Vrste in vrste slušalk

Tehnološki napredek je privedel do tega, da je na trgu veliko naprav za vsak okus in barvo. Gre za vsako področje človekove dejavnosti in njeno življenje, zaradi česar obstaja problem izbire. Enak problem je prehitel trg slušalk. Danes obstaja veliko različnih rešitev za poslušanje glasbe po meri od tistih, ki so ustvarjene za profesionalne zvočnike in tiste, ki prenašajo zvok skozi kostno tkivo. Izbira slušalk - proces je zapleten in mučen, saj je vse odvisno ne le od kakovosti zvoka, temveč tudi od udobnosti nošenja, obsega uporabe in videza pripomočka. Ljudje se pogosto sprašujejo: kakšne so slušalke? Kaj se med seboj razlikujejo? Katere slušalke so primerne za določenega uporabnika? V tem članku bomo preučili glavne vrste slušalk, fotografij, značilnosti in značilnosti različnih podvrst.

Vrste slušalk za njihovo uporabo

Obstajata dve glavni vrsti slušalk. Tisti, ki se uporabljajo v glasbeni industriji, in tisti, ki so kupljeni za osebno uporabo, vsakodnevno poslušanje glasbe. Profesionalne (monitorske) slušalke so podobne običajni polni velikosti, vendar so ustvarjene za določeno kategorijo ljudi, za katere je zvok poklic. Te slušalke so videti navdihujoče, običajno se zdi, da je njihova oblika preveč masivna, neprivlačna. Zmogljiva tehnična oprema se uporablja za kakovostno pretvorbo zvokapodrobnosti. Ta vrsta naglavnih slušalk se razlikuje od najbolj kakovostnega zvoka z vidika "pravega" zvoka kompozicije in kompetentnega ravnovesja frekvenc, skozi katerega zvočni delavec pri snemanju opazi manjše napake in zanemarjanje. Te slušalke niso primerne za redno poslušanje glasbe, saj "čisti" zvok pomeni, da lahko med snemanjem slišite majhne pomanjkljivosti, kot so klik mediatorja, pokanje mikrofona, neprijeten hrup v okolju in tako naprej. Druge slušalke imajo ožji razpon, ki se osredotoča na specifične frekvence, kar pomeni, da bo večina skladb v njih zvok bolj nasičen kot v "monitorju", zvok pa se izravna z nepriznavanjem.

Slušalke po meri so slušalke za množice, preproste smrtnike in nimajo tako natančnih lastnosti. Pogosto so namenjeni določenemu žanru. Znana znamka Beats na primer precenjuje nizke frekvence in poskuša dodati bas. Zaradi takšnega izkrivljanja je zvok bolj prijeten in bogat. Podobne slušalke imajo različne oblike in so polne oblikovalskih rešitev. Za razliko od studio rešitev, veliko od njih, v nasprotju z studio odločitve, izgubijo kot zvok, da prosim ergonomijo in kompaktnost. Kakšne slušalke ne obstajajo natančno je tisto, kar združuje možnosti studia in uporabnika. Kot lahko vidite, na tej stopnji, pred uporabnikom pride do izbire med "iskrenostjo" zvoka in njegovo "privlačnostjo".

Vrste slušalk s prenosom zvoka

Tukaj je vse preprosto: zvok se prenaša bodisi z žico, kot se večina uporablja, ali z uporabo brezžične tehnologije (večinoma bluetooth). V prvem primeru so slušalke priključene na vir zvoka z digitalnim ali analognim kablom. To je najpreprostejša različica povezave in hkrati relativno poceni. Tudi pri proračunskih slušalkah je kakovost zvoka pogosto impresivna. Kljub temu je razpletanje žic in njihova nepričakovana vrzel že dolgo ločen razlog za šale, zato so bile ustvarjene brezžične možnosti.
Obstajajo različne vrste brezžičnih slušalk. Nekateri uporabljajo analogni signal, nekateri so digitalni. Brezžične slušalke, kot je razvidno iz naslova, uporabnike prikrajšajo za težave z žicami, ki pogosto ne uspejo. Hkrati ima večina obstoječih naprav na trgu številne značilne pomanjkljivosti, med katerimi so:
 • Potrebno je polniti slušalke.
 • Nizka kakovost zvoka.
 • Zamuda pri prenosu signala.
 • Visoki stroški.
 • Te težave so bile Bluetooth slušalke že več let. Nedavno so se začele pojavljati nove vrste bluetooth slušalk, proizvajalci pa so jih začeli opremljati s procesorji visoke kakovosti, ki omogočajo prenos zvoka višje kakovosti in brez zamud. Stroški takšnih rešitev so razočarani, vendar zaradi vsakršne zasičenosti trga in prilagoditve tehnologije vsak dan padejo, sodobne baterije pa uporabnikom cel dan nudijo brez polnjenja. Osupljiv primer kakovostnih bluetooth slušalk je Appleov izdelek - AirPods.
  Brezžične slušalke so lahko v različnih oblikah: od polnega formata do ultra kompaktnih, vendar v vsakem primeru namenjene tistim, ki se veliko gibljejo in se ne želijo omejiti na žice, žične različice pa naj bodo kategorizirane kot "vrste slušalk za računalnik", kjer žice ne bodo ovire.


