Zavorna kabina: vrste, značilnosti, načelo delovanja. Stojalo za testiranje zavornega sistema avtomobilov

Zavorni sistem avtomobila je kompleksen sklop enot in enot, ki zagotavljajo eno najbolj odgovornih funkcij - pravočasno ustavitev gibanja. Zato je diagnostika zavore zelo pomembna med delovanjem vozila. S tehničnimi omejitvami s kvalitativnim preverjanjem sistema v garažnih pogojih ne bo prišlo do kvalitativnega pregleda. Toda pravilna uporaba zavorne kabine ne bo le zaznala očitnih okvar naprave, temveč tudi izvedla popravila z zamenjavo posameznih komponent.

Splošna konstrukcija stojala

Večina modelov te opreme je izvedena v obliki platforme s funkcionalnimi komponentami, elektrotehnike in digitalnega nadzora delovnega procesa. Obliko sestavljajo kovinske plošče, ki imajo parkirno mesto za vozilo. Gibanje v najpogostejših modelih bobna omogoča montažo na valj. Funkcionalne komponente so stabilno krmiljenje, semaforji, senzorske komplekse, regulacija položaja stojala in programska oprema. Kot izbirni dodatek nekateri proizvajalci ponujajo zavorno oblogo z napravami za poročanje (tiskarske naprave), temeljnim okvirjem, ohišjem, informacijskimi tablami in drugimi napravami. Strokovnjaki v zvezi s tem priporočajo, da se osredotočite na sredstva,kar povečuje ergonomijo pri ravnanju z opremo.

Glavne značilnosti stojala

Pri izbiri prve pozornosti se upoštevajo parametri konstrukcije. Predvsem so povprečne dimenzije 3000 x 700 mm - dolžina in širina. Krmilni elementi so 600 x 400 mm pri enakih parametrih in višini več kot 1000 mm. Nato se določi ustrezna nosilnost. Samo po sebi, stojalo za preverjanje zavornega sistema avtomobilov tehta približno 1 tono, vendar glede na model lahko prenesejo tovor do 10 ton, kar pomeni, da nekateri modeli omogočajo servisiranje tako osebnih avtomobilov kot majhnih tovornjakov. Hitrost gibanja se običajno spreminja v 2-4 km /h - te številke se lahko štejejo za začetno stopnjo zaviranja, simulirano na ploščadi.


Enako pomemben je obseg vrednosti napora na vsakem kolesu pri servisiranju zavore. Značilnost tega kazalnika si lahko predstavljamo takole: 0-25 kN z napako 3-5%. Ker sodobne stojnice delujejo z električnimi diagnostičnimi napravami, je treba upoštevati optimalno napetost. Območja velikega formata za bencinske servise so priključena na trifazna omrežja pri 380 V, če pa se izbere specializirano stojalo za osebni avtomobil, je bolj verjetno, da bo omejeno na 220 V linijo. Nato so v procesu fiksni senzorji za merjenje tlaka, ki beležijo parametre zavornih momentov. Registracija napora poteka v ozadjusprejem električnega signala, ki izhaja iz motorja zobnikov. Primer akcijskega sistema je mogoče prikazati na valjčni enoti. Kako deluje zavorna ploščica tega tipa? Med drsnimi pnevmatikami na enotah bobna je moč platforme odklopljena, če bo trenutek protiukrepov kolesa zagotovil potrebno napor. Če diski prikazujejo vrednosti predhodno nastavljenih drsnikov, se oba valja na osi odklopita.

Pomembno je opozoriti, da se kolesa lahko preskušajo v različnih pogojih. Kot pri delovanju stroja je lahko površina stika suha, mokra ali spolzka. Za vsako stanje površine valja so določeni določeni kazalniki standardov, pod katerimi morajo diski zagotavljati optimalno zavorno silo. Specifične vrednosti za hidravlične in pnevmatske sisteme so določene s senzorji. Poleg tega lahko zavorna kabina izmeri napor pri premikanju kolesa brez zaviranja. Ta indikator vam omogoča, da ocenite stanje ležajev, stopnjo upornosti v menjalniku in velikost vrzeli med diski in blazinicami.

Modeli valjčkov stojal

Ta različica odklene kolesa brez potrebe po vklopu motorja. Naprave za bobne se napajajo tako, da simulirajo interakcijo koles in tkanine. V trenutku zaviranja senzorji s svojim maskiranjem zabeležijo zaustavitev blazinic, nato pa preverijo stopnjo udarcev med diski, ki kažejo na povezavo in druge napake. Informacije o testu se prikažejo na zaslonu krmilnika. Celoten procesdiagnostika lahko poteka v samodejnem načinu. Upravljavec mora avtomobil vklopiti samo na valjčni zavori in nato aktivirati želeni preskusni način. Prednosti takšne opreme so možnost celovitega preverjanja zavornega sistema s podrobno analizo posameznih vozlišč, natančnostjo in stroškovno učinkovitostjo strokovnega znanja.

