Napaka 400 (Bad Request) - Kaj je to in kako jo popraviti

Internetni uporabniki so pogosto soočeni s težavo, da se namesto pričakovane strani, ko se odpre spletni brskalnik, najde napaka 400, ki vsebuje opis napačne zahteve. Domneva se, da se ta napaka nanaša na kategorijo uporabnikov, ki je povezana z napakami v vnosu naslova zahtevanega vira, vendar to ni vedno tako.

Error 400 (Bad Request) - Kaj je to?

Sprva se lahko sama napaka razlaga kot napačna zahteva, ko internetni uporabnik vnese napačen naslov virov. To je tako imenovana sintaktična napaka. Na primer, ko poskuša dostopati do poštnega strežnika Mail.Ru, lahko ukrajinski uporabnik preprosto vnese domeno UA namesto RU in upravičeno meni, da lahko spletno mesto na začetku preusmeri, odvisno od regije in lokacije uporabnika.

Toda takšna domena v resnici ne obstaja. Izkazalo se je, da uporabnik namesto vstopa na začetno stran prejme sporočilo, da je prišlo do napake 400 (Bad Request - napačna, nepravilna ali slaba zahteva).

Vpliv storitev Windows

Eden od razlogov za neuspeh, kot poudarjajo nekateri strokovnjaki, je lahko tudi vpliv storitev, ki jih zagotavljajo protivirusna programska oprema in sistem za zaščito Windows.
Isti požarni zid ali Windows Defender lahko sproži situacijo, ko pride do napake 400. V tem primeru gre za blokiranje mest in njihove vsebine. Da bi rešili ta problem, morate v najenostavnejšem primeru vnesti naslov internetnega vira vseznam izjem za vse programe zaščite. V primeru vgrajenega požarnega zidu boste morali uporabiti ustvarjanje novega pravila.

Koda napake 400: Nginx

Pogosto je pojav sporočila o napaki opremljen z navedbo blokiranja s storitvijo Nginx. Obstajata lahko dve situaciji: bodisi je virus ali pa je prvotna komponenta resnično delovala, kar pa velja izključno za sisteme, podobne Unixu, in v veliki meri Windows ne bi smel biti nič drugega.

Težava je v tem, da je v tem primeru na strežnik vložena zahteva, le da deluje pod nadzorom podobnega OS, ki lahko blokira zahteve, ki so bile podane z določenega IP naslova. Sam naslov je označen kot nezanesljiv in je vnesen v posebno datoteko LOG požarnega zidu, kar naj bi izključevalo poskuse za nadaljevanje v prihodnosti. Sporočilo, da je prišlo do napake 400, lahko neposredno kaže na vsebino ogromne količine računalniškega smeti v obliki predpomnilnika in piškotkov. Vse to je treba očistiti.

Kaj storiti na prvem mestu?

V vseh primerih, ko pride do napake 400, da se zažene v brskalniku ali z uporabo sistemskih orodij (če je privzeti dostop do interneta prek vgrajenih orodij, kot je Inetrnet Explorer ali Edge) za čiščenje zgodovine obiskov, izbrišite predpomnilnik in piškotke. Seznami izjem lahko uporabite samo po popolnem čiščenju.
Za to ročno ni hvaležna, zato je zaradi enostavnosti dela bolje uporabiti avtomatske optimizatorje (Glary Utilities, Advanced System).Nega, CCleaner itd.). Po drugi strani pa je vredno preveriti sistem za razpoložljivost različnih vrst oglasov ali vohunske programske opreme, ki ne uporabljajo protivirusnega skenerja, ampak prenosne različice programov, kot je Anti-Malware.
Včasih lahko pomaga tudi najpogostejši ponovni zagon računalnika. To napako je morda sprožila kratkotrajna napaka operacijskega sistema ali privzetega spletnega brskalnika (zelo verjetno je, da pri dostopu do zahtevane strani v drugem brskalniku ne bo napak). Na splošno je večina dela za odpravo težave omejena na sprostitev sistemskih virov in pomnilnika brskalnika. Po tem problemu skoraj v vseh primerih izgine, razen zaradi pomanjkanja komunikacije ali nizke hitrosti internetne povezave, ko se lahko pojavi časovna omejitev - prekoračitev čakalnega časa odziva strežnika na zahtevo. Toda to je še eno vprašanje, čeprav so rešitve, ki so na voljo za to situacijo, v drugih primerih pomoč, ko je težava povezana z zahtevami brskalnika. Za tiste, ki se ne želijo sami spopasti s problemom, je bila ustvarjena posebna Microsoftova pripomoček Fix It, ki lahko popravi nekatere napake internetne povezave (in ne samo). Torej zanemarjanje in takšno orodje ni vredno. V nekaterih primerih se lahko izkaže za učinkovito sredstvo za odpravo tovrstnih prometnih nesreč.

Sorodne publikacije