Analiza uporabnosti samega spletnega mesta: pravila, merila in priporočila

Promocija spletnega mesta bo prinesla dobre rezultate le, če v njem ne bo napak, sicer referenčna masa ne bo dvignila portala v zgornjem iskalniku, ne bo prejela prometa in ne bo prikazala visoke konverzije. Večina lastnikov internetnih virov ve, da je za premostitev filtrov iskalnikov potrebna sistematična tehnična revizija, vendar to ni dovolj. Prav tako je zelo pomembno, da redno izvajamo analizo uporabnosti spletnega mesta, kar bo pomagalo izboljšati vedenjske dejavnike in povečati uvrstitev. V revizijo so vključeni predvsem posebej usposobljeni ljudje, vendar s skromnim proračunom za promocijo spletne strani lahko opravite samopreverjanje, za to ne boste potrebovali dodatnih stroškov, samo željo in določen čas. O tem, kako samostojno opraviti analizo uporabnosti spletnega mesta, preberite naprej.


Pojem "uporabnost spletnega mesta"

Vsi vedo, da morajo za razvoj in promocijo virov njihovi lastniki nenehno delati na udobju njegove uporabe in se osredotočiti na potrebe obiskovalcev, ravno v teh trenutkih in se srečujejo z uporabnostjo. Enostavnost uporabe portala se ocenjuje po naslednjih kriterijih:
 • Enostavnost uporabe - kako lahko uporabniki prvič obiščejo spletno stran.
 • Enostavnost zapomnitve - obiskovalec lahko spomin vrne verigo operacij, da izvede določeno dejanje.
 • Zadovoljstvo uporabnika s kakovostjo vira.
 • Učinkovitost uporabe vsebine.
 • Verjetnost napake.
 • Po oceni vašega spletnega mesta po teh merilih bodo mnogi lastniki rekli, da izpolnjuje vse zahteve, vendar je napačna ideja. To ne pojasnjuje dejstvo, da ni premišljenih portalov, temveč dejstvo, da koncept obdelanega vira ni določen z enkratno revizijo uporabnosti spletnega mesta, ampak s stalnim delom na uporabniku prijaznosti. Razlog je v nenehno spreminjajočih se trendih oblikovanja, obstajajo inovacije, ki jih sledijo, ker je vizualni vtis ključen.

  Kaj je treba preveriti

  Kateri parametri so predmet preverjanja delovnega mesta, bodo postali jasni po analitiku. Razmislite pravi primer analize uporabnosti mesta za Imaginarno krajino.

  Družba je preverila prek Googla. Analytics, ki je jasno pokazala, da obiskovalci gredo na stran z obrazcem za povratne informacije, vendar ne izvajajo ciljnega dejanja. Zakaj? Nadaljnje testiranje je pokazalo, da ljudje preprosto ne želijo zapolniti velikega števila vrstic in jih je bilo 11! Lastniki lokacije so zmanjšali število s 11 na 4, saj se je konverzija povečala na 140%! Kje začeti analizo uporabnosti spletnega mesta? Analizo lahko začnete s slikami, saj je njihova glavna naloga, da pritegnejo pozornost obiskovalcev, morajo povzročiti prava čustva in jih spodbuditi k dejanjem. Če po rezultatih postane jasno, da se slika klikne, vendar ne gre nikamor, je logično vstaviti povezavo do nje v nečemkoristno in pomembno.
  Ali pa lahko pride do obratnega položaja - spletna stran ima sliko, ki jo je mogoče klikniti, kar vodi do uporabnih informacij, vendar nihče ne uporablja te funkcije in celo ne ugiba. Zelo enostavno je popraviti situacijo - poskrbite, da se pri pritisku kurzorja slika odziva, na primer povečana ali osvetljena, kar je povzročilo, da uporabnik klikne nanj. Da pa bi to razumeli, morate najprej analizirati uporabnost spletnega mesta. Poleg slik so preizkušene naslednje točke:
 • Struktura vira, ki bo obiskovalcem omogočila jasnost in enostavnost.
 • Ključna značilnost gumbov je, da je to merilo postalo izjemno pomembno, saj je moda vstopila v "ravno oblikovanje".
 • Meni. Omogoča vam, da odpravite težavo, pri kateri uporabniki ne obiščejo nekaterih odsekov. Skratka, preverjajo se vsi elementi, s katerimi obiskovalci komunicirajo ali, nasprotno, ne sodelujejo, vendar morajo to storiti v skladu z načrtom.
  V idealnem primeru ta proces vključuje strokovnjake - zbiranje informacij, komuniciranje s ciljnim občinstvom, izvajanje fokusnih skupin, vprašalnike in šele nato analiziranje rezultatov. Vse to traja veliko časa in zahteva veliko stroškov. Postopek pa lahko poenostavimo in analiziramo uporabnost spletnega mesta s pomočjo storitev, ki so posebej ustvarjene za ta namen. S tem preverjanjem boste dobili splošno predstavo o tem, kako obiskovalci komunicirajo z vašim virom, in to lahko storite sami in dovolj hitro. Za to vrsto testiranja obstaja kotvsaj 5 načinov.