Stojala za ploščadi

V smislu strukturne naprave so to najenostavnejši modeli diagnostičnih naprav zavor. Tipične izvedbe so dve ploski ploščadi z intervalom, ki je enak kot pri kolesih v ciljnem vozilu. V kompleksni izvedbi je mogoče predvideti več preskusnih segmentov, ki omogočajo istočasno občutenje več strojev. Na primer pri modifikaciji na dveh platformah se izvede alternativna diagnostika sprednje in zadnje osi. V prihodnosti sistem generira tudi poročilo, ki ga lahko uporabite za zamenjavo zavornih diskov ali za popravljanje določenih nastavitev. Običajno pridobljeni podatki nam omogočajo določitev obsega tekočih popravil. Na primer, na podlagi poročila lahko mehanik posodobi mazanje ležajev, zamenja manšete, varovalke ali tesnila.

Značilnosti zavornih modelov

Po sistemu popravila morajo komponente ICE in komponente zavore prestati preskusno obdobje. To je nekakšen odtok z dejansko obremenitvijo naravnega okolja. Ker ni vedno mogoče izvesti podobnih preizkusov na cesti, uporabljajo kabino za zavijanje in zaviranje, kizagotavlja optimalno delovanje delov in enot. Oprema vključuje aktuator, nalagalno napravo in asinhronski motor. Med obratovanjem se poleg zavorne funkcije ocenjuje tudi poraba goriva, stabilnost dobave agregatov s tehnično tekočino, tlak v mazalnem sistemu itd. Po zaključku delovnega sestanka se oblikuje protokol s fiksnimi parametri delovanja.

Moderni funkcionalni

Novi modeli stojnic so široko dostopni z občutljivimi elektronskimi napravami različnih aplikacij. Že v osnovnem kompletu so lahko senzorji referenčnih valjev, senzorji menjalnika, detektorji zavorne sile in splošni krmilnik. Stalen nadzor vam omogoča organizacijo avtomatskega načina delovanja, v katerem bo oprema lahko uporabljala tehnologijo v načinu pretakanja. Pomembno je poudariti, da zagonski sistemi ne izvajajo samo diagnostičnih nalog, temveč tudi izvajajo zaščitne funkcije. Brez udeležbe operaterja avtomatizirana zavorna ploščica za avtomobile zagotavlja samozaklepanje, onemogoča gumbe na nadzorni plošči, aktivira varnostne releje itd. Če je potrebno, lahko krmilnik prekine postopek, če pošlje ukaz preko daljinskega upravljalnika. Ta konfiguracija interakcije z opremo se uporablja pri profesionalnih spremembah stojal.

Tehnično vzdrževanje opreme

Pri stalnem obratovanju v servisnih centrih in delavnicah je potreben dnevni pregled stojala. Vključuje preventivno, tehničnoin diagnostične ukrepe, namenjene odkrivanju okvar, zamenjavi potrošnega materiala in manjšim popravilom. Na primer, pogosta zamenjava zavornih kolutov vključuje visoko obremenitev na ploščadi in enoti bobna. Zato nekateri proizvajalci priporočajo preverjanje nosilne strukture in podlage po vsakem preskusu. Odvisno od obratovalne obremenitve in značilnosti samega kabine se lahko velika popravila zahtevajo enkrat mesečno, šest mesecev ali eno leto. Kompleksna storitev vključuje dela na čiščenju površin, odstranjevanje sledi rje, kot tudi preverjanje popolnosti, zanesljivosti pritrdilnih enot in tehničnega stanja konstrukcije.

Na koncu

Izbira ustreznega stališča upošteva številne dejavnike. Poleg značilnosti ciljnega transporta je potrebno oceniti tudi obratovalne pogoje opreme. Izračunata se vsaj platforma za vgradnjo zavorne kabine in sredstva za njeno oskrbo z električno energijo. Ni treba izključiti možnosti prihodnjega dodatnega gradbenega dodatka. Položaj regulatorja je redko omejen. Zlasti večnamenske krmilne enote lahko bistveno razširijo obseg diagnostičnih operacij, potrebujejo pa tudi dodatne zmogljivosti in prosti prostor.

Sorodne publikacije