VAZ-2109 Glavni zavorni valj: naprava, vezje in povratna zveza

Glavni zavorni valj VAZ-2109 je potreben za zagotovitev normalnega delovanja jeklenk in servoorjev, ki obremenjuje blazinice in ustavlja avtomobil. Zasnova celotnega sistema je precej preprosta - ni ekscesov, kot je sistem proti nihanju, tudi senzorji, ki signalizirajo prekomerno obrabo blazinic, pa tudi ne boste našli. Nadzor stanja elementov mora izvesti voznik. Da bi mu pomagali, je na ekspanzijski posodi samo senzor nivoja. Ko je nivo zavorne tekočine pod kritično oznako, signalna lučka zasveti na armaturni plošči.

Splošna shema sistema

Zavorni sistem je tukaj hidravličen, delovanje se izvaja z dvema vezjema, ki delujeta neodvisno drug od drugega. Uporaba dvokrožnega sistema je utemeljena z varnostjo. Če bo eden od čeljusti tekel ali zlomil cev, boste še vedno lahko ustavili avto. Tudi na glavnem zavornem valju VAZ-2109 lahko neposredno puščate. Toda avto lahko še vedno ustavimo.

Res je, da če zavorni sistem deluje samo na eni konturi, se boste počutili nelagodno. Avto bo med zaviranjem potegnil na tak ali drugačen način. Prav tako se zmanjša zavorna zmogljivost. Iz teh razlogov je strogo prepovedano še naprej uporabljati avtomobil z okvarjenim zavornim sistemom. S pomočjo glavnega zavornega valja je izdelan VAZ-2109v notranjosti sistema. Ko voznik pritisne na zavorni pedal, premakne steblo in bat znotraj valja. V tem primeru se tlak znotraj shlangocheka in cevi poveča. Vsako kolo je opremljeno z aktuatorji. To so delovni valji, ki so na zadnjih kolesih. Kot podpora za mehanizme sprednjih koles. S temi elementi so zadnje blazinice stisnjene in sprednje so stisnjene. V tem primeru se pod vplivom trenja med diski, bobni in blazinicami izvede zaviranje vozila.

Sprednje zavore

Kovinski disk je trdno pritrjen na dvižni teleskop. Pritrditev zavornega diska se izvede s pomočjo:
 • majhnih stožčastih čepov, ki delujejo kot vodila za kolesa.
 • Vijaki za pritrditev kolesa na pesto.
 • Pogostost vrtenja diska in kolesa bo vedno enaka. Torej, da bi zavoril avto, morate ustaviti vsa njegova kolesa. Da bi to naredili, morate disk pritrditi z blazinicami in zavornimi čeljustmi.

  Nosilci imajo dva dela - zunanji in notranji. Na notranji strani je valj, v katerega je vgrajen jekleni bat. Pod vplivom pritiska, ki ga ustvari glavni zavorni valj VAZ-2109, je gibanje bata, to vpliva na blazino, ki se nahaja od znotraj. Zunanji del vozička se premika proti njemu. Ko se tlak spusti, se blazinice vrnejo v prvotni položaj pod delovanjem vzmeti.

  Zadnje zavore

  Zasnova zavor nazadnja kolesa ima približno enak vzorec. Namesto pogona se uporablja samo boben. Narejena je iz aluminijeve zlitine, znotraj katere je jeklena zaponka. Čevlji so narejeni iz kovine, katerih zunanji del je v stiku z bobnom, lepljena posebna obloga. Narejene so iz različnih tornih materialov. Blazinice poganjajo zavorni valji.
  Ta element omogoča, da tlak, ki ga proizvaja glavni zavorni valj VAZ-2109, potiska podloge pod kontrolo. Vir zadnjih bobnov in blazinic je precej višji od podobnih elementov sprednjih zavor. Razlog je v tem, da zadnja kolesa ne zavzamejo več kot 30% obremenitve med zaviranjem. Sredstva zadnjih elementov zavornega sistema so približno dvakrat do trikrat višja kot pri sprednjih.

  Glavni zavorni valj

  Konstrukcija tega elementa je zelo preprosta. Glavni cilinder je izdelan iz posebnih aluminijevih zlitin. Glavno telo, na katerega je pritrditev ekspanzijske posode in cevi, skozi katere se tekočina napaja na aktuatorje. Naprava glavnega zavornega valja VAZ-2109 je podobna motorju z notranjim zgorevanjem. V notranjosti je votlina, popolnoma gladka, v njem je gibanje dveh batov pod delovanjem pedala. Na zunanji strani teh batov so gumijaste tesnilne objemke. Potrebne so za povečanje tesnosti. Komplet za popravilo glavnega zavornega valja VAZ-2109 nujno vsebuje te manšete.

  Na vrhvalj je nameščen ekspanzijski rezervoar, izdelan je iz plastike. Na njem je vtič, znotraj katerega je plavajoči senzor nivoja. Ne prikazuje vmesnih vrednosti, lahko pa preprosto vklopite napajanje svetilke, ko se nivo tekočine v sistemu spusti.

  Kako ravnati z glavnim cilindrom

  Zavorni sistem pri devetih je približno enak kot pri klasičnih modelih. Edina razlika je, da so podrobnosti zavornega sistema VAZ-2109 veliko močnejše in močnejše, saj je stroj sposoben razvijati večje hitrosti, zato ga je treba ustaviti prej.
  Glavnega zavornega valja ni treba servisirati, če deluje normalno. Ampak poskusite spremeniti zavorno tekočino, če je potrebno, dopolnite in se prepričajte, da v sistemu ni puščanja. Če pride iz glavnega valja, je potrebno izvesti popravilo ali popolno zamenjavo.

  Zamenjava ali popravilo?

  Cena glavnega zavornega valja VAZ-2109 je približno 1000 rubljev. Remkomplekt bo stalo dvakrat ceneje. Toda smotrnost njegove namestitve je precej sporna. Pri popravilu morate narediti naslednje:
 • Izpraznite tekočino iz ekspanzijske posode.
 • Razstavite ekspanzijsko posodo.
 • Odstranite cevi, ki so na zavornem valju.
 • Odvijte obe matici, ki pritrjujeta telo glavnega valja na vakuumski ojačevalnik.
 • Odvijte vijak, ki zadržuje prvi bat.
 • Izvlecite bat iz valja.To naredite previdno, da vzmet ne skoči. Poskusi, da ne izgubiš vseh elementov.
 • Odvijte vijak, ki drži drugi bat, in odstranite element iz valja.
 • Namestitev novega valja

  Shema glavnega zavornega valja VAZ-2109 je enaka kot pri avtomobilih klasične serije:
  Po tem morate namestiti nove manšete in bate in pritrditi napravo na svoje mesto. Ampak to je veliko bolje, da spremenite glavni zavorni valj VAZ-2109. Kako to storite z lastnimi rokami:
 • Ohišje valja pritrdite z dvema maticama na vakuumskem ojačevalniku.
 • Namestite zavorno cev.
 • Razširitveno posodo pritrdite na valj.
 • Po tem morate nujno naliti tekočino v sistem in izvesti zaviranje. Če to ni storjeno, bodo v sistemu zračne kamere, ki ne bodo dosegle maksimalne zavorne zmogljivosti.

  Sorodne publikacije