Tipografija je delo grafičnega in spletnega oblikovalca

Tipografija je sposobnost, umetnost, da besedilo ni le lepa, temveč tudi preprosta za branje. Pomembno je, da se značaj objave ali določeno informativno sporočilo odraža v risbi črk. Tipografija je zmožnost vizualnega usklajevanja natisnjenega besedila ali strani spletne strani. To ni omejeno na izbiro pisave vsebine, zamik odstavkov in poravnavo. Tipografija je umetnost izražanja pomena, napisanega ne le z besedami, temveč tudi skozi njihovo refleksijo. To je zelo zanimiva, globoka in kompleksna disciplina. V tem članku bomo opisali natančno o tem.


Kaj je tipografija?

Mnogi grafični oblikovalci menijo, da je tipografija znanost o obdelavi besedilnih informacij. Vendar pa uporaba besede "znanost" ni povsem logična za uporabo poleg "tiskarne". Problem je v tem, da tipografija vseh pravil in zakonov ni potrebna za stalno izvajanje. To ni nič drugega kot priporočilo za pravilno in vizualno prijetno postavitev besedila, njegovih besed in posameznih znakov.

Spregovorimo o pomenu tipografije v sodobnem svetu

. bo zapustil vaše spletno mesto ali zaprl knjigo, poiskal informacije drugje, ali bo trpel, zaznaval informacije, vendar se bo najverjetneje spomnil, kaj sploh niste vedeli ali ne, ideje, ki ste jihda bi jo prenesli, saj je bila vsa pozornost osredotočena na težavnost branja.


Tipografija je tisto, kar igra odločilno vlogo pri razumevanju vsebine - če je pravilno organizirana, bo stran bralca opozorila na informacije, ki jih mora sprejeti iz besedila, ne da bi mu to zahtevalo. brez volje.

Kaj morate vedeti za pravilno organizacijo besedila?

Da bi ustvarili pravo vizualno hierarhijo, moramo razumeti, kako ljudje dojemajo vizualne informacije, ki dajejo dobro razlago načel gestalta. Trdijo, da ljudje ponavadi organizirajo vizualne elemente strani v skupine na podlagi naslednjih parametrov. Bližina Če so znaki ali elementi besedila blizu, jih ljudje običajno dojemajo kot celoto. Podobnost Če so simboli podobni po velikosti, barvi, obliki ali konturi, se tudi zaznavajo celostno.
Integriteta. Človeška percepcija poskuša informacije zaznati celostno in poenostavljeno. Zaprtje Oseba se nagiba k vizualizaciji oblike, tako da vzame izpolnjen obrazec. Ozadje in slika. Če sta ozadje in slike pravilno povezani, bo to pozitivno vplivalo na natančnost zaznavanja. Zdaj, če se odločite, da boste v praksi uporabili načela teorije gestalta, uporabite te določbe. Posebno pozornost je treba nameniti načelu podobnosti: če želite poudariti, opozoriti bralca na nekaj posebnega, je treba to razlikovati od ostalega besedila.

Tipografija: knjigao registraciji knjig

Zanimiva tema za nas je že veliko del. Tukaj je nekaj od njih:
 • »tipografija. Pisava, postavitev, oblikovanje Jamesa Felicheya.
 • "Nova tipografija." Vodnik za modernega oblikovalca »Jana Chicholda.
 • "Vzorci pisav" Jana Chicholda.
 • "Tipografija. Red in kaos »Vladimir Laptev.
 • "Live tipografija" Alexandra Korolkova.
 • "Tipografija barv. Delavnica. Kako izbrati pisavo »Timothy Samara.
 • Profesionalni grafični oblikovalec

  Delo "grafičnega oblikovalca" je posebnost za ustvarjalne ljudi. Ne smemo pozabiti, da niti arhitekturno niti tekstilno oblikovanje ni v njihovi odgovornosti. Področje njihovega delovanja je vrsta tiskanih izdelkov, knjig, revij, časopisov, spletnih strani in računalniških programov ter oglaševanja. Kaj je to delo? Grafični oblikovalec razvija pisave, nariše slike, ustvarja kolaže in oblikuje okna.
  Oblikovalec knjige ali spletnega mesta uporablja besedilo, fotografije in ilustracije, ki so jih naredili drugi. Ta delitev dela vam omogoča, da dosežete najboljši možni rezultat zaradi dejstva, da delo poteka z materiali visoke kakovosti. Oblikovalec ni fotograf in ne pisatelj besedila. Poleg tega mu ni treba niti ukvarjati z računalniškimi ali HTML postavitvami.

