Kaj se razlikuje od DVD-jev, ki so sorte.

Optični (laserski) pomnilniški mediji (CD-ji ali DVD-ji) so postali sestavni del našega življenja. CD in DVD pogoni so osnova igralnih konzol, multimedijskih predvajalnikov, opremljeni so s skoraj vsemi sodobnimi osebnimi računalniki in prenosniki, ti pogoni pa so na voljo v številnih avtomobilih. Kljub takšni razširjenosti le malo ljudi ve, kaj so DVD diski.

Kaj je optični disk?

Da bi ugotovili, kaj se razlikuje od DVD CD-ja, bomo vzeli malo diskovnega pogona. Ne gremo globoko v znanstvene slume, ampak razložimo preproste besede. Laser disk je sestavljen iz štirih plasti:
 • Polikarbonatna plošča - prozorna, brezbarvna plastika, ki je najdebelejša plast, na vrhu pa se uporablja za napise, ki so natisnjene slike.
 • Delovna plast - je posebna barva, ta sloj sežge z laserjem.
 • Glede na cene je mogoče uporabiti tanko plast barvnih kovin - zlato, srebro, aluminij itd.
 • Premaz za lak na kovini - spodnji sloj, ki ščiti informacijsko plast.
 • Torej, poglejmo, kako so informacije zapisane na disk in se bere zapisano? Laserski žarek, ki se premika po spiralni poti od središča do roba diska, zažge točke. Najpomembnejše je, da zgorela območja proge ne odsevajo laserskega žarka, medtem ko se devica zaradi kovinske prevleke odbija. To pomeni, da dobimo binarno kodo: odsevani žarek - 1 ni prizadet - 0. Ta koda je osnova vseh digitalnih informacij.


  Torej, kako se CD-R razlikujejo od DVD-R?

  Prva stvar, ki se razlikuje od DVD-ja, je velikost laserskega žarka. V pogonih DVD je manj, skladbe in točke gorenja na DVD-ju so manjše od CD-jev. Zato je na DVD-ju standardna zmogljivost 47 GB, na CD-ju pa le 700 MB.
  Tudi hitrost snemanja in branja je drugačna. Hitrost snemanja na CD-ju je višja od snemanja na DVD-ju, v DVD-ju pa večja hitrost branja.

  Kaj je drugače kot DVD CD?

  CD-ji so običajno nekoliko cenejši od DVD-jev. Zato, da bi zabeležili majhno količino informacij hitreje in bolj donosno za uporabo zelo prvi. Vizualno je mogoče preprosto razlikovati med CD-ji in DVD-ji. Razlikujejo se po barvi površine za snemanje: CD - bledo zelena, DVD - temno vijolična. DVD-ji kot najnovejša tehnologija, za razliko od CD-jev, imajo bolj "uporabne" sorte.

  Sorte CD-jev in DVD-jev

 • Obe vrsti diskov sta lahko dvostranski. To pomeni, da lahko beležite podatke na vsaki strani. Izkazalo se je dvakrat več informacij, pa tudi povečanje zahtev za shranjevanje diskov.
 • Še vedno so zapisljivi diski - CD-RW in DVD-RW. Teoretično morajo prenesti 1000 ciklov za pisanje, vendar je v praksi malo verjetno, da bi jih kdorkoli preveril.
 • DVD-ji imajo dvoplastno različico. Kot je razvidno iz naslova, imajo na eni strani dve plasti, na eni strani pa dvakrat več informacij. In če sta obe strani dvoslojni? Tako je, v štirihvečkrat
 • Obstajajo tudi vrste, označene s predponama "+ R" in "-R (CD + R, DVD + R in CD-R, DVD-R). Razlika je v tem, da na" + R diskih, ki jih lahko dodate podatkov, če je še vedno prostora, ni mogoče zapisati na "-R".
 • Koristni nasveti

 • Ne bodite škrti in ne kupujte najcenejših plošč. Cenejši je disk, nižja je kakovost materialov, iz katerih je izdelan.
 • Poskusite ne snemati pri največji hitrosti. Čim počasnejši je posnetek, manj verjetne so napake pri snemanju.
 • Ne shranjujte pomembnih informacij na enem disku. Naredite nekaj kopij. Disk se lahko vdre v pogon, ga je enostavno opraskati, nagnjen je k deformacijam z malo ogrevanja.
 • Seveda ta članek samo povzema bistvo kompleksne tehnologije, vendar upamo, da bo oseba, ki je daleč od znanosti, zadovoljna z vprašanjem, kaj se razlikuje od DVD zgoščenke.

  Sorodne publikacije