  Storitev "Metode Yandex"

  Torej, kako analizirati uporabnost spletnega mesta? Od brezplačnih storitev v Runet, še ni bilo odkritih nič bolj priročno in bolj funkcionalno Yandex Metrics. Lahko beleži vsa gibanja kurzorja, izpolni oblike komunikacije, izbiro besedila, klike in še več. Proučevanje nasprotnega poročila se lahko primerja z videoposnetkom obiska obiskovalca na spletnem mestu, z vsemi shranjenimi podatki - na katere je kliknil gumbe, ki so vnesli iskalni niz, in tako naprej. Vsi ti podatki so prikazani v naslednjih Yandex orodjih:
 • Spletni svetovalec. Če ga želite namestiti, se morate prijaviti v »Yandex Metrics« in pojdite na zavihek »Dodaj merilnik«. V razdelku »Nastavitve« kopirajte kodo števca in jo prilepite na vse strani spletnega mesta. Ampak "Webvisor" ni edini pomočnik iz storitve "Yandex".
 • Naslednja koristna storitev je Thermal Card. Na njej so jasno prikazani največ klikov na strani. Svetlejša barva pik je bolj pritisnjena na njej.
 • "Zemljevid za pomikanje". Prikazuje, kako se uporabniki obnašajo na strani - kjer se najdlje ustavijo, drsijo in tako naprej.
 • "Analiza obrazcev". Ta razdelek vam pomaga razumeti, kako obiskovalci sodelujejo z obrazci na portalu, ki izpolnijo vrstice v aplikaciji, ki vnese iskalni niz, in še več.
 • Vsi instrumenti Yandex delujejo kvalitativno, za njihovo uporabo se pristojbina ne zaračuna, zato jo lahko kompetentno uporabljate, če opravite zelo učinkovito revizijo.uporabnost spletnega mesta.

  Hub uporabnosti

  To je specializirana spletna storitev za testiranje mesta, ki omogoča prehod 5 preprostih testov:
 • Pet sekundni test (test pet sekund). Algoritem dela - spletna stran je pritrjena na spletno stran posnetka študijske strani, ki ga udeleženci vidijo v 5 sekundah, nato pa razstavijo točke. Lahko ocenite različne dejavnike, na primer, kateri del strani je najbolj privlačen, bolj nepozaben in tako naprej. Posledično lastnik spletnega mesta prejme odgovore anketiranih ljudi na vprašanje, kot tudi samodejno ustvarjen oblak z najbolj ponavljajočimi se stavki.
 • Testni klik (Kliknite Test). Podoba dejanja je podobna, vendar se namesto odgovorov izda termični zemljevid klikov.
 • Test vprašanj. Ustvarjen je poseben vprašalnik, ki ga podajajo pravi ljudje.
 • Preskus navigacije (Navigation Test). S tem testiranjem se ocenjuje, kako udobno uporabniki interakcijo z virom, bodisi jasno navigacijo in strukturo.
 • Test preferenc. V teku je projektna analiza uporabnosti spletnega mesta. Načelo dela je, da prenesemo dve možnosti oblikovanja - udeleženci testov izberejo tistega, ki po njihovem mnenju izgleda bolj privlačno.
 • Hub uporabnosti je storitev v angleškem jeziku, ki omogoča izbiro jezika (lahko ustvarite test v ruskem jeziku). Obstajata dve različici - komercialna in brezplačna. V prvem primeru lahko izberete število udeležencev in hitro dobite rezultate. V prosti različici boste najprej morali izbrati zahtevano količinotočke (sodelovanje pri drugih raziskavah, ocenjevanje modelov in odgovarjanje na vprašanja) in šele nato boste lahko izvedli lastno testiranje in ocenili uporabnost spletnega mesta.

