Android Beam: kaj je to in zakaj

Tehnologije niso vzpostavljene in vsak dan prinašajo nove priložnosti v naše življenje. Prej, da bi delili fotografijo, knjigo ali članek v časopisu z enim, smo ga dali v roke ali ga poslali po pošti. Kasneje so se pojavili internet, elektronska pošta in lokalna omrežja. Vse to je olajšalo življenje, vendar je še vedno zahtevalo nekaj manipulacij z nosilcem informacij. Nova beseda za skupno rabo je bila Bluetooth, ki vam omogoča, da s sosedom delite vse potrebne informacije, ki ji sledi nova tehnologija. Leta 2012 smo ugotovili, da je to Android Beam. Daljinsko spominja na prenos podatkov prek infrardečega vmesnika, saj je potrebno napravo držati v bližini, vendar deluje veliko hitreje.

Kaj je Android Beam na pametnem telefonu?

Ta tehnologija je naprava za prenos podatkov iz naprave v napravo s tehnologijo NFC in Bluetooth za pošiljanje fotografij, videoposnetkov, kontaktnih informacij, povezav do spletnih strani, navodil za navigacijo, URL-jev YouTube, druge podatke iz ene naprave v drugo, tako da jih združite v mikroskop.


Glavna prednost uporabe tehnologije Android Beam je, da je hiter in enostaven način za neposredno prenašanje podatkov na druge naprave, ne da bi bilo treba prenesti na platforme v oblaku, kot sta Google Drive in Dropbox. Pomanjkljivost je, da morajo oddajne in sprejemne naprave imeti senzor NFC, ki je daleč od vseh modelov pametnih telefonov. Poleg prenosa podatkov prijateljem in sodelavcem lahko to tehnologijo uporabite tudi pri prehodu na nov pametni telefon, če ima vaš star tudi senzor NFC. V tem primeru lahkomed nameščanjem novega telefona uporabite samo dve napravi, da prenesete vse svoje račune in podatke. Zato vam ni treba ročno nastaviti novega telefona.


Kako uporabljati Android Beam

Že izvedeli smo, da je to eden najbolj primernih načinov za prenos podatkov iz enega pametnega telefona v drugega, vendar kako uporabljati Android Beam? Njegova nastavitev je precej preprosta. Najprej preverite, ali je v telefonu nameščen senzor NFC. Najlažji način, da to storite, je poleg iskanja v meniju Nastavitve, ki mu sledi »Dodatno« (ta element menija se lahko imenuje tudi »Več«). Najpogosteje se slednja nahaja neposredno pod vrstico "prenos podatkov", njena lokacija pa se lahko razlikuje glede na različico vdelane programske opreme vaše naprave. Tukaj bi morali videti stikalo za NFC, in ko pogledate element neposredno pod njim, boste videli, da je to Android Beam. Če ne vidite funkcije NFC ali Android Beam, ta funkcija na vašem telefonu ni verjetna. Če je NFC prisoten, vendar ne vidite Android Beam - ne skrbite, še vedno mora delovati.

Prenos podatkov

Tehnologija uporablja tehnologijo NFC, kar pomeni, da Android Beam ne potrebuje internetne povezave, datoteke in vsebino lahko prenesete brez povezave. Lahko vklopite tudi Bluetooth, vendar je to neobvezno, ker se povezava NFC samodejno vklopi in izklopi, ko je prenos podatkov končan. Ko je NFC omogočen, bi morali videti logotip N v vrstici stanja, ki jeopozarja, da je vse v skladu z načrtom.
Nato morate izbrati datoteko, fotografijo ali drugo vsebino, ki jo želite razdeliti. Opozoriti je treba, da nekatere naprave ne podpirajo prenosa velikih datotek, kot so filmi ali velike knjižnice, prek povezave Beam. Zato odprite datoteko, ki jo želite premakniti, postavite dve napravi drug na drugega in se prepričajte, da je zaslon vklopljen na obeh telefonih. Nato sledijo vibracije, na zaslonu pa se prikažejo besede Tapnite na Beam na napravi, iz katere pošiljate vsebino.
Ko potrdite pošiljanje, se na obe napravi pošlje sporočilo o prenosu sprejema podatkov. Ko jo prenesete, ga lahko odprete s klikom na sporočilo, ki se prikaže. Torej smo ugotovili, da je Android Beam hiter, enostaven in priročen način za prenos podatkov v bližnjo napravo.

Sorodne publikacije