Varni način se ne zažene: vzroki, opis, kršitev pri delu

Tako imenovani Varni način ali Varni način, ki se uporablja za zagon sistema ob prisotnosti kritičnih vprašanj, je na voljo v vseh različicah družine operacijskih sistemov Windows. Ampak včasih lahko najdete popolnoma nenavadne situacije, ko se varni način ne zažene. Kaj storiti v tem primeru, mnogi preprosto ne vem, in večina iz nekega razloga začne takoj ponovno namestiti operacijski sistem. Moram reči, da to še zdaleč ni najbolj pravilna in razumna rešitev, saj odpravljanje takih težav, če le kršitev dela samega OS ali računalniškega "železa" ni dosegla najvišje ravni, kar pomaga le pri uporabi kardinalnih ukrepov, je lahko precej preprosta. . In preden začnemo ugotavljati, zakaj se varni način ne sproži, se odločimo, kaj predstavlja, za kaj je potreben in kateri dejavniki so lahko povezani z nemožnostjo njegove uporabe.


Kaj je varen način in zakaj je potreben?

Varni način zagona, kot so trdili razvijalci programa Windows, je dokončno selektiven zagon operacijskega sistema, v katerem so naložene le njegove najpomembnejše komponente, in samo tiste, ki lahko zagotovijo delovanje računalnika na najnižji ravni, vendar omogočajo uporabo osnovna orodja OS za odpravljanje morebitnih težav. Dejansko mnogi vedo, da se bo z normalnim zagonom sistem, skupaj z njegovimi glavnimi komponentami, začel večogromno dodatnih storitev in procesov, vključno z gonilniki programske opreme za nadzor, ki zagotavljajo pravilno delovanje absolutno vseh "železa" in nekaterih virtualnih naprav. Torej, če je v nekem procesu prišlo do napake, ki je prikazana na celotnem operacijskem sistemu kot celote, jo je mogoče odpraviti natanko tako, kot lahko z nalaganjem minimalne konfiguracije.


Standardni zagonski klic Windows je sedmi in nižji

Pogosto se začetni uporabniki pritožujejo, da se v istem Windows 7 varnem načinu ne začne s standardno metodo, čeprav se zdi, da sledijo natančno Navodila in prvo nalaganje pritisnite F8. Težava je v tem, da enkratno potiskanje ne deluje vedno (včasih morate večkrat pritisniti tipko).
Poleg tega preveč preskoči isto točko zagona ali poskusi uporabiti tipko predčasno. Ampak to je najlažja stvar, ki je lahko.
V bistvu, če se sistem zažene brez težav v normalnem načinu, lahko znova zaženete z varnim zagonom neposredno preko njegove konfiguracijske nastavitve (msconfig), kjer na zagonskem zavihku morate samo označiti ustrezne shranitvene spremembe in ponovno zagnati. Upoštevajte, da bo aktiviranje tega zagonskega elementa vedno v varnem načinu, zato ga je treba, če se začne normalno uporabljati, onemogočiti pri ponovnem vstopu v nastavitve konfiguratorja. Opomba: Če imate v računalniku nameščenih več operacijskih sistemov, je treba za vsako od njih opozoriti na točko za ponovni zagon z varnim zagonom.

Zakaj Windows Vista ne deluje varno?

Zgornja rešitev je pomembna za vse sisteme, vključno z deseto spremembo. Toda mnogi se pritožujejo, da se varni način ne sproži skozi F8. Zakaj tako? Ampak samo zato, ker mu ni treba zagnati te metode, saj je klicanje zagonskega menija s tem ključem v "ducatu" najprej izključeno. Dostop do te možnosti zagona (neznano) je bil spremenjen in je za nepripravljenega uporabnika postal izredno težak. Za uporabo morate uporabiti popolnoma drugačne načine prenosa in pogosto celo skozi množico različnih menijev.

