Kultna osebnost igralniške industrije: Hidea Kodiza

Danes bomo govorili o kultnem japonskem oblikovalcu in proizvajalcu iger, ki velja za pravega očeta "prikritega" žanra v igralniški industriji. Seveda govorimo o Hidei Kojime. Ime Kojima je povezano predvsem s priljubljeno serijo video iger Metal Gear. Poleg tega je delal na dveh misijah, Snatcher in Policenauts, in izdelal igre, kot so Cona Enders, Bokaty in Castlevania. Trenutno maestro dela na svojem novem projektu, imenovanem Death Stranding, ki ga je treba sprostiti v bližnji prihodnosti. Fotografije Kidzime Hidea najdete v članku.

Otroštvo in mladost

Prihodnji oblikovalec iger je bil rojen na Japonskem v Tokiu. Ko je bil star 3 leta, se je družina Hideo odločila spremeniti prebivališče in se preselila v zahodni del države. Pri 13 letih je fant izgubil očeta.


Skoraj vso otroštvo je Hidea preživela v vožnji in sama. Po Tokiu je njegova družina prvotno živela v majhnem mestu Sirazaki, nato pa odšla v prefekturo Hego. Po pouku v šoli je dobil Kodim, ki je pustil sled v njegovem poznejšem življenju. Po njegovem mnenju je med različnimi potovanji in postanki v hotelih prva stvar, ki jo želi storiti, da gre v sobo - da vklopi televizor, da nekako utopi občutek osamljenosti.

Kreativni načrti

Pred nastankom iger je Hideo Kodiza sanjal o umetnikovi karieri. Njegove sanje so pogosto naletele na pomanjkanje razumevanja sorodnikov, pa tudi na togo socialnotemelji Japonske zagotavljajo prestižno in zanesljivo delo. Poleg tega je stric Kojima delal tudi na ilustraciji, hkrati pa je vedno imel težave z denarjem. Zaradi zgodnje smrti očeta in nestabilne finančne situacije v družini se je Hidea Kodizma odločila, da se bo preizkusila v nečem drugem.


Zato je začel pisati kratke zgodbe, ki so jih nato poslali v publikacije v različnih japonskih revijah. Na žalost, zaradi dolžine vseh zgodb, ki jih je poslala Kodim, je precej presegel zahteve, njegovi poskusi nikoli niso uspeli. Malo pozneje se je pridružil prijatelju za snemanje.

Poklicna dejavnost

Poklic Kojima v igralniški industriji se je uradno začel leta 1986, ko je bil zaposlen za delo v „zakonih“ (Konami). Njegovo delo v podjetju je bilo oblikovanje igre za MSX. Prvi projekt, na katerega je Hideo delal kot pomočnik režiserja, se je imenoval Penguin Adventure. Igra Lost World, ki jo je razvil osebno, je bila ukinjena z vodstvom "zakonov". Prva igra, ki je uspela dobiti dolgo pričakovani datum izdaje, se je imenovala Metal Gear. Izdana je bila na MSX2 - računalniku, priljubljenem takrat na Japonskem in v Evropi. Po določenem času je igra dala svetlobo in ameriški trg, s čimer je bila izdana posebna izdaja za konzolo NES. Edinstvenost Metal Gear je bila, da je bila igrivost spretna kombinacija prikrite (stealth) in akcije (action) - novosti za industrijo tistega časa. Uporabniku je bila dana možnost, da mimogrede preide igro in se izogne ​​odprtemuoboroženih spopadov.
Leta 1988 je bil Kojima sprejet v razvijalce pustolovskega iskanja Snatcherja. Protagonist igre je Gilian Sid, rezident velike futuristične metropole Neo-Kobe, ki skuša razkriti skrivnost svoje preteklosti. Ob izdaji je projekt prejel veliko kritik, vendar mu je uspelo.
Dve leti po Snatcherju je izšla Metal Gear, imenovana Solid Snake. Sprostitev igre se je dotaknila samo japonskega trga. Formula igranja je ostala nespremenjena in Kodizma je poskušala poudariti pomemben del projekta.

Priljubljenost serije Metal Gear

Prava zvezda igralniške industrije v Kozimu je bila poimenovana po pojavu Metal Gear Solid na platformi PlayStation. MGS je postal prvi projekt v seriji, ki je uporabljal 3D grafiko. Za nadaljevanje ni bilo treba čakati dolgo časa, kmalu pa so oboževalci dobili drugi del MG z naslovom Sinovi svobode. Projekt je bil zasnovan posebej za PS2, katerega tehnične zmožnosti so omogočile realizem kinematografskih videov, grafike in animacije. Igra je dobila mešane ocene, predvsem zaradi dejstva, da je glavnega protagonista serije Solid Sneak zamenjal novi junak z imenom Ryden. Leta 2004 so "Zakoni" začeli razvijati remake prvega dela Metal Gear, ki je bil preimenovan v MGS: The Twin Snakes. Remake je prišel na platformo Nintendo Game Cube, številne video posnetke pa je posnel znani azijski režiser Ryukheem Kitamura.

Projekti, ki jih vodi Kojima Productions

Kmalu se je začelo delo na naslednjih delih serije Metal Gear. TrenutnoObstaja 5 oštevilčenih iger in več vej, med katerimi je še posebej mogoče omeniti MGS: Peace Walker in uru: starost nad mističnim. Najnovejša zgodba Metal Gear je bila izdana na osebnem računalniku. Igra je doživela številne spremembe in inovacije v oblikovanju, vendar je ostala zvesta svoji taktični igri prikrivanja. Fantomska bolečina je bila nagrajena z visoko pohvalo in priznanjem igralniške skupnosti. Katera igra je ustvarila skupina Hide Koodima po MG? Kmalu je postalo znano, da je Kodim začel delati na popolnoma novem projektu - Silent Hills. Igra je obljubila, da bo res ambiciozna in zastrašujoča, in večurni demo je vzbudil resnične nemire v industriji. Žal je bil projekt odpovedan in Kodizma je zapustil studio "Zakoni".

Zbogom Konami in delo v neodvisnem studiu

Kljub vplivnemu imenu in dejstvu, da je kultno igro ustvarila Hidea Kodžima, ni bil zadržan v "zakonih". Obstajajo govorice o možnem konfliktu in neugodnem za stroške podjetja. Zato je bilo odločeno, da bo Kodžima šel z "zakoni", in Kojima Productions bo prenehala obstajati. Dobesedno dan po odhodu Kodizma napovedal obnovo nekdanjega studia. Zdaj je Kojima Productions postala neodvisna organizacija, katere zaposleni pod vodstvom Kojime so začeli ustvarjati povsem nov projekt za PS4 - Death Stranding.

Sorodne publikacije