Program za overclocking video kartice: pregled

Vsak igralec prej ali slej se sooča z dejstvom, da grafična kartica njegovega računalnika ni več kos novim računalniškim igricam. To ni presenetljivo, saj razvijalci nenehno izboljšujejo svoje stvaritve oziroma povečujejo minimalne sistemske zahteve za grafični adapter.

Zdi se, da je edini izhod iz te situacije nakup novega železa, vendar obstaja še en način - overclocking. Z uporabo posebnih programov lahko vedno izboljšate delovanje grafičnega vmesnika. Seveda ni presenetljivo šteti, vendar je še vedno mogoče doseči znatno povečanje produktivnosti. V tem članku bomo razpravljali o najboljših programih za overclocking grafične kartice, kot tudi priporočila za njihovo uporabo. Izkoristite jih, boste zagotovo povečali FPS v igrah, in morda celo vodijo tiste programe, ki jih ne morete zagnati zgodaj. Torej, začnimo.


PowerStrip

Ni pomembno, kdo je proizvajalec vašega grafičnega vmesnika. Ne glede na to, ali gre za ASUS, MSI ali Gigabyte, PowerStrip grafična kartica je enako dobra za vse. Ta univerzalnost te aplikacije je postala razlog za njeno priljubljenost med igralci, ki se ukvarjajo z overclockerjem. Poleg tega se program ponaša z zmožnostjo overclock naprave, mimo voznika, prisotnosti profilov, ki jih je mogoče preklopiti brez ponovnega zagona računalnika in podpore za ruski jezik. Slabosti PowerStrip vključujejo le njegov model distribucije - Shareware. Z drugimi besedami, nekaj časaprogram boste lahko uporabljali brezplačno, potem pa ga boste morali kupiti.


RivaTuner

RivaTuner je odličen program za overclocking grafične kartice GeForce domačih razvijalcev. Aplikacija se brezplačno distribuira, tako da jo lahko z iskanjem enostavno najdete in prenesete. Glavni meni programa je razdeljen na dva zavihka: Target adapter vam omogoča zagon neposredno na grafično kartico, nastavitve gonilnika pa spreminjajo nastavitve gonilnika. Tako se lahko vse naprave izvajajo na dveh ravneh, kar omogoča znatno povečanje produktivnosti.
Minus RivaTuner je pomanjkanje ruskega jezika, kar je precej čudno, če se spomnite, kdo razvija program. Vendar pa to ni tako težko, še posebej zato, ker lahko najdete veliko navodil na internetu za to aplikacijo.

Orodja za pladnje ATI

Programska oprema za overclockiranje grafičnih kartic AMD, imenovano orodje ATI Tray Tools, ima preprost in intuitiven vmesnik. Deluje v sistemskem pladnju in omogoča fino nastavitev grafičnega vmesnika na nizko raven. Ko odprete zavihek Overclocking, lahko spremenite pomnilniško kartico in frekvenco jedra, umerite čas v realnem času in določite največjo frekvenco naprave. Tudi program ima vgrajen test za overclocking artefakte, odsek za ustvarjanje profilov in druge uporabne funkcije.


Mimogrede, ta program za overclockiranje grafične kartice nadomešča standardni ATI nastavitveni meni. Poleg tega jih bistveno širi in vam omogoča, da jih spremeniteparametri, kot so glajenje, kakovost teksture, filtriranje in tako naprej. Glavna pomanjkljivost orodij ATI Tray - pomanjkanje ruskega jezika. Čeprav to spet ni tako težko.

ATITool

ATITool je še en odličen program za overclocking AMD grafičnih kartic. Namenjen je za nizko stopnjo overclockiranja grafičnih adapterjev. Vse nastavitve so v enem majhnem meniju, zato je program enostaven za uporabo. Poleg tega vam program omogoča samodejno omogočanje in onemogočanje pospeševanja pri spreminjanju načina od 2D do 3D. Ta funkcija znatno prihrani vire grafične kartice, ki začne delovati s povečano obremenitvijo samo, kadar je to potrebno.
Prav tako je treba omeniti vgrajeno referenčno vrednost ATIToola. To vam omogoča, da preizkusite učinkovitost in stabilnost grafičnega adapterja v realnem času, kar je zelo uporabno za overclocking. Cons je pomanjkanje podpore za ruski jezik in fino nastavitev grafične kartice.