Kako prenesti "Top Ten" v varnem načinu: prvi koraki

Zdaj pa poglejmo, kaj lahko storite, če se Windows ne zažene v varnem načinu 10 z F8. Ena od variacij njegove aktivacije, ki je predvidena v tej spremembi sistema, je uporaba novega menija parametrov, ki se imenuje prek gumba za zagon, ki izbere razdelek za posodobitev in varnost.
Na levi strani menija je obnovitvena točka, v oknu na desni pa točka posebnih možnosti prenosa. Po potrditvi takojšnjega ponovnega zagona na zaslonu se pojavi samo nekoliko spremenjen meni, v katerem lahko izberete želeni zagonski način.

Varno zaganjanje sistema Windows 10: druga pot

Hkrati, preprosto in precej zapleteno, lahko imenujemo še eno metodo. Predpostavimo, da zgorajna naslednje načine (čeprav je malo verjetno), se Windows Safe Mode ne zažene. V tem primeru, da bi prišli do njegovega dela po svoji izbiri bo skozi prehod več menijev.
Najprej uporabite točko za ponovni zagon iz začetnega menija, ko pritisnete tipko Shift, nato pa prek diagnostičnega menija in dodatnih možnosti obiščite razdelek za možnosti zagona, kjer je izbran želeni element, nato pa se potrdi popoln ponovni zagon. Opomba: natanko enako zaporedje lahko uporabite pri zagonu z izmenljivega medija, ko pa to ni normalni začetek, vendar se tudi varni način ne zažene, ko poskusite zagnati Windows s trdega diska.

Kako vrniti uporabo ključa F8 v deseti spremembi sistema?

Kljub dejstvu, da standardna prijava v zagonskem meniju Windows 10 ni na voljo, je preprosto obrniti uporabo tipke F8 za njen klic. Če se sistem brez težav obremeni v normalnem načinu, morate zagnati ukazno konzolo (nujno s skrbniškimi pravicami) in izvršiti ukaz za aktiviranje standardnega zagonskega načina s spreminjanjem pravil klica ustreznega menija (bcdedit /set {current} bootmenupolicy legacy).
Ob ponovnem zagonu lahko ponovno uporabite standardno metodo. Mimogrede, ista stvar velja tudi za izvajanje ustreznega ukaza pri zagonu z izmenljivega medija, vendar se v tem primeru ukazna vrstica pokliče s kombinacijo Shift + F10 ali s premikom na želeno postavko iz mnogih dodatnih odsekov.

Zakaj se Windows ne zažene v varnem načinu?

Nazadnje, ne uporabljajte standardnih metod za klicanje zagonskega menija in poglejte, kakšni so lahko povezani problemi, ki vplivajo na nezmožnost uporabe varnega začetka kot takega. Izhajali bomo iz dejstva, da se varni način operacijskega sistema Windows 7 sploh ne zažene (kljub temu, da ga uporabimo, kot je lahko). Pogosto so takšne težave povezane z zrušitvami strojnega ali programskega dela računalniškega sistema. V "železa" načrt, to je lahko kršitev trdega diska, in v smislu programske komponente - poškodbe sistemskih datotek in vpliv virusov.

Odpravljanje težav s trdimi diski

Torej, če se Windows 7 ne zažene v varnem načinu, najprej bodite pozorni na stanje trdega diska. Če želite začeti, se prepričajte, da je določena s parametri primarnega V /I sistema (BIOS ali UEFI) .Če je vse v redu, poskusite zagnati sistem v običajnem načinu in preverite trdi disk zaradi napak, uporaba standardnega orodja ni priporočljiva. Linija in orodja orodja CHKDSK Sistemska particija morda ne bo mogla preveriti, v tem primeru bo predlagano, da izvedete skeniranje ob naslednjem zagonu, vendar takšna tehnika ne zagotavlja popolne razširljivosti. nega možnih napak. Najboljši je tudi verjel, da možnost, se bo zagnal iz USB medijev, orodje ukazne konzole in preverjanja zagon za prikazovanje črkza vsak razdelek (na primer, chkdsk c: /x /f /r).

