Igralna konzola Sony Playstation 1: pregledi, ocene

Pojav igralnih konzol za kupca je vedno zelo zanimiv dogodek. Mnogi navijači iz leta v leto čakajo na posodobitev najbolj priljubljenih konzol. Nekdo pričakuje, da bo na trgu nekaj revolucionarnega, ki bo lahko osvojilo vsakega uporabnika. To stanje traja že več kot 20 let. Prej, ko se je predpono začela pojavljati samo v domovih nekaterih kupcev, prihodnje tehnologije niso bile mogoče in sanjale. Skupaj z vsemi svojimi konkurenti se je razvil tudi Sony PlayStation 1. Njen nastop na trgu je zrasel s kupom legend in netočnosti. Zdaj je vse postalo razumljivejše, oboževalci pa že čakajo na peto različico konzole in so zadovoljni s četrto spremembo.

Kje?

Ne vedo vsi, vendar Sony PlayStation 1 izvira iz Japonske. Hkrati je ta različica postala predstavnik pete generacije. Z izdelavo tega modela je bil nekoč znan Ken Kutaragi. Pred več kot 20 leti je bila ta različica objavljena na trgu. Leta 1994 je izvedela za njo v svoji domovini, leto kasneje se je pojavila v Ameriki, potem pa v nekaj tednih prodala v Evropi.
Celotna postavitev je prvi igralni sistem. Šest let po izdaji se je pojavila posodobljena sprememba, imenovana PSone. Ponavadi je podjetje delalo z velikostmi in dodalo nekaj novih funkcij.

Prazgodovina

Izkazalo se je, da ima igralna konzola Sony PlayStation 1 dokaj veliko zgodovino nastanka in vstopa na trg. Vredno je reči, da je bila zvesto in zvesto stara skoraj 12 let. Za ves čas je bilo prodanih 10.249milijonov izvodov. In vse se je začelo z idejo o oblikovanju konzole, ki se je pojavila v glavah razvijalcev leta 1986. Če pogledamo poskuse konkurenta, da bi ustvaril napravo, ki podpira diske, so tudi Japonci poskušali delati v tej smeri. Glavni problem, s katerim se je srečal večina proizvajalcev, je bil prevoznik. Izkazalo se je, da so bile informacije, posnete na magnetnem disku, zlahka izbrisane, kar je pritegnilo pozornost in pirate. Sčasoma se je pojavil razširjen CD-ROM standard, nad katerim so delali Sony in Philips. CD-ROM /XA je opozoril na Nintendo, ki je pravkar predstavil idejo o ustvarjanju konzole na diskih. Odločili so se, da se obrnejo na Sony s poslovnim predlogom. To zaupanje je bilo posledica dejstva, da je prihodnji "oče PlayStationa" že dolgo pomagal konkurentom in jim ponudil, da jih preusmerijo v procesor blagovne znamke.
Takšno sodelovanje je spodbudilo Kena Kutaragija, da razmisli o postavitvi konzole, ki bi jo lahko sinhronizirali z izdelkom Nintendo. Predpona ne sme samo reproducirati diskov, temveč podpirati tudi kartuše konkurenta. Za podporo je bilo treba pripraviti novo obliko za CD-je SNES.

Izdaja

Toda stvari so šle nekoliko drugače. SNES-CD predogled je bil načrtovan za leto 1989. Vsi so se odločili uničiti glavo Nintenda. Hiroshi Yamaouti je skrbno preučil sporazum med partnerjema in se odločil, da Sonya dobi veliko več kot njegovo podjetje. Tega ni bilo mogoče sprejeti. Odločil se je, da je pogodba nesprejemljiva za uspeh njene proizvodnje, in je zato skrivaj ukinil sprostitev povezanega produkta. Z vsemKonkurenta o tej novici ni bilo mogoče ustrezno obvestiti. Med razstavo, ob 9. uri, ko so vsi čakali na predstavitev novosti iz dokaj potencialnega sodelovanja, je predstavnik Nintenda iz govorniške dvorane dejal, da bo zavrnil vse delo v povezavi s Sonyjem in začel delati s Philipsom.
Toda to ni bilo tako grozno. Izkazalo se je, da je direktor podjetja Lincoln dan na to obvestilo skrivaj obiskal sedež Philips, ki je oblikoval zavezništvo o novih pogojih. Po tem je postala popoln nadzor nad vsemi licencami.

