Ohišje ohišja: shema, naprava, načela zasnove

V času Sovjetov ljudje niso razmišljali o opremi vhodnih električnih ščitov. Vsakdo je imel dovolj običajne platforme, na kateri je bilo pritrjeno serijsko stikalo, meter električne energije in par varovalk, ki se običajno imenujejo prometni zastoji. V tem primeru, v veliki večini od njih so bili nameščeni "bugs" - skakalec iz bakrene žice. Zdaj so varnostne zahteve postale precej drugačne, prometni zastoji so šli mimo, dajo se avtomatska stikala in druga oprema za zaščito osebe. Današnji članek bo povedal o shemah stanovanja plošče, zbranih v našem času.

Majhen uvod

Domači obrtniki, tudi tisti, ki so s svojimi rokami izvedli celotno električno napeljavo v stanovanju, pogosto zgrabi pred montažo električne omarice, plačujejo pa delo profesionalnih električarjev. Vendar pa ni dejstvo, da bo delo resnični specialist, in ne tisto, ki se običajno imenuje "šest volt". Poleg tega takšna shema povezovanja ohišja ni tako zapletena, kot se zdi na prvi pogled. Glavna stvar je razumeti načelo. Poleg tega, če je električna napeljava v stanovanju končana, ni potrebno izvesti kompleksnih izračunov na avtomatiziranih apoenih. To je mogoče storiti z odsekom žic, ki se prilegajo ščitu.


Kje začeti z montažo električne omarice

Prva stvar, ki jo mora kapitan določiti, je število odklopnikov in PLC ter njihovo ime. To je dovoljsamo zato, ker so vse žice pred mojimi očmi. Najbolje je, da vzamete kos papirja in vstavite okvirno postavitev modulov na DIN letev. To bo pomagalo določiti, kaj bo nameščeno - zaščitna zaustavitvena naprava (RCD) ali avtomatska diferencialna stikala (AVDT). Tukaj je primer v prostem prostoru znotraj škatle. Navsezadnje PLZ s samodejnim strojem zavzame 3 modularna mesta, AVDT pa samo 2. Včasih ta dejavnik postane odločilen. Shema stanovanjskega bloka iz UZO bo nekoliko drugačna - težje je pri zamenjavi.


Število faz, ki ustrezajo omari za dostop

Večina stanovanj je 220V, v zasebnih stanovanjih pa lahko znaša 380 čl. Pri priključitvi na enofazno vezje bo vezje na vezju lažje, vendar ne veliko. Če želite, se lahko ukvarjate tudi s sistemom pri 380 V. Toda če gre le za stanovanja, potem se šteje za samo shemo za eno fazo. Pred načrtovanjem lokacije modularnih elementov je potrebno zagotoviti dvojno vstopno točko pred merilnikom električne energije. Potrebno je nastaviti vhodni odklopnik. Mnogi se lahko vprašajo, zakaj obstaja potreba po 2 modula. Kljub temu, da se razvija shema stanovanjske plošče za enofazni sistem, vhodni avtomat predvideva razpok dveh vodnikov - faze in nič.

Lokacija zaščitnih elementov za avtomatizacijo: primarni sklop

Z obrisom bodoče elektro omarice je mogoče nadaljevati s pripravo. Potrebno je postaviti na DIN železnico vse obrambneavtomatizacijo v pravilnem zaporedju. Ne pozabite na 2 pnevmatiki za ničelne in ozemljitvene žice.
Upoštevajte primer sheme električnega ohišja, in sicer položaj zaščitnih elementov v njem ob prisotnosti dveh DIN letev (od leve proti desni, začenši z zgornjo):
 • Vstopni bipolarni avtomat.
 • Naprava za obračunavanje električne energije.
 • Glavna diferencialna avtomatska naprava ali zaščitna naprava za izklop.
 • AVDT ali ELV, ki gre v ločene skupine.
 • Spodnja DIN letev je popolnoma vklopljena z avtomatskimi stikali, združenimi v skupine.

  Preklapljanje električne stikalne plošče

  Postavitev plošče ohišja z detektorji dima ali zaščitnimi zapornimi napravami bi se morala začeti z uvodom, postopoma pa se približuje odhodnim linijam. V tem primeru hrana ni vročena v omari - to se naredi v zadnjem obratu. Na vhodu je priključen električni števec, nato pa splošni AVDT ali UZO in po ožičenju v skupinah. Koristne informacije! Prvič, ni potrebno vleči kontaktov avtomatizacije - verjetnost napake med preklapljanjem je velika in ni potrebno ponovno zlomiti pritrdilnih vijakov. Ko je montaža končana, morate ponovno temeljito preveriti. Če je stikalo zadovoljivo, lahko izvlečete pritrdilne vijake. V spodnjem obrazcu je podobno zbirko.

  Pravila za namestitev zaščitnih zapornih naprav

  Veliko domačih čarovnikov je na tej stopnji narobe. Kaj reči, tudi izkušeni električarji so včasih napačnipodobne naprave. Ne smemo pozabiti, da če je v shemi stanovanje ščit obstaja UZO, stik med ničlo in ozemljitev žice ni mogoče dovoliti. Če se to zgodi, bo med delovanjem zaščitna zaporna naprava občasno delovala brez vzroka, kar ne bo prineslo udobja nastanitvi.
  Za pravilno delovanje ničelne žice, zamaknjeno od avtobusa na vsakem PLC-ju, se nato premakne naravnost v svojo ločeno skupino. Če jo zamenjate in pošljete na drugo linijo, pri čemer pustite fazo samostojno, bo zaščitna zaporna naprava delovala neprekinjeno, kot v primeru trčenja z nevtralno ozemljitvijo. To je posledica pojava potencialne razlike na kolutih RCD.

