetsko učinkovitost. Poleg tega lahko mobilne naprave, ki temeljijo na njej, kupite zdaj za 100-110dolarjev To je več kot upravičen strošek takšne mobilne rešitve uglednega proizvajalca.

  Sorodne publikacije