Reakcija

O tem dogodku so razpravljali člani podjetja in številni japonski poslovneži. Poleg tega je zvenelo temnejše, saj je eno japonsko podjetje ponižalo drugega in ustvarilo zavezništvo z Evropo, kar je bilo dvakrat nepredstavljivo.
Seveda je ta dogodek dosegel zasnovo in načrte Sony PlayStation 1. Ampak Japonci so se odločili, da ne bodo obotavljali, da bodo izdali in še naprej delali malo kasneje. Toda spet so čakali nož v hrbtu nekdanjega zaveznika. Nintendo s strani zveznega sodišča prepoveduje izpustitev konzole. Posledično so ljubitelji leta 1991 čakali na pojav novosti.

Videz

Kljub dejstvu, da je bilo od konca leta 1992 med konkurentskimi podjetji sklenjen sporazum, se Sony ni ustavil pri zamisli o sprostitvi naprave. Razvijalci so se odločili premisliti o novem konceptu in se odmakniti od vseh predhodno razvitih idej. Decembra 1994 je Japonska videla Sony PlayStation 1. Prodaja je bila uspešna ne samo v domovini, ampak tudi v Združenih državah. Prav tako je podjetje izdelovalo novosti za sprostitevsvet iger različnih žanrov. Cena modela je 300 $.

Kljub tako dolgi zamudi je bilo opazno, da so podporniki in predstavniki drugih podjetij čakali na objavo predpone. Kritiki so pohvalili novost, Bill Gates pa je dejal, da se Microsoftovemu oblikovalcu igralnih iger všeč konzola japonske družbe. Kot je postalo znano kasneje, so se Američani pripravljali na izdajo Xbox-a, ki je kasneje postal glavni tekmec.

Specifikacija

Kaj je nov izdelek? Delala je na procesorju MIPS R3000A (R3051), ki je deloval pri 33 MHz. Bilo je malo spomina. RAM - samo 2 MB za glasnost videa - 1 MB.
S tridimenzionalno grafiko je krmilnik Geometry Transformation Engine, ki je bil nameščen s centralnim procesorjem na eni "platformi". Je bil na CD-ROM konzole - dve hitrosti, pri 300 Kb /s. Namestite lahko tudi pomnilniško kartico. Konzola lahko igra ne samo igre za Sony PlayStation 1, ampak tudi običajne zvočne diske. In je bilo mogoče zamenjati pesmi, kot pri polnem predvajalniku. Lahko upravljate pomnilniške kartice.

Videz

Prvi model, ki se je pojavil na trgu leta 1994, je imel prijetno in lakonično zasnovo. Izgubljena je bila v sivi barvi. Oblika predpone je pravokotna, izdelana iz visoko kakovostne plastike. Sprednja stran je bila poslikana s celotnim diskom, pod katerim je bil nameščen pogon. Prikazal je tudi logotip podjetja in ime modela. Levo od njega je bil gumb za odpiranje pokrova pogona, desno je bilo ključ za vključitev in ponastavitev. Na sprednji strani se nahaja stranski obrazPriključek krmilne ročice in režo za pomnilniško kartico. Posodobljen model, imenovan PSone, se je na trgu pojavil leta 2001. Izgledala je veliko manj kot njen prednik. Izražena je bila v debelini ohišja kot tudi v obliki. Konzola je predala ostre robove, dobila zaobljene oblike. Spredaj pokrov pogona ni več prepuščen preko površine ohišja. Namestitev gumbov se praktično ni spremenila. Vključeno je bilo samo ponastavitev. Barva je postala rahlo svetlejša, logotip PSone pa je blesel na pokrovu pogona namesto logotipa PlayStation.

Upravljavci

Bilo jih je več. Prva in originalna igralna palica je bila preprosta in zdaj se za mnoge zdi, da je klasika. Obrazec se sčasoma ni spremenil. Izdaja v sivi barvi. Pogojno je bilo mogoče razdeliti na pol. Na levi strani so bile tipke naprej /nazaj in levo /desno. Na desni strani so označeni kontrolni gumbi, med katerimi je bila menijska tipka, sprejeti ali zavrnjeni ukazi in navodila. V sredini, pod oznako podjetja in konzole, sta bila nameščena dva gumba izbire in začetek.
Posodobljena različica igralne palice se je pojavila leta 1997. Uvedel je novo serijo regulatorjev vibromotorjev. Prvi DualShock se je od zunaj razlikoval le ob prisotnosti dveh analognih spojev. Po tem, za dolgo časa, ta model manipulator ni spremenila do četrte različice, v kateri malo spremenila obliko in pojavil okno na dotik.

