Urejevalnik vi: ukazi, navodila, nastavitve

Računalniki nove generacije so vsi zgrajeni na operacijskih sistemih z grafičnim vmesnikom. Danes se vsi ne spomnijo, da je pred približno 40 leti vse upravljanje potekalo s pomočjo posebnih besedilnih ukazov, delo z računalnikom pa je v klepetu spominjalo na enosmerno komunikacijo. In kljub ogromnim spremembam v svetu elektronike, še vedno obstajajo številni oboževalci in izdelki, ki jih upravljajo samo s pomočjo besedilnih ukazov. Na primer, urednik vi, ki velja za enega najbolj priročnih in prilagodljivih orodij za tipkanje besedil do danes. Spodaj je gradivo, o katerem bomo podrobneje razpravljali, kaj predstavlja vi. Navodila uredniku, glavne ukaze in priložnosti - preberite vse to spodaj.


Kaj je vi?

Vi po svoji naravi ni nič drugega kot klasičen urejevalnik besedila, ki je bil velik med zgodnjimi 70. in poznimi devetdesetimi. To je bilo razvito leta 1976. Zamisel o oblikovanju novega poenostavljenega urejevalnika besedila je prišel na čelo Billa Joeya, ki je takrat uporabljal še en priljubljen produkt - ed. Po besedah ​​Joeya in njegovih kolegov je bil Ed preveč zapleten in "preprosti smrtniki" ga niso mogli v celoti obvladati. Zato je George Coloris ustvaril lastnega urejevalnika besedila, ki ga je ironično imenoval "urednik za preproste smrtnike", nato pa ga je Bill spremenil in ga pripeljal do sodobnega videza, ki obstaja do danes.

Sistemske zahteve

Jih nipredhodne zahteve za obvladovanje ukazne vrstice in urejevalniki besedil, kot je vi, ne obstaja. Lahko začnete iz nič in na kateri koli platformi, pa naj bo to v sistemih, ki so podobni UNIX-u (in "vilicam" od njih) ali Linux distribucijam. Vsako od njih lahko nastavite vi v eni ali drugi obliki. Obstaja tudi urejevalnik vi za Windows.


Možnosti kupca

Preden začnete delati z vi, morate izbrati ustrezno stranko. Seveda lahko uporabite izvirni urejevalnik, vendar bo v zmožnostih omejen in izgleda preveč zmedeno, zato bodite pozorni na naslednje aplikacije:
 • Vim je spremenjena različica klasičnega urejevalnika. Glavna značilnost programa je zmožnost namestitve lastnih razširitev, kot so poudarjanje skladenj, podpora Unicode, podpora makrom, shranjevanje posameznih sej in še več. Obstaja tudi različica z grafičnim vmesnikom, imenovanim GVim.
 • Elvis je eden prvih klonov vi, napisanih v programskem jeziku C, in je na voljo na vseh platformah naenkrat. Gre za celozaslonski urejevalnik, ki podpira Windows in poudarjanje skladenj.
 • Vile je poskus združevanja vseh najboljših dveh priljubljenih urejevalnikov besedila. Med uporabniki urejevalnikov besedil, Emacs in vi obstaja nezaslišano sovraštvo. Razvijalci Ville so poskušali združiti ključne značilnosti obeh aplikacij, da bi uporabnikom zagotovili vsestransko orodje za delo z besedilom.
 • Nvi je klasični urejevalnik vi, ki je preoblikovan posebej za sisteme FreeBSD.
 • Viper ni niti ena stranka, ampak samosamo plugin za priljubljeni urejevalnik besedil Emacs, ki vam omogoča emulacijo ukazov urejevalnika besedil vi.

 • Prvi koraki z vi

  Najverjetneje, da bi delali z urejevalnikom, vam ni treba celo prenesti ničesar. Večina distribucij Linuxa je opremljena z vi v kompletu. Pravzaprav morate vnesti ustrezen ukaz in podati datoteko, ki jo želite odpreti. Če želite odpreti datoteko v vim, potem morate napisati - "vim * filename * .txt". Takoj zatem bo pred vami prikazan dokument. Če ga želite odpreti v grafičnem vmesniku, morate zamenjati ukaz - "gvim * filename * .txt". Najprej boste vstopili v timski način. Urednik vi se nanaša na delo v dveh načinih: način urejanja in ukazni način. Prva je za tipkanje, druga pa za navigacijo in izvajanje funkcij, kot je shranjevanje. Začnimo z ukaznim načinom in navigacijo.