, sistem za oživitev

Prav tako se zgodi, da če varni način ne zažene odpraviti nenadnih okvar in napak je lahko posledica rezervni sistem na prejšnje stanje, kjer je vse delal. V primeru prenosa v običajnem načinu lahko uporabite poseben razdelek "Nadzorne plošče".
Za lažjo bolje tožbe zaradi konzolo "Run» (Win + R) in nastavite ukaz rollback v njej (Rstrui), in nato izberite želeno obnovitev točko. Podobno OS lahko izterja od izmenljivih medijev in namestitev distribucije. Preprost (vendar so mislili, da je barbarsko) ukrep samodejne povrnitve je prisiljen zapreti ga dolgo pritiskom na gumb za vklop, nato pa na začetku (ta postopek se izvede večkrat).

System File Checker

Če Varni način ne deluje, in po tem, je mogoče, da poškoduje nekatere pomembne sistemske datoteke. V skladu s tem bi morali preveriti celovitost in mogoče obnoviti (kar pomeni komponent bootloader). To je nemogoče narediti v zlomljenem sistemu, kot je že jasno. Torej, spet morali uporabiti izmenljivi disk ali USB distribucijo trenutek voziti namestitev ali posebno obnovitvena nosilec, nato pa pokličite ukazno vrstico in izvršitev je ukaz sfc /scannow.
Če rezultat ni obnoviti prenos lahko nastavite prvi dve ekipi Bootrec.exe funkcije, predstavljene na sliki zgoraj.Če ti ukrepi ne dajejo rezultata, boste morali dokončati prepis zagonskega nalagalnika z nastavitvijo drugega (tretjega) ukaza.

Problematika virusnega vpliva

Če se varni način ne zažene zaradi izpostavljenosti virusu, vse prejšnje metode delovanja operacijskega sistema preprosto nimajo smisla, saj se v večini primerov, tudi pri obnavljanju datotek, lahko okužijo.
V tem primeru je priporočljivo uporabiti celo prenosne skenerje (ni mogoče prenesti sistema) in posebne diskovne pogone, ki imajo lastne zagonske naprave (na primer Kaspersky Rescue Disk ali podobno). Toda po odstranitvi groženj in obravnavi objektov lahko uporabite sredstva za obnovitev sistemskih komponent.

Posebne značilnosti

Še vedno je treba povedati, da če nobena od zgoraj navedenih metod ni dala rezultata, lahko uporabite pripomoček AVZ. Kljub dejstvu, da je domnevno antivirus, program ima veliko dodatnih funkcij, vključno s sredstvi za odpravljanje težav pri zagonu in uporabo varnega zagona. Če je program vključen v sestavo katerega koli diska, ki naj bi bil posnet, je še bolje. Lahko ga zaženete neposredno iz USB pogona. Če želite dodati program tudi v sami distribuciji sistema, uporabite za ta program, kot je Actual Installer ali podobne pripomočke, ki vam omogočajo ustvarjanje lastnih namestitvenih kompletov z integracijo vseh komponent v njih. Ampak, da bi jo ustvaril točnoNajlažji način za zagon medijev je uporaba majhnega programa Rufus, ki je daleč najpreprostejši, tudi v angleškem jeziku.

Kaj storiti, če nič ne pomaga?

Nazadnje, če ne deluje niti običajen prenos niti klic na katero koli od možnosti varnega zagona, ostane le ponovna namestitev operacijskega sistema in popolno oblikovanje sistemske particije, saj lahko nova kopija podeduje napake starega operacijskega sistema in težava z začnite se ponavljati. Upoštevajte, da lahko nekateri modeli prenosnih računalnikov vsebujejo vgrajene dodatne menije, prek katerih lahko napravo vrnete v prvotno stanje, vključno z vnaprej nameščenim operacijskim sistemom. V tem primeru so dejanja uporabnikov še bolj poenostavljena. Edina stvar, na katero morate biti pozorni, ko ponastavljate, je - shranjevanje uporabniških datotek (lahko jih predhodno kopirate na drug kraj ali naredite povrnitev s shranjevanjem podatkov, če jih nastavitve določijo). Toda, v skladu z idejo, takšni kardinalni ukrepi ponavadi ne pridejo gor, in čeprav je ena od metod, opisanih zgoraj, vendar bo prinesla rezultat.

Sorodne publikacije