  Glavni preskus in preskus omarice

  Ponovno preverjanje tokokroga in podaljšanje kontaktov zahteva skrbno ožičenje vseh žic - to bo kasneje pomagalo pri servisiranju omare, dostop do opreme bo poenostavljen. Po tem, lahko začnete povezovanje napajalni kabel, vendar je treba opozoriti, da če je zasebna hiša, potem lastnik nima pravice, da hrano iz stebra - to delo izvaja strokovno podjetje za prodajo energije, ki namesti na podporo ali steno hiše (na zahtevo lastnika) \ t omarica s krmilnim stikalom. Tu se je treba nahraniti od njega. V času uvedbe napajalnega kabla v električno omarico napetosti na njem ne bi smelo biti. Če ga priključite na avtomat, je potrebno tesno raztegniti kontakte, vklopiti vso avtomatizacijo in šele nato napetost. V tem primeru je prekinjena povezavaStroj bo lahko videl, katera linija je okvara. Obremenitev vtičnic v tem času ne bi smela biti. Zdaj lahko samo kliknete na celoten UZO gumb "TEST". Naprave bi morale delovati in pritrditi uhajanje. Če je vse v redu, lahko pokličete specializirano podjetje-dobavitelj električne energije ali RES stanovanj in pripomočkov, da preverijo shemo priključitve zavihka stanovanja z merilnikom in pečatom snemalnika.

  Nekaj ​​nasvetov za servisiranje električnega ščita

  Če je v električni omarici prost prostor, je smiselno namestiti preprosto vtičnico. To je lahko koristno, če morate pri izdelavi popravil priključiti opremo blizu ali celo normalno. Hrano se dobavlja iz glavnega AVDT ali UZO. V nobenem primeru je ne smete priključiti na uvodni stroj. Upravljavec energetskega nadzora bo te ukrepe obravnaval kot tatvino električne energije, za katero velja velika globa. Ko je električna omarica začela delovati (po 1-2 tednih), je treba vse pritrdilne vijake kontaktov temeljito podaljšati. Takšne revizije je treba izvajati redno 2-krat na leto. To bo preprečilo segrevanje zaradi oksidacije in oslabitve kontaktov. Vsa dela je treba izvesti samo z nepoškodovanim izolacijskim orodjem, tudi če se izvaja na odstranjeni napetosti. Avtomatizacija morda ne bo uspela, v tem primeru pa vam lahko tresk v ročici izvijača stane življenje.
  Kolikor je narisanosheme stanovanjskega ščita. Ne sme se ga vreči ven. Ta esej lahko bistveno skrajša čas iskanja napak v prihodnosti, ko se pojavi. Enako velja za sheme ožičenja kablov v stanovanju ali zasebnem domu. Koristen nasvet za tiste, ki so se odločili, da bodo poklicali električarja in niso prepričani o njegovi usposobljenosti. V tem primeru morate biti pozorni na orodje, s katerim bo delal. Če so klešče ali izvijači prevrnjeni z izolatorjem, mu ne zaupajte. Dober strokovnjak ima orodje v brezhibnem stanju, preverja ga vsako jutro pred delom, kot je predpisano v varnostnih predpisih, in poškodovanega ne bo nikoli uporabil.

  Kako poenostaviti storitev naslednjega ščita: nasvet strokovnjaka

  Da bi v prihodnje olajšali razumevanje, kaj in kje se preusmerja (kasneje se bo ta namestitev izbrisala iz spomina), je poleg podpisanih avtomatov smiselno prenesti tudi stikalno vezje električnega omar njegova vrata in palica lepljiva z vrha. Tako bo vedno pred glasom, in povabljeni strokovnjak bo lažje rešil problem, če se bo pojavil. Poleg tega lahko na vsako žico obesite številsko oznako in dešifrirate številke na vratih. Pri izdelavi preklopa je treba upoštevati barvno označevanje. Če to ne bo storjeno, po šestih mesecih domači mojster ne bo mogel razumeti zapletenosti kablov. Poleg tega je nevarno. Ko pogledamo rumeno-zeleno žico, vsi vedo, da ninevarno je ozemljitev. In če postane napet? Posledice so lahko obžalovanja vredne.

  Povzeti povzete informacije

  : ni težko sestaviti in sestaviti sheme stanovanjskega bloka in to ne zahteva posebne izobrazbe ali izkušenj, čeprav so dobrodošle. Glavna stvar pri tej vrsti dela je urejenost in pozornost do malenkosti. Navsezadnje lahko celo tisto, kar se zdi nepomembno, kasneje povzroči veliko težav. Če resno delate, potem ne bo tako zapleteno, kot se je zdelo na prvi pogled. In užitek opravljenega, od dejstva, da se je vse izkazalo, kot je bilo načrtovano - neprecenljivo.

  Sorodne publikacije