  Navigacija

  Za začetek je vredno videti, kaj vam ukazi urejevalnika vi omogočajo, da premaknete kazalec v dokumentu. Ključi h, j, k, l, ki so odgovorni za premikanje levo, dol, navzgor in desno, se uporabljajo predvsem za ta namen. V bistvu je v sodobnih različicah vi, vključno z vim in grafičnimi "vilicami", delo podprto s puščicami, vendar pa se s prisiljevanjem uporabe klasične različice sčasoma navadite in razumete, da je to veliko hitreje in bolj priročno. Edina značilnost, ki je lahko presenetljiva - vedno se uporablja pomanjkanje zmožnosti premikanja na zgornjo vrstico z uporabo h in l, za premikanje navzgor in navzdol.gumbi j in k Če se želite premakniti na začetek ali konec niza, uporabljate ključe 0 in $. Ctrl + F Ctrl + B se uporablja za pomikanje med stranmi.W, e, b tipke se uporabljajo za premikanje med besedami. Če želite takoj premakniti prvi znak naslednje besede, pritisnite w. Če se želite pomakniti na zadnji znak naslednje besede, pritisnite tipko E. Če želite vstaviti prvi znak prejšnje besede, pritisnite b. Tukaj je tudi majhen posnetek. Dejstvo je, da kompleksne besede, ki jih urejevalnik deli s presledki in raztegne na ločene besede. To pomeni, da se izraz - nočni pogon - obravnava kot tri različne besede. Da ne bi zapravljali časa, ko ste skočili preko pomišljaja, lahko uporabite ukaze z velikimi črkami, to je W skupaj w B b.
  Za pomembnejše skoke se uporabijo oklepaji () {}. Prvi pomaga pri premikanju med stavki, medtem ko so drugi med celotnimi odstavki. Najbolj primeren način za premikanje je premikanje vrstic in ključnih besed. Če želite kazalko premakniti na določeno vrstico, morate vnesti številko vrstice in G (to mora biti naslov G). Če se želite premakniti na določeno besedo, morate začeti iskanje z znakom /. Če želite na primer najti besedo anaphora, vnesite /anaphora in pritisnite Enter. Za premikanje med besedami za iskanje uporabite tipki n in N.

  Urejanje in shranjevanje

  Za začetek ugotovite, kako zapustiti urejevalnik vi. To lahko storite z ukazom: q, ki preprosto zapre program brez sprememb. Treba je omeniti, da zapiranje programa niizkaže se, če je prišlo do sprememb v dokumentu. To je nekakšna zaščita pred izgubo podatkov, zato morate pred izhodom vedno shraniti podatke. Shranjevanje v urejevalniku vi se izvede z ukazom w. Ukaze je mogoče kombinirati. Če na primer vpišete: wq, hkrati shranite podatke in zaprete program. Vendar to ni vse. Če želite spremenjeni dokument shraniti v novo datoteko, morate uporabiti ukaz urejevalnika vi - "Shrani datoteko", ki se izvaja z vnosom: w * ime datoteke * .txt. Zdaj pa govorimo o "preprostem" urejanju, ki je vezano na podobne ukaze, ne da bi spremenili vsebino dokumentov. Če želite na primer izbrisati vse znake, uporabite tipko x, tipko J pa uporabite za združitev dveh vrstic. Znake lahko spremenite s tipko r.
  Vsako od zgornjih ukazov je mogoče podvojiti (ali ponoviti večkrat) s pomočjo ključa. (točka). Na primer, lahko izbrišete štiri vrstice hkrati z vnosom dd Lahko združite te ukaze. Že vemo, da se lahko z uporabo oklepajev premaknete na konec vrstice in z oklepajem} lahko skočite na konec odstavka. Ko sestavite ključ d z njimi, lahko izbrišete celotne vrstice in odstavke, ne da bi morali izgubljati čas. Poznavanje toliko ukaza urejanja vi za brisanje besedila, morate vedeti, kako obnoviti vse na daljavo (malo po malo). To storite tako, da uporabite tipko u, ki vam omogoča, da stopite nazaj samostojnood tistega, kar je bilo pred tem izvedenega (razen, če je seveda to zaprtje programa).