  Usambilla

  Sistem Usambilla ponuja tri izdelke za testiranje:
 • Preverjanje spletnega portala.
 • Aplikacije mobilnega telefona.
 • E-pošta.
 • Postopek preverjanja je naslednji: udeleženci projekta predložijo ocene, napišejo komentarje z napakami in naredijo posnetke zaslona. Vse te informacije so shranjene v priročni statistiki. Program je v angleščini, vendar lahko za testiranje izberete rusko. Storitev je plačana, s poskusnim obdobjem (lahko preverite dve strani v občinstvu za do 10 oseb).

  Optimalna delavnica

  Storitev vam omogoča analizo načrtovanja fragmentov in uporabnosti konkurenčnih lokacij z uporabo naslednjih testov:
 • Preverjanje strukture mesta (Treejack). Ta analiza pomaga bolje razumeti, kako obiskovalci krmarijo po portalu, naredijo tiste korake, ki so pomembni za lastnika, ali nekaj, kar jim še vedno ni jasno. Za izvedbo testa je potrebno v posebni obliki Treejack slikati informacijsko arhitekturo mesta. Ne skrbite, samo zveni zastrašujoče, pravzaprav je vsaka vrstica napisala, kaj storiti. Po tem morate določiti naloge za udeležence testiranja, na primer, da bi našli naslov na spletnem mestu. Posledično bo stranka prejela popolno statistiko. Spletna stran je v angleškem jeziku, z brezplačnim poskusnim obdobjem.
 • Testiranje po metodi razdeljevanja kartic(OptimalSort). Pomaga razumeti uporabniško logiko in jim olajšati doseganje ciljnega dejanja. Deluje na naslednji način - v ločenih karticah se izpisujejo vsi elementi vsebine portala, udeleženci testa pa jih morajo razvrstiti, saj so primerni in razumljivi. Posledično stranka prejme poročila o več vrstah in razumevanju mentalnega modela uporabnikov spletnega mesta. V predstavitvi lahko preverite 30 kartic v skupini 10 oseb.
 • Chalkmark. Ta storitev je potrebna, da bi razumeli vtis, ki ga je ustvaril obiskovalec ob prvem obisku. Rezultat je zagotovljen v obliki termalne karte, barvne mreže in analize prvega klika. Če želite testirati vir, morate v storitev prenesti posnetek zaslona strani, določiti naloge za udeležence in počakati na rezultate.
 • Pri nakupu plačljive različice je mogoče opraviti ankete o povratnih informacijah.
  ​​

  Feng-GUI

  Za razliko od zgoraj navedenih storitev to ne daje povratnih informacij od udeležencev v živo. Aplikacija samodejno, na podlagi lastnih algoritmov, oblikuje obiskovalčevo karto pozornosti, kar pomeni, da odraža, kje človeški pogled pade po nalaganju strani in kako se bo v skladu s programom premaknil iz enega elementa v drugega. Za izvedbo testa morate vnesti URL strani in pritisniti tipko Analiziraj. Po določenem času bo sistem izdal dragocen zemljevid. Vsaka od opisanih storitev je dobra na svoj način, vendar je še vedno bolje kupiti plačano različico, saj je v demo različici funkcionalnezelo omejeno. Poleg tega so skoraj vsi v angleščini.

