Storitve v oblaku so kaj?

Vsak uporabnik osebnega računalnika, ki shrani tone informacij na trdem disku, se tako ali drugače sooča s pojmom storitev v oblaku. To je precej zanimiv razvoj v zadnjem desetletju, ki je preobrnil nekatere osnovne koncepte shranjevanja, uporabe ali obdelave podatkov od glave do pete. Res je, da daleč od vsakogar jasno predstavlja, kako deluje.

Storitve v oblaku: kaj je to? Večje sorte

Večina uporabnikov ugotavlja, da je tako imenovani oblak nekaj takega, kot je obsežen shranjevanje informacij. To ni ravno tako. Na splošno velja, da celoten sistem delovanja storitev temelji na takšnih načelih, ki vključujejo dostop do oddaljenih strežnikov. Vendar je treba jasno razlikovati med več glavnimi kategorijami.


Če navedemo najpreprostejšo klasifikacijo, lahko rečemo, da so storitve v oblaku:
 • uporabniška skladišča in druge datoteke;
 • storitve na daljavo;
 • protivirusne storitve;
 • Spletna orodja za obdelavo informacij.
 • Kljub dejstvu, da so vsi med seboj podobni, je še vedno mogoče izpostaviti nekatere glavne razlike, o katerih bomo še razpravljali.

  Storitev skladiščenja v oblaku

  V najenostavnejšem smislu storitev v oblaku ni nič drugega kot prostor na disku na oddaljenem strežniku, kjer lahko uporabnik shranjuje svoje datoteke in mape, jih ponovno naloži v svoj računalnik, izvrši najpreprostejši ukrepi za njihovo obvladovanje ali odprtje javnega dostopa, tako da lahkouporabite nekoga drugega.


  V grobem je to nekakšen oddaljeni trdi disk. Dodeljeni prostor, ki se lahko uporablja brezplačno, odvisno od lastnika storitve, se lahko spreminja v precej širokem razponu. V povprečju se ta indikator giblje med 25 in 30 GB. Za večji znesek bo treba plačati. To je upravičeno za podjetja ali za tiste, ki imajo veliko prostora za glasbene ali video datoteke.
  Med najbolj znanimi in priljubljenimi storitvami je mogoče izpostaviti naslednje:
 • OneDrive (prej SkyDrive) vgrajen sistem zadnjih desetih let, ki temelji na Windows;
 • Dropbox;
 • Google Drive;
 • Cloud Mail.Ru;
 • Disk Yandex, itd.
 • Danes veliko podjetij ponuja takšne storitve, vendar, če govorimo o tehnologijah v oblaku, ne moremo obiti drugih vidikov njihove uporabe in uporabe.

  Protivirusne storitve

  Na sedanji stopnji razvoja sredstev za zaščito, ki so predstavljena v obliki protivirusne programske opreme, so se na tem področju aktivno uporabljale tehnologije v oblaku.
  Najenostavnejši primer njihovega izvajanja se lahko imenuje priljubljen protivirusni skener Panda Cloud Antivirus. Kako deluje? Če sumite na nevarnost prodora v sistem, na primer, ko prenesete datoteko iz interneta, je skener ne shrani na trdi disk, ampak še preden pošlje v peskovnik (Sandbox), ki je v bistvu isti oblak, ki je analiza sumljivega predmeta. In šele po tem, ko je to dovoljenje ali prepoved za njegovo ohranitev, se ugotovi.

  Interakcija z oblakistoritve prek spletnega vmesnika

  Delo z oblačnimi storitvami se lahko predstavi tudi v obliki interakcije z določeno vrsto programske opreme s pomočjo spletnega vmesnika pri povezovanju s strežnikom prek interneta. Bistvo tega je: aplikacija je nameščena ne na uporabnikovem računalniku, ampak na oddaljenem strežniku. Če želite urediti iste pisarniške dokumente v oblaku, se zažene strežniški program, vendar le kot spletna aplikacija. Uporabnik v brskalniku lahko ureja datoteke na enak način, kot če bi bil isti MS Office, ki je bil nameščen neposredno na lokalnem računalniku.
  Datoteka je shranjena tudi na oddaljenem strežniku, kjer je bil prvotno lociran. Nekatere storitve imajo možnost hkratnega dostopa in urejanja, ko je v proces vključenih več uporabnikov. Spremembe v dokumentu so prikazane v vseh uporabnikih, ki so povezani z urejevalnikom uporabnika v realnem času. Koristi tega pristopa so očitne, saj v stacionarnih različicah pisarniških aplikacij to ni mogoče doseči.

  Storitve iger

  Cloud Gaming (Cloud Gaming) je tudi ena izmed vrst teh tehnologij. Bistvo njegove uporabe je, da je programska oprema za spletne igre najprej nameščena na oddaljenem strežniku in ko igralec doseže igro, se lahko delno prenese na uporabniški računalnik.
  Te tehnologije razlikujejo dve smeri:
 • pretakanje dela igre v obliki, ki je potrebna za njen hiter zagon datotek (datoteka)Pretok), kar je približno 5% skupne velikosti;
 • pretakanje videa (video streaming) - gostovanje in obdelava vse vsebine igre neposredno na strežniku lastnika storitve.
 • Prvi tip so bili prej predstavljeni s storitvami, kot sta Utomik in Kalydo, ki sta že padla v pozabo, drugi pa se razvija bolj dinamično in predstavljajo velikani Playkey, LiquidSky, OnLive in še veliko več. Res je, da v večini primerov vsaka storitev igre v oblaku zagotavlja uporabo posebne tipke za dostop (PlayKey) ali nakup virov za igre (LiquidSky). Toda s tem pristopom lahko igro zaženete iz katere koli naprave (računalniki, prenosni računalniki, tablični računalniki, pametni telefoni, igralne konzole).

  Sklepne ugotovitve

  Na podlagi zgoraj navedenega lahko sklepamo, da storitve v oblaku niso le priročno orodje za vzdrževanje lastnih informacij, temveč tudi odličen način upravljanja z njimi, ki delajo z množico programov, ne da bi jih fizično namestili lasten terminal, hkratni dostop in urejanje datotek ter seveda velike priložnosti za razvoj zabavne industrije. In to so le glavna področja, na katerih poteka razvoj tehnologij v oblaku. Če upoštevate računalniške zmožnosti računalnikov, ki so na določeni točki povezani s svetovnim spletom, so možnosti za razvoj in uporabo takšnih storitev zelo privlačne.

  Sorodne publikacije