  Način urejanja

  Ko ste že seznanjeni z ukazi za upravljanje urejevalnika besedila, je čas, da preidete na njegovo takojšnjo nalogo - tipkanje besedila. Sam postopek tipkanja se seveda ne razlikuje od tistega v katerem koli drugem urejevalniku, vendar je pomembno, da ne pozabite, da boste morali stalno spreminjati načine urejanja in ukaze. Če želite preklopiti v način urejanja, pritisnite tipko i ali a (od nje bo odvisen le položaj kazalke v besedilu). Nato lahko začnete tipkati. Celotno besedilo bo vneseno v eni vrstici, dokler ne pritisnete tipke o, ki ustvarijo novo vrstico, ali ukaz cc, ki nadomesti trenutno vrstico z novim besedilom. Za vrnitev v skupinski način uporabite tipko Esc.

  Vizualni način, kopiranje in lepljenje

  Z urejevalniki besedila pogosto uporabljamo funkcijo kopiranja in lepljenja besedila. V sodobnih operacijskih sistemih smo navajeni na vroče tipke Ctrl + C in Ctrl + V, zato se delo v viju zdi zapleteno. Pravzaprav morate iti v vizualni način, nato pa s pomočjo že naučenih ukazov izbrati in kopirati želeno besedilo. Kopiranje v urejevalniku vi (kot tudi vstavljanje) deluje le v posebnem načinu vizualizacije (aktivira se z gumbom v). V vizualnem načinu je del besedila v dokumentu označen. Označeno območje lahko spremenite s tipkami za premikanje in njihovimi kombinacijami. Potem, ko bosamo izberite želeno območje, samo pritisnite y, da besedilo prekopirate ali d, da izrežete (odstranite izbrano območje). Besedilo vstavite tako, da kazalec premaknete na želeno območje in pritisnete P. Besedilo se bo takoj prikazalo na območju za kazalcem.

  Kompleksni ukazi

  V kompleksnih skupinah se kombinirajo ukazi. O njih smo že razpravljali zgoraj, vendar se moramo znova osredotočiti na to, ker kombinacija prave kombinacije omogoča doseganje maksimalne produktivnosti in udobja.
  Številke lahko uporabite tudi pri nekaterih ukazih, ki se premikajo. Na primer, če ne želite zamenjati niti ene besede, temveč samo 6, namesto šestkratnega pritiska w lahko vnesete 6w. S številkami lahko združite dve ekipi naenkrat. Če želite na primer izbrisati več besed hkrati, lahko z ukazom d5w izbrišete 5 besed hkrati. Skladno s tem bodo kombinacije z oklepaji izbrisale vrstice, odstavke in tako naprej.

  Zamenjava besedila

  Med dodatnimi značilnostmi je treba poudariti možnost zamenjave celotnih delov besedila in vseh enakih delov celotnega dokumenta. To je zadovoljiva uporabna možnost, zlasti ko gre za programsko kodo ali za zapolnitev velikih dvojnikov. Predstavljajte si, da je v izbrani vrstici besedila obrazložitveni izraz, vendar ga želimo spremeniti v drugo, na primer, da damo hrano za razmišljanje. V tem primeru bo ukaz izgledal takole: s /razlaga /dajanje hrane za razmišljanje /. Če želite zamenjati vse navedbe v razlagi v dokumentu, lahko ukaz nekoliko zaplete, potem bo videti takole:% s /razlaga /dajanje hrane za razmišljanje /g.

  Namesto zaključka

  Sedaj razumete, kako upravljati urednika vi. Poznaš vse osnovne ukaze za urejanje in urejanje besedila. Spozna uporabne ukaze in zmožnosti. Čas je, da vse to poskusite v praksi. Kljub rahlo odvratnemu videzu in visokemu vstopnemu pragu je vi po dolgi vadbi lahko najprimernejše orodje za vas. Glavna stvar - ne panike, zapišite vse naučene ukaze, skripte in jih ponavljate vse v praksi, da bi na novo pridobljena znanja avtomatizirala.

  Sorodne publikacije