Kaj je PhysX in zakaj potrebujete to tehnologijo?

Očitno je veliko lastnikov grafičnih kartic NVIDIA na internetu naletelo na veliko priporočenih dodatnih orodij za namestitev na računalnike, ki niso obvezni gonilniki. Zelo pogosto se imenuje programska oprema, imenovana PhysX. Kaj je PhysX, malo ljudi misli o svojih običajnih uporabnikih, saj to aplikacijo šteje za nadzorni program ali nekaj podobnega, kot je overclocking z video karticami. Poskusimo ugotoviti, kaj to je v resnici in kaj potrebujete.

Kaj je PhysX?

Najprej je treba omeniti, da je PhysX dodaten motor, ki omogoča obdelavo in simulacijo mnogih fizikalnih pojavov v obliki tridimenzionalnih računalniških modelov.


Zelo pogosto se njihova uporaba kaže v sodobnih računalniških igrah, kar bistveno povečuje zahteve za grafične pospeševalce. Toda to je samo ena stran medalje. Če govorimo o tem, kaj je PhysX v načrtu, ki sodeluje z vmesnikom programske opreme grafične kartice, je pravzaprav podobnost z gonilnikom mogoče najti neposredno, saj je glavna aplikacija (brez SDK) nameščena in v obliki diskretnega gonilnika.
V tem primeru je mogoče najti program in posebno nadzorno ploščo z grafičnimi značilnostmi vgrajenega adapterja.

Glavne smeri pri modeliranju

Če upoštevamo, kaj je PhysX v smislu medija simulacije fizikalnih pojavov (ne brez razloga se njegovo ime izgovarja kot "fizx"), ga je mogoče razločiti več.glavne usmeritve glede najbolj natančne reprodukcije procesov interakcije med okolji ali med njimi nekaj predmetov, spet pri ustvarjanju računalniških iger.


Seveda je v igri doseganje realističnega obnašanja tekočine s pisanjem kode težko dovolj. Tako v PhysX ločimo tri glavne smeri, ki jim sledi simulacija:
 • tekočine;
 • tkanine;
 • Trdno stanje.
 • Pri vsem tem lahko opazujemo medsebojno interakcijo zgoraj omenjenih komponent in ne le vedenja katerekoli izmed njih.

  Namestitev NVIDIA PhysX za Windows

  Zdaj nekaj besed o namestitvi te programske opreme na računalnike z operacijskim sistemom Windows in malo o tem, koliko je ta aplikacija potrebna za lastnike grafičnih čipov NVIDIA. Začnimo z zadnjim. Izkazalo se je, da je takšen diskretni gonilnik za lastnike grafičnih kartic NVIDIA na svojem računalniku zelo zaželen, čeprav ne nujno. Uporaba takega dodatnega motorja vam bo omogočila rahlo razkladanje osrednjega procesorja, ki je lahko odgovoren za obdelavo teksture s strojnim pospeševanjem in prenos nekaterih funkcij grafičnega jedra. Razvijalci programske opreme, ki nameščajo to programsko opremo, skupaj s kompletom SDK, lahko postanejo zelo resna pomoč pri ustvarjanju računalniških iger z uporabo različnih modelov modeliranja okolja ali obnašanja objektov za optimizacijo procesa.
  Pravzaprav je namestitev zelo preprosta. Potrebno jeprenesite potrebne komponente iz uradne strani, nato pa jih vključite v sistem, po navodilih vgrajenega "Mastera".

  Ali se lahko PhysX uporablja za druge grafične kartice?

  Na internetu nekateri uporabniki in razvijalci trdijo, da se ta programski izdelek lahko uporablja samo pri delu z grafičnimi karticami NVIDIA. To ni res. Leta 2008 je nekdo z imenom Eran Radit, ki temelji na PhysX SDK, lahko zagnal in optimiziral podporo strojne opreme za grafične pospeševalnike serije Radeon 3870, potem pa je bil pozvan, da se pridruži razvojni ekipi. Glede na druge informacije, kljub obstoju odprte izvorne kode in distribuciji te programske licence od GNU, se zdi, da je NVIDIA večkrat izjavila, da podpora GPU (grafičnih procesorjev) iz ATI ni vključena v njegove načrte in podpora ne bo. Ampak tukaj je bila vrzel. Dejstvo je, da so mnogi razvijalci iger za realistično simulacijo igralnih procesov povabljeni k namestitvi posebnega paketa APEX PhysX, ki omogoča oblikovalcem in umetnikom, da izvedejo potrebne ukrepe za risanje predmetov brez izrecnega sodelovanja programerjev.

  Možni problemi pri namestitvi, funkcionalnosti in najlažjih metod za odpravljanje napak. to je ob ponovni namestitvi. Ne vemo natančno, zakaj se to dogaja, vendar so nekateri strokovnjaki ugotovili, da je to predvsem posledica nepravilnega primarnega ali ponovljeneganameščanje gonilnikov NVIDIA (ali pri zamenjavi grafične kartice, vendar z nameščenim paketom PhysX), za katere tudi optimizatorji programov ne odstranijo vedno ustreznih vnosov v sistemskem registru. V tem primeru boste morali popolnoma in popolnoma ročno odstraniti vse knjižnice gonilnikov.
  Včasih lahko priporočate, da uporabite pripomoček Sweeper Driver, izberete komponento PhysX (če je ne morete ponovno namestiti) in jo nato analizirate. Vse objekte, ki jih najdete, je treba izbrisati in nato očistiti sistemski register (spet sami, z iskanjem imena programčka - PhysX) in nato dokončati vnovični zagon računalnika. In šele po vseh zgoraj navedenih dejanjih lahko paket PhysX znova namestite. Poleg tega je lahko zelo verjetno, da različica PhysX sama ne ustreza modelu operacijskega sistema ali grafičnega čipa. Prav tako je treba paziti na to.

  Sorodne publikacije