Debug - kaj je to? Opis orodja

Debug - kaj je to? Odpravljanje napak ali odpravljanje napak. v računalniškem programiranju in razvoju je večstopenjski proces, ki vključuje prepoznavanje problema, identifikacijo njegovega vira in nato določitev nesreče ali izbiro načina za nadaljnje delo. Zadnji korak pri odpravljanju napak je preverjanje pravilnega popravka.

Uvod

Razvoj programske opreme je predmet temeljitega testiranja, nadgradenj, odpravljanja težav in vzdrževanja. V procesu razhroščevanja se redno pripravljajo in izvajajo že pripravljene programske rešitve za prepoznavanje in odpravljanje težav. Veliki programi, ki vsebujejo milijone vrstic izvorne kode, so razdeljeni na majhne komponente. Za učinkovitost je vsaka komponenta najprej debuged ločeno, nato pa - skupaj v programskem izdelku.


Debug - kaj je in kako deluje? Taktike lahko vključujejo interaktivno odpravljanje napak, analizo nadzora pretoka, modularno in integrativno testiranje, analizo log datoteke, spremljanje na ravni aplikacije ali nadzor sistema, odlaganje pomnilnika in profiliranje.

Debug - kaj je to? Opis procesa

Debug je proces kadrovanja za iskanje in odstranjevanje zrušitev, napak ali nepravilnosti računalniškega programa, ki ga programerji obdelujejo s pomočjo orodij za odpravljanje napak. Odpravljanje napak preverja, zazna in popravlja napake, da zagotovi pravilno delovanje programa v skladu z uveljavljenimi zahtevami. Pri razvoju programske opreme za odpravljanje napak vključuje iskanje in popravljanje kodnih napak v računalniškem programu. Odpravljanje napak je pomemben korakproces testiranja programske opreme in sestavni del celotnega življenjskega cikla razvoja programske opreme. Postopek razhroščevanja se začne takoj, ko je koda napisana in se nadaljuje na naslednjih stopnjah, ker je koda združena z drugimi programskimi moduli za oblikovanje programske opreme. V velikem programu, ki ima na tisoče vrstic kode, lahko postopek razhroščevanja poenostavimo z uporabo strategij, kot so modularni testi, pregledi kode in podvojeno programiranje.


Debug v kontekstu MS-DOS-a

V MS-DOS Debug - kaj je to? To je ekipa, ki programerjem omogoča, da raziščejo in spremenijo vire vsebine pomnilnika, ki se pojavijo v operacijskem sistemu. Način zagotavljanja navodil za računalniške naloge prek vmesnika ukazne vrstice je bil prvotno uporabljen v okoljih MS-DOS za prevajanje asemblerske kode v delovno kodo in izvršljiv strojni jezik (datoteke debug.exe.
.
Debug omogoča razvijalcem, da si ogledajo vsebino pomnilnika, naredijo spremembe in nato zaženejo COM, .exe in druge vrste datotek.

Zgodovina

Microsoft je prvič uvedel ukaz za odpravljanje napak v MS-DOS 1.0 kot preskusno metodo za aplikacije. Dodana je bila še dodatna funkcionalnost - orodje so vodile različne operativne naloge, kot je prikazovanje vsebine pomnilniškega dela, vnos podatkov na določen naslov, izvajanje izvršljivih datotek pomnilnika, heksadecimalna aritmetika in manipuliranje log-in pomnilnika.

Pomembna faza odkrivanja napak

Po odkritju napake programske opreme morate najti napako v kodi (napaka pri odpravljanju napak). Na tej stopnji je koristno pregledati ravnanjezabeležite kodo in uporabite samostojno orodje za odpravljanje napak ali komponento za odpravljanje napak integriranega razvojnega okolja (IDE). Najprej se odkrijejo in odpravijo napake v najbolj priljubljenih funkcijah. V nekaterih primerih je modul, ki predstavlja težavo, očiten, sama koda pa ni. V tem primeru so modularni testi, kot so JUnit in xUnit, ki omogočajo programerju izvajati določeno funkcijo s posebnimi vhodi, lahko koristni pri razhroščevanju.

Postopek razhroščevanja

Standardna praksa je, da program konfigurirate in zaženete do končne točke, kjer se program ustavi. Komponenta IDE Debugging ponavadi omogoča programerju, da si ogleda pomnilnik in spremenljivke, zažene program na naslednjo končno točko, izvede samo naslednjo vrstico kode in v nekaterih primerih spremeni vrednost spremenljivk ali vsebino vrstice kode, ki jo je treba izvesti.

Orodja za splošno odpravljanje napak

Analizatorji izvorne kode, ki vključujejo varnostne, splošne kodne napake in analizatorje kompleksnosti, so lahko koristni tudi pri razhroščevanju. Analizator težav je sposoben najti module, ki so tako kompleksni, da jih je težko razumeti in preveriti. Nekatera orodja lahko dejansko analizirajo poskusno vožnjo, da bi ugotovila, katere vrstice kode se ne izvajajo. To lahko bistveno pomaga pri odpravljanju napak. Druga orodja za razhroščevanje vključujejo napredno beleženje in simulatorje, ki profesionalnemu programerju omogočajo, da modelira obnašanje programaopreme uporabnika.

Iskanje in odstranjevanje napak v programski opremi

Nekatera orodja, zlasti odprtokodna orodja in skriptni jeziki, ne delujejo v okolju IDE in zahtevajo ročni pristop k razhroščevanju. Takšne metode vključujejo ponastavitev vrednosti dnevnika, razširjene "tiskane" izjave, dodane kode ali trde kodirane ukaze za razhroščevanje (na primer čakanje), ki posnemajo zaustavitveno točko med čakanjem na vnos s tipkovnico ob določenem času.

Datoteke za odpravljanje napak - lahko izbrišem?

Številni uporabniki ugotovijo, da so sistemske datoteke po nesreči shranjene na mestu shranjevanja. Dokumenti se imenujejo "Datoteke za odpravljanje napak". Ali jih lahko izbrišem? To so datoteke za odpravljanje napak, ki so ustvarjene po neuspehu pri delu in pomagajo ugotoviti vzrok napake. Če težave ne poskusite rešiti, jih lahko izbrišete.

Sorodne publikacije