  Vrste slušalk po številu uporabljenih kanalov

  Najlažje slušalke v tej kategoriji so monofonske. V takih slušalkah je signal dan enak vsem napravam, ki oddajajo zvok, kar negativno vpliva na glasnost zvoka in njegovo nasičenost. Bolj pogost tip je stereofonski. V teh slušalkah se vsakemu zvočnemu oddajniku pošlje ločen signal, ki omogoča dodajanje atmosferskih in globinskih skladb. Tretja vrsta je najnaprednejša, vendar se redko uporablja zaradi visokih stroškov - večkanalnih slušalk. Zaradi te tehnologije vsaka zvočna dioda (in za vsako od njihovih ušes nekaj) prejme svoj edinstven signal, ki omogoča najbolj prijeten in podroben zvok, brez žrtvovanja post-izenačevanja in drugih metod izkrivljanja zvoka.

  Po vrsti oblikovanja

  To je verjetno najpomembnejša kategorija, saj je odvisno od tega, ali naj se zanesejo na slušalke. Različne vrste modelov pomenijo različne pogoje uporabe. Na splošno jih je mogoče razdeliti na vir zvoka, ki ga bodo uporabljali, pa naj bo to telefon, drag predvajalnik ali računalnik. Obstajajo na primer različne vrste slušalkza telefon, vendar so najpogosteje uporabljene ultra kompaktne rešitve: bodisi intrakanalne (tiste, ki so vstavljene neposredno v ušesni kanal) bodisi vstavke (tiste, ki so vstavljene v ušesni kanal).
  Notranje slušalke se pogosto imenujejo vakuum, saj popolnoma izolirajo uho. Zaradi tega se doseže zatiranje hrupa tretjih oseb in globok, prostorski zvok. Vrste vakuumskih slušalk so ločene (razen glavnih parametrov) z obliko šobe, ki se uporablja za pritrditev v uho. Včasih so narejene iz plastike, včasih s silikonom, v različnih velikostih in debelinah. Zgodi se, da je zelo težko za osebo, da pobere ustrezno šobo, ker je oblika ušes drugačna, zato morate biti pripravljeni na to, kar boste morali eksperimentirati, iskati pravo obliko in material, ki ga bo ušesa najbolj dojemala. Na to je odvisna končna kakovost zvoka. Vtične slušalke so precej slabše od vakuumskega zvoka, hkrati pa se počutijo bolj udobno, saj ostanejo v anusu, ne da bi se poglobili. Ker ni mogoče doseči tesnjenja, ko nosite slušalke z vtičnico, razen glasbe, so tuji šumovi, ki ovirajo poslušanje glasbe ali pogovora. Zaradi vdora zraka se nizke frekvence izgubijo in bas je skoraj popolnoma odsoten. Lastniki dragih igralcev ali tisti, ki uporabljajo slušalke na računalniku, raje nadglavne ali polne velikosti. Zgornji del pokriva del ušesa majhnega naglavnega traku. O udobju takegaslušalke je mogoče primerjati z vtičnikom, vendar je zaradi masivne zasnove dosežen visokokakovosten zvok, saj jih lahko proizvajalec opremi z večjimi zvočniki v večjem številu. Celotne (klasične) slušalke pokrivajo glavo in popolnoma pokrivajo ušesa velikih dežnikov iz usnja ali penaste gume.

  Akustično oblikovanje slušalk s polno dolžino

  Slušalke polne velikosti so razdeljene v tri glavne kategorije:
 • Odprto.
 • Zaprto.
 • Hibrid (polzaprt).
 • Odprte slušalke so opremljene s številnimi velikimi luknjami v ušesnih prevlekah, tako da zunanji zvok pride v uho. Tako se doseže najbolj naraven zvok in določena stopnja varnosti, saj je pri poslušanju glasbe na ulici pomembno, da ne izgubimo povezave z zunanjim svetom. Te slušalke lahko izvedete z značilno perforacijo na zunanji strani naglavnega traku. Zaprte slušalke vam lahko dajo nepozabne občutke od poslušanja hip-hopa in elektronske glasbe, saj so to tiste z najvišjim številom nizkih frekvenc in basov. Te slušalke ne oddajajo zunanjega hrupa, zato uporabnik sam s svojo najljubšo glasbo (ali zvočno knjigo). Da bi povečali učinek, proizvajalci pogosto zatečejo k tehnologiji izolacije aktivnega hrupa, tj. Opremijo vsako skodelico z mikrofoni, ki zajemajo in nevtralizirajo zunanje zvoke. Takšne slušalke ne zamudijo odvečnih zvokov tudi v podzemni. Konec slušalk je treba imenovati nelagodje, ki ga povzročajo s podaljšanouporaba (ušesa se potijo, zvok je zelo glasen). Zadnji tip je hibrid. Te slušalke združujejo vse najboljše iz zaprtega in odprtega tipa. Uporabljeni masivni, tesno prileženi ušesni uhani z majhnimi votlinami na zunanji strani.

