Stroj za diaprojekcijo: pogledi, specifikacije

V sodobnem svetu brez usposabljanja, pogajanj na delovnem mestu ali šolskega pouka ni mogoče opraviti brez ustreznih predstavitev. In to ni presenetljivo, saj se s pomočjo slik učijo hitreje in bolje. Za predstavitev drugega izdelka, dokumenta, poročila ali katere koli slike na zaslonu je dovolj, da uporabite računalnik, televizijo ali posebno napravo za ogled ilustracij. O tem, kako je naprava pozvana k ogledu diapozitivov, pa tudi o vrstah teh naprav in o njej bomo razpravljali.


Kaj je to?

Če kdo še vedno ne omenja, kako se imenuje diaprojekcija, je projektor. Takšne naprave omogočajo, da slike na oddaljenem zaslonu dobite z geometrijsko projekcijo. Te naprave so se pojavile na trgu elektronike že zelo dolgo časa, vendar so pred nekaj leti postale ne dragi "užitek" za bogate, ampak skupna tehnika, brez katere ne bi bilo mogoče narediti med predstavitvami na delovnem mestu ali v izobraževalnih ustanovah. Za ceno drsnih prh, ki so sedaj skoraj enake širokozaslonskim televizorjem, si lahko vsak potrošnik ali podjetje privošči nakup takšne naprave.

Vrste projektorjev po velikosti

Prvič, te naprave so bile razvrščene glede na njihovo velikost. Odvisno od tega parametra so:
 • nepremične, ki so največje, drage, vendar funkcionalne naprave. Takšni projektorji so nameščeni na strogo rezerviranem mestu, kot so DVD predvajalniki in DVD predvajalnikipodobne naprave. Pogosto jih uporabljajo tako velika podjetja kot navadni uporabniki doma. V stacionarnih napravah za ogled diapozitivov, poleg visoke funkcionalnosti, obstajajo tudi druge funkcije. Na primer, različne sodobne vmesnike, zmožnosti "inteligentnega" upravljanja itd. Čeprav so kompaktne, vendar glede kakovosti, značilnosti in funkcionalnosti, so praktično slabše od stacionarnih naprav.
 • Žepi, ki so odlični za uporabnike, preživijo ves čas v gibanju. Takšne naprave lahko nosite s seboj kjerkoli in vseeno, saj je povprečna masa takšnih naprav le 200-300 r.
 • Ultraportable projector. So bolj kompaktne kot žepne naprave, vendar manj funkcionalne. Primerna samo kot dodatna naprava za ustvarjanje preprostih predstavitev.
 • Tipi projektorjev z dovoljenjem
  Vsak drsni stroj je razvrščen tudi po drugih značilnostih. Na primer, na ločljivost, to je vrednost, ki določa število točk (pikslov) na enoto površine (palci). Odvisno od te možnosti so:
 • Normalni projektorji: SVGA (800x600), XGA (1024x768) in SXGA + (1400x1050), v razmerju 4: 3.
 • širokozaslonski projektorji: WXGA (1280 x 768 5: 3), WUXGA (1920 x 1200 8: 5), HD 720p (1280 x 720) in Full HD 1080p (1980 x 1080). Slednje so najpogosteje uporabljeni formati na sodobnem trgu elektronike.Razmerje med obema projektorjema je standardno - to je 16: 9.
 • Toda ko se odločite, da boste pozorni ne le na dovoljenje naprave za ogled diapozitivov. Pomembno vlogo imajo tudi vrste zaslonov teh naprav. Vsakdo lahko sliko reproducira drugače, čeprav kljub dostojnemu formatu. Zato, da bi dobili res dobre kakovosti diapozitivov, morate iti od razmerja ločljivosti in velikosti zaslona skupaj.

