Programska oprema. Klasifikacija programske opreme. Sistemska in aplikacijska programska oprema

Programska oprema je del računalniškega sistema, ki je sestavljen iz podatkov kot digitalnih navodil, za razliko od fizične strojne opreme, na kateri temelji sistem. V računalništvu in oblikovanju so to vse informacije, ki jih obdelujejo računalniški sistemi, programi in podatki. Vključuje računalniške programe, knjižnice in s tem povezane neizvršljive podatke, kot je spletna dokumentacija ali digitalni mediji. Strojna in programska oprema sta odvisni drug od drugega in ju ni mogoče uporabiti sami. Razvrstitev se lahko izvede na več različnih podlagah.

Kaj je to?

Na najnižji ravni je izvršljiva koda sestavljena iz navodil strojnega jezika, ki so značilna za en sam procesor, običajno centralni (CPU). Strojni jezik je sestavljen iz skupin binarnih vrednosti, ki označujejo navodila procesorja, ki spreminjajo stanje računalnika iz prejšnjega stanja. Navodilo lahko na primer spremeni vrednost, ki se nahaja na določenem mestu v računalniku. Ta učinek ni neposredno viden uporabniku, ampak je zelo pomemben. Navodilo lahko (posredno) povzroči pojav ničesar na zaslonu računalniškega sistema - sprememba stanja, ki mora biti vidna uporabniku. Procesor izvede naslednje ukaze v vrstnem redu, v katerem so podani, razen če je podano navodilo, da gredo v drugo navodilo aliprekinitev

Večina programov je napisana v programskih jezikih na visoki ravni, ki delajo lažje in učinkoviteje za programerje. Prevedeni so v strojni jezik s pomočjo prevajalnika ali tolmača ali kombinacije. Programska orodja so torej posebne kode.

Zgodovina programske opreme

Shema (algoritem) prvega dela programske opreme je napisala Ada Lovelace v 19. stoletju za analitični motor. Kljub temu pa ta razvoj ali katera koli druga podobna BE nikoli ni bila ustvarjena v praksi.

Prvo teorijo programske opreme - za ustvarjanje računalnikov, ki jo poznamo danes - je predlagal Alan Thuring v svojem eseju iz leta 1935 Computable Numbers. To je na koncu pripeljalo do oblikovanja dveh akademskih področij računalništva, ki proučujeta in ustvarjata. Računalništvo je bolj teoretično, programsko inženirstvo pa se osredotoča na praktične naloge. Vendar do leta 1946 še ni bilo sodobne programske opreme.

Razvrstitev programske opreme

Skoraj vse računalniške platforme je mogoče združiti v več širših kategorij. Torej, na podlagi tega namena, lahko računalniško programsko opremo razdelimo na: 1. aplikacijo, ki je programska oprema, ki uporablja sistem za opravljanje posebnih funkcij ali izvajanje zabavnih nalog, ki so zunaj glavnega dela računalnika. Uporabljena programska oprema vključuještevilna dogajanja, saj je obseg nalog, ki jih je mogoče opraviti na sodobni opremi, zelo velik.
2. Sistem - neposredno upravlja računalniško opremo, zagotavlja osnovne funkcionalnosti, ki jih potrebujejo uporabniki in drugi, ter zagotavlja platformo za izvajanje aplikacije.
Sistemska programska oprema vključuje: 1. Operacijski sistemi so pomembni sklopi upraviteljev virov in zagotavljajo splošne storitve za drugo programsko opremo, ki se izvaja na vrhu njih. Kontrolni programi, zagonski nalagalniki, lupine in okenski sistemi so glavne komponente operacijskih sistemov. V praksi OS prihaja v paketu z dodatno programsko opremo (vključno z aplikacijo), tako da lahko uporabnik potencialno opravi nekaj dela z računalnikom, ki ima samo nameščen OS.
2. Gonilniki naprav nadzorujejo določeno vrsto naprave, ki je povezana z računalnikom. Vsaka naprava zahteva vsaj enega ustreznega gonilnika. Ker ima računalnik običajno vsaj eno vhodno in izhodno napravo, običajno potrebuje več kot eno vrsto. 3. Pripomočki so računalniški programi za pomoč uporabnikom pri servisiranju in vzdrževanju naprave. 4. Sistemska programska oprema vključuje tudi zlonamerno programsko opremo, ki povzroča škodo računalnikom. Njen nastanek in razvoj sta tesno povezana z zločinom, povezanim z digitalno tehnologijo, čeprav je mogoče nekatere njegove vrste razviti čim bolj praktičnošale. Večina uporabnikov ne razumejo, ko je naprava kot programska oprema.


Sistem klasifikacije tip programske opreme je mogoče razširiti paleto visoko tehničnega razvoja.