  Po vrsti pritrditve

  Na glavi ali ušesih je več vrst pritrditev za slušalke. Za pritrditev slušalk na glavo z loki. Najpogostejši tip loka je navpičen. Povezuje dve skodelici in leži na njegovi glavi. Manj verjetno je, da bi opazili loke, ki so pritrjeni na zadnji del glave. V takih slušalkah se obloki uporabljajo hitreje za držanje skodelic, in da bi se izognili padcu z glave, se uporabljajo šivi (majhni loki loka v obliki ušes). Mnoge športne slušalke sploh nimajo loka, vendar so opremljene le z jopiči in sponkami. Te se pogosto pojavljajo na slušalkah, ker jih je najlažje izgubiti. Prenosne rešitve, kot so vgrajene in vakuumske, niso opremljene s pritrdišči, saj se same držijo za ušesa.

  Pri priklopu kabla

  Pri masivnih slušalkah, ki so nameščene nad glavo in polno dolžino, je žična povezava na eni skodelici, druga pa z odstranitvijo kabla skozi oblok. Pri bolj kompaktnih raztopinah se na vsako uho uporabita dve žici. Pri nekaterih modelih lahko žico odklopite ne samo od vira zvoka, temveč tudi iz slušalk. Tako jih je mogoče v primeru poškodb enostavno zamenjati ali zamenjati z dražjo in kakovostnejšo, kot je zlatoše posebej za tiste, ki poslušajo glasbo na specializirani opremi z dodatnim zvokom.

  Glede na zasnovo oddajnika

  Najpogostejši tip je slušalka z dinamičnim oddajnikom. Delujejo po principu zvočnika. Uporabljajo standardno tuljavo, magnet in membrano. Zaradi dovajanja izmeničnega toka na tuljavo se ustvari magnetno polje, ki vzajemno deluje z magnetnim poljem trajnega magneta, kar na splošno vodi do gibanja membrane, ki ponavlja obliko električnega signala.
  Obstaja več naprednih različic, kot so sidrne slušalke, ki se pogosto imenujejo "ojačitve". Njihova glavna značilnost je feromagnetno sidro, ki ga poganjajo nihanja magnetnega polja, ki ojača signal. Podobne naprave, kljub uporabi bolj izpopolnjenega oddajnika, ostajajo na voljo. V profesionalnem okolju in med tako imenovanimi avdiofilami so priljubljene slušalke z elektrostatičnimi oddajniki. Zagotavljajo najvišji in najbolj realističen zvok, vendar stane preveč in deluje samo, če je priključen na specializirano priklopno postajo. Dokončajo štiri slušalke z izodinamskim oddajnikom, zgrajenim na podlagi Hailovega oddajnika.

  Po stopnji upornosti

  Tukaj je vse preprosto: slušalke so lahko bodisi nizke - do 100 ohmske upornosti, bodisi z visoko odpornostjo - več kot 100 ohmsko upornostjo. Glede na vrsto slušalk za telefon, je vredno pozoren na dejstvo, da imajo stopnjo odpornosti ne več kot 50 ohmov, drugače je avdio čip vtelefon preprosto ne bo mogel zagotoviti dovolj glasnosti. To se lahko popravi z dodatnim ojačanjem (slušalke - ojačevalnik - predvajalnik /telefon) v vezje (slušalke - predvajalnik /telefon). Po tem bo telefon lahko povezal napravo s katerokoli stopnjo upora, celo nad 100 ohmov.

  Slušalke: vrste priključkov

  Trenutno obstajajo 4 glavne vrste priključkov za slušalke:
 • Mini-jack (analogni, 35 milimetrov) - standardna vrata, ki se uporabljajo v vseh modernih slušalkah, primerno za vsak prenosni predvajalnik in računalnik.
 • Jack (analogni, 63 milimetra) - uporablja se v profesionalnih slušalkah, vključno z nekaterimi monitorji.
 • USB (digitalni) - uporablja se za povezavo s sodobnimi pametnimi telefoni in zvočnimi karticami.
 • Lightning (digitalno) - Uporablja se za povezavo z Appleovimi pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki.
 • Druge vrste

  Poleg splošno sprejetih slušalk lahko razdelimo na neskončno število nenavadnih kategorij. To velja za oblikovalske rešitve ali za igre na srečo. Obstajajo slušalke, ki oddajajo strele in jih lahko pritrdite in odstranite v žepu, tako da se ne zmedejo. Obstajajo nenavadne rešitve, zašite v oblačila (na primer čipke na puloverju). Ljubitelji video iger uporabljajo slušalke z mikrofonom, osvetlitvijo oz. Vibratorjem za maksimalno potopitev in povratni udarec. Ali ste preučili vse značilnosti in imate bogato teoretično znanje? Najboljši način, da izberete slušalke, še vedno izgine inosebno poskusite model, ki vam je všeč. Ne glede na obliko in značilnosti. Navsezadnje so vsa ušesa različna in vsak zveni zvok na svoj način, zato morate poslušati, kar slišite.

  Sorodne publikacije