  Ročni načini za analizo uporabnosti spletnega mesta

  Vsi lastniki mest ne želijo razumeti sistemov in statistik, bolj v angleščini, za njih pa obstajajo še druge možnosti preverjanja. Na primer, analizo uporabnosti spletne strani je mogoče storiti z dajanjem screenshot na posebnih mestih, kot so revision.ru tam "visi" različnih strokovnjakov (spletni oblikovalci, razvijalci, itd). Vedno bodo z veseljem delili svoje misli in svetovali. Naslednja možnost so ankete v socialnih omrežjih (v tematskih skupinah) in fokusne skupine med njihovimi znanci. Da bi dosegli povprečno oceno, se od ciljne skupine zahteva le 5-8 anketirancev.

  Vizualna revizija: kaj iskati

  Najpreprostejša različica revizije je vizualna ocena uporabnosti območja. Analiza bi se morala začeti z razvojem modela, obiskovalcem bi morala dati zaupanje, zaradi česar je potencialni kupec, to je povzročiti željo po ukrepanju. Poleg tega mora biti zasnova konkurenčna, imeti prednost pred drugimi. Zato upoštevajte merila za oblikovanje in osnovna pravila za analizo uporabnosti spletnega mesta, ki jih je treba upoštevati:
 • Vse strani morajo biti urejene v enem samem slogu - barvni paleti, tonu povezave, velikosti pisave in še več.
 • Toničnost oblikovanja ne sme povzročati negativnih čustev, priporočljivo je uporabljati mehke odtenke v kombinaciji z vzporednimi barvami.
 • V idealnem primeru je veliko obiskovalcev neprijetnih oglasovoglasne enote sploh ne smejo biti na spletnem mestu.
 • Spletne dokumente je treba preveriti glede razpoložljivosti v vseh brskalnikih, tudi pri prijavi z mobilnih naprav. Bloki se ne smejo premakniti ali izkriviti.
 • Vsakdo na spletnem mestu (redni uporabnik, partner ali stranka mora nemudoma razumeti njegov namen in je lahko najti način za izvedbo načrtovanega ukrepa. Paleta mora biti izvedena glede na ciljno ciljno občinstvo, drugače je možno poškodovati vedenjski dejavnik in povečati odstotek zavrnitev pregleda. Spletna stran ne bo delovala uspešno, če ima slabo strukturo in navigacijo, zato se mora ocena osredotočiti na naslednje točke:
 • Logična povezava med strukturo in cilji projekta.
 • Lokacija navigacije in iskalni niz na vseh straneh na vidnih področjih.
 • Sposobnost, da najde kateri koli spletni dokument v treh klikih (za to morate temeljito pregledati zemljevid mesta in meni).
 • Pomanjkanje pretrganih povezav in strani, ki jih je mogoče vrniti samo prek brskalnika.
 • Prisotnost slik s povezavami.
 • Strukturiranje informacij po oddelkih in kategorijah.
 • Poleg tega je pri samoanalizi mesta zelo pomembno, da se vsebina pregleda, tako da jo preverimoslovnične, črkovne in skladenjske napake, kot tudi preverjanje edinstvenosti besedila, saj sčasoma pade. V ta namen lahko funkcijo paketnega preverjanja uporabite, na primer, na protitočni storitvi ETXT. Popolnoma je potrebno formatirati strani za boljšo vizualno zaznavo, pri tem pa delati na dejstvu, da določeno besedilo ustreza sto odstotni popolni zahtevi, ne glede na obseg besedila.

  Sklep

  Redna revizija uporabnosti je zelo pomembna za vir, vendar ne smemo pozabiti, da je to netočna vrednost, ki se ocenjuje subjektivno. Med preverjanjem je zelo enostavno narediti napako, v nekaterih primerih pa so rezultati popolnoma v nasprotju z logiko in zdravim razumom. Če se torej odločite za boljšo uporabnost, je priporočljivo deliti napake na več delov - najprej spremenite najpomembnejše in samo tisto, kar ste najbolj prepričani. Poleg tega je treba biti pripravljen zagotoviti, da bodo nekateri ukrepi izvedeni več kot enkrat.

  Sorodne publikacije