Povprečna poraba električne energije gospodinjskih aparatov: značilnosti izračuna in priporočila

Zmanjšanje stroškov vzdrževanja doma in skrb za naravo - dva glavna razloga za potrebo po zmanjšanju stroškov električne energije. Če potrošnik ne uporabi alternativnih možnosti za proizvodnjo električne energije, ga prejme od toplotnih, hidro ali jedrskih elektrarn. Klasična energija povzroča veliko škodo okolju, tudi ob upoštevanju sodobnih sredstev za ravnanje z emisijami radioaktivnih odpadkov in recikliranjem. Zmanjšanje porabe električne energije bo zmanjšalo nakladanje elektrarn in prihranilo mineralne vire. Kljub temu pa večina lastnikov stanovanj razmišlja o varčevanju z energijo, saj je prejela potrdilo o plačilu javnih storitev s solidnim skupnim zneskom.


Ne glede na razlog, ki je lastnika hiše ali stanovanja spodbudil k razmisleku o zmanjšanju porabe energije, je koristno poznati dejavnike, ki določajo količino njegove porabe.

Dejavniki, ki vplivajo na skupno količino porabljene energije

Poraba električne energije je neposredno odvisna od moči gospodinjskih aparatov, časa uporabe in celotne energetske učinkovitosti stavbe. Med dejavniki, ki določajo stroške električne energije, lahko ločimo:
 • razred energijsko varčnih naprav.
 • Stopnja izolacije stavbe.
 • Uporaba alternativne energije.
 • Pri izbiri opreme za dom ne bodite pozornisamo moč, ampak tudi razred varčevanja z energijo. Energetsko učinkovitost naprave izračuna proizvajalec na podlagi njenih parametrov in porabe energije. V tem primeru je od A do G. označenih sedem razredov. Razredi A + A ++ imajo najvišjo energetsko učinkovitost.


  Upoštevajte, da je visoka energetska učinkovitost med seboj povezana, vendar ni enaka nizki porabi.
  Dobra toplotna izolacija vodi v udobno mikroklimo in vam omogoča, da znižate stroške električne energije brez izgube toplote v hiši. Uporaba sončnih kolektorjev, vetrnih turbin ali mini HE bo v celoti ali delno zadovoljila potrebe lastnika električne energije.

  Poraba energije v električnem ogrevalnem sistemu

  Pozimi znaten delež stroškov komunalnih storitev plača ogrevanje. Tega problema se ne soočajo le lastniki zasebnih hiš, temveč tudi prebivalci večstanovanjskih stavb, ki so prisiljeni uporabljati konvektorje za vzdrževanje ugodne temperature. Stare visoke stavbe imajo nizko energetsko učinkovitost. Apartmaji so hladni tudi pri centralnem ogrevanju. Srce vsakega sistema oskrbe s toploto v zasebnem domu je kotel. Lastniki majhnih površin stavb, v katerih ni izpadov električne energije, izberejo električne tuljave. Poraba električne energije je visoka, vendar to dejstvo kompenzira učinkovitost do 100% in enostavnost vgradnje. Upoštevajte dejavnike, ki vplivajo na energetsko učinkovitost kotla:
 • Značilnosti kotla: moč naprave,trajanje delovanja, število kontur, prostornina rezervoarja.
 • Ogrevalni krog: količina in vrsta nosilca toplote.
 • Parametri stavbe: prostornina prostora, število lukenj v stenah materiala sten in kakovost toplotne izolacije.
 • Podnebje.

 • Povprečen letni izračun stroškov ogrevanja brez izračuna toplotnih izgub in drugih dejavnikov se izvede na naslednji način:
 • Kapaciteto kotla pomnožite s številom ur na dan.
 • Pomnožite vašo dnevno porabo s 30 in nato z številom mesecev, ki jih naredite v vaši regiji med ogrevalno sezono.
 • Vrednost, ki jo dobimo za polovico, razdelimo tako, da upoštevamo povprečno toplotno obremenitev.
 • Avtomatizirani kontrolni sistemi za intenzivnost ogrevanja omogočajo uravnavanje porabe električne energije. Ogrevanje bo cenejše pri namestitvi sobnega termostata s programabilnim krmilnikom.

  Poraba energije ogrevalnih naprav

  Za ogrevanje vode se uporabljajo električni grelniki in grelniki vode za shranjevanje z razlikami v porabi energije in različno vplivajo na porabo električne energije. Voda, ki jo ogreva kotel, mora zadostovati za potrebe vseh družinskih članov. Njihovo število določa količino porabljene vode in stroške ogrevanja.
  Tu so glavni dejavniki, ki vplivajo na podatke o porabi energije, ki vam omogočajo, da opravite potrebne izračune:
 • Vrsta grelnika vode.
 • Značilnosti kotla: prostornina posode, moč, hitrost ogrevanja.
 • Dnevna količina vode.
 • Za tip pretoka grelnika vode je značilna večja moč, vendar je strošek njegove porabe v povprečju manjši kot pri akumulatorju. Akumulacijski kotel ima toplotno izolacijsko plast, ki otežuje izgubo toplote in manjšo moč. Kljub temu pa je zaradi avtomatskega ogrevanja in toplotnih izgub poraba električne energije v grelniku večja v istem obdobju. Izbira tipa grelnika vode še zdaleč ni očitna in je odvisna od stabilnosti napetosti in odsotnosti prekinitev v oskrbi z električno energijo, kakor tudi od zahtevane temperature vode.