Priljubljenost

Predpona Sony PlayStation 1 je pomembno prispevala k kulturi igranja. Njen videz je bil hkrati uvedba konzol s kartušami. Zanimivo je, da ta možnost ni bila prvabi podpiral diske, vendar je postal prvi, ki se je uspešno razširil na trg in postal priljubljen med kupci. Nintendo je bil skeptičen do videza takšne rešitve in nosilcev. Na dolgih čevljih so zagrmeli in načeloma zanesljivost pogonov. Jasno pa je, da je podjetje pod temi besedami pomenilo povsem drugo. Vznemirila jo je piratstvo, pravice do licenciranja in dohodek. Toda videz takšnih prevoznikov je bil neizogiben. Igre so postajale vse težje, grafično zapolnjene, s čimer se je povečal njihov obseg. Poleg tega je bilo ustvarjanje iger na diskih vprašanje cenejše od kartuš. Zato je bilo mogoče znižati ceno na sami konzoli. Diski na Sony PlayStation 1 so morali biti cenejši od kartuš.

Podpora

Zanimivo je, da je bila izdaja druge različice konzole na trgu skoraj 8 tisoč projektov iger in različne programske opreme. Skupno število kopij je bilo 960 milijonov. Igre za Sony PlayStation 1 so bile izdane do leta 2005. Zadnji projekt je bil FIFA Football 2005. Seveda, po tem so bili ponovno natisnjeni priljubljeni seriji. Leta 2006 je nastala slavna zbirka grozljivk Silent Hill, zgodba o Metal Gear Solidu pa je bila kasneje posodobljena. Leta 2011 je bila izdana izdaja Resident Evil. Za Sony PlayStation 1 je bilo možno sestaviti seznam priljubljenih iger, ki so bile najbolj priljubljene in zanimive. To vključuje slavni avto-simulator Gran Turismo v dveh delih. Tudi več delov Final Fantasy: od sedmega do devetega. Priljubljena zgodba o Lari Croft, nekaj delih Crash Bandicoot in Driver. Tudi mnogi so ljubili Horror Resident Evil v dveh delih in v mnogih delihdrugo

Emulator

Sčasoma se je za PC pojavil emulator Sony PlayStation 1. Na splošno se je ta koncept pojavil že dolgo, pa tudi igralne konzole. Ta programska oprema je pomagala posnemati delo konzole PC na drugi konzoli in načeloma na kateri koli napravi. Poleg tega se program pogosto uporablja za zagon različice igre v jeziku, ki ne obstaja v uradni prodaji. Sony PlayStation 1 emulator lahko uporabite tudi za spreminjanje igralnih projektov. Tako je mogoče prevesti igre ali izvesti kardinalne procese, povezane s programiranjem. Vredno je razumeti, da sama emulacija ni preprosta zadeva, strokovnjaki pa morajo to početi. Emulator razvijajo navdušenci, ki znajo in znajo delati s podobno programsko opremo. Poleg osnov programiranja, razumejo reševanje kompleksnih nalog, poznajo natančne informacije o emulacijskem sistemu. Igre Sony PlayStation 1 vam lahko pomagajo priti do kode in podatkov, ki jih potrebujete za delo z emulatorjem. Ponavadi so predstavljene v posebni obliki. Večina računalniških iger je zaščitenih z avtorskimi pravicami in ne dovoljuje, da bi se te informacije distribuirale po internetu, čeprav hekerji tega ne preprečujejo.

Mnenja

Ker je staromodna konzola Sony PlayStation 1 dobila le dobre ocene. Ljudje, ki so našli to konzolo, so postali njeni lastniki, z nostalgijo se spomnite časa, ko so lahko uživali v igri v tej predponi. Nekatere igre so postale legendarne, in čeprav so na računalniku, se še vedno štejejo za mojstrovine predpone. Njeni uporabniki so pohvalilitrajnost Za razliko od trenutnih "krhkih" tehničnih konzol je postala prava pošast. Tisti, ki so jo kupili, se niso mogli veseliti in uporabljati več kot sedem let. Kljub dejstvu, da je bilo lani izid Sony PlayStation 4 Pro 1 Tb, nekateri ljudje v lovu za nostalgijo iščejo prvo disketo.

Sorodne publikacije