ZIM 350: Zgodovina domačega ATV

ZIM-350 je upravičeno prvi motocikl, ki ga proizvaja sovjetski motorni vrtalnik. Leta proizvodnje tega quad kolesa so izračunana od začetka leta 1980 do konca leta 1999. Razvoj v tistem času je bil pomembna novost v sovjetskem prostoru, čeprav je v ZSSR obstajalo ogromno obrtnikov in inženirjev. Seveda je vredno omeniti obrat, ki je ustvaril to enoto. Kharkiv Motorcycle Factory je imel edinstveno zgodovino, ki bi bila koristna za poznavanje osebe, povezane s tehniko. Zato bomo v našem članku povedali o ATV-350 quad kolesu in njegovi zgodovini.

Z začetkom proizvodnje motornih koles

je bil ZIM-350 sestavljen v tovarni motornih koles v Harkovu. Na žalost je bil slednji izjemno redko omenjen. Znano je, da je bil leta 1930 od državnega odbora za načrtovanje prejeto odredbo: razviti motorno kolo, ki ga bo uporabljala Rdeča armada. Mimogrede, mora biti premična, hitra in udobna ter primerna za vse vrste cestnih površin. Naročilo ni bilo naključno, ker je v teh letih v svetu prišlo do odziva na govorice o Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo. Do takrat so bili že izdani motorji "Soyuz" in nekatere različice IZh. Harkovske in Iževske elektrarne so bile združene, inženir iz dveh republik pa je ustvaril eksperimentalni model L-300.

Na začetku vojne so inženirji domnevali, da bodo motorna kolesa igrala veliko vlogo na frontni črti. Vendar gradnja ni bila prilagojena vojaškim pogojem. V ta namen je nastal M-72.

Prvi ATVKharkiv

Čeprav je KhPZ izdeloval avtomobile, podobne ATV-jem, je prvi v tej kategoriji ZIM-350. Sproščen je bil obrat poimenovan po nekdanji rafineriji Malyshev. Ta prevoz je odličen za gibanje po neravnem terenu in asfaltu. Seveda je bila enota namenjena za podeželske razmere, pa tudi za izlete v lov ali ribolov. Tako je za mnoge motoriste trenutno nepogrešljiv prevoz za ribolov. Iz tega razloga je bilo motorno kolo opremljeno z prtljažnimi regali v dveh kosih in vlečno kljuko, ki omogoča pritrditev na enoto prikolico za avto.

ZIM-350: značilnosti motornega kolesa

Quad bike ima motor, ki deluje na bencin IZ. Njegova prostornina je 350 kubičnih centimetrov in moč - skupaj 50 konjskih moči, kar je večkrat večje kot pri motorju Jupiter-2. Morda je torej slika modela prav takšna vrednost. Hlajenje motorja - prisilni zrak. Njen začetek je bil izveden z uporabo kickstarter pedala, čeprav je imel model električno baterijo. Največja hitrost je bila okoli osemdeset kilometrov na uro, kar je dober rezultat za takratno kolo. Tam je bil prenos s štirimi hitrostmi, kot tudi diferencial. Pozitivna kakovost je prisotnost obratnega.
Da bi povečali udobje, so bili vgrajeni nosilci za namestitev platnene ponjave. Zaradi njih je mogoče zgraditi pravo kabino, zaščititi jo pred dežjem in umazanijo. Poleg tega je obstajala možnost pritrditve pluga ali kosilnice na zadnji del kolesa.To je bilo na kolektivnih kmetijah: uporabljali so ga kot traktor. Na srečo je bilo dovolj zmogljivosti za kmetijska dela. Za boljši oprijem se uporabljajo kolesa z različnimi premeri na osi.

Na žalost je nadomestne dele ZIM-350 praktično nemogoče kupiti. Ker se quad bike šteje za redkost, tudi rezervni deli niso redki. Večinoma jih prodajajo v Ukrajini. Tudi nekateri obrtniki radi reciklirajo ATV po svoji želji. Primer tehnike iz čarovnika lahko vidite na fotografiji v našem članku.

Zaključek

Enota ZIM-350 je dober tekmec za druga domača motorna kolesa. Njegovo ustvarjanje je prava revolucija v svetu sovjetskih motornih koles. Naj navedemo glavne točke tega članka:
  • Motorno kolo je nedvomno eden od najpomembnejših mejnikov v zgodovini proizvodnega obrata Kharkov.
  • Imel je očitne prednosti pred drugimi motornimi kolesi.
  • ZIM-350 bi se lahko uspešno uporabljal kot vozilo za delo na podeželju.
  • Nazadnje, ta razvoj je bil prvi ATV v Sovjetski zvezi.
  • Upamo, da članek rešuje vprašanja, ki vas zanimajo, in koristna za vas. Ne pozabite, da je vse novo globoko pozabljeno. Zato lahko z gotovostjo rečemo, da je to quad bike dalo zagon razvoju novih domačih modelov.

    Sorodne publikacije