  Vrste projektorjev glede na njihovo funkcionalnost

  Danes so na trgu tehnologije prisotne tako stare kot nove naprave. Seveda imajo novi izdelki bogato funkcionalnost, medtem ko pretekli modeli ne morejo več presenetiti sodobnega uporabnika. Zato, da se ne bi zmotili z izbiro naprave, obstaja ta razvrstitev:
 • kodoskopi;
 • drsni projektorji;
 • škofje;
 • večpredstavnostne naprave.
 • Kodoskopi

  Te naprave se pogosto imenujejo grafični projektorji. Načelo njihovega delovanja je precej preprosto: projicirani original (risba, shema, slika, narisana na posebnem prosojnem filmu) se prekriva na kondenzatorju, zaradi vertikalno postavljenega objektiva in zrcala, ki je postavljen pod kotom, svetloba spremeni položaj v vodoravno, pada na zaslon ki je lahko običajna stena ali bela deska. Zdaj takšne naprave za ogled diapozitivov se ne proizvajajo in praktično ne uporabljajo, ker imajo številne pomanjkljivosti. Na primer, z njimi je mogoče povezati osebne računalnike in prenosne računalnike, ustvarjanje slik za predstavitve pa prevečveliko časa. Priljubljeni modeli: "Lecturer-2000", "Peleng-2400", "Letter-1400".

  Projektorji za diapozitive

  Tudi takšne naprave se imenujejo dioprojektorji. V bistvu je napreden analog codoskopov. Namenjene so tudi ogledu le nepremičnih slik, ki so narisane na prosojnem filmu. Edina prednost takšnih naprav pred kodoni je enostavnost uporabe. Če je bilo v prejšnji različici potrebno ročno nanašati slike na kondenzator (nekateri od njih morajo še sami risati), potem so npr. Dioprojektorji tipa vrtiljaka prikrajšali uporabnike podobnih muk. Takšne naprave uporabljajo posebne "trgovine", ki lahko v določenem času sprejmejo do 50 diapozitivov majhnega formata.
  Žal se takšne naprave zdaj redko uporabljajo za ustvarjanje predstavitev. Njihova glavna in edina pomanjkljivost je nezmožnost priključitve na osebni računalnik ali prenosni računalnik. Priljubljeni modeli: "Diana-207", "Alfa-35-50", "Fire", "Lector-600", "Peleng-600", "Light", itd.

  Škofi

  Če želite oblikovati nepregledno Predmet (fotokopija strani knjige, risanje na papirju itd.), Potem je ta naprava odlična za diaprojekcijo. Značilnosti epizode so tudi dejstvo, da ni treba biti pripravljen na delo. Je enostaven za uporabo in prikazuje visoko kakovostno sliko. Gradivo za predstavitev lahko služi kot karkoli: iz knjige in konča s skico na strani beležnice.

  Sodobne naprave

  In končno, najpogosteje uporabljena naprava za ogled diapozitivov je multimedijski projektor. VGlede na tehnologijo, na kateri temelji naprava, ločite:
 • DLP-projektorje, ki ustvarjajo slike prek matrike in več ogledal, od katerih se vsaka vrne pod vplivom specifičnih signalov. Takšne naprave prikazujejo sliko zelo visoke kakovosti z globokimi podrobnostmi, zato je veliko dražja od analogov.
 • Projektorji LCoS, ki niso slabši od lastnosti naprav z matricami DLP, in celo nekoliko boljše LCD naprave. Sodeč po povratnih informacijah uporabnikov, takšne naprave kažejo precej jasno sliko, brez zamegljenosti in "neto" učinka.
 • LCD projektorji, ki so praktično izven proizvodnje. Delajo z matrico rdeče, modre, zelene in svetlobe, ki prihaja iz svetilke. Povratne informacije uporabnikov o tem izdelku so zelo sporne. Nekateri ugotavljajo, da za majhne stroške LCD-projektorji delujejo stabilno, kar kaže na relativno visoko kakovost slike. Drugi pravijo, da slike v večini modelov prihajajo z učinkom "mreže".
 • CRT projektorji (kinekopi) - zanesljive, funkcionalne stacionarne naprave z visoko kakovostjo slike. Edina slabost takšnih naprav je kompleksnost vgradnje, velika teža in visoki stroški na trgu.
 • Popularni modeli multimedijskih projektorjev: Acer X117H, Benq MS, Epson EB, Tecro PJ, Vivitek DW, Asus S1 in drugi.

  Sorodne publikacije