  Univerzalni strokovnjaki - ali obstajajo?

  Povsem drugačen pogovor je, da je med popolno informatizacijo, celo načrtovanje neposredno brez poznavanja takega orodja kot računalnika, preprosto nepredstavljivo, zlasti glede na to, da spletna stran in tiskani materialnajprej ustvarili s programi. Če želite ustvariti nekaj z računalnikom, morate vedeti, kako lahko ustvarite to "nekaj". Poleg tega se sodobna računalniška programska oprema izboljšuje iz dneva v dan in zagotavlja širši obseg zmogljivosti. In če tega spektra ne poznate, boste težko projektirati na visoki ravni, saj ne bo mogoče ustvariti izdelka, ki bi lahko tekmoval z najboljšimi vzorci.
  Seveda bo raven računalniške pismenosti grafičnega oblikovalca bistveno višja od ravni povprečnega uporabnika. Grafični oblikovalec - to je predvsem umetnik. Vendar pa je odnos med umetnikom in "računalnikom" več kot opazen: na primer, temelji stila v tipografiji in oblikovalske odločitve, ki se ustvarjajo s pomočjo določene programske opreme.

  Kdo dela grafične oblikovalce?

  Za izdelavo popolnega spletnega mesta mora grafični oblikovalec delati vsaj s programerjem. Še posebej, če ustvarite vir na več ravneh, ki bo vseboval veliko interaktivnih funkcij. Vendar pa lahko majhno povprečno spletno mesto pripravi tudi en oblikovalec, ne da bi potrebovali pomoč od skrbnika ali programerja. V življenju skoraj ni popolne verige, ki jo sestavljajo ustvarjalec, oblikovalec in risar. Vse te tri funkcije pogosto izvaja ena oseba, ki ima višjo izobrazbo, večino potrebnih grafičnih programov, pristajanje na internetu in računalniku ter izdaja tudi izvirnike.zamisli, ne da bi porabili veliko truda. Poleg tega bo takšna univerzalna oseba predstavljala zasnovo prihodnje revije, vsa sredstva za upravljanje nove, še ne ustvarjene strani spletnega mesta in oglaševanje.

  Kje delujejo grafični oblikovalci?

  V poklicu grafičnega oblikovalca in spletnega oblikovalca, kot v vsakem drugem, to ni niti želja, ampak stalna želja, da se njihove zamisli uporabijo v praksi - in to lahko rečemo z gotovostjo. V tem poklicu se veliko znanja pridobiva s stalno prakso na delovnem mestu. Potrebno je narisati točno takšen gumb na strani spletnega mesta - dolgčas bom, vendar bom to naredil. Morda so zato grafični oblikovalci pogosto prenehali študirati v klasičnem pomenu besede, torej vsak dan obiskati institucijo ali šolo. Njihovo usposabljanje poteka vse življenje na delovnem mestu, pri reševanju vsakodnevnih nalog. Menijo, da lahko postanete grafični oblikovalec in ne študirate na višji ali srednji poklicni šoli. Dovolj je, da se več let nenehno ukvarjamo z obrti in umetnostjo (znani in takšni primeri). Hkrati človek vestno dela in analizira svoje delo in delo drugih.
  Vendar grafični oblikovalci, ki imajo veliko izkušenj s popolnim pomanjkanjem izobrazbe profilov, obstajajo le v Rusiji. V drugih pogojih potrebujejo ljudje, ki želijo delati v tej specialnosti, višjo izobrazbo, pa tudi znanje o programski in strojni opremi. Seveda se lahko v celoti pridobijo osnovne spretnosti dela z grafičnimi programi insamostojno in na kratkoročnih tečajih, vendar pomaga le zapolniti luknjo, vendar ne zagotavlja trdnega znanja, ki ga je mogoče pridobiti na univerzi.

  Sorodne publikacije