  Poraba električne energije za razsvetljavo

  Delež izdatkov za razsvetljavo v gospodinjstvih v zimskem obdobju je približno ena tretjina vseh stroškov. To je bistven seznam pripomočkov, ki zahtevajo pregled. Zmanjšanje stroškov razsvetljave se lahko spremeni vse žarnice na LED, ki imajo večjo energetsko učinkovitost pri višji stopnji svetlobe in podaljšano življenjsko dobo. Strošek LED žarnice je 5-6-krat večji od luminescentne in življenjska doba operacije se poveča 10-krat. Tako je nakup LED svetlobnih naprav v smislu življenjske dobe bolj ekonomsko upravičen.

  Tabela porabe električne energije za gospodinjske aparate

  Spodnja tabela prikazuje delež energije, ki jo porabijo različni gospodinjski aparati. Pokazalo se bo, katere naprave imajo višji odstotek stroškov in jih pomagajo zmanjšati.

  Ime gospodinjskih aparatov  Odstotek porabe  Hladilnik  30

  56)
  Oprema za razsvetljavo  29  Pralni in pomivalni stroji  21 70)


  Televizija  7  Računalnik


  85) 6  Mikrovalovna pečica  5  Sesalnik

  100)
  2

  Bodite pozorni na gospodinjske aparate na vrhu tabele. Če je mogoče, jih nadomestite s sodobno tehnologijo z višjim razredom energetske učinkovitosti.

  Načini izračunavanja povprečne porabe električne energije

  Obstaja več načinov za izračun povprečne porabe električne energije gospodinjskih aparatov, ki so na voljo doma.
 • Glede na letne vrednosti števca lahko ugotovite povprečne mesečne izdatke;
 • Po moči ali s tokom in napetostjo gospodinjskega aparata.
 • Da bi pospešili izračune, prenesite in namestite močnostni kalkulator, ki ne bo samo samodejno naredil vseh potrebnih izračunov, ampak tudi pomagal razviti program za optimizacijo porabe energije.
  Porabo električne energije je enostavno izračunati z merilnikom - kWh, prikazano v prejšnjem pričevanju, se odšteje od trenutne vrednosti števca, ne da bi šteli decimalno vejico. Ostanimo na izračunih, ki temeljijo na značilnostih gospodinjskih aparatov.

  Izračun stroškov moči gospodinjskega aparata

  V načinu določanja porabe električne energijeElektrični aparat ni težaven, če je nalepka na tehničnih lastnostih na njej ohranjena. Lahko ga najdete na zadnji strani primera. Porabo v kilovatnih urah proizvajalec izračuna na podlagi povprečnih vrednosti za preskuse v različnih delovnih pogojih. Če oznaka ne označuje porabe, temveč električne parametre, je treba izračun stroškov izvesti ročno:
 • Poiščite moč na etiketi gospodinjskega aparata;
 • To vrednost pomnožite s povprečno porabo dneva, izraženo v urah.
 • Primer izračuna:
 • Moč črpalke - 600 W, čas delovanja - 1 ura. Kapaciteta = 600 * 1 = 600 W /h ali 06 kWh. Tako je dnevna poraba črpalke 06 kWh. Pomnožite svoj dnevni vnos s 30 dnevi in ​​prejeli boste povprečni mesečni strošek.
 • Prosimo, upoštevajte, da proizvajalec določi največjo in ne povprečno vrednost moči naprave. Te vrednosti se lahko razlikujejo. Praviloma je povprečna vrednost bistveno nižja.

  Izračun tokovnih in napetostnih stroškov

  Stroške je lažje izračunati po moči, vendar v nekaterih primerih ta številka ni navedena na etiketi. Napetost je konstantna vrednost, ki je za Rusijo 220 voltov. Jakost toka se meri v amperih (A). Če je na etiketi vhodna in izhodna vrednost trenutne jakosti, uporabite vhod (vhod).
 • Pomnožite vrednost vhodnega toka z napetostjo v omrežju, da dobite moč;
 • Rezultat pomnožite s povprečnim časom dnevauporabo, izraženo v urah.
 • Primer štetja:
 • Trenutna moč napajalne enote prenosnika je 35 A, napetost je 220 V. Strošek = 35 * 220 * 1 (ura) = 770600 W /h ali 077 kW /h.
 • Priporočila za varčevanje z energijo in energetsko učinkovitost

  Analizirajte tabelo porabe energije in ugotovite šibke točke v vašem domačem energetskem sistemu. Prve pozicije, katerih skupni delež je več kot polovica vseh stroškov, zasedajo hladilnik in svetlobna oprema. Da bi zmanjšali delež stroškov razsvetljave, pogosteje uporabite naravno svetlobo in zamenjajte žarnice na fluorescentno ali LED. Hladilnik je treba potisniti stran od stene, da se prezrači prostor poleg kompresorja. Posodobite obstoječo floto gospodinjskih aparatov in razmislite o uporabi alternativnih virov energije.

  Sorodne publikacije