Teletype: Kaj je to? Zgodovina, namen

Mnogi uporabniki modernih pametnih telefonov so v nastavitvah svoje naprave naleteli na možnost teletypa. Kaj je to, ne vsi vedo. Še huje: večina sodobnih uporabnikov si niti ne predstavlja, kaj ta beseda pomeni. Da ne omenjam same funkcije. Zato morate seveda preživeti majhno ambulanto in razložiti, kaj je teletype, zakaj je mogoče uporabiti in zakaj je potrebna. Najprej pa je malo zgodovine.

Teletype v svetovni zgodovini

Med hitrim razvojem telefonske komunikacije (še pred mobilnim) je bila razširjena distribucija med vladnimi agencijami in različnimi podjetji. To je bila naprava, ki je spominjala na velik standardni tiskalnik z zaslonom. Uporabljen je bil za prenos klicanega besedila prek telefonskega omrežja. Na drugem koncu žice je naročnik že prejel avdio različico natisnjenega besedila. To je bistvo teletypne naprave. Kakšen preboj na področju telefonskih komunikacij in tako jasen. Toda kaj je še storila glavna funkcija te naprave?


Takšna naprava je bila zasnovana za pomoč invalidom. Predpostavimo, da oseba z okvaro sluha sedi na teletypu. Z njim je lažje prebrati sporočilo na zaslonu naprave in poklicati odgovor. In na drugem koncu žice je oseba, ki prejme sporočilo v avdio formatu. To je odlično! Toda sčasoma je država začela uporabljati to napravo za šifriranje lastnepogajanja Toda v našem času so poletje teletipi potonile. Proizvajalci pametnih telefonov so nenadoma omenili take naprave in uvedli telefone na ustrezno možnost za pomoč invalidom. Tako se je pojavil način "Teletype". Kaj je ta funkcija v pametnem telefonu? Razumimo.


Funkcija "Teletype" v moderni napravi

Teletype v telefonu Kaj je ta stvar in zakaj je potrebna? Recimo, da imate težave s sluhom. Lahko komunicira le s pomočjo SMS-a, vendar je zelo počasen in neprijeten. Tudi sodobna komunikacijska orodja in aplikacije (kot je "Skype") takšni osebi ne omogočajo udobnega komuniciranja. In vsi nimajo mobilne podatkovne povezave. Tukaj bo dobil teletype. Vendar ni vse tako preprosto. Pomembno je, da mobilni operater podpira to možnost. Veliko pametnih telefonov lahko zahteva tudi posebno opremo. Za iPhone 5 je telefonsko opremo enostavno kupiti v trgovini Apple Store. Naj omenim, koliko stane, da bo zelo drago?

Kako vklopiti teletype?

Torej, teletype. Kaj je to - že smo ugotovili. Zdaj pa se naučimo, kako ga vključiti. Če imate v operacijskem sistemu Android pametni telefon, morate narediti naslednje. Pojdite v meni "Phone" v "Settings" in poiščite nekaj podobnega kot TTY, "Teletype" ali "Teletype mode". Če je, potem premaknite želeni drsnik v položaj "Vklop". Po aktivaciji bi morali zaslužiti možnost. Razen, seveda, vaš operater to podpira. Če v razdelku "Telefon" ni nič takega, potem moratepojdite na "Posebne funkcije" in poiščite tam. Ponavadi možnosti, ki ljudem s posebnimi potrebami olajšajo delo s pametnim telefonom, ki se nahaja tam. Če je tam, potem premaknite drsnik v pravo smer. In če ne, potem vaš pametni telefon ne podpira te funkcije.

Naprave na Windows Phone

Toda z napravami na tej platformi vse ni tako preprosto. Zdi se, da je uporabna možnost - teletype v Windows Phone. Kaj so ti pametni telefoni brez podpore te možnosti? Z njo so opremljeni samo najnaprednejši modeli. Tukaj lahko vidimo Microsoftovo politiko, ki skrbi za lastne prihodke in ne za udobje uporabnika. Dejansko vse naprave na platformi "Winds" podpirajo teletype. Samo to, da se vse ne izvaja programsko. Lahko preprosto nadgradite ukazno lupino na najnovejšo različico, nato pa se prikaže ta možnost. Ampak tukaj je ovira: Microsoft je blokiral možnost nadgradnje za starejše naprave. In pametni telefoni niso računalniki. Samo spreminjanje operacijskega sistema ne bo delovalo. Lažje je zamenjati pametni telefon. Poleg tega je mobilna platforma Microsofta mrtva. Podjetje ga je javno objavilo.

Prednosti teletypa

Zelo uporabna možnost za invalide je teletype. Komunikacija s to funkcijo postane enostavna in priročna: ne potrebujete povezave z internetom, vam ni treba čakati, da sporočilo pride od sogovornika. Komunikacija poteka v realnem času. To je res dobra pomoč uporabnikom z okvarami sluha. V Evropi in Združenih državah so mobilni operaterji že dolgopodporo takšni možnosti komunikacije med naročniki. Toda v Rusiji in državah SND s to funkcijo ni tako preprosto. Naši operaterji ne razumejo ene preproste stvari: skrbeti morate za končnega uporabnika, ne za vaše dobro počutje. Toda napredek prihaja k nam, ne morete dvomiti. Res je, da bo čakalo dolgo časa, vendar to ni več pomembno.

Zaključek

Kaj je teletype? To je funkcija sodobne mobilne naprave, ki pomaga invalidnim osebam v realnem času komunicirati s pomočjo operaterja mobilnega omrežja. Njegovo bistvo je to: uporabnik pokliče sporočilo na tipkovnici, se pretvori v zvok na strežnikih operaterja, nato pa se prenese na naročnika na drugem koncu žice v taki preoblikovani obliki. Najbolj zanimivo je, da internet za ta postopek ni potreben. Operater in pametni telefon morata to možnost podpirati. Če je to pomembno za vas, ugotovite, kako se povezati.

Sorodne publikacije