A bolj specializirane storitve

Kot je navedeno zgoraj, sistemska programska oprema - program namenjen za računalniški sistem. Poleg osnovnih sredstev so njegove različice, ki se uporabljajo le v določenih območjih. Torej, kaj to klasifikacijsko računalniško programsko opremo? 1. Desktop aplikacija ustvarjena za določeno uporabo. To je najštevilčnejša kategorija, kot primer je Spletni brskalniki Microsoft Office, kot tudi različne storitve za pametne telefone in tablične računalnike. Treba je opozoriti, da je nekaj trend v industriji programske opreme za združevanje namiznih aplikacij za mobilne naprave. Tako je razvoj Windows 8 in kasneje strokovnjakov UbuntuTouch poskušali omogočiti uporabo istega vmesnika programske opreme v namiznih, prenosnih računalnikov in mobilnih telefonov.
2. scenarij javascript - je posebna programska oprema tradicionalno vdelane v spletne strani, ki vodijo neposredno v brskalniku brez vtičnikov. Programska oprema napisano v drugih programskih jezikih, lahko vodijo tudi v spletnem brskalniku, če je prevedena v javascript ali razširitev nameščeni tako, da podpira ta jezik. Najpogostejši primer teh situacijah je ActionScript, ki je podprta z vtičnim AdobeFlash. 3. Strežniška programska opremaponavadi teče na spletnem strežniku in prikazuje dinamično ustvarjene spletne strani, brskalnike, ki uporabljajo PHP, Java, ASP.NET ali celo javascript. 4. Vtičniki in razširitve so programska oprema, ki povečuje ali spreminja funkcionalnost drugih storitev. V tem primeru se glavni program uporablja neposredno za delo, vgrajeni pa je programska oprema, ki je zasnovana za izvajanje enega ali več dodatnih ciljev.

Programsko orodje kot programska oprema

Klasifikacija programske opreme vključuje programska orodja. Predstavljene so lahko kot storitve ali aplikacije, ki jih razvijalci (znani tudi kot programerji, koderji, hekerji ali inženirji) uporabljajo za ustvarjanje, konfiguriranje, vzdrževanje (to je izboljšanje ali popravilo) ali podporo.

Perspektiva uporabnika

Kakšna je programska oprema za množičnega potrošnika? Uporabniki pogosto ustvarjene izdelke vidijo drugače kot programerje. Ljudje, ki uporabljajo sodobne računalnike za splošne namene, običajno uporabljajo tri ravni: opravljajo veliko nalog: platformo, aplikacije po meri in storitve. Platforma vključuje vdelano programsko opremo, gonilnike naprav, operacijski sistem in ponavadi grafični uporabniški vmesnik, ki uporabniku omogoča interakcijo z računalnikom in njegovimi perifernimi napravami (sorodno opremo). Programska oprema platforme je pogosto opremljena z računalnikom. Večina osebnih računalnikov lahko spremeni to programsko opremo.

Najpogostejše vrste

Aplikacijska programska oprema jenajbolj razširjene in znane vrste programov. Da, programska oprema vključuje pisarniške pakete in video igre. Pogosto se kupi ločeno od računalniške opreme. Včasih prihaja z računalnikom, vendar ne spremeni dejstva, da se izvajajo kot neodvisni program. Ponavadi predstavljajo samostojne programe operacijskega sistema, čeprav so pogosto prilagojeni za določene platforme. To je najpogosteje licencirana programska oprema. Prav tako je treba omeniti, da večina uporabnikov obravnava prevajalnike, baze podatkov in druge sistemske aplikacije.

Nepoklicne storitve

Uporabniku prijazna programska oprema. Klasifikacija programske opreme vključuje razvoj naprednih uporabnikov. Sistem prilagajajo posebnim potrebam. Uporabniška programska oprema vključuje predloge tabel in urejevalnike besedil. Tudi filtri e-pošte so nekakšen uporabnik. Potrošniki sami ustvarjajo programsko opremo in pogosto pozabljajo, kako pomembno je.

Kako deluje?

Računalniško programsko opremo morate prenesti v shrambo računalnika (na primer na trdi disk ali pomnilnik). Ko ga naložite, lahko računalnik izvede eno ali drugo nalogo. To vključuje prenos navodil iz programske opreme preko strojne opreme sistema, ki na koncu prejme navodilo kot strojno kodo. Vsaka ekipa prisili računalnik, da izvede operacijePremikanje podatkov, ki opravlja izračune ali spreminja tok nadzornih ukazov. Premikanje podatkov običajno poteka od enega pomnilnika do drugega. Včasih je povezana s premikanjem podatkov med pomnilnikom in registri, ki zagotavljajo hiter dostop do podatkov CPU. Prenos podatkov, zlasti velikih količin, je lahko predolg in dolgotrajen. Zato se najpogosteje uporabljajo kazalci podatkov. Izračuni vključujejo preproste operacije, kot je povečanje vrednosti spremenljivke podatkovnega elementa. Bolj zapleteni izračuni lahko vključujejo več operacij in elementov hkrati.

Testiranje in licenciranje

Kakovost programske opreme je zelo pomembna, zlasti za komercialne in sistemske vrste (kot klasični primeri, Microsoft Office, Microsoft Windows in Linux). Če ne deluje pravilno (povzroča napake), lahko odstrani uporabnikovo delo, izbriše računalnik in povzroči druge neprijetne posledice. Napake v delovanju programske opreme se imenujejo napake in "napake", ki se pogosto odkrijejo med testiranjem alfa in beta. Kaj je licencirana programska oprema? Licenca daje uporabniku pravico do neomejene uporabe storitve, v primeru dovoljenja za prost dostop pa tudi druge možnosti (na primer pravico do kopiranja). Razvrstitev je možna tudi na naslednji način: 1. Brezplačno, ki vključuje kategorijo "brezplačna preizkusna različica" ali freemium (v preteklosti se je za brezplačno poskusno različico pogosto uporabljal izraz shareware). Kot že ime pove, je lahkoza brezplačno uporabo, čeprav je v primeru brezplačne preskusne ali programske programske opreme to včasih veljavno le za omejeno časovno obdobje ali z omejeno funkcionalnostjo. 2. Programska oprema, ki je na voljo za plačilo, se pogosto nepravilno imenuje "komercialna". Lahko se uporablja le pri nakupu licence.

Sorodne publikacije