Ali naj računalnik izključim med nevihto in zakaj?

Vprašanje, ali morate računalnik zaustaviti med nevihto, se pogosto pojavi med poletnimi nevihtami. Mnenja uporabnikov se zelo razlikujejo, saj nekateri menijo, da lahko skok v napetosti povzroči izgorevanje računalnika. Po drugi strani pa sodobne tehnologije zagotavljajo ohranitev opreme tudi v takih vremenskih razmerah. Razumevanje, ali lahko računalnik uporabljate med nevihto, je dovolj preprosto.

Zakaj je pri ljudeh splošno sprejemljivo, da izklopi opremo v nevihti?

Tisti, ki so odraščali s starimi starši, je dobro znana situacija, ko so prvi zvoki nevihte vso tehnologijo izklopili in vtič naprave odstranili iz zidne vtičnice. In to je bilo povsem upravičeno, saj naprave iz prejšnjih let niso imele nobene zaščite pred nevihtami in so bile skoke napetosti. Prav to bi lahko povzročilo izgorevanje gospodinjskih aparatov.


Ali lahko računalnik izžge iz nevihte, danes je to zelo sporno vprašanje. Ker ima tehnologija trenutnega časa dobro zaščito v primeru nihanja napetosti. Vendar pa je vprašanje, ali naj ugasne računalnik med nevihto, komaj daste negativen odgovor.

Vzroki za to stanje

Ko se začne nevihta, obstaja razlika v potencialu med oblaki in površino zemlje, ki dosežejo več milijard voltov. Ko vrednost doseže svoj vrh, pride do praznjenja. Razpoložljivi sistemi za zaščito pred strelo zmanjšajo možnost neposredne strele v ožičenju, vendar je ne izključujejo. V primeru takšne situacije bodo vsi električni aparati v. \ Tmeje doseganja bodo izgorele.

V katerem primeru je velika verjetnost za tehnologijo zgorevanja?

Najpogostejši vzrok takšnega dogodka je zmanjšana napetost. In daljša je dolžina žice in moč razelektritve, večja je verjetnost takšne situacije. Ko je induciran, obstaja električni impulz v tisočih voltov, ki sega od enega do tisoč mikrosekund. Prevalenca je nekaj kilometrov.


Katera omrežja so nagnjena k tveganju?

Pogosto so podobne situacije značilne za internetna omrežja v stanovanjskih območjih, saj pogosto niso zasnovana in jih je mogoče polagati kjerkoli. V povezavi z bolj ranljivimi (obstajajo primeri polaganja internetnih kablov okoli Thunderbolta). V najboljšem primeru bodo trpele omrežne kartice, usmerjevalniki, stikala in druge omrežne naprave. V primeru izjemno močnega polnjenja lahko zapiše celoten računalnik s trdim diskom in monitorjem.

Priporočila

 • V računalnik namestite zunanjo omrežno kartico. Uporabiti jo je treba, čeprav je prisoten integriran element. Ko pride do praznjenja v zunanji napravi, je primer pogosto omejen na izgubo same omrežne kartice. Če ste vključili vgrajeno napravo, obstaja nevarnost okvare celotne matične plošče.
 • Namestite filter za zaščito pred strelo. To je potrebno za internetne in telefonske linije.
 • Namestite neprekinjeno napajanje z anti-aliasing funkcijo vhodnih napetostnih skokov. To bo koristno za uporabnike osebnih računalnikov zaradi napetosti v električnem omrežjulahko skoči v običajnem času.
 • Opremite hišo z regulatorjem napetosti in ozemljitvijo.
 • Izklopite napravo med nevihto. Izklopite računalnik in monitor iz omrežja, izvlecite internetni kabel iz omrežne kartice, sveče ali usmerjevalnika. Nato izklopite druge električne naprave, kot so televizorji, pralni stroji, mikrovalovne pečice in drugo. Podobna dejanja bodo pomagala pri majhnih razlikah v napetosti.
 • Pri močnih in hitrih skokih napetosti avtomatika morda ne bo delovala. Razelektritev bo zažgala vse naprave, priključene na električno omrežje.
 • Izklopite obstoječe električne naprave v dolgi odsotnosti doma. To je treba storiti za tiste, ki zapustijo hišo za en teden ali več.
 • Kaj storiti z uporabniki prenosnih računalnikov?

  V primeru prenosnih računalnikov je stanje veliko preprostejše. Preprosto odklopite napravo iz stenske vtičnice in jo bodite tiho (če se baterija lahko napolni). Če pa je naprava priključena na LAN ali kabelski modem, bodo učinki enaki kot pri udarcu strele v transformatorju in če morate računalnik zaustaviti med nevihto, je jasno.

  Kje je verjetnost zgorevanja računalnika višja?

  Ta tema je še posebej pomembna za prebivalce starih stanovanjskih stavb, saj mnogi od njih nimajo zaščitne ravnine, ki bi morala biti predvidena v projektu. Najpogosteje se uniči med popravilom strehe. V primeru sodobnih večstanovanjskih stanovanj bi morala obstajati možnost okvare opreme zaradi strele,vendar ni tako velika kot v prejšnjem primeru.
  V primeru zasebnega doma, zlasti z električno energijo iz stebra, se možnost razčlenitve približuje 100%. Odprt impulz daje velik impulz, brez posebnih zaščitnih naprav pred impulzno prenapetostjo. Dobri omrežni filtri in UPS so opremljeni z njimi. V tem primeru, bolj zaščitne stopnje, bolje, čeprav v tem primeru morate zaustaviti računalnik med nevihto. Posebno tveganje je razpoložljivost povezave z internetom. Ponavadi se izvede preko kabla z bakrenimi vodniki, na katerega je mogoče enostavno dati impulz. Da bi zmanjšali izgube med nevihtami, odklopite tudi omrežni kabel iz omrežne kartice. V primeru prenosnega računalnika je to nujno potrebno, saj bodo popravila zelo draga, in odgovor na vprašanje, ali morate računalnik zaustaviti med nevihto, je očiten. Najboljša rešitev bo nakup brezžičnega usmerjevalnika na račun ugodnosti in poceni zamenjavi v primeru izgorevanja med nevihto. Zgoraj navedeni razlogi, zaradi katerih lahko naprava zažge med nevihto, jasno kažejo, ali lahko uporabljate računalnik med nevihto. Hkrati je problem izgorevanja pomemben za računalnike, ne pa za prenosne računalnike, ki jih je mogoče upravljati, ko so izklopljeni iz električnega omrežja.

  Sorodne publikacije