Kako izvedeti frekvenco RAM-a in ga overclockati?

Frekvenca RAM-a ne vpliva na delovanje računalnika. Včasih se imenuje tudi "možgani", saj njegova funkcija v veliki meri določa računalniško moč računalnika. Ponavadi uporabniki iščejo količino pomnilnika RAM in ne opazijo pogostosti. Kako ugotoviti frekvenco pomnilnika in kaj to vpliva? Pogovorimo se o tem.

Kako ugotoviti frekvenco pomnilnika?

OPERATIVNA frekvenca pomnilnika se lahko spreminja v zelo širokem območju. V zadnjem času pa so najbolj priljubljene vrednosti 1333 in 1600 MHz. Nameščeni so v sodobne prenosnike in računalnike. Prvi in ​​najlažji način, da ugotovite, kakšna je frekvenca RAM-a na vašem računalniku, je program CPU-Z. Traja le 1 MB prostora na disku in ga lahko brezplačno prenesete na uradni spletni strani.


Poiščite ta program na internetu, ga prenesite in namestite. Zdaj zaženite in na zaslonu boste videli okno pripomočka. Zanima nas oddelek Timings in tam navedeni parameter. Jezik o parametru frekvence DRAM. Če je parameter 1333 MHz pred njim, to pomeni, da je RAM 1333 MHz. Zdaj veste, kako preveriti frekvenco pomnilnika, tukaj ni nič težkega.
Vendar se ne ustavite pri frekvenci. S tem programom lahko ugotovite tudi, katera vrsta RAM-a se uporablja (parameter Type ustreza), skupni pomnilnik vseh postavitev,število kanalov itd. Program CPU-Z ni potreben. Obstaja tudi pripomoček Aida64, ki prikazuje podrobnejše informacije o vašem železu. Ampak to je širjenje pristojbine, čeprav je skrajšana brezplačna različica. Za to bi moralo biti dovolj.


Metoda 2

Obstaja tudi drugi način, ki vam pove, kako ugotoviti frekvenco pomnilnika. Za to potrebujemo križni izvijač. Kot ste že razumeli, bomo računalnik razložili in pogledali neposredno v RAM.
Dejstvo je, da same plošče nalepijo informacije, ki prikazujejo podatke o teh istih trakovih. Zato izklopite računalnik, odprite sistemsko enoto (tega ni treba storiti, če je v garanciji) in si oglejte, kaj je napisano na nalepki. Običajno je vedno prostornina modula RAM in njegova frekvenca.

Ali ta metoda deluje na prenosnih računalnikih?

Če imate prenosni računalnik, ga morate odviti, v tem primeru pa je vse veliko lažje. Značilno je, da imajo prenosniki na spodnji plošči vijake, ki zaprejo predal z nameščeno pomnilniško kartico MEMORY in trdega diska. Odvijte samo vijak, odstranite pokrov. Nameščeni bodo pomnilniški moduli, ki jih je mogoče preveriti. Če je trdi disk napisan na pokrovu, je trdi disk pod njim, zato ga ni treba izklopiti.

Kako ugotoviti pogostost RAM-a v Bios?

Ta metoda zahteva ponovni zagon računalnika, sicer se ne bomo mogli prijaviti v Bios. Znova zaženite računalnik in takoj pritisnitenaslednje tipke: Izbriši, F1 F2 F3 F6 F8. Pravzaprav morate samo klikniti na enega od njih, vendar na računalniku imeti različne gumbe za dostop do "Bios". Zato pritisnite vse in ne skrbite, nič slabega se ne bo zgodilo. Torej ste vstopili v "Bios". Odvisno od modela matične plošče se lahko njegov vmesnik razlikuje, zato ne morete natančno povedati, kam želite klikniti.
Na zavihku Main boste videli natančno količino RAM-a, ne pa tudi njegove frekvence. Če hodite po drugih karticah, boste zagotovo našli informacije o proizvajalcu RAM-a, frekvenci in celo vrsti. Najverjetneje so te informacije na zavihku Dodatno, lahko pa so v drugih razdelkih. Ne shranjujte sprememb, ko zapustite Bios. Nenadoma se je nekaj vrtelo, kar ni bilo vredno.

Ali je mogoče frekvenco overclockati?

Veliko uporabnikov zanima, kako povečati frekvenco pomnilnika. To je mogoče v teoriji, vendar ne priporočamo. Konec koncev, povečanje frekvence brez sledi za računalnik ne bo mimo. Ko RAM z overclockingom, morate spremeniti razmerje med frekvenco sistemskega vodila in frekvenco pomnilniškega vodila. To pomeni, da izboljšanje enega parametra pomeni poslabšanje drugega. Druga stvar je, če je vaš RAM frekvenco, na primer, 2100 MHz, in deluje na frekvenci 1600 MHz. V tem primeru njeno overclocking preprosto vključuje namestitev "Bios" svoje dejanske frekvence. To pomeni, da lahko določite frekvenco in vse. Vendar pa so nastavitve Bios privzeto nastavljene na Samodejno. To pomeni, da sistem uporablja najmanjši RAM, ki je podan vposeben čip. Ko nastavite zahtevane vrednosti, znova zaženite računalnik, pri čemer morate vse spremembe predhodno ohraniti.
Na enak način je frekvenca prekoračena. Včasih lahko preprosto določite vrednost, recimo 100 MHz nad trenutno, in znova zaženite računalnik. Po ponovnem zagonu, če sistem deluje stabilno in programi, kot je Aida64, pokažejo novo frekvenčno vrednost, jo lahko poskusite še povečati. Vrnite se na "Bios" in nastavite vrednost na 100 MHz višje. Ponovno preverite računalnik. Priporočamo, da ne pretiravate in ne uporabljajte velikih korakov za overclock. Če po rednem povečanju frekvence opazite, da je računalnik, na primer, dolgo naložen, potem je vrednost bolje, da se vrnete na prejšnjo. Toda simptomi prekomernega overclockinga so lahko različni.

Ali je varno?

Ali je mogoče zapisati RAM? Vsekakor Zato ni priporočljivo, da nastavite vrednost frekvence, ki je veliko višja od trenutne. Pospeševanje lahko zahteva vgradnjo radiatorskega radiatorskega traku za odvajanje toplote, saj se same plošče segrejejo bolj. To je vse. Ugotovili smo ne samo, kako najti frekvenco RAM-a, temveč tudi, kako jo overclockati.

Sorodne publikacije