Rage3D Tweak

Glavna prednost Radeonovega RageScan Radeon Rade3D Tweak je dobra združljivost z mnogimi naprednimi napravami. Po namestitvi programa se v sistemski vrstici pojavi ikona s klikom na katero odprete glavni meni. Podobno enake nastavitve vključujejo tudi funkcije monitorja Windows, zaradi česar je uporaba programa bolj priročna. Med vsemi zavihki glavnega menija programa je najbolj zanimiv Overlock. Kot lahko uganite iz naslova, je odgovorna za overclocking grafične kartice in vam omogoča, da spremenite frekvenco grafičnega adapterja, prilagoditepomnilnika in ustvarite profile za različne situacije. Rage3D Tweak lahko pripišemo slabostim le pomanjkanja ruskega jezika in nekoliko zmedenega vmesnika.

NVIDIA inšpektor

Eden najbolj priljubljenih programov za pospeševanje grafične kartice GeForce je inšpektor NVIDIA. V njem ne boste le izvedeli podrobnih tehničnih značilnosti naprave, temveč tudi spremenili njeno frekvenco, napetost, urno frekvenco in frekvenčne shaderje.
Poleg tega vam NVIDIA Inspector omogoča, da prilagodite hitrost hladilnika grafične kartice (za tiste modele, ki podpirajo to funkcijo), kar je izjemno uporabno za overclocking. Poleg tega lahko program spremlja temperaturo naprave v realnem času. Glavna pomanjkljivost NVIDIA Inspector je zelo zmeden vmesnik, ki ga v odsotnosti podpore za ruski jezik ne bo razumel vsak uporabnik.

RAD Linker

Najnovejši program za overclockiranje grafične kartice, ki bo obravnavan v tem članku, je RAD Linker. Namenjen je napravam ATI in ima intuitiven vmesnik, razdeljen na zavihke, tako da ga je lahko razumeti. Značilnosti programa so izjemno bogate, kljub majhnosti. Program vam omogoča spreminjanje hitrosti ura iz jedra in pomnilnika, samodejno sinhroniziranje, ustvarjanje profilov in samodejno nastavljanje nekaterih priljubljenih računalniških iger.
Poleg vsega navedenega, RAD Linker podpira kože. Načeloma ne prinaša nobenih praktičnih koristi, vendar vam še vedno omogoča izdelavo programskega vmesnikaoriginal. Kot večina aplikacij za overclocking video kartic, tudi RAD Linker ne podpira ruskega jezika. Vendar je sam program tako preprost, da ni resen problem.

Varnost in posledice

Program za razpršitev grafične kartice na nenameren način lahko z računalnikom igra slabo šalo. Z izboljšanjem učinkovitosti grafičnega vmesnika, tako lahko delate v načinu visoke obremenitve, kar vodi do pregrevanja. Če je temperatura grafične kartice dovolj visoka, jo lahko preprosto zapečete, lahko pa poškoduje tudi druge naprave. Da bi se temu izognili, si zapomnite naslednje:
  • Nikoli ne povečajte zmogljivosti grafične kartice z ostrimi skoki. Pospeševanje je treba izvajati postopoma.
  • Vedno pazite na temperaturo grafičnega adapterja. Če se pregreje, morate računalnik nemudoma izklopiti, počakati, da se GPU ohladi in nato preklicati overclocking.
  • Preden je program za pospeševanje videa nameščen na vašem računalniku, preberite informacije o tem na tematskih mestih in forumih. To vam bo omogočilo, da se seznanite z njegovimi glavnimi funkcijami.
  • Tu, načeloma, in vse. Ne pozabite na ta preprosta pravila in jih ne boste ogrozili.

    Sorodne publikacije