Programska oprema za več platform. Odgovori na vprašanja

Človek je suženjska navada. Takrat je rekel ameriški poslovnež Robert Kiyosaki. V sodobnem digitalnem svetu se to kaže v želji po uporabi programske opreme na vseh možnih napravah. Konec koncev, to je res priročno - začetek nekaterih ukrepov na eni napravi, ki imajo priložnost, da jih izpolnite na drugo. Multiplatformska programska oprema se lahko izvaja v praksi. Kaj se skriva za tem izrazom, bomo danes povedali.

Statistika distribucije OS

Poglejmo si definicije naenkrat in razumemo, kaj je multiplatformna programska oprema. Tehnično je takšna vrsta, ki lahko deluje v več kot enem operacijskem sistemu. Poglejmo, kaj statistika pravi o svetovni distribuciji večjih različic operacijskega sistema.


Med namiznimi operacijskimi sistemi je vodilni na svetu že dolgo in trdno zaseden Windows. Vse njegove različice, ki se začnejo s XP in končajo z "ducatom", zaposlujejo 915% računalnikov na svetu. Glede na to, da je prebivalstvo Zemlje že preseglo 75 milijard ljudi, je mogoče predstavljati obseg njegove distribucije. Kljub temu je kar 85% še vedno delež drugih operacijskih sistemov. Ta delež si delita dva starejša, vendar manj uspešna igralca na trgu. Mac OS (na drugem mestu) zavzema 62%. Vse različice Linuxa skupaj pridobijo 23%.


Na trgu mobilnih operacijskih sistemov stanje ni veliko drugačno. Vodilni položaj je Android, ki ima 715-odstotni delež.Za njim velik razkorak ohranja iOS (197%). Približno 12% se nenehno izgublja tla pod nogami Windows Phone, in 76% so drugi operacijski sistemi - kot poskuša prodreti na trg (npr Tizen), in umiranje (BlackBerry OS). Tudi bežen pogled na trgu operacijskega sistema dovolj, da razumejo potrebe po takem izdelku, kot je multiplatform programske opreme.

Uspešno programske opreme

Kot vidimo iz rezultatov v prejšnjem poglavju, za prave konkurence v programski opremi povpraševanja na trgu je treba krosplatformenist. Kaj postane uspešen za vse e-poslovanje izdelka? Na splošno je mogoče opredeliti kot uporabnik želi imeti proizvod na dosegu roke, tako - njena sposobnost, da deluje na različnih pripomočkov.
lahko Tipičen primer tega je treba upoštevati Microsoft Office apartmajev in njegove proste konkurentov. Njihove uradne različice na voljo za vse običajne operacijske sisteme (tako namiznih in mobilnih). V tem času, ko je mobilnost eden od priljubljenih značilnosti sodobnega poslovneža, za programsko opremo je pravi ključ do uspeha.

Krosplatformenist

Ob zori računalniške dobe, ko je hiter razvoj tehnologije, ko je bilo takih velikani IT-industriji, kot so Microsoft, Google in Apple, je bilo potrebno za združljivost programske opreme. Ta razdrobljenost različnih oblik in različic operacijskih sistemov je privedlo do potrebe za nastanek te skupine programske opreme, kot je več platform programske opremezagotavljanje Koncept se je pojavil že zdavnaj in sčasoma razvil številna merila, na katera bi moral odgovoriti.


Razvoj platforme

Sodobne pristope k razvoju programske opreme na tem področju lahko opišemo kot:
 • Edino slogovno rešitev. V tem primeru mora program videti enako za vse operacijske sisteme. Pozitivni vidiki tega pristopa vključujejo togo določanje kontrol in negativno - razliko med slogom programa in splošnim stilom operacijskega sistema.
 • Prilagodljiv vmesnik. To pomeni, da mora biti program, zgrajen na tem principu, lahko spremeniti v vmesnik operacijskega sistema s spremembo zasnove. Vse ali delno samodejno zaznavanje jezikovnih parametrov in optimalnih velikosti zaslona, ​​ki jih je treba prilagoditi programski opremi. Pozitivne strani - relativno proste integracije v slog OS. Pomanjkljivost je kompleksnost in posledično visoki stroški razvoja.
 • Hibridna shema. Združuje pozitivne in negativne vidike prejšnjih pristopov. Relativno enostavno integracijo in delno avtomatizacijo nastavitev, vendar z razliko v oblikovalskih stilih in kompleksnosti, povezanih z "plavajočo" postavitvijo kontrol.
 • Tudi splošni opis pristopov pojasnjuje, da je multiplatformna programska oprema največja bolečina za razvijalce programske opreme in neizčrpen vir motenj za uporabnike, ki ne želijo v podrobnosti, samo želijo imeti enake zmogljivosti na različnihplatforme

  Distribucijska območja

  Tako kot vsaka programska oprema ima večpredstavnostna programska oprema svoj nišni razvoj, v katerem je najbolj zahtevna in priljubljena. Kakšen je bil njihov videz zaradi mobilne tehnologije in široke uporabe interneta. Torej, tukaj so največja področja, v katerih uspešno razvijajo večpredstavno programsko opremo:
 • Socialno usmerjene mrežne projekte in kurirje.
 • Orodja za internetno surfanje in zbiralniki novic.
 • Pisarniški paketi.
 • Industrija iger na srečo.
 • V zaključku

  V tem pregledu smo poskušali odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih postavljajo uporabniki o več platformah in njenih področjih uporabe. Težave pri razvoju in prilagajanju različicam operacijskih sistemov namerno niso bile upoštevane, saj zahtevajo specifično znanje s področja programskih jezikov.

  Sorodne publikacije